Dodaj do ulubionych

Optymalizacja codziennych zakupów

02.01.13, 16:50
Chciałbym zwrócić uwagę na sam proces robienia codziennych zakupów. Nie tylko sam dobór produktów się liczy - chociaż oczywiście jest kluczowy. Ale pieniądze, czas, a nawet środowisko możemy oszczędzić podejmując jeszcze inne czynności.
Napisałem od siebie sporo porad i zebrałem je w jednym miejscu. Powinny być interesujące, więc pozwolę je sobie zareklamować tutaj:
czasabsolwenta.pl/codzienne-zakupy-zoptymalizuj-je/Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: Optymalizacja codziennych zakupów 02.01.13, 17:23
      Wybacz ale porady w czesci "Jak zachowywać się przy kasie?" sa jak dla dzieci z przedszkola suspicious
      • masster88 Re: Optymalizacja codziennych zakupów 02.01.13, 17:45
        Cóż, dzięki za opinię.
        Przyznam jednak, że akurat nie zauważyłem, żeby ludzie się do tych zasad stosowali.
        A właśnie gdyby to robili, to szłoby sprawniej?
        Może nie chodzili do przedszkola? wink
        Ogólnie niektóre porady są rzeczywiście i z mojej perspektywy oczywiste - ale zdecydowanie nie dla wszystkich są.
        Pozdrawiam!
        • masster88 Re: Optymalizacja codziennych zakupów 02.01.13, 18:36
          Aaa - i przepraszam, link w pierwszym wpisie złączył się z pozdrowieniem i może kogoś źle przekierować.
          www.czasabsolwenta.pl/codzienne-zakupy-zoptymalizuj-je/

Za to poprawiłem treść, żeby była bardziej czytelna. Porad i spostrzeżeń jest w sumie 25 smile
    • jhbsk Re: Optymalizacja codziennych zakupów 03.01.13, 08:45
      No cóż, nie mam zamiaru unikania płacenia kartą. Szybciej, sprawniej (bez szukania drobnych) i latania do bankomatu.
      • sibeliuss Re: Optymalizacja codziennych zakupów 03.01.13, 09:08
        Powiem więcej, nie interesują mnie sklepy (poza Biedronką), gdzie nie mogę płacić kartą. To ogranicza moje zakupy, a przyznaję, że z kartką na zakupy chadzam tylko raz w tygodniu. Wchodząc do sklepu nie wiem ile wydam - wiem mniej więcej, zatem albo mi zabraknie, albo zostaną pieniądze w portfelu, a ich miejsce jest na oprocentowanym rachunku (nawet jeśli zarobię na nich 5 groszy).
        • masster88 Re: Optymalizacja codziennych zakupów 03.01.13, 11:48
          Ja sam nie płacę kartą od około roku. Okazuje się, że nawet oferowane zniżki (karta za darmo po wykonaniu transakcji o jakiejś wartości) są mniejsze niż suma, którą zapłacą sklepy za moje transakcje.
          Co więcej - prowizje za płatność kartą są w Polsce najwyższe w Europie!
          Sklepy płacą w sumie nawet 4% od wartości transakcji. Czyli robisz zakupy za 100 zł, a sklep płaci 4 zł!
          Muszą takie koszty uwzględniać. A Biedronka właśnie m.in. przez wycofanie kart może oferować niższe ceny.
          Więc moim zdaniem - jednak warto, chociaż też kiedyś lubiłem płacić kartą.
          I w artykule opisałem, jak płacić gotówką, żeby jak najszybciej to poszło. Nie chciałem wchodzić w głupie szczegóły, ale idzie mi sprawnie, szybciej niż kartą.
          Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka