Dodaj do ulubionych

Autobusy zszyją Pola Wilanowskie z miastem

IP: 193.0.117.* 07.11.08, 08:38
taaa... 50 tys. ludzi w betonowych bunkrach-kurnikach, którymi szczelnie
zabudowano przepiękną zieloną łąkę, gdzie wieczorami śpiewały słowiki
Obserwuj wątek
    • jotembi zszyją...? 07.11.08, 08:46
      ja bardzo przepraszam, ale dlaczego "zszyją"...?
      nie dało rady inaczej?

oj gazeto, coraz mniej osób z redakcji umie pisać
      a szkoda
      ja rozumiem że stara kadra poszła w dyrektory ale może by jakie
      kursy dla tej młodzieży zorganizować?

polska język trudna język, wiem
      ale niektórzy jakby radzą sobie lepiej a inni gorzej ;)

pozdr, jotembi
      • Gość: 4w Re: zszyją...? IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 07.11.08, 10:59
        no właśnie. czemu nie "z nogą"
        • Gość: mzb Pola Wilanowskie to wzorcowa porażka IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 07.11.08, 11:12
          I idealny przykład jak nie powinno się budować dzielnicy. Niektórzy powinni
          uczyć się planowania przestrzennego od architektów z czasów Gierka.
          • Gość: Kottblum Hanna Re: Pola Wilanowskie to wzorcowa porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 18:30
            Świetnie, inwestor zbudował sobie osiedle i sprzedał mieszkania za
            grubą kasę, a teraz teren pod ulice musi od niego wykupić miasto za
            jeszcze grubszą kasę i za swoje pieniądze wybudować ulice.
            Po prostu bosko.
            Kto w ogóle wydał warunki zabudowy, jeżeli inwestor nie przedstawił
            planów infrastruktury drogowej?
            Inwestor zrobił na tym niesamowity interes, bo sprzedał ludziom
            bubel (bo tak można nazwać mieszkania bez infrastruktury), a ulice
            to zbuduje im miasto za pieniądze moje, Twoje, Nowaka, Kowalskiej i
            innych mieszkańców Warszawy.
    • konstantyn4 Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisiaj 07.11.08, 09:28
      Wiem, że kilkadziesiąt lat temu nie było prawie prywatnych środków
      transportu ale też dbano o to by w miarę budowy osiedli
      mieszkaniowych czy fabryk dociągana była trakcja tramwajowa.
      Teraz buduje się osiedle wielkości miasta powiatowego i nie ma
      żadnej komunikacji publicznej w tym najbardziej efektywnej jaką jest
      tramwaj.
      W zachodniej Europie taka sytuacja byłaby nie do pomyślenia.
      • Gość: Kyrie Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia IP: *.chello.pl 07.11.08, 10:06
        Co tam tramwaj, co tam komunikacja publiczna. Najważniejsze, żeby
        był tam kościół.
        • nessie-jp Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia 07.11.08, 16:19
          Ty się ciesz, że tam jest ta świątynia opaczności. Gdyby nie to, nikt by palcem
          nie kiwnął w sprawie dojazdu. Ale przeca "pielgrzymi" muszą mieć zapewniony
          dojazd do dojarni.
          • Gość: echo Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.08, 14:52
            No a jak. Nie pozwolono na dotację to miasto chociaż grzecznie zapłaci za wykup gruntów pod drogi. Na poczatek 20mln już poszło za fragment al Rzeczpospolitej.
      • Gość: aron Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia IP: *.lublin.enterpol.pl 11.11.08, 12:42
        w zachodniej Europie są miasta wielkości Warszawy gdzie nie ma
        żadnego tramwaju ( Hamburg). W zachodniej Europie są miasta
        kilakrotnie większe od Warszawy gdzie zdecydowana większość osiedli
        nie ma żadnego tramwaju ( Paryż, Londyn)
        • Gość: hihi Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 07:37
          za wikipedia:
          Hamburskie metro składają się z trzech linii, system szybkiej kolei miejskiej (S-Bahn) posiada sześć linii na których znajduje się 67 stacji.
          O systemach metra w Londynie i Paryżu nie wspomnę. A i tam budują nowe.... TRAMWAJE.
    • Gość: stary.gniewny Protestuję, chociaż to i tak na nic IP: *.acn.waw.pl 07.11.08, 11:10
      żeby za moje pieniądze cwaniacy robili dobrze idiotom.
    • Gość: Rycho Tramwaj z Wilanowa miał jeździć na Jelonki , ale IP: 12.4.27.* 07.11.08, 13:07
      środkowy tunel przy Zachdnim przeznaczono dla samochodów - teraz
      mamy tam piekne 3-poziomowe korki. Może więć warto zbudowac 4
      poziom dla tramwajów - przwiozą więcej ludzi niz 2x po 3 pasy.
    • tom_aszek Mieszkańców 50.000, zameldowanych pewnie 10.000 :) 07.11.08, 13:22
      A na oficjalne 10.000 nie trzeba aż tak dużo autobusów :)
      • Gość: tomek racja IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:49
        też tak myśle, bo mimo wszystko te autobusy są finansowane z podatków zameldowanych
    • tom_aszek 'Stara' i 'nowa' pętla chyba dość daleko od siebie 07.11.08, 13:33
      "[Nowa pętla] Miałaby ona powstać w pobliżu skrzyżowania al. Rzeczypospolitej i południowej obwodnicy Warszawy. (...) Kiedy jednak zostanie uruchomiona, zlikwidowana zostanie dzisiejsza pętla u zbiegu al. Wilanowskiej i ul. Wiertniczej, obok cmentarza i McDonald's. "

Wyliczyli cmentarz i McD, ale o kompleksie pałacowym i kolegiacie zapomnieli :)
      Mapka by się przydała. Zdaje mi się, że te dwie lokalizacje pętli są dość oddalone od siebie? Czy przez 'nową' pętlę ma iść ruch przesiadkowy na Powsin, Konstancin etc.?
    • Gość: Kagan Pola Wilanowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:41
      To kolejny dowod na niewydolnosc ekonomiczna kapitalizmu - w tym
      systemie buduje sie bowiem nie dla ludzi, a dla zysku...
    • mediumistka Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 15:05
      i co z tego sie pytam? moja babcia tez szyje, koronki dzierga, wzorki rozne, a
      artykulu nikt o niej jeszcze nie napisal, wiec ja juz nie wiem gdzie mam sie z
      tym udac.
      • fiodorowiczka Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 16:02
        Nie wiem po co oni chcą wprowadzać tam na Wilanów jeszcze te autobusy, wiadomo
        przecież, że z obecnych środków komunikacji najefektywniejszy byłby tramwaj, nie
        mówiąc już o metrze....
        • Gość: Rossi Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:09
          O widzisz i Ty też masz pomysł jak poprzedni mechaniczny stefan linia metra
          byłaby super rozwiązaniem dla Wilanowa, ale też nie małe Stegny, Sadyba, Dolny
          Mokotów zostałyby obsłużone w tym cały Biznes Park na Polach Wilanowskich.

Wystarczyłoby zrobić rozwidlenie metra w tym kierunku.

Spójrzcie na plan metra Londynu, Moskwy czy Paryża tak mogłoby być u nas.
          • Gość: prawda Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie IP: *.chello.pl 20.06.09, 13:59
            Za 30 lat, co? A przez 30 lat niech sobie ludzie na piechote pomykają, a co!
        • gdabski Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 17:16
          > jeszcze te autobusy

A które, jak nie te? :>
          Tramwaj ani i tak wszystkiego nie obsłuży. Ile jest miejsc w Warszawie, gdzie
          jeździ tylko tramwaj i co one mają wspólnego z Błoniami Wilanowskimi?

/Gdabski
      • lesny_miecio Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 16:18
        no ja nie wiem czy tramwaj to taka efetywnosc, nie mowiac juz o komforcie
        zwlaszcza ze ostatnio jechalem w takim tramwaju z pragi, a tam wsiada taki jeden
        gosc smierdzacy caly, opatulony w jakies szale, ze twarzy nie byllo mu
        widac,paznokciemial jakies zolte, poskrecane, niosl ze soba duzo roznych toreb i
        strasznie smierdzial, no szok po prostu, wiadomo ze do tramwaju to kazdy
        wejdzie, a do takiego metra to juz np nie ma mowy
        • arek_benzyna Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 16:51
          Ja tam zdecydowanie wybieram samochód, zwlaszcza teraz, kiedy musze wozic moje
          dzieciaki do przedszkola, w zyciu nie zdecydowalbym sie wozic ich publicznym
          transportem
          • fiodorowiczka Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 08:06
            @arek, samochód? To ja współczuję Twoim dzieciom porannych korków...
            • arek_benzyna Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 13:22
              Korki, tramwaj, wszystko jedno, nie wiem gdzie musialbym mieszkac zeby tego uniknac
              • lenny777 Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 15:08
                A czego Ty oczekujesz? Żeby tego uniknąć trzeba zamieszkać na jakimś osiedlu na
                którym jest JUŻ przedszkole i szkoła, wtedy problem z głowy, masz więcej czasu
                dla siebie, a dzieciaki oszczędzone stresów w korkach, osiedle Króla Olbrachta
                czy Olimpia na Kabatach tam mógłbyś tego uniknąć.
                • czechuslaw Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 16:14
                  lenny dobrze kombinujesz, ale krola olbrachta to za daleko, no i okolica troche
                  szemrana, kabaty nawet niezle, ale na wspomnianym wilanowie jest ostoja wilanow,
                  rodzinne osiedle z przedszkolami i szkola, tam tez swobodnie mozna sie zainstalowac
                  • niezgooola Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 23:23
                    TRAMWAJOWEJ ZULERNI MOWIMY NIE!
                    • spietrzony Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 09.11.08, 10:16
                      pijacym piwska tez
        • gdabski Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 17:17
          > wiadomo ze do tramwaju to kazdy
          > wejdzie, a do takiego metra to juz np nie ma mowy

Nie odbierając realności problemowi, ale nie chcesz chyba przekonywać, że z tego
          względu należy nie budować tramwajów, tylko metro?

/Gdabski
    • Gość: Rossi Re: Może czas zaplanować metro? IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:07
      O widzisz i Ty masz pomysł, linia metra byłaby super rozwiązaniem dla Wilanowa,
      ale też nie małe Stegny i Sadyba zostałyby obsłużone w tym cały biznes park na
      polach wilanowskich.

Spójrzcie na plan metra Londynu Moskwy czy Paryża tak mogłoby być u nas.
    • Gość: Rossi TYLKO METRO ! IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:14
      Niech ktoś powie że metro to zły pomysł, linia metra byłaby super rozwiązaniem
      dla Wilanowa, ale też po drodze nie małe Stegny, Sadyba i Cały Dolny Mokotów
      zostałyby obsłużone w tym cały Biznes Park oraz Szpital Medicover, Swiątynia
      Opatrzności Bożej na polach wilanowskich. Metro nie hałasuje, nie powoduje
      korków i jest bezkolizyjne co najważniejsze nie zajmuje przestrzeni na
      powierzchni ziemi...

Spójrzcie na plan metra Londynu Moskwy czy Paryża tak mogłoby być u nas.
      • nessie-jp Re: TYLKO METRO ! 07.11.08, 16:20
        > Niech ktoś powie że metro to zły pomysł, linia metra
        > byłaby super rozwiązaniem

No tak, ale przez te 25 lat jego budowy ludzie by zdążyli poumierać, a dzieci
        dorosnąć :)
        • Gość: echo Re: TYLKO METRO ! IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.08, 14:59
          I linia kosztowała 3.5mld. Wystarczy zwolnić Wawę z janosikowego (900mln rocznie) a metro powstanie w 4 Lata!!!
    • sibeliuss Autobusy zszyją Pola Wilanowskie z miastem 07.11.08, 16:14
      A cudowne mikrobusy nie mogą tam jechać już teraz? Coś
      nieprawdopodobnego.
    • gdabski Re: Autobusy zszyją Pola Wilanowskie z miastem 07.11.08, 17:12
      "Ulicę zbuduje miejski zespół remontów i konserwacji dróg. Będzie gotowa
      dziesięć miesięcy od uzyskania zezwolenia w trybie specustawy - mówi Małgorzata
      Gajewska, rzeczniczka ZMiD."

Dwa zdania i dwa błędy: miejski ZAKŁAD Remontów i Konserwacji Dróg, a nie
      zespół, i ZMID (Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych), a nie ZMiD.

"Ale kto twierdzi, że parking musi być naziemny? Można go schować pod ziemię, a
      na wierzchu postawić ciekawy budynek - mówi."

Jeśli parking pod ziemię, to na powierzchni równie dobrze może zostać pętla,
      nie? Radzę ostrożnie jednak z budowaniem czegokolwiek w tym miejscu. Jak dla
      mnie, między cmentarzem a ulicą nie powinno być nic większego niż dwie kondygnacje.

/Gdabski
    • Gość: echo 1-godzinna jazda tramwajem IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.08, 14:57
      Dziś z Wyścigów do centrum jedzie się 40min a Wilanów jest dalej. Ludzie będą naginać na ursynów do metra które już teraz jest zapchane.
      Trzeba pomyśleć o IV linii. Może pod Traktem Królewskim chociaż do ronda de Gaulle'a? Wszyscy budują nawet Mińsk i Bukareszt więc niech nikt nie mówi że nie można.
    • Gość: x Autobusy zszyją Pola Wilanowskie z miastem IP: *.2a.pl 09.11.08, 23:49
      Kto ;pozwolil na wykup dzialki to przeciez w interesie developera
      powinna byc ulica nierozumiem dlaczego za moje pieniadze ma byc
      wykupywan dzialka. Developer powinnien ja oddac pod budowe ulicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka