Dodaj do ulubionych

jeszcze o Supersamie

IP: *.chello.pl 03.07.06, 09:42
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060703/nieruchomosci_a_8.html
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060703/nieruchomosci_a_28.html
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060703/nieruchomosci_a_29.html
Obserwuj wątek
    • Gość: baret Re: jeszcze o Supersamie IP: *.chello.pl 03.07.06, 12:34
      nie do konca rozumiem cały szum wokól supersamu. Supersam był od początku
      swojego istnienia prowizorką! Tak, tak - w planach od bodaj wczesnych lat 60-
      tych zaplanowano w tym miejscu biurowiec/wieżowiec. Supersam miał lokalizację
      tymczasową. I już w latach 80-tych mówiło sie ze jak zwyle prowizorka jest
      najtrwalsza. I że niedługo trzeba go bedzie rozebrac.
      w/w informacje zdobyłem kiedys gdy interesowałem sie historią supersamu i
      okolic. Źródła w tej chwili nie jestem w stanie podać.
      Wiec cokolwiek by nie mówić o supersamie, obecna sytuacja jest dla mnie trochę
      postawieniem sprawy na głowie.
      • mister1 bronmy Supersamu 03.07.06, 15:03
        "Supersam"jest budynkiem ukochanym przez Warszawiakow i ja (i wielu innych)
        nie zyczy sobie, by postapiono z nim podobnie jak z kinem "Moskwa" - lubiana
        czastke stolicy zamieniono w bezosobowy BETON.Dosc juz rozpieprzania co
        sympatyczniejszych budynkow W-wy.
        • Gość: Olszewska Re: bronmy Supersamu IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 03.07.06, 15:14
          Już pisałem o tym:
          kino Moskwa było cząstką mojego dzieciństwa,
          a Super-Sam mojej młodości,
          oczywiście w różnych i nieporównywalnych zakresach.
          Teraz to wszystko ulega nieprzemyślanemu niszczeniu.
          Ja wolałem kącik z Moskwą niż kawał betonu.
          To samo z Super-Sam.
          • Gość: Paweł Re: bronmy Supersamu IP: *.warszawa.dialog.net.pl 03.07.06, 23:27
            Supersam to moja młodość !!Nic naszemu Państwu się nie opłaca!!Wstyd !!Dlaczego
            nasze Państwo jest takie głupie i nie sznuje zabytków (budowli) PRL - u ??!!
            Dość mam tych betonowych kolosów.Niszczone są budowle i rzeczy najwartościowsze.
            Wystarczy że tak już się stało z najlepszym Kinem MOSKWA w roku 1996.
            • mister1 Re: bronmy Supersamu 04.07.06, 15:39
              zniszcza Supersam i zbuduja znowu jakis ohydny syf ( ale wezma za to
              pieniazki)...
          • Gość: klippi Re: bronmy Supersamu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.06, 17:10
            kino "moskwa" było całe betonowe ...z wyjątkiem schodów wewnątrz i ekranu ;)
            teraz jest szkło i aluminium , więc z tym betonem to nie trafiłaś ..ale fakt
            wolałem starą dobrą "moskwę" z czasów :"trzęsienia ziemi" czy "płonącego
            wierzowca" ...no i te kroniki :))
            • mister1 Re: bronmy Supersamu 05.07.06, 18:10
              "Moskwa" byla z cegly - to nie syf z czasow Gierka tylko solidna budowla
              • beata1002 Re: bronmy Supersamu 05.07.06, 21:55
                cos ci sie z tym gierkowskim syfem pomajtalo.Masz awersje czy co?Otworz
                oczy !!!
                • mister1 Re: bronmy Supersamu 01.08.06, 16:27
                  jakim "Gierkowskim syfem" ? zarowno kino Moskwa jak i Supersam to okres grubo
                  przedgierkowski...
          • jan-w Na szczęście ma być odbudowany 01.08.06, 01:21
            www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=92121
            • mister1 Re: Na szczęście ma być odbudowany 01.08.06, 16:30
              Dlaczego zatem odrestaurowany gmach nie mógłby zostać na swoim miejscu, przy
              pl. Unii? Zdaniem prezesa, to miejsce wymaga wzniesienia znacznie wyższego
              budynku, którego projekt powstanie w przyszłym roku w wyniku międzynarodowego
              onkursu architektonicznego. – Już przedwojenne plany zakładały, że stanie tu
              wysoki biurowiec Polskiego Radia. Supersam był tu zawsze tymczasowo – dodaje
              Majewski.

Za trzy lata biurowiec

Pan prezes wzial w grabe od developnerow ? A sztuczny Supersam gdzies na
              Ursynowie to moze sobie pan prezes wsadzic...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka