Dodaj do ulubionych

memetyczna geneza chamstwa

06.06.11, 13:16
Co to jest mem czy memetyka jest wyjaśnione chociażby w wikipedii. Odsyłam do zapoznania się z tematem bo i zrozumienie mojej tezy będzie łatwiejsze.
Kilka zjawisk nagromadziło nam się w ostatnich dniach. Zajęły one także uwagę PT forumowiczów i zostało ciekawie przedyskutowanych w kontekście społecznego zjawiska chamstwa. Celowo nie podaje definicji chamstwa ponieważ nie to tutaj jest najistotniejsze. Rozważmy chamstwo jako pewną ideę szeroko pojętej szkodliwości społecznej. Chamstwo jako negatywne i niepożądane zjawisko które istnieje i trwa w społeczeństwie a jest zjawiskiem kulturowym (nie kulturalnym ;). Manifestuje się toto poprzez wiele postaw czy czynów.
Mówiliśmy o chamstwie na stadionach z okazji ostatnich akcji policji. Chamstwie politycznego establishmentu w postaci knajackich dyskusji typu Frasyniuk kontra "burak" Napieralski czy wreszcie niestety wybuchu chamstwa na forum w dniach ostatnich.
Jak to jest że chamstwo trwa pomimo że jest zjawiskiem negatywnym? Że nie przynosi żadnych korzyści a mimo to ma się dobrze? Odpowiada na to pytanie memetyka.
Chamstwo potrzebuje ludzi tak jak zarazek by replikować się. Ludzie są nosicielami tej groźnej kulturowej idei. Ulegają zarażeniu przekazują ją dalej z pokolenia na pokolenie. Wydaje się że nie ma ratunku i nie da się tego łańcucha przerwać.

Stawiam tezę że obecna wojna na wielu gruntach przeciwko chamstwu nie może być wygrana. Nie wygra tej walki rząd, policja, media. Nie pozbędziemy się też chamstwa wojaczką z nim z tego forum.
Czy jesteśmy wobec tego śmiertelnie chorzy na chorobę chamstwa na którą pozornie nie ma lekarstwa?
Obserwuj wątek
    • voxave Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 13:29
      Bling-----to jest porażająco ciekawe--i co my teraz z tym zrobimy,może jest na zlagodzenie choćby objawów agresywnego chamstwa ?
      • Gość: pipipi Re: memetyczna geneza chamstwa IP: 78.144.237.* 06.06.11, 13:44
        jest Mario, jest. i tez na me. mesmeryzm sie nazywa, a hipnotyzuje za pomoca grubego portfela albo jaka inna grupa. taki nick klosowski np hipnotyzuje uderzeniem w leb rodem z fejsbukowego jezyka bo tam domeny przebogate w (inwektywy;)

cieszysz sie kl. osiu, ze Cie tak wychwalam pod niebiosa?
        • voxave Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 13:48
          Pipus moja -----jak sie cieszę ,że cie widzę--ucze sie dopiero tego pojecia to jeszcze mi niesporo :)
    • klosowski333 Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 13:33
      Bling, znowu sie zapetliles, wiec i Twoj wywod zatracil znamiona wypowiedzi logicznej. Piszac Celowo nie podaje definicji chamstwa ponieważ nie to tutaj jest najistotniejsze zabrnales w slepa uliczke. Aby rozwazac zjawisko chamstwa, przede wszystkim trzeba je zdefiniowac, a nie od definicji uciekac.

• klosowski333 [...] 06.06.11, 13:50
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • karbat Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 14:24
          bling.bling napisał:
          > Zajęły one także uwagę PT forumowiczów i zostało ciekawie przedyskutowanych w >kontekście społecznego zjawiska chamstwa. Celowo nie podaje definicji chamstwa ponieważ >nie to tutaj jest najistotniejsze. Rozważmy chamstwo jako pewną ideę szeroko pojętej >szkodliwości społecznej

Skoro jest to zjawisko powszechne, traci troche cechy ciekawosci .. . niemniej
          Dobrze, ze sprecyzowales temat watku, chcesz poruszyc istote sprawy .
          Chamstwo - zjawisko szkodliwe w zyciu spolecznym .

-Co do definicji , to kazdy moze sie SAM z nia zapoznac, - cham tego nie zrobi .
          Bedzie krytykowac nie na temat .... byle chama bylo na gorze .

-Cham cytuje innych niewybredne wypowiedzi, ... swoich chamskich z def. nie przytacza
          cham nie widzi swojego chamstwa , widzi je u innych .

-Cham nie potrafi sluchac, nie stara sie zrozumiec , rzadko uzywa argumentow ,
          cham poucza , bluzga .Cham nie toleruje innch gustow, np. innej muzyki.

-Chamstwo nie pozwala na rownanie w gore, podgladania, uczenia sie od innych,
          cham wie lepiej.
          Chamstwo w przestrzeni publicznej jest szkodliwe ,powoduje , ze kraj staje sie ,
          jest brzydki, np. jego architektura, niektore obyczaje, jego media,stosunki miedzyludzkie itp.
          • klosowski333 Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 14:39
            Wypowiedzi, ktore zacytowalem sa chamskie, niezaleznie od tego, ze to JA je zacytowalem i niezaleznie od tego do kogo byly skierowane. Albo chamstwo jest chamstwem, albo wszystko relatywizujemy, a chamstwo odbieramy tendencyjnie, subiektywnie, wybiorczo i warunkowo. A to oznacza, ze na chamstwo trzeba umiec spojrzec szerzej, a nie tylko przez pryzmat emocji, zranionych uczuc, czy osobistych antypatii.
          • Gość: pipipi Re: memetyczna egzegeza chamstwa IP: 89.243.119.* 06.06.11, 14:57
            troche dziwnie ( jak dla mnie) podales podgladanie jako nie_ chamskie kryterium.

niemniej znajac sie na honornych (czulych) punktach chama to w piety mu pojdzie i moze skonczy choc z podgladami.
            :)

Mariu, no zobacz sama co mozna zrobic z ci pa, a coz dopiero gdy [Ty ] wpatrzona srod lisci na drzewie,,, w tym samym czasie nic nie wiesz.
    • bling.bling Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 14:45
      forum jeszcze wzburzone emocjonalnie. więc chyba pospieszyłem się z tematem. Cholera jeszcze mi go przesuną na oślą!
      Celowo oznacza z premedytacją. Nie ma sensu dyskusja o samej naturze chamstwa. To zresztą jedna z technik chamstwa w skutecznej samo replikacji bowiem obiekty zaatakowane zajmują się rozdzielaniem włosa na czworo niepostrzeżenie są tymczasem skutecznie infekowani.
      Ważniejsze od definicji chamstwa jest zauważenie mechanizmów rozpowszechniania się.
      • klosowski333 Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 14:49
        I znowu sie mylisz. Jak mozesz zauwazyc jakiekolwiek mechanizmy rozpowszechniania, skoro nie potrafisz zdefiniowac tego co ma byc obiektem obserwacji? Za chamstwo mozesz zaczac np postrzegac roznice zdan, inne poglady niz Twoje albo inne gusta. To jest droga donikad, a nie zadna sensowna i logiczna analiza problemu.

• klosowski333 Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 15:01
          Dalem Ci przyklady chamskich wypowiedzi nie bez kozery. Pytanie jak je odbierasz, interpretujesz i DEFINIUJESZ? Czy dla Ciebie sa chamskie, czy - tak jak dla Karbata - raczej tylko "niewybredne". Albo tendencyjnosc w ocenianiu rzeczywistosci i slepy zaulek, albo rzetelna proba analizowania zjawiska. W koncu chyba po to zalozyles ten watek, pra? ;)

Niedawno natknalem sie na tekst (pelen bledow ortograficznych) Czajkowskiego, z ktorym sie gleboko nie zgadzam, ale moze byc glosem w dyskusji

Każdemu zda­rzyć się może faux-pas. Czasem już to bywa oce­niane jako cham­stwo. I może tu tkwi część roz­róż­nie­nia pomię­dzy cham­stwem a cham­skim zacho­wa­niem.

Czy Piwi i Kappa (oraz paru innych) zaprezentowali chamstwo czy chamskie zachowanie? I jaka jest roznica?

Czy odpowiadajac chamstwem na chamstwo nie stajemy sie sami chamami?

Czy mozliwe jest calkowite unikniecie chamskich zachowan w relacjach z innymi ludzmi, w sytuacjach konfliktowych? Prawie kazda klotnia, stan podwyzszonej emocjonalnosci, sprawia, ze obluzowuja sie nieco hamulce etyczne, obyczajowe i pozwalamy sobie na zachowania, reakcje mogace miec znamiona chamskich.
          • Gość: ka_p_pa Re: memetyczna geneza chamstwa IP: *.lukman.pl 06.06.11, 15:12
            Panie kozłowski, jeszcze nie zdarzyło mi się na forum napisać nic takiego, czego nie potrafiłbym powiedzieć adresatowi w twarz. Na osobnika twojego pokroju skuteczna jest tylko metoda dwa wet za wet i nie jest to chamstwo, ale co najwyżej brutalne metody wychowawcze. Tresura raczej. Z racji, że jesteś zdolny do zrozumienia podstawowych komend słownych tresura w twoim wypadku może być ograniczona wyłącznie do bata. Nie potrzeba nawet marchewki. Wskazany jedynie jest stan trzeźwości tresowanego. Jesteś gotów?
            • klosowski333 [...] 06.06.11, 15:20
        • kalllka Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 15:14
          nie klos to Ty sie mylisz. bo skoro mozna zauwazyc ogolnie stosowane mechanizmy np(rozpowszechniania ) tak jak to zrobil bling, to mozna je zauwazyc , poslugujac sie tylko ogolnie znana definicja.

za to wyszczegolnienie (siebie) jako ofiary pejoratywnych uogolnien i uporczywe zdejmowanie (z siebie) odpowiedzialnosci za tworzenie takich uogolnien; jednoczesne utrzymywanie dyskusji na wlasnym nie okreslonym widzimisie (definicji) to przejaw czystej mitomanii.
          cieszysz sie z takiego przeksztalcenia metody w chama?
          • qqazz Alez Kłosiu ma rację 06.06.11, 18:16
            Najpierw trzeba ustalic o czym rozmawiamy, czyli zdefiniowac pojecie, a póxniej mozemy dyskutować, bez tego nie ma mowy o powaznej rozmowie, bo moze sie okazać, ze kazdy z dyskutantów rozumie pod tym pojeciem co innego.

pozdrawiam
            • klosowski334 Re: Alez Kłosiu ma rację 06.06.11, 18:19
              Sek w tym, ze Bling postanowil zrezygnowac z logiki i racjonalnej dyskusji, na rzecz retorycznych rozwazan o naturze wszechrzeczy. Kompletne pomieszanie z poplataniem. Dawno nie bylo tu tak bezsensownego watku, ktory udawal probe merytorycznej dyskusji.
      • voxave Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 14:55
        Bling--nie powinni poslac takiego tematu na ośla bo jest on bardzo wazny a jak destruktywnie wpływa na ludzi i ich relacje ze soba to wlaśnie praktykujemy.
        Spotykamy go na co dzień i czasami uniemożliwia porozumienie sie.
        Tak naprawde cierpia wszyscy i ci którzy zostali chamstwem potraktowani jak i ci którzy takie postawy generują--myśle,ze mając ostatki przyzwoitości maja poczucie winy.
        • klosowski333 Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 15:04
          Poczucie winy u Piwiego objawilo sie tym, ze sam sie zbanowal. Mimo wszystko mocno przesadzil z tymi tekstami.
          • voxave Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 15:09
            Dochodząc swoich racji bardzo często jestesmy zmuszeni okolicznościami, przejśc na jezyk zrozumialy dla adwersarza albo zamilknąć :)
            • klosowski333 Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 15:12
              To jakis cytat? Jezeli chodzi o moj jezyk, jest jak najbardziej zrozumialy. Przyklady, cytaty, FAKTY. Otwarty, zrozumialy przekaz.
              • voxave Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 15:20
                Klos-----to nie cytat,to moja osobista dewiza w kontaktach z ludzmi.Mialam przyjemnośc byc przełożonym dużej grupy ludzi--jezykiem uznawanym za literacki nie można sie było dogadać--jak przekazywalam polecenia językiem podwladnych, zawsze były wykonywane poprawnie.:)
              • Gość: pipipi Re: memetyczna geneza chamstwa IP: 89.243.119.* 06.06.11, 15:27
                to fakt,, to jest przekaz zarozumialy, klamliwy przekaz, przekaz bombardujacy, niszczacy poczucie przywoitosci i wszystkie ludzkie uczucia, a zwlaszcza znieksztalcajacy poczucie bezpieczenstwa.
                wiec zadna Twoja metodologia, pozycja czy jakiekolwiek uwarunkowanie z nadania- uzywania takich jak ten- sposobow, nie usprawiedliwia. dlatego klos, dlatego wlasnie, sczezniesz na stosie.
    • Gość: ka_p_pa Re: memetyczna geneza chamstwa IP: *.lukman.pl 06.06.11, 15:26
      A nie przyszło Ci do głowy, że chamstwo może być stanem naturalnym? Rodzimy się wrzeszcząc i umieramy z ku...mać na ustach? Środowisko może na nas wymóc pewne standardy, których musimy się trzymać, chcąc w środowisku funkcjonować i większość z nas mniej lub bardziej świadomie owe standardy trzyma. Chowa swoje chamstwo( nie wnikając w definicję, jak zaznaczyłeś) tak jak chowa szczegóły fizjologii. W ramach pewnej umowy społecznej- ja nie sikam na twój płot, ty nie sikasz na mój. Jeśli więc w odpowiedzi na obsikanie mojego płota obsikam twój, to czy będzie to chamstwo? Nie sądzę. Chamstwem, roznoszonym jako mem, byłoby obsikanie w odpowiedzi płota kalki.
      • Gość: pipipu [...] IP: 89.243.119.* 06.06.11, 15:40
      • bling.bling Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 17:14
        chamstwo jest naturalne, wszystko jest naturalne. Koklusz, suchoty i syfilis też są naturalne ale jakoś udało się je zepchnąć na margines życia społecznego. Niektóre z chorób wręcz wyeliminowano na dobre.
        Nie może być społecznej umowy na zło jakie powoduje chamstwo. Ja jedynie twierdze że metody walki jakie powszechnie się stosuje do zwalczania chamstwa dają odwrotne rezultaty tj ilość chamstwa nie maleje. W wymiarze indywidualnym spotykamy się często z wojownikami chamstwa którzy są zainfekowani tą zarazą. Niby w garniturze i białych rękawiczkach a jednak ich działania powodują to że chamstwo żywi się takimi nosicielami i rozprasza dalej.
    • voxave Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 15:55
      Znowu wojna i to zza płotu Kalki czyli Pipci-----proponuję rozejm----np. od tej chwili juz sobie nie ubliżąmy i nie rzucamy nowych ubliżeń/fajne slowo mi sie / co na to inni ? ale rozmawiac o problemie chamstwa możemy az do wyczerpania akumulatorow.
      • klosowski333 Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 15:58
        Jak latwo zauwazyc, to nie ja inicjuje tego rodzaju forumowe czulosci, wiec nie do mnie ten apel.
    • elka_flanelka A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 16:49
      Celowo nie podaje definicji chamstwa ponieważ nie to tutaj jest najistotniejsze.

__ __ __
      -chamstwa. Jeżeli to jakiś niebagatelny rozdział w kulturze społecznej, do tego niezwykle szkodliwy, to należałoby też napisać trochę obszerniej na temat tutaj poruszany. Czym jest chamstwo i z czego wynika? Może nie mieszając w temat i tak dość banalny samej memetyki.

Może to co nazywamy chamstwem jest związane bardziej z czym innym?
      • klosowski334 Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 17:04
        Otoz to. Sek w tym, ze Bling postanowil rozmawiac o chamstwie bez zdefiniowania czym ono jest. Sam sie zapedzil w kozi rog jakby na starcie.
      • bling.bling Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 17:22
        ponieważ memetyka jest tutaj istotniejsza niż samo chamstwo. Miałem najpierw zastąpić chamstwo jakimś innym słowem ale wyszło by modernistycznie głupio. Chamstwo to pojęcie otwarte i obszerne. Wymyka się jednoznacznej definicji. To wedle uznania ogół zjawisk społecznie szkodliwych bo godzących w samą genezę społeczności jako gromady indywidualności. Chamstwo ogranicza jednostki do działań szkodliwych. To zło społeczne. Nie chcę też wchodzić w rozważanie co to jest zło społeczne bo Osho czy Vege w swojej perspektywie mogą to zło przypisywać do zupełnie innych priorytetów.
        Memetyka pozwala na zrozumienie jak rozprzestrzenia się chamstwo oraz być może da odpowiedź jak eliminować go z życia.
        • ka_p_pa Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 17:31
          bling.bling napisał:

> ponieważ memetyka jest tutaj istotniejsza niż samo chamstwo.

Nie sądzę. Tu raczej należałoby zastosować teorię gier. Jak pisałem, chamstwo jest ewolucyjnie pierwotne, nie potrzebuje być memem, by się krzewić.
          • bling.bling Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 17:42
            podobno wszystko jest teorią gier. Ale idąc tym tropem warto zadać pytanie dlaczego chamstwo zapewnia lepszą strategię? Skoro jest społecznie szkodliwe a społeczny kontekst jest dla jednostki jedynym odniesieniem swojej pozycji to dlaczego społeczeństwo nie ma skutecznego mechanizmu obrony przed tą zarazą.
            • ka_p_pa Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 17:57
              bling.bling napisał:

> podobno wszystko jest teorią gier. Ale idąc tym tropem warto zadać pytanie dlac
              > zego chamstwo zapewnia lepszą strategię?

Nie zapewnia. Może dać przewagę przy sporadycznych kontaktach. Przy trwałych stosunkach społecznych i częstych kontaktach jest ewolucyjnie niestabilne.
              • bling.bling Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 18:24
                debata publiczna w Polsce jest zdominowana pozamerytorycznym jazgotem
                w szkołach panuje dominacja siły
                w firmach zarządza się personelem z pozycji siły
                drogi są pełne agresywnych kierowców
                ekspedientki w sklepie syczą
                w urzędzie jesteś petentem nie klientem
                na meczach piłki nożnej karki zgwałcą cię werbalnie jeśli nie pobiją
                na ulicy budynki zgwałcą cię w oczy przebrane w szmaty reklamowe
                w parku zaatakuje psie gó...
                w pociągu ojszczana klapa
                na forum wojna na śmierć i życie

to jest tylko chwilowa strategia ewolucyjnie niestabilna?
                Chamstwo jest właśnie memem. Normą kulturową replikowaną poprzez powtarzanie. Jego zastopowanie możliwe jest tylko poprzez przerwanie łańcucha kulturowego. Kiedyś napisałem że chamstwo ma prawo być Dalej tak uważam. Chamstwo może być tylko wyeliminowane poprzez .... ignorowanie!
                • ka_p_pa Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 18:32
                  Twoja dramatyczna lista jest o tyle medialnie efektowna, co nieprawdziwa, a w punktach, gdzie zbliża się do opisu rzeczywistości potwierdza konieczność zastosowania teorii gier.

> Chamstwo może być tylko wyeliminowane poprzez .... ignorowanie!

To nie strategia, a poza inteligenta. Samobójcza, bo daje chamstwu poczucie siły i zachętę do trwania. Nawet kozłowskiego da się wytresować. Zakład?
          • nehsa Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 18:24
            "moje3ipól grosza"
            chamstwo, jako grzech, czyli czyn niematerialny, bo dokonywany mową, jest ordynarnym słowem, lub słowami, których sens, ma na celu wyeksponować naszą pogardę bliźnim, bliźnimi.

chamstwo, jako zło, czyli czyn materialny, jest rękoczynem, którego celem, jest również demonstracja pogardy bliźnim-mi, ale skutkiem, skrzywdzenie człowieka.
        • klosowski334 Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 18:17
          Bling, znowu uciekasz w retoryczny absurd.

ponieważ memetyka jest tutaj istotniejsza niż samo chamstwo. Miałem najpierw zastąpić chamstwo jakimś innym słowem ale wyszło by modernistycznie głupio. Chamstwo to pojęcie otwarte i obszerne. Wymyka się jednoznacznej definicji. To wedle uznania ogół zjawisk społecznie szkodliwych bo godzących w samą genezę społeczności jako gromady indywidualności.

To jest przeciez klasyczny przyklad wodolejstwa, ktore przeciez rzekomo tak Cie irytowalo. Zero tresci, uciekanie od meritum, czysty slowotok. Albo stawiasz czola wyzwaniu, kitore sam przed soba postawiles, albo parodiujesz sam siebie.
        • klosowski334 Re: A szkoda wielka, że nie podałeś definicji- 06.06.11, 18:20
          P.S. nie tyle wyszlo Ci modernistycznie glupio, co wyszlo Ci po prostu glupio i sam na takie tory na wstepie przekierowales dyskusje. Mozesz miec pretensje o to tylko do siebie.
    • Gość: Jojo Re: memetyczna geneza chamstwa IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.11, 18:03
      Kaska
      www.filmweb.pl/person/Kathleen.Turner
      • Gość: pipipi Re: memetyczna geneza chamstwa IP: 78.144.236.* 07.06.11, 02:00
        dzieki dzodzo, tak wiem juz, ze to byla Kaska Turner
    • qqazz Przyłącze sie do Kłosia 06.06.11, 18:19
      Najpierw ustalmy definicje a póxniej roztrzasajmy meritum zagadnienia.

pozdrawiam
      • bling.bling Re: Przyłącze sie do Kłosia 06.06.11, 18:26
        qqazz napisał:

> Najpierw ustalmy definicje a póxniej roztrzasajmy meritum zagadnienia.
        >
        >
        > pozdrawiam

koń jak jest każdy widzi
        • qqazz Re: Przyłącze sie do Kłosia 06.06.11, 18:58
          Od tyłu wyglada inaczej niz od przodu;)

pozdrawiam
      • klosowski334 Re: Przyłącze sie do Kłosia 06.06.11, 18:27
        Nie sposob inaczej.
        • Gość: karbat Re: Przyłącze sie do Kłosia IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.11, 19:26
          cham na dzien dobry atakuje autora watku, zapluwa sie jakby

-cham sam nie mogl sie zapoznac z okresleniem ,def pewnych pojec
          -cham krzyczy, ale sam nie jest w stanie zaproponowac, tej swojej mondrej definicji
          -cham wyzywa od komuchow chcac podkreslic wage swych "wypowiedzi "
          -cham nie otwiera watkow, swoja frustracje wyladowywuje na watkach, innych

z ww " def. " chamstwa (w okraniczonym zakresie) zgadzam sie . jako szkodliwy przyklad spoleczny tego chamstwa ,- rezygnacja osoby/osob z FS , nie mogacych sie pogodzic z tym chamstwem .

• qqazz O i to jest post 06.06.11, 18:57
      który mozna uznać za zobrazowanie zjawiska.

pozdrawiam
      • ka_p_pa Re: O i to jest post 06.06.11, 19:01

qqazz napisał:

> który mozna uznać za zobrazowanie zjawiska.
        >
        >
        > pozdrawiam

Cytuj, bo wątek się rozrasta i chaos będzie.
    • bling.bling order ch...!!! 06.06.11, 19:09
      jako ojciec założyciel przywołuje wszystkich do porządku czym właśnie objawiam pierwsze znaki zarazy i rzecz jasna przeczę sam sobie starając się ignorować.
      może problem jest w tym że wszyscy są zarażeni a wykorzystują tą umiejętność tylko w celach ściśle oportunistycznych?
      • klosowski334 Re: order ch...!!! 06.06.11, 19:13
        Moze czas uderzyc sie w piers, Bling?
      • qqazz Teraz to już pitolisz 06.06.11, 19:20

pozdrawiam
      • ka_p_pa Re: order ch...!!! 06.06.11, 19:34
        bling.bling napisał:
        > może problem jest w tym że wszyscy są zarażeni a wykorzystują tą umiejętność ty
        > lko w celach ściśle oportunistycznych?

Toć tłumaczę jak dziecku:)))
        • bling.bling Re: order ch...!!! 06.06.11, 20:23
          tyć nadal nie uznaję że walka z chamstwem eliminuje chamstwo. Walka jest pożywką dla tego zjawiska. To w trakcie niej ta choroba zbiera największe żniwa.
          Ja nie ukrywam że też jak każda ułomna istota jestem zarażony tym wirusem. Staram się go jednak w sobie samym ignorować. Nie przekazywać dalej, nie zarażać dookoła. Nawet jeśli jest to kosztem ewolucyjnej strategii przewagi.
          To dziwne uczucie. Kiedy jadę na przykład autem a za cnotę uznaję jazdę bezpieczną i kulturalną to kiedy widzę jak mi ktoś jadąc metr za moim tylnym zderzakiem daje sygnały świetlne domagając się natychmiast drogi tylko dla siebie to i we mnie chamstwo się odzywa bo celowo nie zjeżdżam na pobocze. Zachowuje się wtedy niespołecznie.
          • Gość: ka_p_pa Re: order ch...!!! IP: *.lukman.pl 06.06.11, 20:39
            Przedkładasz własny, wyidealizowany model nad prawdę. Przynajmniej w deklaracjach, bo już w czynach, jak piszesz, nie bardzo.
      • karbat Re: order ch...!!! 06.06.11, 19:39
        bling.bling napisał:
        > wikipedii. Odsyłam do zapoznania się z tematem bo i zrozumienie mojej tezy będzie łatwiejsze.
        > Celowo nie podaje definicji chamstwa ponieważ nie to tutaj jest najistotniejsze.

wyzej podales , nakresliles reguly , wszystko jasne i ... co ... nastepuje pyskowka
        o def. okreslenia .... chamstwo wyladowywuje swoja agresje, frustracje ...

• paco_lopez Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 19:54
      juz wiem. naprowadziłes mnie sobrze. jak wszystko co podlega reprodukcji/pączkowaniu/zarazie/ przyspieszane jest podwyższeniem temperatury ośrodka. a teraz upał mamy schładzany tylko lokalnymi burzami.
      • ka_p_pa Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 20:04
        paco_lopez napisał:

> juz wiem. naprowadziłes mnie sobrze. jak wszystko co podlega reprodukcji/pączko
        > waniu/zarazie/ przyspieszane jest podwyższeniem temperatury ośrodka. a teraz up
        > ał mamy schładzany tylko lokalnymi burzami.

E tam, zjawisko kozłowski namnożyło się tutaj w ostre mrozy.
        • nehsa Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 20:35
          Pianobijcy!
          O godzinie 18.24 , podałem Wam definicję chamstwa.
        • voxave Panowie ale macie zdrowie 06.06.11, 20:37
          już ponad 8 godzin się okladacie a ja gupia częściowo z wami hi,hi
          • klosowski334 Re: Panowie ale macie zdrowie 06.06.11, 20:42
            Kappa ma atak, tak jak wczoraj mial Piwi. Przejdzie mu.
            • voxave Re: Panowie ale macie zdrowie 06.06.11, 20:46
              Wiedzialam dlaczego tak lubie to forum--jest zwariowane :)
              • klosowski334 Re: Panowie ale macie zdrowie 06.06.11, 20:51
                Eee tam. Ma swoje wzloty i upadki, ale ogolnie to forum otwarte, a takie maja swoja specyfike. Duzo tutaj radylow, wyrzutkow, renegatow, oszolomow, ale niektorzy z nich takimi sa wlasnie na forum, bo w realu nie mogliby juz sobie na to pozwolic. Tam bardziej trzymaja fason i dostosowuja sie do ogolnie akceptowalnych zasad. To co tutaj jest norma czy wiekszoscia, w realu jest marginesem i do pewnego stopnia na odwrot.
                Ale bywa tu zabawnie, z tym sie zgodze. Mozna tu spotkac ludzi, ktorych w realu nie uswiadczysz, o pogladach, ktore sa tak nieziemskie, ze az niewiarygodne.
              • Gość: ka_p_pa Re: Panowie ale macie zdrowie IP: *.lukman.pl 06.06.11, 20:53
                Nie, to forum jest zdechłe. Szczury po nim łażą. Coś trzeba z tym zrobić.
          • Gość: ka_p_pa Re: Panowie ale macie zdrowie IP: *.lukman.pl 06.06.11, 20:44
            voxave napisała:

> już ponad 8 godzin się okladacie a ja gupia częściowo z wami hi,hi

Deratyzacja to zabieg wymagający cierpliwości.
            • voxave Re: Panowie ale macie zdrowie 06.06.11, 20:48
              Ja jua zdązylam wstepna drzemke odbyć --patrze a tu dalej <deratyzacja > nie mogiem :)
    • Gość: ka_p_pa Re: memetyczna geneza chamstwa IP: *.lukman.pl 06.06.11, 20:57
      jak dla mnie, to początek zabawy. I nie chodzi o Piwiego. Że ma dość było widać od pewnego czasu, taki teatralny sposób tylko wybrał.
    • Gość: ka_p_pa Re: memetyczna geneza chamstwa IP: *.lukman.pl 06.06.11, 21:19
      Mam odmienne plany w stosunku do ciebie. Tresura jeszcze nie skończona, marsz na wycieraczkę!
      • klosowski334 Re: memetyczna geneza chamstwa 06.06.11, 21:20
        Ales Ty sie nakrecil, biedaku.
    • Gość: serwus synteza chamstwa IP: *.de 06.06.11, 23:04
      oblicze chama:
      forum.gazeta.pl/forum/w,299,125876438,125887106,Re_Stalking_w_koncu_karalny.html
      • klosowski334 Re: synteza chamstwa 06.06.11, 23:20
        Ech, Piwi - "chamstwu przeciwstawimy sie silom i godnosciom osobistom", ale ta metoda moze Ci sie nie udac.
        Caly Ty z tym swoim brakiem konsekwencji. Straszysz prokuratorem, a przeciez na oslej sa Twoje wpisy (jako Karwowski, Szymon i Berlin) tak chamskie i wulgarne, ze dawno czegos takiego tu nie widziano. Przekierowanie przez bramke proxy nie zaciera oryginalnego IP, tylko wobec zwyklych forumowiczow mozesz sie z ta domena .de wydawac anonimowy. Po prostu ogarnij sie troche, bo te zalamania nerwowe Twoje i Kappy wygladaja malo "estetycznie", a Wy zachowujecie sie jak male zagubione dzieci.

Przemysl sobie to wszystko, sam stwierdzisz, ze obrazanie sie na caly swiat i zabieranie swoich zabawek z piaskownicy z powodu jakiegos forumowicza jest zwyczajnie dziecinne. Dobrze Ci niektorzy radzili bys olewal tych, z ktorymi sie nigdy nie dogadujesz. Twoj antysemityzm zawsze bedzie wywolywal okreslona reakcje, jak nie moja, to wielu innych ludzi i musisz sie z tym liczyc.

Nie podoba mi sie to, ze masz zalamke, ale sam sie do tego stanu doprowadziles. Mam nadzieje, ze Ci przejdzie i ze spojrzysz na to wszystko z dystansu.
        • voxave Re: synteza chamstwa 07.06.11, 00:18
          Klos--podziwiam twoja wytrzymałość------w pracy przy negocjacjach wykończysz wszystkich--jestes dla pracodawcy bezcenny :)
          • ka_p_pa Re: synteza chamstwa 07.06.11, 00:21
            On nie ma pracy. Wyleciał ze względu na konfliktowy charakter.
        • Gość: pipipi Re: synteza chamstwa IP: 78.144.236.* 07.06.11, 02:34
          panie klosowski nie masz pan prawa ogladac niczyjego ip ni przez proxy czy tez boxy.
          tyle na temat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka