Dodaj do ulubionych

Plac Niepodległości

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 16:19
Na początku roku odrodziła się przedwojenna idea powstania Placu
Niepodległości na Mokotowie (Racławicka/Niepodległości/Odyńca),
który miałby być reprezentacyjnym, publicznym, pełnym zieleni i
wielu innych atrakcji miejscem. W chwili obecnej w tym miejscu - tuż
przy stacji metra i głównej arterii Mokotowa - ciągnie się obskurny
płot działek, a za nim rozpadające się budy, wywietrznik metra,
rozdzielnia gazu, z błota wystają przewody i druty, pełno smieci...
Jest tu ciemno, brzydko i mało bezpiecznie. To miejsce jest też
obecnie lasem olbrzymich reklam, z których kasę czerpią działkowcy,
a które powoduja chaos urbanistyczny.
Od nas wszystkich zależy czy to miejsce zmieni się - nie na
blokowisko czy park biurowców, ale na publiczną piękną przestrzeń
służącą mieszkańcom Mokotowa i Warszawy.
Odwiedźcie proszę stronę www.placniepodleglosci.pl
i podpiszcie petycje w tej sprawie na
www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=3735&powiadom=1
Nie bąxie obojętni na otaczającą nas przestrzeń.
Obserwuj wątek
    • jan-w Teren zagrożony budową domów! W mieście! Straszne! 16.03.09, 18:40
      Się odrodziła idea?? Sama z siebie?
      Opisujesz przerażającą historię. Teren w środku miasta jest zagrożony budową domów! Wredni deweloperzy wyciągają swoje brudne łapska i z niskiej żądzy zysku chcą zabudować wielką pustą działkę na Mokotowie.
      Czy przypadkiem okna twojego mieszkania (na wszelki wypadek ukrywasz swoją tozszamość) nie wychodzą na omawianą działkę budowlaną? Jeżeli chcesz mieć pusty plac przed domem, jest na to jedna prosta metoda. Kup go. Nie zasłaniaj się nieistniejącą inicjatywą społeczną.
      Dlaczego tego wezwania do niezabudowywania niektórym ludziom widoku z okna, nie podpisali jego organizatorzy imionami, nazwiskami i adresami? To śmierdzi na kilometr prywatą!
      • Gość: placuszek Re: Teren zagrożony budową domów! W mieście! Stra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 12:03
        Człowieku, puknij się w czoło! Nie umiesz czytać a się wymądrzasz.
        Chodzi o to, że na całym Mokotowie nie ma ani jednego placu z
        prawdziwego zdarzenia. Niemal wszystkie dzielnice mają takie
        miejsca - Wilsona, Inwalidów, Narutowicza, Hallera, nie mówiąc o
        Śródmieściu - a największa dzielnica nie ma takiego miejsca
        przez ... wojnę i czasy powojenne. Inicjatywa powrotu do idei Pl.
        Niepodległości jest powrotem do koncepcji Starzyńskiego.
        Jeżeli wg twojego gustu na działkach przy Odyńca powinno się
        wystawić np. takie szafy jak przy Bukowińskiej i Dw. Południowym, to
        współczuję wyczucia, ale o gustach się nie dyskutuje. Ps. Najwięcej
        mądrzą się ci, którzy byli w tym miejscu rok temu... Panie
        Deweloperze.
        • Gość: placuszek Re: Teren zagrożony budową domów! W mieście! Stra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 12:07
          ... a moje okna wcale nie wychodzą na ten teren. Po prostu mi i
          pięciuset innym osobom zależy na zmianie tego szkaradnego miejsca w
          centrum Mokotowa. Jeśli Ciebie to nie obchodzi, nie oskarżaj
          bezpodstawnie ludzi o jakieś niecne zamiary.
          Pozdrawiam
          • jan-w Re: Teren zagrożony budową domów! W mieście! Stra 17.03.09, 13:27
            Możesz jakoś udowodnić że piszesz prawdę, a nie jesteś właścicielem mieszkania który chce mieć widok jak na wsi? Dlaczego ukrywasz się ty i reszta "aktywistów"? Każda (najbardziej nawet kretyńska)petycja zamieszczona w internecie znajdzie chętnych do podpisania. Zresztą większość tych którzy podpisali nie jest z Mokotowa. Dlaczego jesteś taki agresywny? Dlaczego bezpodstawnie wmawiasz mi że chcę zabudowania tej działki w taki sposób jak przy Dworcu Południowym? Stosując takie nieuczciwe chwyty dowodzisz że moje podejrzenie na temat prywaty będącej motorem twojej akcji staje się bardzo prawdopodobne.
            • nioma Re: Teren zagrożony budową domów! W mieście! Stra 17.03.09, 15:11
              tez jestem za tym, zeby ten teren nie zostal przeznaczony pod
              kolejne koszmarne osiedle za murem, z brama i straznikami.
              ja bym chetnie widziala tam park, alejki, laweczki, drzewa, ptaki.
              Nie, nie mam okien wychodzacych na to miejsce. Mieszkam kawalek
              dalej.
              • jan-w Re: Teren zagrożony budową domów! W mieście! Stra 17.03.09, 16:05
                A nie lepiej żeby został zabudowany normalnie jak przestrzeń miejska? Wbrew
                straszeniu oszołomów, jedyną możliwością budowy domów nie jest koszmarne
                blokowisko ani zamknięte osiedle. Można też budować kamienice. Warszawie należy
                się już przywrócenie funkcji i zabudowy wielkomiejskiej. Pustynie w centrum
                miasta to zwyczaj sowiecki. Niestety niektórym zatruł widzenie świata.
                • Gość: ja Re: Teren zagrożony budową domów! W mieście! Stra IP: 94.254.239.* 17.03.09, 21:35
                  nie, nie lepiej. mozesz lubic kabaty ale my nie chcemy kolejnego blokowiska w
                  tym miejscu
                  • jan-w Re: Teren zagrożony budową domów! W mieście! Stra 18.03.09, 00:22
                    To sobie kupcie tę działkę budowlaną przed waszymi oknami. Ale nie domagajcie
                    się od nas - Warszawiaków abyśmy wam kupowali tak drogi prezent. Ciekawe że
                    wszyscy wypowiadacie się anonimowo...;-)
                    • Gość: ja Re: Teren zagrożony budową domów! W mieście! Stra IP: 94.254.205.* 18.03.09, 15:41
                      warszawiak z kabat - taaaaaaak :)
    • Gość: mokotowianin Re: Plac Niepodległości IP: *.chello.pl 18.03.09, 02:46
      jak czytam , że to Sto Przyjaciół Mokotowa
      to od razu odmawiam, bo widze że SB szykuje sobie grunt pod kolejny interesik,
      a dokładnie to : jak znajdziecie pomysł na swoje działeczki to miasto od was je wykupi

a przeciez miasto może poczekać, odebrać... i zrobi co bedzie chciało,

...plac :)
      • Gość: placuszek Re: Plac Niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 11:16
        Oczom niedowierzam. SB? Jesteś bardzo chorym człowiekiem,
        współczuję! Jeśli zaś chodzi o udowadnianie Panu Janowi
        czegokolwiek, to nie mam takiego zamiaru - nie jest Pan tego wart.
        Może Pan siedzieć na swoich wielko(w)iejskich Kabatach,
        godnych "pawdziwego warszawiaka". Tu nie chodzi wszak o to, by w
        centrum Mokotowa robić wieś, tylko właśnie, żeby stworzyć
        wielkomiejska przestrzeń publiczną, której na Mokotowie brakuje. A
        jeśli Pan wierzy, że na terenie tych syfiastych działek powstaną
        piękne kamienice, to sięPan grubo myli. Deweloperzy, którzy kupią tu
        grunt, będą chcieli maksymalnie zagęścić zabudowę i wspiąć się ku
        niebu - nie bądźmy naiwni. Chyba, że Pan ma jakieś wszechmoce, aby
        temu zapobieć. Teren nie jest objęty żadnym planem zagospodarowania
        przestrzennego i nic nie wskazuje na to, że się to zmieni w ciągu
        kilku lat.
        A może Pan, Panie Janie ma tu jakąś atrakcyjną działeczkę, którą
        zamierza Pan sprzedać pod tą Pana "kamieniczkę"? Jak Pan udowodni,
        że PAn jej nie ma, co?
        • jan-w Re: Plac Niepodległości 18.03.09, 16:08
          Gość portalu: placuszek napisał(a):
          > Może Pan siedzieć na swoich wielko(w)iejskich Kabatach,
          > godnych "pawdziwego warszawiaka".
          Gratuluję kultury! Zaraz jeszcze przeczytamy że "przyjezdni" niszczą Warszawę i zabierają pracę prawdziwym Warszawiakom. Wiocha ma siedzieć u oćców i przysyłac aprowizację, a prawdziwy Warszawiak to tylko taki który urodził się na Czerniakowie.

Potwierdziłeś tylko moją początkową opinię. Cała ta zadyma jest wywołana przez skrzętnie ukrywającą swoją tożsamość grupkę prymitywnych awanturników.

Czy to nie waszym zawołaniem było: "nie matura, a chęć szczera... "? ;-)
          Zazwyczaj to właśnie tacy muszą poprawiać sobie samoocenę wymyślając innym od wieśniaków, napływu itp Tak właśnie jak w twoim poście.
          • Gość: placuszek Re: Plac Niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 23:27
            Drogi Panie Janie, to Pan zaczął (nie wiem w ogóle po co) dyskusję o
            warszawiakach, pisząc m.in. "nie domagajcie
            się od nas - Warszawiaków abyśmy wam kupowali tak drogi prezent". I
            to Panu gratuluję kultury! A może w następnym poście stwierdzi Pan,
            że "wy" warszawiacy nie będziecie nam (nie wiadomo komu) sponsorować
            domów kultury, parków, równych ulic, nowych autobusów... Proszę nie
            podawać się za warszawiaka, bo obraża Pan mnie i innych rdzennych
            mieszkańców stolicy. Zresztą proponuję zejść z
            tematu "warszawskości", bo niejeden przyjezdny jest godzien
            większego szacunku niż pseudowarszawiak, który tak naprawdę pluje na
            moje miasto. Także zachęcam gorąco do przemyślenia tematu, a nie
            kontynuowania żałosnej pogardliwej dyskusji. Mimo wszystko sądzę, że
            chciałby Pan jak najlepiej dla Warszawy w kontekście
            zagospodarowania działek, które prędzej czy później znikną z centrum
            Warszawy.
            • Gość: mokotowianin Re: Plac Niepodległości IP: *.chello.pl 19.03.09, 01:50
              i tu cie mam :)
              własnie niech symbolika niepodledłości wzbija się lsniącymi w słońcu, wystrzałowymi do nieba drapaczami chmur niz leży zasranym trawnikiem, lub budą obitą papą.

A co do działek to ich istnienie jest przesądzone. Ci "działkowcy" oddadzą miastu zrabowane tereny.
              • Gość: a Re: Plac Niepodległości IP: 94.254.173.* 21.03.09, 07:57
                cześć mokotowianin, ciekawe czemu nie wypowiadasz się o burmistrzu,
                tchórz cię dopadł,
                • Gość: mokotowianin Re: Plac Niepodległości IP: *.chello.pl 21.03.09, 08:14
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=91561568&a=92830363
                  no, ale cóż ci po słowie ...
            • jan-w Teren pod rozbudowę miejskiej Warszawy. 19.03.09, 09:06
              Nie domagajcie się "od nas, wszystkich Warszawiaków" fundowania "wam - grupce awanturników próbujących wymusić niezabudowywanie działki przed waszym domem".
              Takie było znaczenie tego co napisałem i nie próbuj udawać że tego nie zrozumiałeś.

> Może Pan siedzieć na swoich wielko(w)iejskich Kabatach,
              > godnych "pawdziwego warszawiaka".
              Tak ty napisałeś i nie próbuj teraz udawać że nie to chciałeś napisać co nieopatrznie szczerze napisałeś.

Naprawdę nie widzisz różnicy? Gratuluję wychowania na Trybunie Ludu i Żołnierzu Wolności. Tam takich własnie specjalistów od gmatwania znaczenia tekstów produkowano.

Jak najlepszego zagospodarowania placu po działkach oczywiście chcę. I dlatego popieram tam piękną, miejską, przyjazną dla wszystkich zabudowę, a nie kolejne pole typu Placu Defilad dające korzyść wyłącznie właścicielom mieszkań których okna tam wychodzą.
              • Gość: placuszek Re: Teren pod rozbudowę miejskiej Warszawy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 12:33
                Myślałem, że ważniejsza jest dla ciebie dyskusja o terenie działek,
                a nie kolejne wbijanie sobie. Jakim prawem ty prosty człowieczku
                wyzywasz mnie od wychowanków trybuny czy żołnierza wolnosci? Kim ty
                właściwie jestes? Wylecz sie z kompleksow. Nie zycze sobie wyzwisk
                od esbeków itp, kiedy moj ojciec siedział na Rakowieckiej prawie 2
                lata za działalność opozycyjną.
                A do mokotowianina - wręcz przeciwnie! - właśnie chcielibyśmy
                likwidacji tych zaniedbanych działek i rozpadających się bud.
                Zamiast dzaiałek zamkniętych na cztery spusty dla niedziałkowców
                mógłby powstać na pewnej części zielony plac, z muszlą koncertową,
                ławkami, jakimiś kawiarenkami... Nikt nie mówi, że plac ma zajmować
                cały teren dzisiejszych działek. W pewnej części oczywiście powinna
                znaleźć siezabudowa mieszkaniowo-usługowa, ale weźmy też pod uwagę,
                że Racławicka ma być znacznie poszerzona na tym odcinku i trudno
                będzie znaleźć chętnych na mieszkanie przy tak ruchliwej ulicy (oś
                WZ). Podział zagospodarowania terenu po działkach jest przecież do
                przemyślenia. A na marginesie nie mam widoku na te działki, jak już
                pisałem, bo... mieszkam na Łowickiej :) więc byłoby raczej trudno.
                • jan-w Re: Teren pod rozbudowę miejskiej Warszawy. 19.03.09, 17:50
                  Papier jak wiadomo jest cierpliwy. Każdy anonim może o sobie napisać że jest bohaterem walk o wolność Mozambiku i mieszka w NY. Sądząc po czynach (łatwiej sprawdzalne) jesteś zazdrosnym o widok z okna właścicielem mieszkania wściekłym że rozwój miasta mu go popsuje.

Po wymyślaniu od wieśniaków, przyszło demonstrowanie pogardy wobec prostych ludzi. Najpierw urządzasz napastliwe połajanki, a potem pouczasz że nie należy tak robić.

Mam dla ciebie złą wiadomość: Miasto będzie się rozwijać
                  Ubeckimi akcjami typu "zorganizowany słuszny gniew ludu" go nie powstrzymasz. Warszawa, nawet wbrew tobie będzie pięknym miastem. Praktycznie nikt twojej zadymy nawet nie zauważy ;-)
                  • Gość: placuszek zagospodarowanie zdegradowanych działek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 20:32
                    Nie chce mi się z tobą gadać... więc napiszę krótko. Jesteś takim
                    samym anonimem na forum, jak ja. Nie jesteś nikim wyjątkowym, żebyś
                    mógł mnie oceniać, nie znając mnie. Wierzyć nie musisz i nie
                    zamierzam ci nic udowadniać. Jeśli chodzi o twoje teksty dotyczące
                    rozwoju miasta, to niestety są bardzo amatorskie i subiektywne, a na
                    dodatek chyba nie rozumiesz nadal o co w tym wszystkim chodzi. Nie
                    bądź proszę taki zacietwierzony wobec innych, bo zamiast spokojnie
                    podyskutować na temat sposobów rozwoju tego terenu, nasz temat
                    przerodził się niepotrzebnie w bezproduktywną wymianę złośliwości i
                    epitetów. Proponuję, o ile zechcesz się na to zgodzić, zakończyć
                    waśnie, a popisać rzeczowo. Interesuje mnie, i mówię to zupełnie
                    szczerze, jaką zabudowę widziałbyś na terenie po działkach. Jaka
                    wysokość, jaka funkcja, jakie zagęszczenie, gdzie zieleń, gdzie
                    parkingi, czy zamknięte przestrzenie, czy mariniarskie fortece itp.?
                    Możemy porozmawiać, na ile jaki pomysł wydaje się realny i jak
                    pogodzić różne funkcje jednego miejsca, gdzyż różni ludzie mają
                    różne wizje i potrzeby, a miasto należy do nich wszystkich.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: mokotowianin Re: te działki to idealna lokalizacja IP: *.chello.pl 21.03.09, 08:15
                      dla KDT
                      • Gość: PrzemekWiszniewski Re: te działki to idealna lokalizacja IP: 195.245.213.* 23.04.09, 15:40
                        Szanowni Państwo,
                        6 maja o godz. 14:30 w Programie Drugim Polskiego Radia zostanie
                        nadana audycja red. Bartosza Panka pt.: "Warszawa, jaka mogła być",
                        którą polecam wszystkim Państwu biorącym udział w tej "dyskusji".
                        Z poważaniem, Przemysław Wiszniewski
                    • Gość: wawiak Re: zagospodarowanie zdegradowanych działek IP: 188.33.10.* 04.05.09, 17:45
                      placuszku, nawet nie wiesz z kim tańczysz. ;-) Jasiuwu jest specem od
                      sklepów za żółtymi firankami. są tacy, którzy pamiętają jak robił tam zakupy... :-D
    • Gość: Enon Re: Plac Niepodległości IP: *.chello.pl 25.04.09, 20:57
      Nie wszystkie koncepcje międzywojnia należy realizować. Inne czasu, inna
      rzeczywistość, inne potzreby.
      Teren działek powinien być przekształcony w ogrodzony lecz ogólnodostępny park
      na kształt Parku Dreszera. Zawłaszczanie przestrzeni publicznej, szczególnie
      zielonej, przez grupę użytkowników działek jest niedopuszczalne.
      Inna sprawą, równie ważną, jest włączenie ulicy Racławickiej na odcinku
      Niepodległości - Wołoska, do systemu komunikacyjnego Warszawy. Podczas gdy
      Odyńca jest jednym, wielkim komunikacyjnym korkiem, Racławicka jest parkingiem
      dla okolicznych mieszkańców.

• Gość: GTR Re: Plac Niepodległości IP: *.chello.pl 07.08.09, 11:25
        Hmm, zgodność jest, że tak jak jest, nie może być :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka