palker 05.09.05, 19:39 czy ktoś jechał ostatnio tą trasą: www.otwock.pl/default.asp?ID=87&m=3&k=1 wybieram sie w sobotę i chciałbym poznac rady i uwagi tych, którzy ja przebyli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolajola1 Re: Otwock 06.09.05, 08:21 pojechałabym z Tobą, Palkero, bo trase ładną wybrałeś ale czeka juz wyczarterowany ostatni żagiel tego roku Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Otwock 06.09.05, 13:25 i żałuje i zazdroszczę. Przetrę szlak i mozemy powtórzyć:-) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Otwock 07.09.05, 18:36 jeśli nic się nie wydarzy, to w tę sobotę. Mam zamiar dojechać do Otwocka samochodem a potem zrobić pętelkę. Tereny są atrakcyjne fotograficznie i obawiam się, czy się wyrobię przed zmrokiem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiste Re: Otwock 09.09.05, 10:35 Co tu duzo radzić. Trasa jest raczej przyjemna i łatwa. Uważać trzeba przede wszystkim na fragmentach trasy przebiegających po drogach krajowych: czyli szosie Mińsk - Grójec i Warszawa - Puławy. Na szose Mińsk - Grójec ładujesz sie po wyjechaniu z lasu w okolicach miejscowości Tabor. Musisz skręcić najpierw w prawo, przejachać się jakis 50 m w koleinach z tirami, i skręcić w lewo do wsi. To niby 50 m, ale strasznie nieprzyjemne. Po przejechaniu Taboru wjedziesz do Podbieli i zdecydujesz, czy pchac się przez łaki i błota bagna Całowanie do Warszawic, czy pojechać dalej asfaltem do Osiecka. Jezeli zdecydujesz się na to drugie rozwiązanie, to zaraz po minieciu tabliczki z napisem "Osieck" skręć w prawo, nie wjeżdżając do miasteczka - tamtędy biegnie asfalt do Warszawic. Możesz też wjechać na chwilę do Osiecka - bardzo sympatyczna wiocha o sławnej przeszłości. Przy przejeżdzie z Warszawic do Sobieć trzeba uważac własciwie tylko na pewnym odcinku szosy Puławskiej, która przebiega przez te miejscowość. Możesz tez w ogole ominąć Sobienie i ściąć z Warszawic prosto do Kosumiec. Od Ostrówka możesz własciwie jechać wałem, powinien byc przeswit dla rowerów, ale miejscami moga zdarzyc się jakieś trawy i krzaluny. Z Nadbrzeża jedziesz asfaltem do Otwocka Wielkiego. Tu możesz zaliczyc Pałac Bielińskich (wjazd jest nieco zakamuflowany, boczną bramą; powinny byc drogowskazy). Z Otwocka Wielkiego jedziesz kasztanową aleją do ronda na szosie puławskiej. Przejeżdzasz je i jesteś w Karczewie. Po minieciu kościoła skręcasz w prawo i jedziesz prosto do Otwocka. Na tym odcinku uważaj, bo jest stosunkowo wąsko, a ruch jest spory (autobusy, ciężarowy z drobiem i margaryną) i często widac tu znicze upamiętniające rozjechanych rowerzystów. Weź ze soba mape, koniecznie. Jeżeli jej nie masz, to możesz kupić w Otwocku, np. w kiosku na dworcu PKP (Okolice Otwocka - cena: 5 zł). Jak chcesz zostawić auto w bezpiecznym miejscu, to proponuję Muzeum Ziemi Otowckiej przy Narutowicza. Jakiś cieć bedzie miec za 5 zł oko na auto, a ty ruszysz sobie ul. Andriollego prosto do lasu, na Torfy (muzeum w otowcku to ten niebieski domek na mapie tutaj: www.otwock.pl/default.asp?ID=85&a=3&c=5#mapa; szczegóły o parkingu tutaj: www.otwock.pl/default.asp?ID=10&IDi=122). PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
chiste O sorka! 09.09.05, 10:44 W tym ostatnim linku zamkniecie nawiasu i kropka na końcu są niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
chiste A jakbyś szukal zywego przewodnika... 09.09.05, 11:11 ... to zarzuć temat tutaj: www.otwock.org.pl/phpBB2/viewforum.php?f=7 Może ktoś zechce Cię wesprzeć w wyprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
palker bardzo... 12.09.05, 11:11 przyjemna wycieczka. Zamiast w Otwocku zacząłem ją i skończyłem w Karczewiu. Jezioro Torfy oblężone przez rowerzystów, jak to w weekend, ale uroku przez to nie straciło. Wybrałem wariant przez łaki i mokradła Całowania. Mają niepowtarzalny urok:-) Trasa zda się łatwa, ale po okresie suszy drogi leśne i ta przez bagno, bardzo piaszczyste. Na domiar złego do tlacego sie torfu zjechały chyba wszystkie straże pożarne z okolicy.No i wszystkie musiały mnie ominąć zostawiając kazdorazowo za sobą tuman kurzu wysokosci Pałacu Kultury. Jeszcze czuję to w płucach:-) PS bardzo dziekuję za życzliwe i przydatne rady:-) Odpowiedz Link Zgłoś
userid Uroki jeziorka Torfy. 16.09.05, 11:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=533&w=22285308&a=29103383 ;) Odpowiedz Link Zgłoś