Dodaj do ulubionych

Gucin-gaj - skandal

IP: *.acn.waw.pl 03.02.02, 15:00
Byłem dziś na pierwszym w tym roku wiosennym spacerze i zajrzałem do tego , co
pozostało po ogrodach Gucin-Gaju. Musiałem przy tym włamać się przez zamkniętą
bramę i przejść koło strzegącego psa. Muszę przyznać że stan w jakim znajdują
się te tereny, gdzie każde drzewo oznaczone jest tabliczką "Pomnik przyrody",
gdzie jest pełno ptaków a podobno w starej wierzbie przy stawie gniazdują
nietoperze, jest katastrofalny i uważam za skandal, że ktoś (gmina? właściciel
terenu?) tak straszliwie ten teren zapuścił. Wielki staw z widokiem na wzgórze
kościelne wysechł i zarósł, wśród wielkich i starych drzew ktoś urządził pole
treningowe do paintballa...
Może nasi domorośli ekolodzy zajęliby się tym, co jeszcze da się uratować z
dawnej świetności tych terenów, zamiast oprotestowywać kolejne budowy?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia-s Re: Gucin-gaj - skandal IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.02.02, 15:55
      ja byłam na spacerze pod skarpą, poniżej pałacu ursynowskiego, taka sama
      sytuacja, dodatkowo góry śmieci
      • Gość: zosia Re: Gucin-gaj - skandal IP: 62.121.73.* 04.02.02, 08:35
        Nareszcie ktoś pisze na ten temat. Gucin Gaj jest własnością Parafii
        Sw.Katarzyny. Wstyd!!! A te zaśmiecone ruiny, które znajdują się na skarpie,
        obok Pałacu Ursynowskiego i które kiedyś były grotą, tarasem i fontanną są
        własnością najbogatszej uczelni w Warszawie - SGGW, która jeszcze na dodatek na
        Wydziale Architektury Krajobrazu uczy o założeniach parkowych! Jeszcze większy
        wstyd!!! Kiedyś moi znajomi zbulwersowani widokiem ruin, które jeszcze 15 lat
        temu były w nie najgorszym stanie usiłowali zainteresować tym Konserwatora
        Zabytków, a także pana Bartoszewicza z Gazety. Jednak okazało się, że
        Konserwator widocznie nie ma czasu zajmować się takimi głupotami, a pan
        Bartoszewicz potrafi ostro narozrabiać w Gazecie, ale chyba tylko tam, gdzie ma
        interes.
        • Gość: Pradera Re: Gucin-gaj - skandal IP: *.acn.waw.pl 04.02.02, 17:56
          Może skoro "GW" tak się interesuje tym, co się dzieje na tym forum,
          zorganizujemy jakąś poważniejszą dyskusję na temat ekologicznych zaniedbań
          naszej gminy i coś się ruszy...
          Na swojej stronie www.pradera.prv.pl/sluzew zamiescilem dwie ryciny
          przedstawiajace Gucin-Gaj w XIX wieku. Można sobie pójść porównać, a jak ktoś
          nie może, to za ok. tydzień wrzucę tam świeże zdjęcia, możliwie zrobione z tego
          samego miejsca, dla porównania.
          • eela Re: Gucin-gaj - skandal 09.02.02, 17:25
            Az nie do wiary, jak sie zmieniło otoczenie. Zamieść koniecznie aktualne zdjęcia
            • Gość: Pradera Re: Gucin-gaj - skandal - zdjencia IP: *.acn.waw.pl 13.02.02, 17:36
              Na stronie
              www.ursynow.nieznany.prv.pl/gucin.htm
              zamieszczam pierwszą serię zdjęć ze zwiadu w połnocnej części parku
              (bliżej Doliny Sł.) Trochę nienajlepszej jakości, ale pod ręką
              miałem tylko idiotenkamerke.
              • eela Re: Gucin-gaj - skandal - zdjencia 14.02.02, 09:45
                Dziękuje za zdjęcia i prosze o jeszcze. A tak przy okazji, czy istnieja jeszcze
                domki przy Nowoursynowskiej między Fosą o SGGW?
    • eela Re: Gucin-gaj - skandal 05.02.02, 10:56
      Przyczyną zaniedbania ze strony parafiii może byc fakt, ze ksiądz Maj powiększa
      cmentarz od strony Gucin-Gaju. Jest zasypywana fosa między wzgórzem a drzewami.
      Przez ostatnie 2 lata duzo cmentarza przyrosło. Zainteresujcie sie tym
    • jhbsk Re: Gucin-gaj - skandal 05.02.02, 11:16
      Gość portalu: Pradera napisał(a):

> Może nasi domorośli ekolodzy zajęliby się tym, co jeszcze da się uratować z
      > dawnej świetności tych terenów, zamiast oprotestowywać kolejne budowy?

Rozumiem, że kolega już sam się tym zajął nie czekając na domorosłych ekologów.
      • Gość: kuba Re: Gucin-gaj - skandal IP: *.acn.waw.pl 05.02.02, 19:48
        To przykre, ale ksiądz Maj załatwia wszystko, co chce. Nadsypuje skarpę żeby
        mieć miejsce na nowe groby (A wiecie ile nowy grób kosztuje u księdza Maja?).
        Podchodzi ludziom z cmentarzem pod same domy, ewidentnie chcąc od nich wykupić
        ich działki, jako położone w strefie uciążliwości cmentarza, za bezcen. Ścieki
        z obiektów kościelnych spuszcza do stawu pod skarpą, nie mówiąc o wielu innych
        większych i mniejszych "przestępstwach". Starzy mieszkańcy Wolicy, należący do
        parafii św.Katarzyny opowiadają, że poprzednik księdza Maja to był proboszcz,
        który chodził w podartych butach, ale zawsze wysuwał pomocną dłoń do
        potrzebujących i sam wiedział, gdzie ich trzeba szukać... Teraz to, niestety,
        zupełnie co innego! Najgorsze jest to, że wielu urzędników i radnych
        (szczególnie tych z AWS) pada plackiem przed księdzem Majem. Efekt jest taki,
        że legalizuje się wiele jego działań, które należałoby po prostu potępić.
        • Gość: Pradera Re: Gucin-gaj - skandal IP: *.acn.waw.pl 05.02.02, 20:58
          No właśnie się zająłem - rozpętałem dyskusję na forum. Nie należę do żadnej
          organizacji więc sam mam małą -czytaj żadną- siłę przebicia, ale jak byśmy się
          tym razem zajęli... trzeba by tym przede wszystkim kogoś u naszego kochanego
          hosta zainteresować, może skoro sprawa obija się o księdza to ich zaciekawi, GW
          lubi przecież takie tematy... dostarczcie jeszcze trochę informacji, niech ten
          wątek ożyje. Ja teraz chodzę i robię zdjęcia (z narażeniem - tam wszędzie
          pilnują psy! ciekawe, czego)
          • Gość: kuba Re: Gucin-gaj - skandal IP: *.acn.waw.pl 09.02.02, 14:35
            Szczerze chciałbym, żeby coś się zaczęło dziać i koło Gucin - Gaju i koło
            resztek "małej architektury" pod nosem siedziby władz SGGW, ale jakoś dziwnie
            nikt nie chce się wziąć za ten temat. Dziennikarze GW dobrze znają problem, ale
            z jakiegoś powodu siedzą cicho. Co się za tym kryje? Może nadać temat innej
            gazecie?...
            • eela Re: Gucin-gaj - skandal 09.02.02, 17:22
              Wyslij maila do stołka ze wskazaniem wątku
    • eela Re: Gucin-gaj - skandal 11.02.02, 15:12
      Wysłalam maila do Stołka w sprawie Gucin Gaju i tego wątku. Zobaczymy, co nam
      odpowie
      • eela Re: Gucin-gaj - skandal 12.02.02, 08:31
        przyszła odpowiedź z redakcji:

Temat: Re: Gucin-Gaj
        Autor: stolek@poczta.gazeta.pl
        Do: eela@poczta.gazeta.pl
        Data: 2002-02-11 18:13

--------------------------------------------------------------------------------
        Postaramy się przyjrzeć tej sprawie. Dziękujemy
        • pagero Re: Gucin-gaj - skandal 12.02.02, 09:09
          disiaj porusze ten bulwersujacy temat na spotkaniu z
          moim znajomkiem, przewodniczacy komisji rozwoju i
          ekologii w gmninie ursynow.
          • eela Re: Gucin-gaj - skandal 12.02.02, 09:46
            Zrób to koniecznie!, bo jeszcze trochę i tam będzie cmentarz. Byłam zima na
            grobie znajomego, który jest pochowany juz na miejscu nasypanym na fosie. Od
            jego grobu do końca obecnego cmentarza jest daaaleko. Z tego wniosek, że
            cmentarz rozrasta się w błyskawicznym tempie
            • Gość: kuba Re: Gucin-gaj - skandal IP: *.acn.waw.pl 12.02.02, 18:23
              A czy ktoś był kiedyś może w Parku Natolińskim? Podobnie wyglądał kiedyś park
              przy Pałacu Ursynowskim: taras z barierką na samej krawędzi skarpy, niżej
              schodki, grota, schodki, pod skarpą fontanna, a dalej pięknie utrzymany staw
              okolony starodrzewiem. To było cacuszko! Stańcie przy barierce za Pałacem
              Ursynowskim i zobaczcie, co zostało! Czyja to wina? SGGW, Gminy Wilanów, czy
              Konserwatora Zabytków? Za chwilę wszystko zniknie tak samo, jak zniknęła pewnej
              nocy zabytkowa, kryta strzechą chałupa przy ul.Bekasów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka