Dodaj do ulubionych

Falerystyka gorniczo

12.04.06, 08:39
Momy tu wontek numizmatyczny, a i pora inkszych kolekcjonerskich, toż i ło
falerystyce być może. Możno nawet cosik zrychtuja.
KWK "Halymba" po łostatni akcji ratowniczy wydała gryfno odznaka "Zasłużony
ratownik dla KWK Halemba". Zdo mi sie, że jest to możno i piyrszo odznaka za
akcjo ratowniczo.
Tako se terozki myśla, coby latoś na "Barborka" przirychtować malutko wystawa
ło tytule "Polske ratownictwo gornicze w falerystyce". Niy bydzie z tym leko,
bo odznak za wiela niy ma, dyć łostatnio pojawiyło sie wiela oznak w formie
naszywek, haftow, naklejek na hełmy.
Po prowdzie to jo sie falerystykom yno okazjonalnie zajmuja, dyć możno czas
to zmiynić. Jak sie udo latoś ze tym ratownictwym, to możno na bezrok chyca
sie cołkego gornictwa.
Toż jakby ktoś mioł cosik z gorniczy falerystyki i chcioł to łodsprzedać abo
wypożyczyć na wystawa, to niych do znać.
Nojwyrszy czas na to, coby ciyngym w tym nojbardzi gorniczym mieście, kerymu
patronuje świynto Barbara zrychtować porzondno kilekcjo odznak i oznak
gorniczych.
Obserwuj wątek
    • cancro Re: Falerystyka niejedno ma imię... 13.04.06, 08:56
      ... toteż wywołany do odpowiedzi od razu zastrzegam się, ze falerystyka górnicza
      jako taka mnie nie interesuje. Zajmuję się przede wszystkim falerystyką
      wojskową. Toteż być może zainteresuje Braci Górnoślązaków to, że w okresie
      międzywojennym dwie spośród jednostek WP stacjonujących na polskim skrawku
      Śląska posługiwały się w swej symbolice górniczymi atrybutami.
      Pierwsza z nich to stacjonujący w Katowicach (2 batalion w Oświecimiu) 73 pułk
      piechoty. Jego odznaka pułkowa przedstawiała ślaskiego orła na tle młotków
      górniczych. Zwróćcie uwagę, że orzeł na odznace ni to górnoślaski, ni to
      dolnośląski bo złoty, ale z przepaską na piersi. Postąpiono w ten sposób zapewne
      dlatego, że przepaska na piersi orła nie pozostawia wątpliwości, że chodzi o
      orła ślaskiego:
      img90.imageshack.us/img90/2888/73pp2us.jpg
      Druga z odznak to odznaka 23 pułku artylerii lekkiej, stacjonującego w Będzinie
      i Żorach. Odznaka ma formę krzyża (tzw. promienistego), gdzie na obu poziomych
      ramionach przedstawiono górnicze młotki na tle wieńców z liści laurowych.
      img96.imageshack.us/img96/8784/23pal7rz.jpg
      Zabytki tego rodzaju są dość drogie. W zależności od ilości wykonanych
      egzemplarzy ich cena waha się od 200 do 3000 pln. Dlatego polecam mimo wszystko
      odwiedzić Muzeum Górnoślaskie w Bytomiu, które jest w posiadaniu obu tych
      odznak, a także wielu innych jednostek stacjonujących na Ślasku w okresie
      międzywojennym. Na gieldach staroci spotyka sie repliki tych odznak w
      przystępnych cenach(ok. 40-50 pln). Obecnie mimo tego, że niemal cały
      historyczny Ślask należy dziś do Polski, jedynie rozformowna niedawno 23 Brygada
      Obrony Terytorialnej z Gliwic posługiwała się symboliką śląską - na jej potrzeby
      dokonano modyfikacji odznaki 73pp, ale już bez górniczych atrybutów.
      Wesołych Świąt!
      Pozdrawiam!
      • broneknotgeld Re: Falerystyka niejedno ma imię... 13.04.06, 16:50
        Witej Cancero.
        Dziynki za te informacje.
        Zy mnie jak na razie tyż taki "niydzielny falerysta" bo odznaki zbiyrom yno
        okazjonalnie. Trza sie jednak we końcu chycić ty falerystyki gorniczy, coby sie
        to niy straciyło, tak samo jak sie kończy poleku nasze gornictwo. Bestoż trza
        sprobować pociongnońć tyn wontek.
        Hehe - zwrociołś mi uwoga na odznaki niygornicze, dyć ze takowymi motywami.
        Trza bydzie mi tyż ło tym pamiyntać.
        Pozdrowiom i tyż winszuja zdrowych i wesołych Świont Wielkanocnych.
        • cancro Re: Falerystyka niejedno ma imię... 13.04.06, 17:32
          Dziękuję za życzenia! Przy okazji chcę sprostować swój błąd: na odznace 23pal
          górnicze młotki (czy to prawda, ze nazywają się "pyrliki"?) są nie na wieńcach
          laurowych, tylko na kołach zębatych, co miało podkreślać przemysłowy charakter
          Śląska. Jednak na podstawie przeprowadzonych przeze mnie badań twierdzę, że to
          nie koła zębate, tylko tzw. "pierścinie wiodace" - jeden z symboli
          artyleryjskich. Jest to obręcz na pocisku artyleryjskim (najczęsciej zmiękkiego
          stopu miedzi), mająca za zadanie uszczelnić lufę w momencie strzału i ułatwić
          proces nadania pociskowi ruchu obrotowego wzdłuż osi wzdłużnej. W tym ujeciu
          wymowa symbolu jest inna - symbolizuje zwiazek artylerii ze Ślaskiem.
          Mam teraz trochę czasu, wiec mogę na forum rudzkie rzucić parę skanów odznak
          jednostek wojskowych stacjonujących na Górnym Śląsku przed wojną. Co ty na to?
          • broneknotgeld Re: Falerystyka niejedno ma imię... 13.04.06, 17:46
            Co do tych "górniczych młotkow" to piyrwowzorym był skrziżowany pyrlik
            ze "żelozkym", no a terozki pyrlik i młotek.
            Co do skanow odznak pułkow gornoślonskich to wciep tukej linki, na pewno sie z
            czasym przidadzom.
            Mie samego jednak bardzi interesowałyby odznaki z czasow powstań ślonskich,
            tela że strony niymiecki.
            • cancro Re: Falerystyka niejedno ma imię... uzuzpełnienie 14.04.06, 07:34
              Sam sobie się dziwię, że o tym zapomniałem! Za czasów wczesnej komuny tzw.
              "niepewny element" słuzbę wojskową odbywał w kopalniach. Po prostu bezpieczniej
              dla władzy było, gdy zamiast karabinu dostawali do ręki łopate. Z tego okresu
              pochodzą dwie odznaki - pierwsza nie wyszła poza stadium projektu. Jest to
              ośmioramienna gwiazda, na której wewnątrz medalionu umieszczono głowę żołnierza
              w czapce, za nim w tle szyb kopalniany. Na pieścieniu napis: ŻOŁNIERZOWI WP ZA
              OFIARNĄ PRACĘ W GÓRNICTWIE WĘGLOWYM:

img85.imageshack.us/img85/1627/grnik15vn.jpg

Druga odznaka - wprowadzona do użytku miała dwa stopnie (złota i srebrna), miała
              formę emaliowanej na zielono tarczy ze skrzyżowanymi mlotkami górniczymi. Tarcza
              okolona wieńcem z liści laurowych, za tarczą dwa skrzyżowane karabiny. Wokół
              tarczy napis: ŻOŁNIERZOWI ZA WZOROWĄ SŁUZBĘ I OFIARNĄ PORACĘ W GÓRNICTWIE WĘGLOWYM:

img148.imageshack.us/img148/1987/grnik21sd.jpg
              Pozdrawiam!
              • broneknotgeld Re: Falerystyka niejedno ma imię... uzuzpełnienie 14.04.06, 12:37
                Dziynki.
                Toż za tymi dwiyma byda se musioł rozglondnońć.
                Możno jeszcze pódzie je zdybać na giełdzie staroci.
            • cancro Re: Falerystyka niejedno ma imię... 02.02.07, 14:17
              Jakiś czas temu obiecałem Bronkowi umieszczenie na forum odznak jednostek wojska
              stacjonującego w okresie międzywojennym na Górnym Śląsku. Oto one. Bardziej
              zainteresowanych historią i udziałem w walkach tych jednostek, odsyłam do
              literatury.
              Na początek piechota. W jednym z wcześniejszych wątków umieściłem odznakę
              stacjonującego w Katowicach 73pp. Wchodził on w skład 23 Górnośląskiej Dywizji
              Piechoty (23DP), która w 1939 r. weszła w skład Armii "Kraków". Ponadto w skład
              dywizji weszły:
              - 11pp w Tarnowskich Górach;
              img107.imageshack.us/img107/1930/11ppuq8.png
              -75pp stacjonujący w Chorzowie (1 batalion w Rybniku, 3 batalion w Hajdukach Wlk.);
              img513.imageshack.us/img513/6956/75ppyh1.png
              - 23 pułk artylerii lekkiej (wcześniej prezentowany 23pal) w Będzinie (2
              dywizjon w Żorach);

Ponadto w Katowicach rozmieszczono szkoły wojskowe i ośrodki szkolenia. Były to:
              -Wojskowa Szkoła Muzyczna:
              img111.imageshack.us/img111/5118/muzsw9.png
              Batalion podchorążych 5a:
              img525.imageshack.us/img525/8741/5ayl7.png
              Oraz Batalion Podchorążych Rezerwy należący do 23DP:
              img525.imageshack.us/img525/8741/5ayl7.png
              Ponadto na obszarze Śląska - w Lublińcu, stacjonował także wchodzący w skład
              7DP(dowództwo w Łodzi), 74 Górnośląski Pułk Piechoty (74pp):
              img297.imageshack.us/img297/9167/74ppll4.png
              Przy okazji prezentacji odznak tzw. "pułków śląskich" warto zwrócić uwagę na to,
              ze każdy z orłów na odznakach ma charakterystyczną dla orła dolnośląskiego
              przepaskę. Jak już wcześniej pisałem ta przepaska sprawia, ze nie ma wątpliwości
              co do tego, że orzeł jest śląski. Ponadto uważa się, ze godłem całego Śląska
              jest właśnie orzeł dolnośląski.
              Aby łatwiej posługiwać się wątkiem, swój wpis postanowiłem podzielić a dwie
              części, a więc CDN.
              • cancro Re: Falerystyka niejedno ma imię... 02.02.07, 14:56
                Na obszarze Górnego Śląska stacjonowała jeszcze jedna dywizja Wojska Polskiego.
                Była to 21 Dywizja Piechoty Górskiej, która podobnie jak 23DP wchodziła w skład
                Armii "Kraków". W jej skład wchodziły m.in.:
                - 3 Pułk Strzelców Podhalańskich (3psp) stacjonujący w Bielsku (3 batalion w
                Boguminie):
                img116.imageshack.us/img116/1936/3psphk8.png
                - 4 Pułk Strzelców Podhalańskich (4psp) w Cieszynie:
                img116.imageshack.us/img116/1936/3psphk8.png
                - 21 pułk artylerii lekkiej (21pal) w Bielsku-Białej (2 dywizjon w Cieszynie):
                img113.imageshack.us/img113/4161/21palkz3.png
                Jeśli kogoś zastanawiają swastyki na odznakach, to godzi się dodać, że w wojsku
                II Rzeczypospolitej była ona symbolem jednostek górskich.

Kawaleria.
                No obszarze Śląska stacjonowały 2 oddziały jazdy:

W latach 1919 - 1926 dość mocno rozrzucony w południowej części województwa,
                stacjonował 2 Pułk Szwoleżerów Rokitniańskich. Dowództwo pułku, 1 szwadron,
                szwadron ckm i pluton łączności rozmieszczono w Bielsku-Białej. Pułk nie mógł
                się pomieścić w poaustriackich koszarach, dlatego 2 i 3 szwadron umieszczono w
                Bochni, a 4 w Pszczynie. Głownie złe warunki lokalowe sprawiły, że w 1926 roku
                pułk przebazowano do Starogardu Gdańskiego, gdzie wszedł w skład Pomorskiej
                Brygady Kawalerii i wspólnie z nią wziął udział w wojnie 1939 r. Pułk dysponował
                dwoma wzorami odznak. Pierwsza (złota) była wykonana z metalu barwy złotej i
                nosiła miano "koleżeńskiej". Wraz z przeniesieniem pułku na Pomorze wprowadzono
                drugi wzrór odznaki (srebrna), który już zgodnie z wymogami MSWojsk. otrzymał
                nazwę "pamiątkowa":
                img295.imageshack.us/img295/2070/2pszwolea0.png
                Niemal przez cały okres międzywojenny (1924 - 1939) stacjonował w Tarnowskich
                Górach 3 pułk ułanów śląskich (3puł):
                img457.imageshack.us/img457/5630/3pu322ev5.jpg
                • cancro Re: Falerystyka niejedno ma imię...- Uzupełnienie 02.02.07, 15:20
                  Na początek czas naprawić błąd. Oto jak wyglądała odznaka 4psp:
                  img441.imageshack.us/img441/4555/4pspmt4.png
                  W 1938 r. powstał w Katowicach 15 dywizjon artylerii przeciwlotniczej
                  (15daplot), podporządkowany 5 Grupie Artylerii w Krakowie. Wojnę 1939 roku
                  rozpoczął w składzie Armii "Kraków" (poszczególne baterie przydzielono różnym
                  związkom taktycznym). Artyleria plot (poza 1pplot w Warszawie) posługiwała się
                  zunifikowaną odznaką pamiątkową, jednakową dla wszystkich oddziałów. Wyróżnikiem
                  był numer dywizjonu, grawerowany w centralnej części odznaki. (na linku odznaka
                  7daplot stacjonującego w Poznaniu):
                  img405.imageshack.us/img405/2774/daplss6.png
                  Jedyną odznaką formacji paramilitarnej międzywojennego województwa śląskiego
                  jest odznaka ustanowiona z okazji 10-lecia Policji śląskiej:
                  img49.imageshack.us/img49/551/policjarr0.png
                  To na razie tyle. Życzę przyjemnych wrażeń.
                  • broneknotgeld Re: Falerystyka niejedno ma imię... 03.02.07, 09:35
                    A toś mie Cancero uradowoł.
                    Piykne dziynki - jest co łoglondać.
                    • broneknotgeld Re: Falerystyka niejedno ma imię... 26.03.07, 12:12
                      klub.chip.pl/asnieg/prl/opis4.htm
                      Taki link ze spisem orderów, odznaczeń i resortowych odznak czasu PRL, bedzie
                      tu jak najbardziej na miejscu.
                      • broneknotgeld Re: Falerystyka niejedno ma imię... 14.05.10, 15:28
                        Siedza we falerystyce
                        Już terozki ło tym wiycie.
                        • broneknotgeld Re: Falerystyka niejedno ma imię... 09.05.11, 23:59
                          A dyć siedza coś za mało
                          Richtig wiyncy by sie zdało.
                          • broneknotgeld Re: Falerystyka niejedno ma imię... 23.04.12, 23:05
                            Bydzie trza pociongnońć dali
                            Choć to ciyngym "niy na fali".
    • broneknotgeld Re: Falerystyka gorniczo 20.10.06, 23:46
      Łostatni driker idzie już na to
      Dyć mom gablota ciyngym "sagato".
      • broneknotgeld Re: Falerystyka gorniczo 17.02.07, 21:39
        am_wb1.republika.pl/W6_tradycja/05_tradycja.html
        Znalezione w internecie.
        Taki link nieco urozmaici ten wontek.
        • broneknotgeld Re: Falerystyka gorniczo 17.02.07, 21:40
          am_wb1.republika.pl/W6_tradycja/06_tradycja.html
          druga ciekawa stronka
          • broneknotgeld Re: Falerystyka gorniczo 17.02.07, 21:43
            am_wb1.republika.pl/W6_tradycja/07_tradycja.html
            Tu widoczne są też ciekawe odznaki i medale ratownicze.
            • broneknotgeld Re: Falerystyka gorniczo 17.02.07, 21:47
              am_wb1.republika.pl/W6_tradycja/02_tradycja.html
              am_wb1.republika.pl/W6_tradycja/03_tradycja.html
              No i do kompletu dwa mundury.
    • broneknotgeld Barbórkowa Kolekcja 23.01.07, 17:15
      Pierombol, tyn czas richtig drapko leci.
      Mioł zech przirychtować na Barborka gablotka z odznakami, a jakoś mi to niy
      wyszło. Walorow wystykło mi yno na poł ty gabloty - toż prawie tela co nic.
      No ja - "co sie łodwlecze to niy uciecze".
      • broneknotgeld Re: Barbórkowa Kolekcja 23.01.07, 17:18
        Hmm, a może w tym watku lepiej pisać po polsku niż śląsku.
        Przecież chodzi mi też o spopularyzowanie ciekawego tematu kolekcjonerskiego.
        Jeśli uda sie też ściągnąć tu kilku innych falerystów (Cancero też może jeszcze
        coś ciekawego dopisze), to temat może się ciekawie rozwijać.
        Nie samą fraszka przecież człowiek żyje.
        • broneknotgeld Barbórkowa Kolekcja - Katowice 31.01.07, 21:18
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=56508163
          Może internauci tego forum dołożą swoje "cegiełki".
        • broneknotgeld Barbórkowa Kolekcja - Zabrze 31.01.07, 21:26
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=120&w=56508714
          Oby i Zabrze się w to włączyło.
          Może z czasem wypowie się ktoś z Muzeum Górnictwa.
        • broneknotgeld Barbórkowa Kolekcja - Ruda Śląska 31.01.07, 21:43
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=56509772
          Oczywiście nie mogę też pominąć mojego masta rodzinnego ze św. Barbarą w herbie.
          • broneknotgeld Re: Barbórkowa Kolekcja - Ruda Śląska 23.04.13, 15:58
            No, możno kedyś zaś znojda czas coby to pociś dali.
      • broneknotgeld "Ratownictwo górnicze w falerystyce" 23.01.07, 17:23
        Rok 2007 jest rokiem jubileuszu 100-lecia ratownictwa górniczego na naszym
        terenie, a że mam w swoim zbiorze nieco odznak tej służby, to warto chyba taki
        temat ruszyć w pierwszej kolejności. Mam nadzieję, ze znajdą się z czasem
        partnerzy do dyskusji. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
        • broneknotgeld Re: "Ratownictwo górnicze w falerystyce" 31.01.07, 20:33
          W chwili obecnej jedynym dostępnym mi źródłem książkowym, poruszającym tę
          tematykę jest "Monografia Ratownictwa Górniczego".
          To dwutomowe opracowanie, praca zbiorowa, wydana przez CSRG-Bytom w 2003 roku.
          Temat odznak i oznak ratowniczych ujęty jest w drugim tomie.
          Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu dzieł - po lekturze pojawiają się
          kolejne pytania. Może w tym wątku uda się na nie choć częściowo odpowiedzieć.
          Bedę wdzięczny za wszelkie informacje pogłebiające to zagadnienie
          (falerystyczne).
          • broneknotgeld Re: "Ratownictwo górnicze w falerystyce" 08.05.14, 13:03
            Skiż akcji na grubie

Ze tym dźwiyrza - sie klupało
            Ratownikow drap zbiyrało.

www.facebook.com/photo.php?fbid=637790839629156&set=a.556794184395489.1073741890.195759197165658&type=3&theater
        • broneknotgeld odznaka honorowa "Ratownik Górniczy" 31.01.07, 20:41
          Ustanowiona została w 1951 roku.
          W myśl ówczesnych przepisów mogła zostać przyznana ratownikowi górniczemu o co
          najmniej rocznym stażu, wyróżniającemu się w tej służbie, zwłaszcza w akcjach
          ratowniczych.
          Nadawana była przez ministra górnictwa i energetyki na wniosek Stacji
          Ratownictwa Górniczego P.W. Bytom (CSRG-Bytom).
          Dokumentem towarzyszącym jej przyznaniu była początkowo legitymacja, a później
          stosowny dyplom.
          • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Ratownik Górniczy" 31.01.07, 20:45
            Okrągła odznaka pokryta kolorową emalią przedstawiała powszechnie przyjęty znak
            polskiego ratownictwa górniczego na białym tle, z otokowo biegnącym
            napisem "Ratownik Górniczy" i dwoma wężykami po bokach.
            Z tyłu znajduje się gwintowany słupek z nakrętką firmową wykonawcy (Mennica
            Państwowa).
            • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Ratownik Górniczy" 31.01.07, 20:52
              Przeglądając górnicze mundury ratowników można zauważyć dwie odmiany tej
              odznaki, różniące się nie tyle rysunkiem, co stopniem wypukłości samego krążka.
              Warto też wspomnieć o jej miniaturce (również na nakrętkę), wykonywanej też
              przez Mennicę Państwową.
              Z uwagi na długi okres nadawania tego wyróżnienia, nie można chyba wykluczyć
              kolejnych odmian odznaki honorowej, choć te nie sa mi znane.
              • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Ratownik Górniczy" 31.01.07, 21:01
                Zauważyć należy że po ustanowieniu odznaki honorowej "Zasłużony Ratownik
                Górniczy" spowszedniała odznaka honorowa "Ratownik Górniczy". Obecnie,
                sporadycznie i bez żadnych dodatkowych kryteriów wręczana jest miniaturka tej
                odznaki.
                --------------------------------------------------
                Powyżej zamieściłem cytat z mongrafii wymagający szerszego rozwinięcia, czym
                zajmę się się później. Określenie "miniaturka" może budzić tutaj najwięcej
                zastrzeżeń.
                Może ktoś z internautów podzieli się własnymi spostrzeżeniami zwiazanymi z
                odznaką honorową "Ratownik Górniczy" - zapraszam do współpracy.
        • broneknotgeld odznaka honorowa "Zasłużony Ratownik Górniczy" 01.02.07, 19:09
          Odznaka ustanowiona decyzją Ministra Górnictwa i Energetyki z dnia 29.06.1985.
          Odznaka przyznawana byłym i czynnym ratownikom górniczym , wyróżniającym sie w
          akcjach na kopalni, pracy zawodowej, wysokim poziomem wyszkolenia i aktywnych w
          drużynie ratowniczej.
          Nagradza się nią osoby o co najmniej 15 letnim stażu w ratownictwie górniczym.
          • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Zasłużony Ratownik Górniczy 01.02.07, 19:11
            Oczywiście nadaniu tej odznaki towarzyszy również wręczenie stosownego dyplomu.
            • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Zasłużony Ratownik Górniczy 01.02.07, 19:16
              Odznaka ma formę metalowego krążka na przywieszce z agrafką.
              Na jej awersie widnieje umieszczony centralnie znak ratownictwa górniczego (na
              białym polu), a dookoła niego biegnie złoty napis "Zasłużony Ratownik Górniczy".
              Całość obwiedziona jest również złotym wieńcem. Przywieszka z agrafką
              podzielona jest na dwa poziome pola w kolorach górniczych (dolne - czarne,
              górne - zielone).
              • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Zasłużony Ratownik Górniczy 01.02.07, 19:30
                W ciągu ponad dwudziestu lat przyznawania tej odznaki uległa ona pewnym
                modyfikacjom, w związku z czym można wyróznić trzy jej odmiany:

- wersję najwczesniejszą stanowi odznaka dwuwarstwowa. Na pierwszą warstę
                (pomalowaną na biało ze złoconym napisem) nałozony jest w środku znak
                ratownictwa górniczego, jak też złocony wieniec przewiazany w środku wstążką.
                Elementy te stanowią drugą warstwę odznaki. Na rewesie znajduje się wybity
                czterocyfrowy numer odznaki. Przywieszka i elementy kolorowe są lakierowane.

- odznakę drugiej wersji stanowi jednowarstwowy krążek z przywieszką o podobnym
                rysunku - lakierowanym. W wersjach jednostronnych nie stosuje się już numeracji.

- trzecia wersja na pierwszy rzut oka jest podobna do drugiej. Elementy
                kolorowe wydają się być na niej zabezpieczone lub wykonane w odpowiedniej masie
                plastycznej (wygląd jest nieco idmienny niż w przypadku emaliowania lub
                lakierowania).
                • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Zasłużony Ratownik Górniczy 01.02.07, 19:32
                  Zapewne moje informacje jakie tu zamieściłem wydawać się mogą nieprecyzyjne.
                  Wdzięczny będę za ich uzupełnienie, lub skorygowanie błędów.
                  • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Zasłużony Ratownik Górniczy 14.02.07, 21:21
                    Okazuje się, że nadawane ostatnio odznaki stanowią kolejną odmianę.
                    Przywieszka jest nieco większa (dłuższa). W skrzydle można policzyć siedem piór
                    (wcześniej było pięć), a z wieńca dodokoła odznaki całkowicie znikła wstążka,
                    wcześniej wyraźnie na tych walorach zaznaczana.
        • broneknotgeld odznaka "Ratownik Górniczy" 01.02.07, 23:22
          Już tu wcześniej zamieściłem fragment "Monografii Ratownictwa Górniczego" z
          którego wynikało, że fakt ustanowienia odznaki "Zasłużony Ratownik Górniczy"
          miał wpływ na pewną deprecjację odznaki honorowej "Ratownik Górniczy".
          Rzeczywiście od drugiej połowy lat osiemdzisiątych tryb przyznawania tej
          odznaki radykalnie się zmienił.
          Praktycznie zaczęto rozdawać ją uczestnikom kursu podstawowego na ratownika
          górniczego, wraz z aktem mianowania.
          Odznaka ta stanowi więc dzisiaj tylko pamiatkę pomyślnego ukończenia kursu i
          wstąpienia w szeregi drużyny ratowniczej.
          • broneknotgeld Re: odznaka "Ratownik Górniczy" 01.02.07, 23:26
            Pierwowzór odznaki to oczywiście jej wczesniejsza wersja honorowa
            Wykonawcą nie jest jednak już mennica. Nie jest to też już walor emaliowany,
            lecz najczęściej lakierowany, choć spotyka się je też w nieco odmiennym
            wykonaniu - pokryte masą plastyczną.
            • broneknotgeld Re: odznaka "Ratownik Górniczy" 01.02.07, 23:29
              Zasadniczo można uwzględnić chyba tylko trzy odmiany tego waloru:
              - odznaka lakierowana z gwintowanym słupkiem i nakrętką
              - odznaka lakierowana z cieńkim ostrym słupkiem i zatrzaskiem
              - odznaka pokryta masą plastyczną, o nieco mniejszej średnicy (nie jest to
              jednak miniaturka), również na gwintowany słupek z nakretką.
              • broneknotgeld Re: odznaka "Ratownik Górniczy" 01.02.07, 23:32
                Może dokładny przegląd tych odznak pozwoli uwzględnić kolejne odmiany. Oby nie
                były jednak tylko różnice w odcieniu koloru lakieru, które czasem można
                zaobserwować.
        • broneknotgeld "Medal CSRG" 01.02.07, 23:39
          "Medal CSRG" ustanowiony został również decyzją Ministra Górnictwa i Energetyki
          w dniu 29.06.1985

Medal ten mógł otrzymać ratownik górniczy o stażu pracy w tej słuzbie nie
          krótszym niż 5 lat.
          Wnioski o przyznanie medalu składali dyrektorzy OSRG i kopalń na terenie
          których miała miejsce akcja ratownicza, bezpośrednio po jej zakończeniu. Dział
          Kadr CSRG zobowiązano do prowadzenia specjalnego rejestru osób odznaczonych tym
          medalem. Wraz z "Medalem CSRG" wreczano specjalny dyplom nadania.
          • broneknotgeld Re: "Medal CSRG" 03.02.07, 11:34
            Wykonany w brązie medal ma kształt okrągły i średnicę 8 centymetrów.
            Na jednej stronie widzimi zwałowisko, w którego prześwicie u góry umieszczono
            znak polskiego ratownictwa górniczego. Dołem biegnie poziomo napis "Centralna
            Stacja Ratownictwa Górniczego". Można też zauważyć tutaj sygnaturę AS (zapewne
            twórcy wzoru medalu).
            Na odwrocie widzimy dwie pary rąk. Silne ręce ratownika przebierającego z góry
            zawał, skierowane są w stronę rąk osoby poszkodowanej w dole.
            • broneknotgeld Re: "Medal CSRG" 03.02.07, 11:38
              Nadanemu "Medalowi CSRG" towarzyszy mała, okrągła odznaka szpilkowa.
              Na odznace widnieje identyczny motyw dwóch par rąk, z tym że otokowo biegnie
              również napis "Centralna Stacja Ratownictwa Górniczego Bytom".
              Osoba uhonorowana medalem mogła tym samym nosić taki znaczek w klapie marynarki.
        • broneknotgeld odznaka honorowa "Medal CSRG" 03.02.07, 19:05
          Odznaka ustanowiona została w 1989 roku, po wniosku CSRG do Wspólnoty Węgla
          Kamiennego. Ustanowienie tej odznaki jako trzystopniowej (brązowa, srebrna,
          złota) lepiej spełniało potrzeby służb ratowniczych niż "Medal CSRG". Było to
          również rozwiązanie tańsze w stosunku do dużego i bardzo efektownego, jednak
          też zbyt kosztownego medalu.
          • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Medal CSRG" 03.02.07, 19:10
            Odznakę stanowi metalowy krążek w kolorze brązu, srebra lub złota,
            przedstawiający identyczny motyw dwóch par rąk (tak samo jak na wcześniejszym
            medalu).
            Na odwrotnej stronie znajduje się napis "Centralna Stacja Ratownictwa
            Górniczego".
            Przywieszka ma kształ wydłużonego prostokąta w kolorze zależnym od stopnia
            odznaki. Znajduje się na niej napis "CSRG" a na odwrocie zamocowana jest
            agrafka.
            • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Medal CSRG" 03.02.07, 19:21
              Komplet odznak tego typu stanowią trzy walory (brązowa, srebrna, złota)
              obrazujące trzystopniowość wyróżnienia. W przeciągu kilkunastu lat jednak już
              trzykrotnie wprowadzano pewne zmiany, więc trzeba uwzględniać trzy warianty:
              - w pierwszej wersji napis na odwrocie krążka był wklęsły
              - druga odmiana, to krążek o nieco większej średnicy, większych literach napisu
              na rewersie, zmienionym ich kroju (napisy te są wypukłe)
              - trzecia wersja, to kolejna odmiana napisowa, związana z komercjalizacją
              przedsiębiorstwa. Do napisów na rewersie odznaki i przywieszce doszły
              literki "S.A.", znowu też zmieniono wielkość i krój liter. Średnica krążka jest
              nieco mniejsza niż w wersji drugiej.
              • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Medal CSRG" 04.02.07, 14:32
                Cóż, przydałby się wgląd w regulamin prziznawania tej odznaki.
                Postaram się do tego dotrzeć i zamieścić tu nieco informacji.
                • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Medal CSRG" 11.02.07, 11:29
                  Udało mi się zdobyć chyba pierwszy regulamin tej odznaki honorowej.
                  Nie jest datowany, a jedynie podpisany przez dyrektora CSRG
                  mgr.inż. Z.Kaczorowskiego.
                  Pozwolę sobie zacytować opis samej odznaki z tego regulaminu

"Medal wykonany jest z metalu i ma kształt koła o średnicy 35 mm. Medal jest
                  jednostronny i przedstawia gruzowisko skalne z rękami ratującego wyciągniętymi
                  w kierunku poszkodowanego.
                  W górnej części medalu znajduje się przewieszka do zapinania zaczepem
                  agrafkowym, na której w lewej części znajduje się krzyż maltański oraz napis
                  CSRG.
                  Odwrotna strona medalu jest gładka"

-----------------------------------
                  Tyle cytatu, który świadczy o istnieniu kolejnej wersji tej odznaki - ta byłaby
                  pierwszą. Będę musiał postarać się to sprawdzić, czyli rozglądnąć się właśnie
                  za takim walorem.
                  • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Medal CSRG" 04.03.07, 20:48
                    Teraz coś z kolejnego regulaminu do którego dotarłem.
                    Tym razem jest to dokument z 1995 roku.
                    Na początek sam opis wyglądu odznaki, gdyć jest już inny:
                    "Medal wykonany jest z metalu i ma kształt koła o ślrednicy 35 mm. Medal
                    przedstawia gruzowisko skalne z rekami ratujacego wyciagnietymi w kierunku
                    poszkodowanego.
                    W górnej części medalu znajduje się przewieszka do zapinania zaczepem
                    agrafkowym na której widnieje napis "CSRG". Na odwrotnej stronie medalu jest
                    napis "MEDAL CENTRALNEJ STACJI RATOWNICTWA GÓRNICZEGO"."

Przy okazji warto też zacytować paragraf piaty tego regulaminu"

"Jako zasadę należy przyjąć, iż po raz pierwszy nadaje się medal brązowy.
                    Czasokres pomiędzy nadaniem wyższych stopni medalu powinien wynosić trzy lata."
        • broneknotgeld odznaka honorowa "Zasłużony Pracownik CSRG" 09.02.07, 19:58
          Odznaka honorowa "Zasłużony Pracownik Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego".

Odznaka ustanowiona została w 2002 roku, celem wyróżnienia pracowników
          zasłużonych dla zakładu. W tym też roku, z okazji tradycyjnej Barbórki, po raz
          pierwszy ją nadawano.
          Nadań jest stosunkowo niewiele z uwagi na szczupłość stanu osobowego załogi
          (rocznie nie można nagradzać więcej niż 5% - w praktyce do 10 osób). W razie
          większej liczby kandydatów brany jest pod uwagę staż pracy, przy czym osoba
          nominowana powinna przepracować w CSRG przynajmniej 10 lat. Osoba wyróżniona
          odznaką otrzymuje również stosowny dyplom i premię pieniężną.
          • broneknotgeld Re: odznaka honorowa "Zasłużony Pracownik CSRG" 09.02.07, 20:05
            Odznaka ma kształt tarczy o nieco ozdobnym wykroju (wysokość - 3,70 cm,
            szerokość 3,30 cm). Na czarno-zielonej tarczy (kolory symbolizujące górnictwo)
            umieszczony jest centralnie symbol polskiego ratownictwa górniczego. W górnej
            części, na zielonym tle, widnieje złocony napis "Centralna Stacja Ratownictwa
            Górniczego". U dołu, na czarnym tle, napis "Zasłużony Pracownik".
            Cała tarcza odznakowa obwiedziona jest złoconą obwódką.
            Z tyłu waloru znajduje się ostry słupek ze stosownym zatrzaskiem służącym do
            jej mocowania.
          • broneknotgeld odznaka honorowa "50 lat OSRG-Zabrze " 15.11.08, 12:33
            Odznaka honorowa "50-lecie OSRG-Zabrze"

Walor wzorowany jest na odznace typu "Ratownik Górniczy".
            Na białym tle umieszczono centralnie oficjalny znak ratownictwa
            górniczego.
            U góry złocony napis "OSRG-ZABRZE"
            U dołu daty "1958-2008".
            Odznakę wykonano na mosiężnym krążku o średnicy 22 mm, w wersji
            lakierowanej, mocowanie na ostry słupek z zatrzaskiem.
            Pierwsze nadanie nastąpiło w trakcie uroczystości jubileuszu OSRG-
            Zabrze, w czerwcu 2008 roku.
            Odznaka przeznaczona jest dla pracowników, emerytów i osób
            zasłużonych dla OSRG-Zabrze, w tym również dla ratowników kopalń
            zgrupowanych w ramach tej Okręgowej Stacji Ratownictwa Górniczego
            (pełniących dyżury w pogotowiu).
            Nakład odznaki - koło 1000 sztuk.
        • broneknotgeld ratownicze oznaki nahełmne 09.02.07, 23:45
          W drugiej połowie lat osiemdzisiątych ubiegłego wieku Centralna Stacja
          Ratownictwa Górniczego wprowadziła do użytku metalowe oznaki nahełmne. Pewne
          ilości tych oznak rozprowadzono poprzez Okręgowe Stacje Ratownictwa Górniczego
          podległym im drużynom kopalnianym. Oznaki te przez pewien okres mocowane były z
          boku na hełmach ratowników za pomocą dwóch nitów.
          • broneknotgeld Re: ratownicze oznaki nahełmne 09.02.07, 23:56
            Oznakę nahełmną stanowił krążek o średnicy 48 mm, wykonany z blachy mosiężnej.
            W środku oznaki, na białym tle, znajduje się obwiedziony kołem znak ratownictwa
            górniczego. Napisy biegną otokowo między wewnętrznym kołem w którym jest krzyż
            maltański, a krawedzią zewnetrzną. W górnej części kazda z oznak posiada
            napis "Ratownik Górniczy". w dolnej części z kolei może znajdować się napis
            określający dodatkowo funkcję ratownika.
            Tak więc z uwagi na te napisy istnieje pięć wersji tej oznaki
            - Ratownik Górniczy
            - Ratownik Górniczy-Zastępowy
            - Ratownik Górniczy-Mechanik Aparatowy
            - Ratownik Górniczy-Lekarz
            - Ratownik Górniczy-Kierownik*
            Napisy te umieszczone sa również na białym tle (oznaki lakierowano).
            ----------
            * W swoim zbiorze nie posiadam oznaki "Ratownik Górniczy-Kierownik". Pamięć
            bywa zawodna, lecz wydaje mi sie dzisiaj, że taki krążek też był stosowany.
            • broneknotgeld Re: ratownicze oznaki nahełmne 09.02.07, 23:59
              Z uwagi na niewystarczająca ilośc rozprowadzonych w początkowej fazie oznak,
              część kopalń przystąpiła do wykonania ich we własnym zakresie, stosując również
              pewne modyfikacje napisowe, z zamieszczaniem nazwy kopalni włącznie. Tym samym
              warto tym walorom bliżej sie przyjrzeć i uwzglednić to w kolekcji.
              • broneknotgeld Re: ratownicze oznaki nahełmne 11.02.07, 11:19
                Nie dane było tym oznakom długo funkcjonować na hełmach ratowniczych. Z uwagi
                na dość ostre wymogi atestacyjne z czasem zakazano wykonywania jakichkolwiek
                dodatkowych otworów w tychće hełmach, a tym samym w praktyce zakazano
                stosowania oznak mocowanych nitami. Klejenie tych metalowych krążków też
                okazało się nieodpowiednim rozwiązaniem.
                Oznaczenie funkcji ratowniczych tymi wzorami do dzisiaj jest jednak stosowane,
                tyle że służą temu odpowiednie naklejki.
                • broneknotgeld Re: ratownicze oznaki nahełmne 28.03.07, 21:57
                  Oznaki nahełmne gdzieniegdzie mogły znaleźć jednak jeszcze inne zastosowanie.
                  Jako ciekawostkę moge podać, że oznaki te (zdjęte z hełmów) służą obecnie
                  członkom drużyny ratowniczej KWK "Sośnica-Makoszowy" ruch "Makoszowy" do
                  oznakowania toreb z wyposażeniem ratownika dużurującego w OSRG-Zabrze.
                  Choć powłoka lakierowa dawno jest już na nich wytarta, jednak taka "blacha" z
                  nabitym dodatkowo numerem ciagle dość ciekawie się prezentuje.
      • broneknotgeld Odznaki KWK "Makoszowy" 05.02.07, 22:40
        W zeszłym roku kopalnia "Makoszowy" uroczyście obchodziła stulecie swojego
        istnienia. W związku z tym doszło do wydania ciekawego opracowania jej historii
        o tytule "100 lat Kopalni Makoszowy". Autorzy: Józef Hebliński i Antoni Budny
        nie pomineli w tej książce też tematu odznak kopalnianych. Informacje które tu
        zamieszczę w dużej mierze pochodzić będą z tego opracowania.
        • broneknotgeld Re: Odznaki KWK "Makoszowy" 05.02.07, 22:44
          Lektura książki wydanej z okazji jubileuszu nie wyczerpuje jednak zupełnie
          tematu. Sam akurat dysponuję odznaką którą tam pominięto. Warto więc wgłębić
          sie w ten temat. Może ktoś z forumowiczów zechce go uzupełnić.
        • broneknotgeld odznaka "Kop. Makoszowy - XX PRL" 05.02.07, 22:53
          W opracowaniu monograficznym kopalni właśnie tej odznaki nie ujęto.
          Z samej nazwy wynika, że ustanowiona została w 1964 roku z okazji jubileuszu
          państwowego. Nagrodzeni nią zostali wyróżniajacy sie pracownicy kopalni.
          Właściwie możnaby ją chyba uznać za pierwowzór kopalnianej odznaku
          typu "Zasłużony pracownik...", choć może to zbyt śmiały domysł.
          Pierwsza kopalniana odznaka tego typu ujrzała jednak światło dzienne przy
          kolejnej rocznicy państwowej.
          Zapewne przy nadawaniu kierowano się jakimś regulaminem, a samej odznace mogła
          towarzyszyć legitymacja lub dyplom.
          Cóż, mineło już ponad 40 lat od momentu jej ustanowienia i nadawania, może
          jednak uda sie dotrzeć do stosownej dokumentacji.
          • broneknotgeld Re: odznaka "Kop. Makoszowy - XX PRL" 06.02.07, 22:45
            Odznaka ma formę tarczy emaliowanej w kolorach górniczych i państwowych.
            U góry widnieje napis "Kop Makoszowy", na tle w połowie czarnym i w połowie
            zielonym. Pod napisem znajduje się obrys tarczy dzielonej pionowo na dwie
            części, emaliowane z jednej strony na zielono, a z drugiej na czarno.
            W tej tarczy widzimy godło górnicze z nałożonym na nie biało czerwonym
            kwadratem, w którym znajduje sie napis "XX PRL".
            Odznaka mocowana jest na agrafkę.
        • broneknotgeld "Zasłużony Pracownik Kopalni Makoszowy - XXV PRL" 07.02.07, 20:03
          "Zasłużony Pracownik Kopalni Makoszowy - XXV PRL"

Zapewne chcąc kontynuować tradycję obchodów jubileuszy państwowych, ustanowiono
          w 1969 roku kolejną odznakę, która zarazem była pierwsza wersją honorowego
          wyróżnienia przeznaczonego dla najbardziej zasłużonych pracowników kopalni
          (w sensie formalnym). Jubileusz 25-lecia PRLu zyskał tym samym dodatkową,
          ciekawą oprawę, aby tym głębiej mógł zapaść w pamięci górników.
          • broneknotgeld Re: "Zasłużony Pracownik Kopalni Makoszowy - XXV 08.02.07, 19:45
            Niestety, nie zachowały sie dokumenty, dotyczące zasad nadawania tej odznaki,
            ani też wykaz nagrodzonych. Zapewne towarzyszyła jej stosowna legitymacja lub
            dyplom, a może też gratyfikacja pieniężna i jakieś inne przywileje.
            Warto więc dzisiaj dotrzeć do osób nią nagrodzonych, aby tą drogą uzyskać
            dodatkowe informacje.
            • broneknotgeld Re: "Zasłużony Pracownik Kopalni Makoszowy - XXV 08.02.07, 19:53
              Odznaka ma kształt kwadratu zawieszonego jednym ze swoich rogów na stosownej
              przywieszce. Wzdłóż boków kwadratu biegnie napis "Zasłużony Pracownik Kopalni
              Makoszowy" umieszczony na białym tle. Środek emaliowany w kolorach górniczych.
              Czarne, stylizowane kontury kopalni widoczne sa jakby na tle zielonego "nieba".
              Stosunkowo duża, prostokątna przywieszka ma kolory flagi narodowej. Na białym
              tle widzimy liczbę "XXV", a na czerwonym skrót "PRL".
              Z tyłu przywieszki zamocowana jest agrafka.
      • broneknotgeld odznaki KWK "Zabrze" 18.02.07, 17:53
        Choć sama kopalnia o tej nazwie już nie istnieje i praktycznie na powierzchni
        ziemi ślady po niej są niewidoczne, tym niemniej pozostała w nacszej pamięci, w
        dokumentach, pamiątkach. Jej znaczenia w historii górnictwa nie można
        przecenić. Warto też zainteresować się falerystycznymi pamiątkami, stanowiacymi
        specyficzny dokument pozostawiony potomności.
        • broneknotgeld Re: odznaki KWK "Zabrze" 18.02.07, 17:59
          Nie można też zapomnieć o fakcie połączenia kopalni "Zabrze" z
          kopalnią "Bielszowice" w 1976 roku. Obydwie kopalnie nosiły początkowo
          nazwę "Zabrze".
          Praktycznie odznaki górnicze z tą nazwa, funkcjonujące w latach 1976-1983
          służyły również nagradzaniu górników dzisiejszej kopalni "Bielszowice".
          To samo tyczy się późniejszego okresu, gdy w użyciu była nazwa
          dwuczłonowa "Zabrze-Bielszowice".
        • broneknotgeld odznaka "Kopalnia Zabrze - Zasłużony Pracownik" 21.02.07, 21:21
          Odznaka ma kształt prostokata o wymiarach 17mm na 26 mm (poziomy bok jest
          krótszy). W górnej części, w kwadratowym polu widzimy stylizowany szyb w
          kolorze czarnym. Obok niego, na białym tle, jest u góry godło górnicze, a
          poniżej niego napis "Kopalnia Zabrze".
          Poniżej szybu, godła i napisu, w wydzielonym polu w kolorze zielonym mozna
          odczytać - "Zasłużony Pracownik".
          Odznaka wykonana jest w wersji lakierowanej (przynajmniej ta którą dysponuję) i
          mocowana na szpilkę.
    • broneknotgeld Odznaki KWK "Halemba" 07.02.07, 18:14
      Kopalnia "Halemba" w falerystyce.

Stosunkowo młody zakład górniczy, bo przecież istniejący praktycznie dopiero w
      okresie powojennym, też już dość specyficznie zapisał się w historii
      falerystyki.
      Warto zebrać te pamiątki, a warto je opisać, a tym samym udokumentować również
      dzieje tej kopalni.
      • broneknotgeld Re: Odznaki KWK "Halemba" 07.02.07, 18:18
        Akurat rok 2007 jest zwiazany z oficjalnym jubileuszem 50-lecia tej kopalni.
        Ostatnia katastrofa nie skłania do organizowania specjalnych uroczystości, może
        jednak jest szansa na wydanie specjalnej odznaki upamiętniajacej tę rocznicę.
        Jeśli akurat walor taki miałby żałobny charakter, to tym bardziej służyć bedzie
        zachowaniu pamięci ofiar tragedii.
      • broneknotgeld odznaka "Zasłużony Ratownik dla KWK Halemba..." 07.02.07, 18:27
        Odznaka "Zasłużony Ratownik dla KWK Halemba - Luty 2006"

Luty zeszłego roku to czas akcji na tej kopalni zakończonej sukcesem.
        Kilkudniowe przebieranie w wyjątkowo trudnych warunkach rozległego zawału
        zaowocowało uratowaniem życia górnika.
        Właśnie w związku z tym dyrekcja kopalni podjęła decyzję wydania specjalnej
        honorowej odznaki, która zarazem ma charakter okolicznościowy.
        Wyróżnienie to otrzymali ratownicy biorący udział w tej akcji. Możliwe iż jest
        to pierwsza odznaka tego typu (w polskim górnictwie weglowym) związana
        bezpośrednio z konkretną akcją ratowniczą na dole zakładu górniczego.
        • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony Ratownik dla KWK Halemba.. 07.02.07, 18:40
          Odznakę stanowi mosiężny krążek, z umieszczonym otokowo na zielonym tle
          napisem "Zasłyżony Ratownik dla KWK Halemba - Luty 2006"
          W środku, na złocistym tle, znajduje się czerwony krzyż maltański z zieloną
          tarczą, w którą wpisane jest logo kopalni (odpowiednio stylizowana litera "H").
          Z tyłu odznaki zamocowano ostry, cienki słupek z nakładanym zatrzaskiem,
          służącym do mocowania waloru na mundurze górniczym lub w klapie marynarki.
          • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony Ratownik dla KWK Halemba.. 07.02.07, 18:46
            Walor ten wykonała w ekspresowym tempie halembska firma której to zlecono.
            Nakład odznaki - około 400 sztuk.
            W akcji brało udział wiele zastępów z kopalń wspomagających, oraz ratownicy
            CSRG i OSRG, co miało wpływ na taki właśnie nakład.
            Oryginalna matryca stanowi dzisiaj cenną pamiątkę kopalnianej stacji
            ratowniczej.
            • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony Ratownik dla KWK Halemba.. 17.03.07, 15:43
              katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/711193.html
              Warto przeczytać przy okazji i taki tekst.
      • broneknotgeld odznaka "Zasłużony dla Kopalni Halemba" 17.02.07, 15:49
        Odznaka wykonana jest w postaci metalowego krążka o średnicy 25 mm zawieszonego
        na przywieszce.
        W samym środku (na czarnym tle) widzimy czako górnicze z białym pióropuszem
        nałożone na godło górnicze. Wokół tego, na zielonym tle widnieje
        napis "Zasłużony dla Kopalni Halemba". Zewnętrzna strona krążka obwiedziona
        jest jeszcze dodatkowo złoconym wieńcem.
        Przywieszka ma kształt wydłużonego prostokąta, podzielonego poziomo na dwa pola
        w kolorach górniczych. Na odwrocie przywieszki mocowana jest agrafka.
        • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony dla Kopalni Halemba" 17.02.07, 15:54
          Odznakę tą mam w swoim zbiorze. Niestety, na razie tylko tyle mogę napisać.
          Zapewne stosowany jest specjalny regulamin, wiążą sie z tym też pewne
          przywileje i samej odznace towarzyszy wręczenie dyplomu.
          Ciekaw jestem roku jej ustanowienia, ilości nadań, odmian kolekcjonerskich, itp.
          Może z czasem te sprawy uda się mi samemu wyjaśnić, lub ktoś z forumowiczów
          okaże się w tym pomocny.
          Zapraszam do współpracy.
          • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony dla Kopalni Halemba" 28.02.07, 22:55
            Udało mi się zdobyć aktualny "Regulamin przyznawania odznaczeń i wyróżnien w
            KWK Halemba". Niestety, nie jest to regulamin samej odznaki, choc ta jest tam
            ujęta w paragrafie 10, może więc zacytuje go w całości

-----------
            Wniosek na odznakę "Zasłuzony Pracownik KWK "Halemba"" nalezy sporządzić wg
            następujacego wzoru:
            - Dział, Oddział, nr znaczka, nr komputera,
            - Nazwisko i Imię, data urodzenia,
            - Stanowisko pracy,
            - Ilość lat pracy w KWK "Halemba"
            - Uzasadnienie

Wniosek sporządza Kierownik Działu (GŁ. Inżynier) w oparciu o opinię
            kierowników oddziałów i organizacji zwiazkowych działajacych w oddziale.
            Proponowani kandydaci legitymować sie muszą co najmniej 10 letnim stażem pracy
            w KWK "Halemba".

-------------
            Nic więcej tam nie znalazłem o tej odznace, więć na razie tyle informacji musi
            wystarczyć.

-
    • broneknotgeld Odznaki KWK "Pokój" 24.03.07, 18:23
      Myślę że najnowsza historia kopalni "Pokój" znalazła też swoje odzwierciedlenie
      w falerystyce. Nieodległe to przecież czasy, gdy kopalnia ta nie była
      utożsamiana z kopalnią "Wanda-Lech". Likwidacja kopalń przez łaczenie, właśnie
      w przypadku tego zakładu górniczego dała ciekawe efekty. "Pokój" mamy w Rudzie
      Śląskiej do dzisiaj. Kopalnia ta przejęła nawet tradycję kopalni "Wawel", która
      została zlikwidowana również poprzez przyłaczenie pozostałości do tego zakładu
      wydobywczego.
      Ruda Śląska - stolica fraszki
      • broneknotgeld Re: Odznaki KWK "Pokój" 24.03.07, 18:26
        Szukam wszelkich informacji o odznakach dzisiejszej kopalni "Pokój", jak też
        wcześniejszej kopalni "Wada-Lech".
        To samo dotyczy dyplomów lub legitymacji wyróżnień tego typu.
      • broneknotgeld odznaka "Zasłużony Pracownik Kopalni POKÓJ" 24.03.07, 18:33
        Wzorem innych kopalń również ta ma swoją odznakę typu "Zasłużony Pracownik...".
        Trudno mi obecnie określić w którym roku ustanowiono takie wyróżnienie i na
        jakich zasadach odznaka była (jest) nadawana załodze. Moze uda mi sie dotrzeć
        do stosownych regulaminów i dokumentów towarzyszących jej ustanowieniu. Zapewne
        na przestrzeni lat pojawiły sie odmiany, jak też różne wzory dyplomów.
        Może ktoś z forumowiczów będzie też w tym pomocny - za co byłbym niezmiernie
        wdzięczny.
        • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony Pracownik Kopalni POKÓJ" 24.03.07, 18:41
          Pozwolę sobie opisać walor znajdujący się w moim zbiorze.

Odznakę stanowi metalowy prostokąt o wymiarach 23mm x 34mm. Na czarnym tle
          odznaki widzimy stylizowany rysunek szybu kopalnianego, na którym w trzech
          linijkach umieszczono napis "Zasłużony Pracownik Kopalni..." w zielonych
          obramowaniach, przy czym pierwsze litery wyrazów znajdują sie z boku szybu, w
          odrębnych zielonych pieciokątach.
          Napis "POKÓJ" znajdyje się u samego dołu (poniżej szybu), bezpośrednio na
          czarnym tle odznaki.
          Walor ten uzupełnia agrafkowa przywieszka w formie trapezu, z dwiema złocistymi
          gałązkami lauru na czerwonym tle.
      • broneknotgeld odznaka "Zasłużony - MZZG w Polsce KWK "Pokój"" 11.04.07, 19:41
        Odznaka ustanowiona i nadawana współcześnie przez Międzyzakładowy Zarząd
        Zwiazku Zawodowego Górników w Polsce KWK "Pokój".
        Nie znam dokładnej daty jej ustanowienia, ani też regulaminu nadawania.
        • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony - MZZG w Polsce KWK "Pokój 11.04.07, 19:48
          Odznakę stanowi mosiężny krążek, wewnątrz którego na czarnym tle widzimy
          złociste godło górnicze. Dookoła tego, na zielonym tle umieszczono napis "MZZG
          w POLSCE KWK POKÓJ". Na samym obrzeżu odznaki umieszczono złocisty wieniec.
          Przywieszka ma kształt łukowaty. Znajduje sie na niej napis "ZASŁUŻONY" na
          dwukolorowym tle (dół czarny - góra zielona). Z tyłu przywieszki zamocowano
          ostry słupek na zatrzask.
          • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony - MZZG w Polsce KWK "Pokój 11.04.07, 19:59
            Nadaniu odznaki towarzyszy stosowna legitymacja w zielonej okładce z
            emblematem "ZZG w Polsce".
            W środku na pierwszej stronie jest zdjęcie, a pod nim numer legitymacji i data
            nadania (w przypadku opisywanej przezemnie odznaki - 17.12.2004).
            Druga strona zawiera wizerynek samego waloru oraz imię i nazwisko nagrodzonego.
          • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony - MZZG w Polsce KWK "Pokój 11.04.07, 20:01
            Muszę jeszcze dodać, że na pierwszej stronie legitymacji znajduje się pieczęć
            związkowa.
        • wikpio2011 odznaki gornicze 25.05.09, 16:05
          witam.mam w swoich zbiorach spora ilość odznak i odznaczeń
          gorniczych,róznych branż górnictwa,i zakładów pomocniczych pw służe
          informacjami z zakresu swoich zbiorów.kolekcjonuje także tarcze
          szkół gorniczych oraz marki-blachy kopalniane.w zbiorze mam ok 1000
          odznak tematycznie zwiazanych z górnictwem w tym kilka
          przedwojennych.poniewaz temat jest niezwykle rozległy postaram sie
          dodac cos w kontekscie konkretnych odznak.ps odznaczenia honorowe
          ratownicze posiada takze jednostka ratownicza KGHM,oraz OSRG w
          Krakowie
      • broneknotgeld Odznaki KWK "Wawel" 17.04.07, 08:34
        Myślę, że jest jeszcze szansa na w miare pełne zaprezentowanie pamiatek
        falerystycznych tej kopalni, choć praktycznie już nie istnieje.
        Zapewne uda się jeszcze dotrzeć do osób nagrodzonych odznakami tej historycznej
        już kopalni.
        • broneknotgeld Re: Odznaki KWK "Wawel" 17.04.07, 08:36
          Może rudzkie muzeum będzie miało w tej sprawie coś ciekawego do powiedzenia.
          Zresztą, taka placówka winna być zainteresowana gromadzeniem pamiątek
          falerystycznych związanych z kopalniami na terenie miasta.
        • broneknotgeld odznaka "Zasłużony Pracownik Kopalni "Wawel"" 17.04.07, 08:53
          Odznakę stanowi miedziana, prostokatna blaszka o wymiarach 17mm na 33 mm.
          Górną część odznaki wypełnia godło górnicze w kwadratowej obwódce (trochę
          nietypowe, gdyż złożone z dwóch pyrlików). Poniżej widzimy napis "Zasłużony
          Pracownik" umieszczony nad gałązkami laurowymi. W następnej kolejności trzy
          zielone paski poziome, nieco kontrastujące z czarnym tłem całej reszy waloru.
          W dolnej części widzimy napis "Kopalnia Wawel".
          Odznakę wykonano w wersji lakierowanej, z mocowaniem szpilkowym.
          • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony Pracownik Kopalni "Wawel"" 17.04.07, 09:04
            Odznace towarzyszy stosowna legitymacja w kolorze zielonym, ze złoconym godłem
            górniczym i napisem "Zasłużony Pracownik Kopalni "Wawel"".
            W środku, na pierwszej stronie znajduje sie miejsce na zdjęcie osoby
            nagrodzonej i jej podpis, oraz numer legitymacji (278).
            Drugą strone zpełnia tekst:
            "Uchwałą Konferencji Samorządu Robotniczego Kopalni "Wawel" z dnia 17.X.1985 r
            zostaje przyznana Odznaka Zasłużony Pracownik Kopalni "Wawel" dla ob. (nazwisko
            i imię nagrodzonego)
            Samorząd Robotniczy (pieczęć dyrektora kopalni i jego podpis)."
            • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony Pracownik Kopalni "Wawel"" 17.04.07, 09:08
              Odznaka i legitymacja stanowi pamiatkę rodzinną.
              Przedstawiono mi to tylko do wglądu celem opisania tego waloru.
              Oczywiście poszukuję takiej odznaki do swojego maleńkiego zbioru.
              Możliwe że istnieją różne wersje tego wyróżnienia.
    • broneknotgeld KWK "Piast" 28.03.07, 21:35
      Jedna z kopalń powstałych w okresie powojennym. Badanie złóż i kompletowanie
      dokumentacji trwało już w latach sześćdziesiątych minionego wieku.
      Oficjalny początek budowy zakładu górniczego nastąpił z dniem 1.VII.1972.
      Do uruchomienia kopalni "Piast" i wydobycia oficjanie pierwszej tony węgla
      doszło w przededniu "Barbórki" w 1975 roku.
      • broneknotgeld Re: KWK "Piast" 28.03.07, 21:37
        Budowa bieruńskiej kopalni znacząco przyczyniła się do rozwoju samego Bierunia,
        jak też okolicznych miejscowości, choć początkowo wydobycie węgla było bardzo
        nierentowne. Warto pamiętać jednak o tym, że w 1980 roku zakład zatrudniał
        około 7000 ludzi.
      • broneknotgeld Medal "25 lat strajku w KWK "Piast"" 28.03.07, 21:50
        Wprowadzenie 13 grudnia 1981 roku stanu wojennego wywołało silne protesty w
        części kopalń naszego województwa.
        Ogólny niepokój i oburzenie na wieść o aresztowaniach działaczy związkowych,
        zaowocowały protestem strajkowym na dole kopalni juz w trakcie I zmiany 14
        grudnia. Do strajkujących kilkuset górników w trakcie II i III zmiany dołączyli
        następni - w sumie ponad 2000 osób.
        Strajk na poziomie 650 trwał od 14 do 28 grudnia, przy czym ilość strajkujących
        górników stopniowo się zmniejszała. Do końca protestu dotrwało jednak nieco
        ponad 1000 osób.

Zainteresowanym historią strajku górników kopalni "Piast" polecam lekturę
        książki:
        "14 dni pod ziemią KWK "Piat" w Bieruniu 14-28 grudnia 1981 roku"
        Pozycje te wydano w zeszłym roku, w związku z jubileuszem strajku.
        • broneknotgeld Re: Medal "25 lat strajku w KWK "Piast"" 28.03.07, 22:06
          Sam medal to metalowy krążek w kolorze patynowanego mosiądzu, o średnicy 32 mm.
          Na awersie dominuje napis "25 lat STRAJKU KWK PIAST. W dolnej części awersu
          widzimy też rękę z palcami w kształcie litery "V", gałązke laurową i dwa
          płomienie.
          Rewers przedstawia zawieszoną na murze tablice pamiątkową, ufundowaną przez MKZ
          NSZZ "Solidarność" 4.XII.1995 rku. Warto przytoczyć napis z tej tablicy "W
          hołdzie załodze KWK "Piast" za solidarne przeciwstawienie sie strajkiem od 14
          do 28 grudnia 1981 roku stanowi wojennemu".
      • broneknotgeld odznaka "10 lat ZZRG KWK PIAST" 29.03.07, 16:25
        "Związek Zawodowy Ratowników Górniczych w Polsce przy KWK "Piast"" ustanowił w
        zeszłym roku własną odznakę upamietniającą dziesięciolecie swojego istnienia.
        Uchwałą Zarządu odznakę otrzymali wszyscy będący członkami tego zwiazku z dniem
        30.11.2006.
        • broneknotgeld Re: odznaka "10 lat ZZRG KWK PIAST" 29.03.07, 16:40
          Odznakę wykonano w postaci krążka z metalu na przywieszce.
          W środku krążka o średnicy 32 milimetry widzimy krzyż maltański na białym tle z
          nałożoną na nim zieloną tarszą. Na samej tarczy, u góry można odczytać
          skrót "ZZRG" a poniżej napisu widać godło górnicze. Na biegnącym otokowo
          szaroniebieskim pasku znajduje się napis "Zwiazek Zawodowy Ratowników
          Górniczych". Odwrotna stona odznaki jest beznapisowa, w kolorze złocistym.

Złocista jest również sama przywieszka z dwulinijkowym napisem "10 lat ZZRG KWK
          PIAST". Pierwsza część napisu znajduje sie U góry na zielonym tle, a druga
          poniżej na czarnym. Na odwrocie przywieszki jest agrafka.

Kolorowe elementy tej odznaki pokryte są przezroczystą powłoką.
    • broneknotgeld odznaki KWK "Budryk" S.A. 21.11.07, 19:29
      Kopalnia "Budryk" - jedna z najmłodszych kopalń wegla kamiennego w
      Polsce. Budowę tego zakładu górniczego zapoczątkowano w 1978 roku.
      Zbliża się więc rocznica 30-lecia, o czym warto w nadchodzacym roku
      pamietać.
      • broneknotgeld Re: odznaki KWK "Budryk" S.A. 21.11.07, 19:32
        Z uwagi na krótki okres istnienia kopalni zakład ten na razie tylko
        symbolicznie zapisał się w polskiej falerystyce górniczej. Tym
        niemniej warto napisać coś w tym watku o istniejacych odznakach.
      • broneknotgeld odznaka "Zasłużony Ratownik KWK Budryk S.A." 21.11.07, 19:42
        Odznaka ustanowiona w 2007 roku celem nagrodzenia ratownikóe tej
        kopalni i osób zasłużonych dla rozwoju drużyny ratowniczej i KSRG
        KWK "Budryk". Pierwsze nadanie tego waloru nastąpiło 10.11.2007
        roku, w zwiazku z rocznicą 15-lecia istnienia KSRG. Znalazło to
        odbicie na plakietce ze stosownym tekstem, dołaczonej do samej
        odznaki (plakietkę umieszczono na odwrotnej stronie pokrywy pudełka
        do tej odznaki).
        • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony Ratownik KWK Budryk S.A." 21.11.07, 19:48
          Odznaka ma postać metalowego krążka o srednicy 33 mm, zamocowanego
          na przywieszce.
          Na krążku w kolorze brązowym umieszczono centralnie czerwony krzyż
          maltański z zieloną okrągłą tarczą w środkun na której widzimy
          podwójny szyb kopalni. Krzyż maltański obwiedziony jest złocistym
          wieńcem.
          Na zielonej, metalowej przywieszce umieszczono w dwóch wersach
          złocisty napis - Zasłużony Ratownik KWK "Budryk" S.A.
          Przywieszka ma mocowanie w postaci ostrego słupka z zatrzaskiem.
          • broneknotgeld Re: odznaka "Zasłużony Ratownik KWK Budryk S.A." 21.11.07, 19:51
            Wyróżnienie to nadano w tym roku po raz pierwszy.
            Nakład - 60 sztuk.
            Odznace towarzyszy również stosowny dyplom.
            Prawdopodobnie nadawania będą kontynuowane w następnych latach.
            • wikpio2011 KWK Makoszowy 25.05.09, 16:51
              Makoszowy posiada jeszcze kilka odznak honorowych;
              Zasłuzony Pracownik KWK Makoszowy w kształcie szybu wewnatrz którego
              ulokowano herb -nazwa kopalni na zielono czarnym pasku,zapiecie na
              agrafkę.
              Zasłuzony Pracownik Kop.Makoszowy rozeta 8-ramienna mam 2 wykonania
              Zakładowe Współzawodnictwo Pracy-rozeta 8-ramienna na przywieszce
              br.sr. i złota
              Przodownik Pracy i Zasłuzony Przodownik Pracy KWK Makoszowy-też
              rozeta lecz na szpilce.
              Sa też nowe odznaki zasłuzonego z przywieszką Kompania Weglowa SA
              Zasł. z nazwą Makoszowy i taka sama z nazwą Sośnica -Makoszowy
              • wikpio2011 CSRG 25.05.09, 16:55
                Posiadam odznaki CSRG okragłe ok 2,5cm z napisem CSRG podkreslone,a
                pod kreską rzymskie cyfry I,II,III.Odznaki w kolerze zielonym i
                czerwonym.Może ktos wie co one oznaczają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka