Dodaj do ulubionych

lidl winna oaza

09.07.06, 02:35
nie mogłem się doczekac aż ktoś wreszcie napisze jaką wspaniałą mekką dla wielbicieli winka lidl. niewiarygodne iż za 5,50 nabyłem w promocji (jescze trwa) litr dobrego białego hiszpańskiego półwytrawnego. polecam też niemieckiego szampana (tego wytrawnego, słodkie wina musujące to pomyłka z założenia). białe i czerwone columbus (zawsze za 6 zyla). dobry jest też, choć wysokoprocentowe pijam sporadycznie, biały rumik z reunionu w cenie takiej jak gdzie indziej żołądkówka. i jeszcze ani razu się nie naciąłem na pomyje w rodzaju sofii
Obserwuj wątek
    • zoraz Re: lidl winna oaza 10.07.06, 10:20
      5,50 za litr? To coś w kartonie?
      • pszeszczep666 Re: lidl winna oaza 10.07.06, 11:49
        jak najbardziej w butelce, butelkowane w hiszpanii, ma napisane "denominacion de origen" i jest bardzo dobre
        • gianni_vonsacze Re: lidl winna oaza 10.07.06, 12:35
          Z Columbusem miałem kiedyś okropne przeżycia, ale jak ktoś chce katować swoją
          wątrobę, to proszę bardzo..
          Generalnie alkoholi wyprodukowanych 'dla Lidla' nie polecam; piwa i wina to
          porażka.

Za to czerwone grejpfruty w Lidlu from Israel są bardzo dobre!
          • zoraz Re: lidl winna oaza 14.07.06, 09:11
            Coś się chyba koledze potentegowało. Po 5 zł z okładem to czerwone półsłodkie, białe 6 zł i troszkę. No chyba że co miasto to obyczaj. Miałam okazję próbować tego półsłodkiego i jak dla mnie to ma smak cienkiego kompotu z odrobiną siarki.
            Jako miłośnik tanich i smacznych win powiem, ze z kartonika lepsze próbowałam.
            Ale moża to dla tego, że jestem miłośniczką białych wytrawnych. Zwróciłam więc uwagę, że to białe- półwytrawne miało napisane: spożywać jaki bardzo młode, wypić do 3 dni po otworzeniu. Dziwne to wino , co to ani zamknięte ani otwarte poczekać nie może.
            Czy jest na sali ktoś kto mi wytłumaczy ten stan rzeczy? Wiem że "wino" jabłkowe ma taka przypadłość, że nie nadaje się do przechowywania, ale normalne wino?
            Z lidla bardzo pitne było białe, chyba półwytrawne, niemieckie w zielonej litrowej flaszce z zakrętką, tyle że ze 13 PLN kosztowało sad
            • pszeszczep666 Re: lidl winna oaza 14.07.06, 17:56
              zoraz napisała:

> Coś się chyba koledze potentegowało. Po 5 zł z okładem to czerwone półsłodkie,
              > białe 6 zł i troszkę. No chyba że co miasto to obyczaj.
              nie co miasto, ale co tydzień mają inną promocję na wino.
              a co do reszty, ta ja wiem, że to nie są wina żeby sie nimi delektować. należy traktować je jak typowe vin de table. jeśli ktoś był w jakimś winnym kraju, to wie, że tam takie tanie, choć całkiem przyzwoite wina, to normalka. czasem we włoszech np. w tzw. cantina sociale to się przychodzi z własnym naczyniem i nalewają prosto z beki, potem trzeba szybko wypić bo po trzech dniach robi się już kwaśnawe.
              albowiem, tu wyjaśnienie drugiej kwestii, wina nie mają jakiejś niebywałej trwałości, poza ciężkimi, o dużej zawartosci alkoholu. im wino młodsze, a więc im lżejsze tym łatwiej kwaśnieje. a te wina są tanie bo są młode i mają stosunkowo niską zawartość alkoholu.
              a u mnie butelka wina dziennie to minimum ( kieliszek do obiadu i kieliszek wieczorem na dwie osoby, jak nie mamy gości) i nie wyrobiłbym gdybym miał wydawać na nie za każdym razem trzy dychy. (choć od czasu do czasu oczywiście trzeba)
              • kubuspiesek Re: lidl winna oaza 19.07.06, 11:09
                Wina z lidla sa rzeczywiscie dobre i tanie. Mnie szczegolnie odpowiada wino
                hiszpanskie polslodkie, kosztuje chyba 8 zl, rownie dobre jest rozowe wino
                portugalskie w tej samej cenie. Nieco drozsze, ale niezle jest rozowe
                kalifornijskie. Z "lidlowych" win pilam jeszcze Kadarke i tez jest niczego
                sobie. Columbus juz nieco mniej mi smakuje. Pozdrawiam!
                • pszeszczep666 Re: lidl winna oaza 19.07.06, 21:00
                  w weekend przetestowałem tzw wina nowego świata smile dostępne w lidlu. rózowe kalifornijskie jak to różowe- oranżadka (dziewczynom smakowało) czerwone wytrawne chilijskie może być. najlepsze ze wszystkich białe australijskie colombard chardonay można nawet wziąść w gości chociaż nie ma korka smile
    • kaczuszka70 Re: lidl winna oaza 19.08.06, 10:07
      Zgadzam się,wina w Lidlu,a próbowaliśmy wielu są dobrej jakości i na każdą
      kieszeń
      • tdulinicz Re: lidl winna oaza 19.08.06, 18:11
        Nie macie najmniejszego pojęcia czym jest wino jeśli piszecie o tym czymś z
        lidla jako o czymś "znakomitym" lub "dobrym". To, że Wam coś smakuje, nie
        znaczy że jest dobrym winem - weźcie to proszę pod uwagę...
        TD
        • zoraz Re: lidl winna oaza 29.08.06, 15:33
          Bierzemy to pod uwagę, ale i fakt, że jest to "świat tanich zakupów" a nie forum konesera wina, no i przede wszystkim piszemy o tym co nan smakuje, a ja tu przyznam że niejedno wino za pare dychaczy było dla mnie wstrętne, a czasem pozorne nic za kilka złociszy smakowało mi.

Nie to dobre co dobre ale co komu smakuje.
    • miss.didi Re: lidl winna oaza 19.08.06, 18:29
      a ja uważam że dobre wino to takie które mi smakujesmile Bo co mi po stwierdzeniu że "to wino jest bardzo dobre" skoro ja nie jestem w stanie go wypić??
      U mnie niestety nie ma lidlasad ale jestem świeżo po wycieczce na węgry i tam za 6-8 zł piłam najlepsze wina jak do tej pory(u nas te na 20 ich nie przebijajątongue_out)
      • barbob Re: lidl winna oaza 26.08.06, 12:13
        Wino z lidla jest o połowę tańsze (przy tej samej jakości) co wina w innych
        sklepach. Oczywiście jeśli kogoś stać na wina za 100 złp to proszę bardzo. Moja
        żonka i ja kupujemy 3-4 butelki tygodniowo (pijemy po kieliszku lub dwa do
        prawie każdej kolacji) i poza lidlem musiałbym drastycznie ograniczać
        spożycie ...
    • mmagi chyba taniego winka z siarka,bo takie zakupiłam 09.10.06, 15:31
      za całe 14zł,niby Zinfandel,ta dupandel,rozdeło nas po nim jak po zadnym winie:-
      ))))
      fu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka