Dodaj do ulubionych

Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych mieszka...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 23:17
A dlaczegóż to miasto (czyli m.in. ja) ma budować drogi nowym osadnikom??????/
Gdy kupowałem działkę na wsi, musiałem sporo zapłacić za drogę, bym mógł
dojechać. To chyba logiczne?
Niech drogę zbudują dewelopperzy dorzucając ko0szty do kosztu mieszkań.
Obserwuj wątek
    • Gość: VdR To nie dziki zachód IP: *.sasiedzi.pl 14.10.05, 10:52
      Normalną koleją rzeczy w krajach rozwiniętych jest że najpierw miasto buduje
      infrastrukturę, a potem wokół niej powstają nowe osiedla. A u nas nie dość że
      prawie wszystko trzeba sfinansować samemu, to jeszcze miasto rzyca kłody pod
      nogi. I jeszcze ludziom się to wydaje normalne...

A potem zdziwienie, dlaczego mało nowych mieszkań się w kraju buduje.
      • dorsai68 Re: To nie dziki zachód 17.10.05, 00:46
        Gość portalu: VdR napisał(a):

> Normalną koleją rzeczy w krajach rozwiniętych jest że najpierw miasto buduje
        > infrastrukturę, a potem wokół niej powstają nowe osiedla. A u nas nie dość że
        > prawie wszystko trzeba sfinansować samemu, to jeszcze miasto rzyca kłody pod
        > nogi. I jeszcze ludziom się to wydaje normalne...
        >
        > A potem zdziwienie, dlaczego mało nowych mieszkań się w kraju buduje.

Tak. Tylko że tam za działkę z infrastrukturą trzeba b. słono zapłacić, a u nas najpierw kupuje się działkę, potem buduje osiedle a następnie biadoli, że "miasto nie wybudowało infrastruktury".
        Tylko dlaczego miasto ma budować? Gdy jakiś nwestor buuje biurowiec czy centrum handlowe to jego obowiązkiem jest uzgodnienie i wybudowanie dróg dojazdowych do/z budynku. Z jakiego powodu tego obowizku nie moga spełniać developerzy mieszkaniówki?
    • Gość: ja Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.05, 12:14
      I dobrze sie dzieje. Jak ktoś chce mieszkać na wypasionym monstrum jakim jest
      to osiedle to niech sami sobie zbudują szerokie ulice, objazdy, dojazdy.
      Chcieli tam mieszkać to niech mieszkają sobie i stoją w gigantycznych
      korkach.cos za coś. A druga kwestia jest taka że to chyba kara dla tych
      mieszkańców nowych osiedli władz Wilanowa jak również protestujących tam
      mieszkńców za zabudowanie takiej ładnej przestrzeni...
      • Gość: ekin Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.derbynet.pl 14.10.05, 18:55
        Uwazam, ze kolega ma racje!! Niech ci bogaci krwiopijcy sami buduja drogi za
        wlasne kradzione pieniadze. Jestem ze demonstracja przeciwko tym zlodziejom, ja
        jestem biedny nie rozumiem dlaczego im ma byc lepiej. Sami powinni budowac
        drogi w calym miescie, chca mieszkac niech buduja sobie drogi a najlepiej
        wlasnorecznie bandyci wstretni!!
      • Gość: krwiopijca Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 00:03
        Masz rację. Kupiłem tam mieszkanie i teraz będę miał za swoje. Sprawdziłem
        wprawdzie developera, ale nie sprawdziłem czy dostatecznie posmarował urzędników
        miejskich, by ci choć raz ruszyli d... ze stołków i choć raz zrobili na czas coś
        za co ja, Ty i wielu innych płacą na nich podatki.

Wspomniane drogi od dawna umieszczone są, bynajmniej nie przez Prokom, na planie
        zagospodarowania Wilanowa Zachodniego. Drogi publiczne finansuje się z pieniędzy
        publicznych, gdyż tylko wtedy nikt nie będzie stawiał na nich szlabanu i nie
        będzie pobierał od ciekawskich zawistników myta.

Pozdrawiam
        • potworny Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz 18.10.05, 11:16
          Co za bzdury! Chcę poznać powody dla których mam wydawać pieniądze na drogę po
          której ma jeździć gościu, który dla mie nic nie zrobił Ja mam swoje problemy a
          ten gosciu mi nie pomaga i tylko krzyczy (jak komuch), że mu się należy. Zaraz
          całe osiedle będzie ogrodzone by się odgrodzić od plepsu... I ten plebs ma
          jeszcze jaśniepaństwu zrobić dobrze, bo jaśniepaństwo ma takie życzenie. A jak
          nie zrobi to "Bij kto w Boga wierzy" ...... A Qr (z gestem Kozakiewicza)
    • Gość: hgkjdfhgkjhd Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.aster.pl 15.10.05, 17:44
      Prokom i tak wybudował i wybuduje tam ulice wewnętrzne i to sfinansowali
      nabywcy mieszkań. Im chodzi o skomunikowanie nowej dzielnicy z resztą miasta.
      Tego Kowalski mieszkający w tym osiedlu sam nie zrobi. Można dyskutować nad
      funkcjami jakie ma spełniać miasto i państwo, ale budowa i utrzymanie
      infrastrukury drogowej jest poza dyskusją (tak mi się przynajmniej do tej pory
      wydawało).

Na podobnej zasadzie to mieszkańcy Tarchomina powinni sobie sami zbudować Most
      Północny, co? Bo nikt ich przecież nie zmuszał, żeby tam kupowali mieszkania i
      w korkach grzęźli codziennie jadąc do Centrum.

Albo jak ktoś dojeżdża ze wsi do Warszawy do pracy to też powinien sam sobie
      zbudować drogę dojazdową, co?

Albo jak jedziesz na Mazury na weekend to może też powinieneś sobie zbudować
      ulicę tam prowadzącą?

Zawiść i tępota ma jednak swoje granice.
      • Gość: raaaa Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.aster.pl 15.10.05, 19:36
        Gość portalu: hgkjdfhgkjhd napisał(a): Zawiść i tępota ma jednak swoje granice.
        Nie w Polsce. Tu są nieograniczone :/
        NIESTETY
        • Gość: ekin Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.derbynet.pl 16.10.05, 00:01
          Dzis w Wilanowie Prokom zorganizowal mala biesiade dla osadnikow z napchanymi
          kieszeniami, sam widzialem lalo sie wińsko i ugniataly sie stoły.
          Niech zamiast na imprezy wydadzą sobie kasę na drogi dojazdowe!!
          • Gość: Male Re: przesadzacie i to ostro KOMUNIZM sie skonczył IP: 195.94.206.* 17.10.05, 10:59
            Juz nie wspomnę o okresleniach "bogaci krwiopujcy za kradzione pieniądze"-
            stary skąd Ty się urwałeś? z choinki chyba ;)) niewinnych ludzi na ulicy tez
            atakujesz z nożem w reku ?
            Rozumiem twoja nienawiść do ludzi, tylko ze względów, że Ty sobie widocznie nie
            radzisz we współczesnym świecie, innego wytłumaczenia dla takich epitetów nie
            znajduje.

POZA TYM:
            Kochany, jesli UMIESZ czytać a chyba nie Inwestor wykona większą część dróg !
            czytaj kochany.

Poza tym czasy, gdy PRYWATNIE ludzie robili za swoje a potem Państwo zabierało
            minęły ! Inwestor mógłby zrobić wszystkie drogi, ale wówczas zostana one
            zamkniete TYLKO dla mieszkańców osiedla, i grunty oraz ich własność będzie
            developera !
      • Gość: gość Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.aster.pl 16.10.05, 07:15
        listę należy rozszerzyć.
        Jak się komuś nie podoba, że brak chodnika, to powinien sfinansować z własnej
        kieszeni jego położenie.
        Jak się komuś nie podoba, że Marszałkowska ma nierówną jezdnię, to z własnej
        kieszeni powinien zapłacić za jej wyrównanie.
        Wypowiedzi przedmówców przypominaja mi wypowiedź pewnego prezesa spółdzielni
        mieszkaniowej z połowy lat 70-tych.
        Członkini spółdzielni umówiła się z nim na rozmowę, bo chciała wiedzieć kiedy
        dostanie mieszkanie. Wkład wpłacony, zawinkulowany już pare lat wcześniej, a
        mieszkania nie ma.
        A pan prezes na to "jest pani jednostka aspołeczną, czy wie pani ilu ludzi żyje
        w tragicznych warunkach, z piątką dzieci na 11 m2? Pani warunki mieszkaniowe są
        za dobre"
        • Gość: Max Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 17.10.05, 16:42
          Czyżby artykulik na zamówienie. Biedna firma prokom, hoho nawet wewnętrzne
          drogi wybudowała. Smiech na sali . Przeciez to obowiązek developera. Jest to
          wielka inwestycja i developer powinien był zadbać o należyty dojad.
          Nie ma obwodnicy, ulice się sypia ale miast ma wszystko rzucić , i budować
          drogi, zeby klienci developera nie musieli przypadkiem stać w korkach.
          Moja spółdzielnia zrobiła dojazdy i koszt dróg obciążał inwestycje. Jakbyśmy
          czekali na miast to parę lat w błocie bysmy jeździli.
          wrrr...
          • Gość: :-> Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.ia.pw.edu.pl 17.10.05, 18:19
            Jak widzę (po IP) odezwała się "bezstronna osoba z domeny urzędu miasta" :->
            Oczywiście z sugestiami, że do developer jest be, a urzędy są cacy :->
            I po co się tak narażać na śmieszność?
            • tom129 Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz 18.10.05, 11:50
              To niestety problem wielu nowych osiedli. np. Marina na razie ma chyba też
              kiepski wyjazd na racławicką z powodu korków na tej ulicy.
            • potworny Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz 18.10.05, 12:13
              "Bij kto w boga wierzy" !!!!
              Znowu źli urzędnicy nie dali pieniędzy na prywatne przedsięwzięcie!!!
              śmieszni są ci co chcą za cudze pieniądze robić sobie dobrze to śmiedzi
              komuchowem i złodziejstwem. Właściwie: komuchowo = złodziejstwo.
        • potworny Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz 18.10.05, 12:08
          Ja mam jedno pytanie. Gdzie odprowadzasz podatek? Czy aby w Warszawie? Podatki
          w wiekszości mieszkańców tego osiedla (jeżeli w ogóle są odprowadzane) trafiają
          do innej kasy niż warszawska. Jeżeli chesz z moich pieniędzy robić sobie
          dobrze do się dołóż bo ja i tak do tego wygrodzonego osiedla nie mam co
          przyjeżdzać
          • Gość: hoff Re: Kiedy powstaną ulice dla tysięcy nowych miesz IP: *.derbynet.pl 13.11.05, 14:18
            Sorki, ale sie gubię.Czytając wcześniejsze wypowiedzi paru osób zaczynam się
            zastanawiać jaka jest wg nich rola miejskiej administracji (i kasy).Zdaje się że
            budowa infrastruktury drogowej to fundament rozwoju miasta i nie powinno mieć
            znaczenia kto mieszka w danym rejonie, tylko ile osób tam mieszka a w
            perspektywie będzie mieszkało. Idąc tokiem myślenia tych paru osób powinienem
            napisać np. po cholerę mi metro, ostatni raz jechałem nim z 5 lat temu, a poza
            tym skoro ktoś chciał mieszkac na kabatach to niech sam sobie metro buduje za
            swoje, albo po co budować nowe przejścia graniczne np. z Ukrainą,ja tam nie
            bywam i nie zgadzam się aby za moje pieniądze takowe powstało, nie , nie ,
            nie!!! Co kogo obchodzi gdzie dany delikwent odprowadza podatek, w W-wie czy w
            Sierpcu, nawet jeśli na 100 Sierpczan przypada 1 lokator z Wawy to i tak należy
            zbudować tę drogę. Nie tędy droga by się licytować komu sie należy a komu nie,
            jest potrzeba - trzeba ją zaspokoić, i tyle
            Niestety miasto raczej nie interesuje się takimi sprawami jak poruszana. W
            urzędach gmin niewiele wiadomo o lokalnych problemach komunikacyjnych. Problem
            ten dotyczy również kilku innych zakątków W-wy, oprócz wspomianego Wilanowa
            chyba najbardziej widoczny jest w Białołęce (Boże co tam się będzie działo za
            1-2 lata)Ale cóż, jak nie ma dobrego pana, to ziemia leży odłogiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka