Gość: RED IP: 193.0.117.* 07.11.08, 08:38 taaa... 50 tys. ludzi w betonowych bunkrach-kurnikach, którymi szczelnie zabudowano przepiękną zieloną łąkę, gdzie wieczorami śpiewały słowiki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jotembi zszyją...? 07.11.08, 08:46 ja bardzo przepraszam, ale dlaczego "zszyją"...? nie dało rady inaczej? oj gazeto, coraz mniej osób z redakcji umie pisać a szkoda ja rozumiem że stara kadra poszła w dyrektory ale może by jakie kursy dla tej młodzieży zorganizować? polska język trudna język, wiem ale niektórzy jakby radzą sobie lepiej a inni gorzej ;) pozdr, jotembi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4w Re: zszyją...? IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 07.11.08, 10:59 no właśnie. czemu nie "z nogą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Pola Wilanowskie to wzorcowa porażka IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 07.11.08, 11:12 I idealny przykład jak nie powinno się budować dzielnicy. Niektórzy powinni uczyć się planowania przestrzennego od architektów z czasów Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kottblum Hanna Re: Pola Wilanowskie to wzorcowa porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 18:30 Świetnie, inwestor zbudował sobie osiedle i sprzedał mieszkania za grubą kasę, a teraz teren pod ulice musi od niego wykupić miasto za jeszcze grubszą kasę i za swoje pieniądze wybudować ulice. Po prostu bosko. Kto w ogóle wydał warunki zabudowy, jeżeli inwestor nie przedstawił planów infrastruktury drogowej? Inwestor zrobił na tym niesamowity interes, bo sprzedał ludziom bubel (bo tak można nazwać mieszkania bez infrastruktury), a ulice to zbuduje im miasto za pieniądze moje, Twoje, Nowaka, Kowalskiej i innych mieszkańców Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
konstantyn4 Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisiaj 07.11.08, 09:28 Wiem, że kilkadziesiąt lat temu nie było prawie prywatnych środków transportu ale też dbano o to by w miarę budowy osiedli mieszkaniowych czy fabryk dociągana była trakcja tramwajowa. Teraz buduje się osiedle wielkości miasta powiatowego i nie ma żadnej komunikacji publicznej w tym najbardziej efektywnej jaką jest tramwaj. W zachodniej Europie taka sytuacja byłaby nie do pomyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kyrie Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia IP: *.chello.pl 07.11.08, 10:06 Co tam tramwaj, co tam komunikacja publiczna. Najważniejsze, żeby był tam kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia 07.11.08, 16:19 Ty się ciesz, że tam jest ta świątynia opaczności. Gdyby nie to, nikt by palcem nie kiwnął w sprawie dojazdu. Ale przeca "pielgrzymi" muszą mieć zapewniony dojazd do dojarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.08, 14:52 No a jak. Nie pozwolono na dotację to miasto chociaż grzecznie zapłaci za wykup gruntów pod drogi. Na poczatek 20mln już poszło za fragment al Rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia IP: *.lublin.enterpol.pl 11.11.08, 12:42 w zachodniej Europie są miasta wielkości Warszawy gdzie nie ma żadnego tramwaju ( Hamburg). W zachodniej Europie są miasta kilakrotnie większe od Warszawy gdzie zdecydowana większość osiedli nie ma żadnego tramwaju ( Paryż, Londyn) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Komunikacja publiczna 40-80 lat temu a dzisia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 07:37 za wikipedia: Hamburskie metro składają się z trzech linii, system szybkiej kolei miejskiej (S-Bahn) posiada sześć linii na których znajduje się 67 stacji. O systemach metra w Londynie i Paryżu nie wspomnę. A i tam budują nowe.... TRAMWAJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary.gniewny Protestuję, chociaż to i tak na nic IP: *.acn.waw.pl 07.11.08, 11:10 żeby za moje pieniądze cwaniacy robili dobrze idiotom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Tramwaj z Wilanowa miał jeździć na Jelonki , ale IP: 12.4.27.* 07.11.08, 13:07 środkowy tunel przy Zachdnim przeznaczono dla samochodów - teraz mamy tam piekne 3-poziomowe korki. Może więć warto zbudowac 4 poziom dla tramwajów - przwiozą więcej ludzi niz 2x po 3 pasy. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Mieszkańców 50.000, zameldowanych pewnie 10.000 :) 07.11.08, 13:22 A na oficjalne 10.000 nie trzeba aż tak dużo autobusów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek racja IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:49 też tak myśle, bo mimo wszystko te autobusy są finansowane z podatków zameldowanych Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek 'Stara' i 'nowa' pętla chyba dość daleko od siebie 07.11.08, 13:33 "[Nowa pętla] Miałaby ona powstać w pobliżu skrzyżowania al. Rzeczypospolitej i południowej obwodnicy Warszawy. (...) Kiedy jednak zostanie uruchomiona, zlikwidowana zostanie dzisiejsza pętla u zbiegu al. Wilanowskiej i ul. Wiertniczej, obok cmentarza i McDonald's. " Wyliczyli cmentarz i McD, ale o kompleksie pałacowym i kolegiacie zapomnieli :) Mapka by się przydała. Zdaje mi się, że te dwie lokalizacje pętli są dość oddalone od siebie? Czy przez 'nową' pętlę ma iść ruch przesiadkowy na Powsin, Konstancin etc.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Pola Wilanowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:41 To kolejny dowod na niewydolnosc ekonomiczna kapitalizmu - w tym systemie buduje sie bowiem nie dla ludzi, a dla zysku... Odpowiedz Link Zgłoś
mediumistka Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 15:05 i co z tego sie pytam? moja babcia tez szyje, koronki dzierga, wzorki rozne, a artykulu nikt o niej jeszcze nie napisal, wiec ja juz nie wiem gdzie mam sie z tym udac. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorowiczka Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 16:02 Nie wiem po co oni chcą wprowadzać tam na Wilanów jeszcze te autobusy, wiadomo przecież, że z obecnych środków komunikacji najefektywniejszy byłby tramwaj, nie mówiąc już o metrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rossi Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:09 O widzisz i Ty też masz pomysł jak poprzedni mechaniczny stefan linia metra byłaby super rozwiązaniem dla Wilanowa, ale też nie małe Stegny, Sadyba, Dolny Mokotów zostałyby obsłużone w tym cały Biznes Park na Polach Wilanowskich. Wystarczyłoby zrobić rozwidlenie metra w tym kierunku. Spójrzcie na plan metra Londynu, Moskwy czy Paryża tak mogłoby być u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie IP: *.chello.pl 20.06.09, 13:59 Za 30 lat, co? A przez 30 lat niech sobie ludzie na piechote pomykają, a co! Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 17:16 > jeszcze te autobusy A które, jak nie te? :> Tramwaj ani i tak wszystkiego nie obsłuży. Ile jest miejsc w Warszawie, gdzie jeździ tylko tramwaj i co one mają wspólnego z Błoniami Wilanowskimi? /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
lesny_miecio Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 16:18 no ja nie wiem czy tramwaj to taka efetywnosc, nie mowiac juz o komforcie zwlaszcza ze ostatnio jechalem w takim tramwaju z pragi, a tam wsiada taki jeden gosc smierdzacy caly, opatulony w jakies szale, ze twarzy nie byllo mu widac,paznokciemial jakies zolte, poskrecane, niosl ze soba duzo roznych toreb i strasznie smierdzial, no szok po prostu, wiadomo ze do tramwaju to kazdy wejdzie, a do takiego metra to juz np nie ma mowy Odpowiedz Link Zgłoś
arek_benzyna Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 16:51 Ja tam zdecydowanie wybieram samochód, zwlaszcza teraz, kiedy musze wozic moje dzieciaki do przedszkola, w zyciu nie zdecydowalbym sie wozic ich publicznym transportem Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorowiczka Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 08:06 @arek, samochód? To ja współczuję Twoim dzieciom porannych korków... Odpowiedz Link Zgłoś
arek_benzyna Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 13:22 Korki, tramwaj, wszystko jedno, nie wiem gdzie musialbym mieszkac zeby tego uniknac Odpowiedz Link Zgłoś
lenny777 Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 15:08 A czego Ty oczekujesz? Żeby tego uniknąć trzeba zamieszkać na jakimś osiedlu na którym jest JUŻ przedszkole i szkoła, wtedy problem z głowy, masz więcej czasu dla siebie, a dzieciaki oszczędzone stresów w korkach, osiedle Króla Olbrachta czy Olimpia na Kabatach tam mógłbyś tego uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
czechuslaw Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 16:14 lenny dobrze kombinujesz, ale krola olbrachta to za daleko, no i okolica troche szemrana, kabaty nawet niezle, ale na wspomnianym wilanowie jest ostoja wilanow, rodzinne osiedle z przedszkolami i szkola, tam tez swobodnie mozna sie zainstalowac Odpowiedz Link Zgłoś
niezgooola Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 08.11.08, 23:23 TRAMWAJOWEJ ZULERNI MOWIMY NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
spietrzony Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 09.11.08, 10:16 pijacym piwska tez Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Autobusy pojadą na Pola Wilanowskie 07.11.08, 17:17 > wiadomo ze do tramwaju to kazdy > wejdzie, a do takiego metra to juz np nie ma mowy Nie odbierając realności problemowi, ale nie chcesz chyba przekonywać, że z tego względu należy nie budować tramwajów, tylko metro? /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rossi Re: Może czas zaplanować metro? IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:07 O widzisz i Ty masz pomysł, linia metra byłaby super rozwiązaniem dla Wilanowa, ale też nie małe Stegny i Sadyba zostałyby obsłużone w tym cały biznes park na polach wilanowskich. Wystarczyłoby zrobić rozwidlenie metra w tym kierunku. Spójrzcie na plan metra Londynu Moskwy czy Paryża tak mogłoby być u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rossi TYLKO METRO ! IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:14 Niech ktoś powie że metro to zły pomysł, linia metra byłaby super rozwiązaniem dla Wilanowa, ale też po drodze nie małe Stegny, Sadyba i Cały Dolny Mokotów zostałyby obsłużone w tym cały Biznes Park oraz Szpital Medicover, Swiątynia Opatrzności Bożej na polach wilanowskich. Metro nie hałasuje, nie powoduje korków i jest bezkolizyjne co najważniejsze nie zajmuje przestrzeni na powierzchni ziemi... Wystarczyłoby zrobić rozwidlenie metra w tym kierunku. Spójrzcie na plan metra Londynu Moskwy czy Paryża tak mogłoby być u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: TYLKO METRO ! 07.11.08, 16:20 > Niech ktoś powie że metro to zły pomysł, linia metra > byłaby super rozwiązaniem No tak, ale przez te 25 lat jego budowy ludzie by zdążyli poumierać, a dzieci dorosnąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: TYLKO METRO ! IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.08, 14:59 I linia kosztowała 3.5mld. Wystarczy zwolnić Wawę z janosikowego (900mln rocznie) a metro powstanie w 4 Lata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Autobusy zszyją Pola Wilanowskie z miastem 07.11.08, 16:14 A cudowne mikrobusy nie mogą tam jechać już teraz? Coś nieprawdopodobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Autobusy zszyją Pola Wilanowskie z miastem 07.11.08, 17:12 "Ulicę zbuduje miejski zespół remontów i konserwacji dróg. Będzie gotowa dziesięć miesięcy od uzyskania zezwolenia w trybie specustawy - mówi Małgorzata Gajewska, rzeczniczka ZMiD." Dwa zdania i dwa błędy: miejski ZAKŁAD Remontów i Konserwacji Dróg, a nie zespół, i ZMID (Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych), a nie ZMiD. "Ale kto twierdzi, że parking musi być naziemny? Można go schować pod ziemię, a na wierzchu postawić ciekawy budynek - mówi." Jeśli parking pod ziemię, to na powierzchni równie dobrze może zostać pętla, nie? Radzę ostrożnie jednak z budowaniem czegokolwiek w tym miejscu. Jak dla mnie, między cmentarzem a ulicą nie powinno być nic większego niż dwie kondygnacje. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo 1-godzinna jazda tramwajem IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.08, 14:57 Dziś z Wyścigów do centrum jedzie się 40min a Wilanów jest dalej. Ludzie będą naginać na ursynów do metra które już teraz jest zapchane. Trzeba pomyśleć o IV linii. Może pod Traktem Królewskim chociaż do ronda de Gaulle'a? Wszyscy budują nawet Mińsk i Bukareszt więc niech nikt nie mówi że nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Autobusy zszyją Pola Wilanowskie z miastem IP: *.2a.pl 09.11.08, 23:49 Kto ;pozwolil na wykup dzialki to przeciez w interesie developera powinna byc ulica nierozumiem dlaczego za moje pieniadze ma byc wykupywan dzialka. Developer powinnien ja oddac pod budowe ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś