Dodaj do ulubionych

Komunikacja miejska

IP: 192.168.229.* 04.01.02, 15:42
CZYM SIĘ PORUSZACIE NA MOKOTOWIE? JAk oceniacie te srodki transportu?
Jeśli chodzi o mnie to najbardziej lubię TRAMWAJ.
Autobus odpada, bo stoi w korku.
Metro - przewaznie tłok ogromny, głośno i często nie jeżdzi tam gdzie ja chcę
(a nie lubię się przesiadać)
Własny samochód- podobnie jak autobus stoi w korku - a do tego muszę iść na
parking (Nie parkuję przed blokiem, bo się obawiam czy go tam zawsze zastanę).
Poza tym zimą dochodzi odśnieżanie.
Własne nogi - lubię spacerować, lecz przeważnie wszędzie się spieszę i używam
coż szybszego
Rower - jakoś nie mogę się skusić

A jak tam Wasze doświadczenia w tej materii.
Obserwuj wątek
    • Gość: emjot Re: Komunikacja miejska IP: *.stacje.agora.pl 04.01.02, 16:05
      Samochodu nie mam - musiałam sprzedać, żeby móc zamieszkać na Mokotowie (to jedno z
      wyrzeczeń). A jako, że pracuję również na Mokotowie (tyle że Dolnym) chodzę na pieszo - półgodzinny
      spacerek dla zdrowia to jest to! Czasem, gdy wiem że jestem spóźniona, a po drodze jedzie autobus
      to wymiękam i podjeżdżam dwa przystanki. Ale ze spaceru przez Morskie Oko nie rezygnuję nigdy,
      autobus łapię dopiero przy Gagarina.
      Jak chcę jechać do centrum to metrem albo tramwajem.
      • Gość: Michał Re: Komunikacja miejska IP: *.ztm.waw.pl 04.01.02, 16:16
        Ja również najbardziej lubię jeździć tramwajem, a także metrem. Komunikacja
        szynowa jest najszybsza i najsprawniejsza (omija korki). W metrze rzeczywiście
        zawsze jest bardzo duży tłok. Odczuwam to codziennie jadąc do pracy (z Wierzbna
        na bliską Wolę). Wracam metrem lub tramwajem.
        Autobus ma tą wadę, że niestety stoi w korkach. Kiedy wybieram się na Dolny
        Mokotów (do mamy), to jadę autobusem, nie mogąc wybaczyć władzom miasta
        likwidacji tramwaju na ul. Gagarina który przy obecnym zatłoczeniu ulic
        ogromnie by się przydał.
        A samochodu nie mam. Nie stać mnie na samochód, a poza tym w warszawskich
        warunkach korzystanie z samochodu to ciągłe stanie w korkach i strach przed
        kradzieżą.
      • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 19:35
        Kasiu,

jakie sa ceny nbiletow komunikacji miejskiej w Warszawie. Czym rozni sie bilet
        sieciowy 30 dniowy od normalnego 30 dniowego ?

marek
        • Gość: Kasia Re: Komunikacja miejska - DO MARKA IP: 192.168.229.* 07.01.02, 14:17
          Gość portalu: marek napisał(a):

> Kasiu,
          >
          > jakie sa ceny nbiletow komunikacji miejskiej w Warszawie. Czym rozni sie bilet
          > sieciowy 30 dniowy od normalnego 30 dniowego ?
          >
          > marek
          Marku!

Sorki wielkie, że odpisuję dopiero dzisiaj, lecz Internet mam tylko w pracy a
          pracuję zazwyczaj od poniedzialku do piątku. Eela wyjaśniła Ci wszelkie sprawy
          cenowe. Ja ze swojej strony pragnę polecić stronę Zarządu Transportu Miejskiego:
          www.ztm.waw.pl Naprawdę świetna i aktualna strona z szczegółowym rozkładem jazdy,
          planami połączeń, itp.
          Jednak chętnie odpowiem na wszystkie (no może prawie wszystkie:-))) Twoje pytania
          Pozdrawiam serdecznie

• eela Re: Komunikacja miejska 04.01.02, 16:21
      Tam gdzie mozna dojechac metrem, to oczywiscie metrem. Z Wierzbna na Plac
      Bankowy to tylko 15 minut. To jest superekspresowy transport. Jak tylko metro
      zaczęło działąć, to ja jeździłam do rybnego na Plac Zbawiciela, zamiast
      maszerowac do Puławskiej. Teraz juz troche ochłonełam :). Tramwajem tez jeżdze
      na tej samej trasie co metro, gdy mam wiecej czasu, zeby nie zapomniec jak
      Warszawa wyglada od góry :)). Autobus to ostatecznośc
    • Gość: abc Re: Komunikacja miejska IP: 10.133.131.* 04.01.02, 21:13
      Nie dysponuję własnym pojazdem, jestem skazana na komunikację
      miejską.
      Mieszkam na Ursynowie i zdecydowanie metro,
      a potem jeżeli się da to tramwaj, nawet z przesiadkami,
      na końcu autobus. Jeżeli krótki dystans, to piechotka.
      • eela Re: Komunikacja miejska 05.01.02, 19:36
        też lubię dreptać
    • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 19:33
      Gość portalu: Kasia napisał(a):

> CZYM SIĘ PORUSZACIE NA MOKOTOWIE? JAk oceniacie te srodki transportu?
      > Jeśli chodzi o mnie to najbardziej lubię TRAMWAJ.
      > Autobus odpada, bo stoi w korku.
      > Metro - przewaznie tłok ogromny, głośno i często nie jeżdzi tam gdzie ja chcę
      > (a nie lubię się przesiadać)
      > Własny samochód- podobnie jak autobus stoi w korku - a do tego muszę iść na
      > parking (Nie parkuję przed blokiem, bo się obawiam czy go tam zawsze zastanę).
      > Poza tym zimą dochodzi odśnieżanie.
      > Własne nogi - lubię spacerować, lecz przeważnie wszędzie się spieszę i używam
      > coż szybszego
      > Rower - jakoś nie mogę się skusić
      >
      > A jak tam Wasze doświadczenia w tej materii.

Kasiu,

jakie sa ceny na komunikacje miejska w Warszawie.
      • eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 19:40
        Jeśli nie masz nic przeciwko temu to ja odpowiem, bo Kasi dziś nie ma
        Pojedyńcze bilety normalne na wszystkie srodki lokomocji 2.40 zł. Oprócz tego
        mamy jeszcze bilety godzinne, dobowe i kilka innych
        • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 19:43
          eela napisał(a):

> Jeśli nie masz nic przeciwko temu to ja odpowiem, bo Kasi dziś nie ma
          > Pojedyńcze bilety normalne na wszystkie srodki lokomocji 2.40 zł. Oprócz tego
          > mamy jeszcze bilety godzinne, dobowe i kilka innych

dziekuje. Czy bilet 30 dniowy sieciowy pozwala na poruszanie sie kazdym :metrem,
          autobusem, tramwajem itd.
          • eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 19:45
            Tak, sieciowy jest na wszystko, kosztuje 66 złotych (normalny), ulgowy połowe
            • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 19:48
              dziekuje.

• eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 19:53
                Nie ma za co :))
                Polecam sie na przyszłość :))
                • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 20:01
                  66 zl miesiecznie wydaje sie byc rozsadna cena. Jakie sa ceny na benzyne w
                  Polsce.
                  • eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 20:20
                    Ale taka cena tylko w Warszawie, w innych miastach drożej
                    • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 20:28
                      zawsze wiedzialem ze w warszawie wszystko bylo najdrozsze.

przegladam repertuary kin w waszawie i widze sporo ciekawych filmow. rowniez
                      jakosc kin wydaje sie bardzo dobra.
                      • eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 20:35
                        Jest dużo multipleksów na na bardzo dobrym poziomie, ale ja osobiście wole
                        dawne kina, były przytulne. Teraz niektóre z tych dawnych unowocześnili i to
                        jet to. Doskonały dźwiek i wyposażenie, ale jednoczesnie nie fabryka ale
                        normalne kino. Repertuar jest bardzo dobry, każdy może sobie cos wybrać
                        • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 20:38
                          czy nadal istnieje Wiedza w Palacu Kultury. Czy nadaj jest Iluzjon (chyba taka
                          byla nazwa) z repertuarem starych filmow
                          • eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 20:43
                            Tak, Iluzjon jest , ale nie tam, gdzie był. Jest teraz na Mokotowie w budynku
                            dawnego kina "Stolica", a Wiedza chyba jest, tak bardzo jednak nie jestem
                            pewna. Iluzjon ma swietny repertuar, co za szczęście, że mam do niego blisko. A
                            skąd stukasz?
                            • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 20:44
                              z kaliforni, z santa clara
                              • eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 20:47
                                Ojej, ale Cie daleko wywialo. Jestes warszawiakiem?
                                Wiedza nazywa sie Kinoteka
                                • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 20:56
                                  mieszkalem w warszawie do 1978. wiekszosc zycia w USA spedzilem w kalifornia
                                  ale mieszkalem 2 pierwsze lata w stanie Indiana. Zimy byly podobne albo
                                  mrozniejsze niz w Polsce i bardzo upalne i wilgotne lata.

W kaliforni jest dosyc cieplo cal rok. w zimie pada sporo deszczu. mieszkam ok
                                  35 mil od oceanu i ok 40 mil od san francisco. Tutaj temu widzialem Pana
                                  Tadeusza rezyserowanego przez Wajde.

• eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 21:03
                                    To dawno wyjechałeś. A czesto bywasz w Warszawie i w ogóle Polsce? Pewnie do
                                    Was dojdzie Quo vadis?
                                    • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 21:06
                                      bylem kilka razy w Polsce. Ostatni raz niestety ok 5 lat temu. Wybieram sie w
                                      przyszlym roku.

Co Ty porabiasz
                                      • eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 21:08
                                        Ja mieszkam na Mokotowie, w ktorym jestem zakochana, jestem inz. mechanikiem,
                                        pracuje w instytucie naukowym
                                        • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 21:19
                                          ja kiedys bylem fizykiem zaangazowanym w blue sky research ale zmienilem
                                          specjalnosc w USA. Zajmuje sie planowaniem obwodow scalonych a dokladniej
                                          metodami (programami) komputerowymi sluzacymi do takiego design. Silicon
                                          Valley jest to kolebka roznych firm zaangazowanych w ten przemysl.

Jak spedzasz wakacje i co zamierzasz zorganizowac je w tym roku.
                                          • eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 21:36
                                            Na ogół tydzien gdzies w Polsce, przeważnie niestety nad morzem, a na dwa
                                            tygodnie staram się wyjechać zagranicę na wycieczke objazdową, żeby cos
                                            zobaczyć. W zeszłym roku byłam w Egipcie, dwa lata temu w Hiszpanii. Co będe
                                            robić w tym roku - jeszcze nie wiem, zależy od zasobności kieszeni, a teraz
                                            jeszcze nie potrafie tego ocenic.
                                            • Gość: marek Re: Komunikacja miejska IP: *.client.attbi.com 06.01.02, 21:56
                                              zachecam odwiedzic polnocna Kalifornie. Jest to najpiekniejsza czesc USA z
                                              pieknym oceanem i wspanialymi gorami. Sierra Nevada jest poteznym pasmem
                                              gorskim na granicy obu stanow. Tutaj rosna piekne drzewa sequoie. Na polnoc od
                                              San Francisko rosna gigantyczne redwoody (blizej oceanu).

Nie bede Ci wiecej juz przeszkadzal bo to prawie 22 u Ciebie a u mnie dopiero
                                              1pm.

Dziekuje za wiadomosci z Warszawy i zycze pomyslnosci w Nowym Roku.

Marek
                                              • eela Re: Komunikacja miejska 06.01.02, 22:00
                                                Dziękuje wzajemnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka