mayaosa 27.01.06, 14:51 Bardzo prosze czy ktos moze wie gdzie mozna "zdobyc" papierek o bierzmowaniu a konkretnie o przebytych naukach do bierzmowania? To bardzo wazne! dziekuje z góry. adres email: osesek1@o2.pl do info. pozdr. Maja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotbehemot6 Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 14:53 w biurze parafialnym kościoła w którym było sie bierzmowanym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: bierzmowanie!!! IP: *.itpp.pl 27.01.06, 14:53 AFAIR w każdej parafii dadzą ci taki papierek... Wystarczy przejść nauki przygotowujące do bierzmowania i pod koniec dadza ci papier. Proste, jak kaszanka z mleczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaosa Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 15:11 nie takie proste gdy sie mieszka zagranica...i nie ma sie czasu na nauki do bierzmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 15:13 > nie takie proste gdy sie mieszka zagranica... Eee, myślę, że uhonorują twoje nauki pobrane w zagranicznej parafii... > i nie ma sie czasu na nauki do > bierzmowania. No TUTAJ to już się nie da nic zrobić. Podziękuj Bogu, że bierzmowanie nie jest obowiązkowe w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaosa Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 15:15 dziekuje za takie rady, to juz wiem sama. wyraznie napisalam w zapytaniu czy ktos wie GDZIE mozna zdobyc taki papierek a nie JAK to zrobic. z powazaniem, M Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 15:16 No to jak nie w parafii, to na Stadionie X-lecia. Tam to nawet maturę mozna sobie kupić, jak powiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: bierzmowanie!!! IP: *.chello.pl 27.01.06, 15:17 mayaosa napisała: > nie takie proste gdy sie mieszka zagranica...i nie ma sie czasu na nauki do > bierzmowania. no to trzeba "zdobyć" czas na zdobycie wiedzy potrzebnej do Bierzmowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JotKa Re: bierzmowanie!!! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 27.01.06, 15:22 A po cholerę ci to bierzmowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaosa Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 15:31 szkoda gadac, i tak widze ze nikt mi nie pomoze.jedyne co kazdy potrafi to dawac uszczypliwe uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: bierzmowanie!!! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:43 A czego Ty oczekujesz? "Papierek" to zaświadczenie o odbytych naukach. Gdzie masz go zdobyć jak nie w parafii w której te nauki pobierasz? Masz lepszy pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 15:51 Ona oczekuje konkretnej rady, w sensie czy jest gdzieś taka parafia, gdzie można iść, pogadać z księdzem, dać 'ofiarę' na kościół, i przyjść po papierek. Nauki takie, tak samo jak nauki przedmałżeńskie to można sobie o kant d... potłuc, a pracujący człowiek nie ma czasu na bzdury. Jakby ktoś jednak wiedział, to ja też chętnie skorzystam - w moim przypadku chodzi o Wawę. Z góry zaznaczam, że potrzebne jest mi do podania do chrztu córeczki siostry, i do mojego ślubu kościelnego - uprzedzając pytania potwierdzam, że ślub kościelny chcę wziąć, natomiast na nauki chodzić nie zamierzam, z różnych powodów, w tym z braku czasu. A teraz mnie zjedzcie... Odpowiedz Link Zgłoś
chevaliere_de_la_barre Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 15:55 Niestrawna jestes, mozna sie zakrztusic. Odpowiedz Link Zgłoś
chevaliere_de_la_barre Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 15:59 jsolt napisała: > to wez Rennie, i już w porządku... Rakotworczy... Odpowiedz Link Zgłoś
chevaliere_de_la_barre Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:03 jsolt napisała: > no to miętę, albo setkę z pieprzem Po setce zgaga a po miecie obstrukcja. Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:07 > > Po setce zgaga a po miecie obstrukcja. w takim razie palce w gardło, nie widzę inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
chevaliere_de_la_barre Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:07 jsolt napisała: > > > > Po setce zgaga a po miecie obstrukcja. > > w takim razie palce w gardło, nie widzę inaczej Tylko czyje??? Odpowiedz Link Zgłoś
chevaliere_de_la_barre Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:13 jsolt napisała: > czyje palce czy czyje gardło ?! Gardlo, wiemy, waskie a palce, no wlasnie...??? Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:34 chevaliere_de_la_barre napisała: > jsolt napisała: > > > czyje palce czy czyje gardło ?! > > Gardlo, wiemy, waskie a palce, no wlasnie...??? pianisty :) Odpowiedz Link Zgłoś
chevaliere_de_la_barre Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:46 jsolt napisała: > chevaliere_de_la_barre napisała: > > > jsolt napisała: > > > > > czyje palce czy czyje gardło ?! > > > > Gardlo, wiemy, waskie a palce, no wlasnie...??? > > pianisty :) Szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
lena575 Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:04 Co ty piszesz!!! Iść do księdza??? Z zagranicy to przecież tylko e-mailem i przelewem na konto. Może jest jakiś wirtualny kościół ? Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:09 lena575 napisała: > Co ty piszesz!!! Iść do księdza??? Z zagranicy to przecież tylko e-mailem i > przelewem na konto. Może jest jakiś wirtualny kościół ? wychodzę z założenia, że fakt pobytu za granicą nie oznacza, że dziewczyna nie ma kompletnie żadnej rodziny ani znajomych w kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
lena575 Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:17 Do diabła, o czym ty poiszesz??? Jak ma rodzinę to niech pisze do nich by jej na lewo załatwili a nie pyta o adres księdza na forum. Jak do tej pory to olałą - bierzmowanie robi się w starszych klasach podstawówki - to niech idzie do katolickiej parafii za tą granicą za którą mieszka. Głupia jakaś czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
mayaosa Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:29 jasne, ze mam rodzine w kraju.i dla wiadomosci wszystkich rowniez biore slub w tym roku w polsce i poniewaz mieszkam zagraniaca i pracuje na 2 etaty, takze w wekendy nie mam czasu na chodzenie na nauki!!!dodam rowniez ze zeby zrobic bierzmowanie w irlandii musze przedstawic akt chrztu, ktory oczywiscie dostalam w jezyku polskim, wiec dodadtkowo musze zaplacic za tlumaczenie, prawdopodobnie u przysieglego tlumacza...no ale co was to obchodzi, najlepiej siasc przed komuputerem i krytykowac, prawda? ps.tylko jsolt jest tu chyba czlowiekiem... Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:31 mayaosa napisała: > jasne, ze mam rodzine w kraju.i dla wiadomosci wszystkich rowniez biore slub w > tym roku w polsce i poniewaz mieszkam zagraniaca i pracuje na 2 etaty, takze w > wekendy nie mam czasu na chodzenie na nauki!!!dodam rowniez ze zeby zrobic > bierzmowanie w irlandii musze przedstawic akt chrztu, ktory oczywiscie dostalam > > w jezyku polskim, wiec dodadtkowo musze zaplacic za tlumaczenie, prawdopodobnie > > u przysieglego tlumacza...no ale co was to obchodzi, najlepiej siasc przed > komuputerem i krytykowac, prawda? > ps.tylko jsolt jest tu chyba czlowiekiem... nie tylko, nie tylko, tu wszystkie ludzie:) może jednak dowiedz się w irlandii - jeżeli dostałabyś bez nauk itp. to cały proces mógłby być znacznie prostszy niż kombinowanie w POlsce, a takie krótkie tłumaczenie to nie jest majątek - w PL ok. 80 zł strona. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaosa Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:40 juz sie dowiadywalam.nie ma bierzmowania bez nauk.bierzmuje biskup.a ja mam problem, bo bylam u ksiedza i nie maja osob do bierzmowania w moim wieku, a tu wiek bierzmowania to 9-11lat, ubrani na bialo.przeciez nie pojde z nimi sie bierzmowac.ksiadz ma cos dla mnie wykombinowac, ale jak na razie sie nie odzywa...same problemy.a jesli chodzi o pomoc rodziny w polsce, to niestety musze liczyc sama na siebie, co dodatkowo utrudnia mi sprawe.a tak na marginesie, gdyby sluby nie byly takie drogie w irlandii i gdybym nie miala calej rodziny i znajmoych w polsce, wzielabym slub w irlandii.oni nie potrzebuja bierzmowania do slubu... Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:42 mayaosa napisała: > juz sie dowiadywalam.nie ma bierzmowania bez nauk.bierzmuje biskup.a ja mam > problem, bo bylam u ksiedza i nie maja osob do bierzmowania w moim wieku, a tu > wiek bierzmowania to 9-11lat, ubrani na bialo.przeciez nie pojde z nimi sie > bierzmowac.ksiadz ma cos dla mnie wykombinowac, ale jak na razie sie nie > odzywa...same problemy.a jesli chodzi o pomoc rodziny w polsce, to niestety > musze liczyc sama na siebie, co dodatkowo utrudnia mi sprawe.a tak na > marginesie, gdyby sluby nie byly takie drogie w irlandii i gdybym nie miala > calej rodziny i znajmoych w polsce, wzielabym slub w irlandii.oni nie > potrzebuja bierzmowania do slubu... a jest tam jakiś polski kościół? powinien być przecież, i może nauki mniej czasochłonne? Odpowiedz Link Zgłoś
mayaosa Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:50 w moim miasteczku nie ma.a gdzie indziej nie wiem czy jest, bo nie mam czasu jezdzic po innych miastach i szukac kosciolow.chyba wkoncu zrezygnuje z tego slubu, za duze przeszkody... ktos tak wogole mi powiedzial, ze w Warszawie za pewny "datek" mozna zalatwic nauki do bierzmowania, stad moje zapytanie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
chevaliere_de_la_barre Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 16:53 mayaosa napisała: chyba wkoncu zrezygnuje z tego > slubu, za duze przeszkody... Najlepiej zrezygnuj...jaki slub - takie malzenstwo! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mayaosa Re: bierzmowanie!!! 27.01.06, 17:02 coz za bzdura!jedno nie ma nic wspolnego z drugim.Slub to slub, a zycie to zycie. ps.widze, ze ja juz sie nie nadaje do spoleczenstwa polskiego i nie dziwie sie innym,ze z Polski uciekaja. Podejscie wiekszosci to jak utrudnic zycie innym.W imie czego? piszecie tu ze bierzmowanie to sakrament, ze kosciol to nie folklor,,,ludzie pobudka!Polska to kraj zlodzieji, ksiaza tez "biora" i nic na to nie poradzicie! A my zwykli ludzie musimy sie tylko dostosowywac do panujacych "norm". Wiec probujemy sobie radzic jak mozemy. To takie dziwne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: bierzmowanie!!! IP: 87.207.204.* 27.01.06, 17:37 mayaosa napisała: > coz za bzdura!jedno nie ma nic wspolnego z drugim.Slub to slub, a zycie to > zycie. trudno zaprzeczyć, chyba, ze przyjmiemy, że ślub to część życia - istotna > ps.widze, ze ja juz sie nie nadaje do spoleczenstwa polskiego a to dlaczego? i nie dziwie sie > innym,ze z Polski uciekaja. Podejscie wiekszosci to jak utrudnic zycie innym. robiłas jakieś badania, to z nich te wnioski? W > imie czego? piszecie tu ze bierzmowanie to sakrament, ze kosciol to nie > folklor,,,ludzie pobudka! coś Ci się nie zgadza? Polska to kraj zlodzieji, po pierwsze pisze się >złodziei< po drugie nie obrażaj Polski, to brzydko ksiaza tez "biora" i nic na > to nie poradzicie! a ktoś chce poradzic na to, pewna jesteś? A my zwykli ludzie >MY< to kto, ci zwykli ludzie? musimy sie tylko dostosowywac do > panujacych "norm". więc dostosuj się do naszych rad i norm, które Ci przedstawiamy Wiec probujemy sobie radzic jak mozemy. To takie dziwne??? Dziwne, zwdziwiające Daj sobie spokój z tym ślubem, zaoszczędzisz wiele czasu Jak dorośniesz do ślubu - sakramentu - znajdziesz czas na przygotowanie sie do Bierzmowania i zawarcia związku małżeńsskiego w Kościele a tego Ci zyczę Bierzmowanie to sakrament dojrzałóści chrześcijańskiej, dojrzewaj Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: bierzmowanie!!! 28.01.06, 09:40 Słusznie... powiedz, kiedy będziesz w Polsce na ten ślub, żebym mógł cię okraść, bo "tu wszyscy kradną i księża też". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: bierzmowanie!!! IP: 87.207.204.* 27.01.06, 17:27 chevaliere_de_la_barre napisała: > mayaosa napisała: > > chyba wkoncu zrezygnuje z tego > > slubu, za duze przeszkody... > > Najlepiej zrezygnuj...jaki slub - takie malzenstwo! ;) też tak myślę, lepiej odłożyć te uroczystości, bo: jakie Bierzmowanie... chevaliere_de_la_barre napisała: > mayaosa napisała: > > chyba wkoncu zrezygnuje z tego > > slubu, za duze przeszkody... > > Najlepiej zrezygnuj...>jaki slub - takie malzenstwo! ;)< Odpowiedz Link Zgłoś
annb mayaosa a czytałas moze prawo 28.01.06, 23:21 kanoniczne/ w Polsce tez bierzmowanie nie jest niezbedne :) ale księża chyb o tym nie wiedzą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: jsolt IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:12 Widzisz...bierzmowanie to jednak sakrament...Jeśli byłaś bierzmowana to zaświadczenie dostaniesz w tej parafii gdzie Ci tego sakramentu udzielono. Nawet pocztą Ci przyślą. Jeśli jednak nie byłaś bierzmowana to dziecka do chrztu Ci podawać NIE WOLNO! Żaden ksiądz nie da Ci też ślubu kościelnego bez sakrtamentu bierzmowania. To tak samo jakbyś nie była chrzczona. Jeśli chcesz podawać dziecko lub wziąć ślub kościelny to zakładam, że jesteś katoliczką (w przeciwnym razie po co ten cyrk?) wtedy nie będzie Ci obojętne czy zaświadczenie będzie prawdziwe czy fikcyjne. Póki pora idz do parafii i zapytaj księdza o możliwość przystąpienia do sakramentu bierzmowania. Jeśli w szkole chodziłaś na religię to masz zaświadczenie, innego nie potrzeba ale tu już chodzi o kurs przedmałżeński a to inna sprawa. Zjadać Cię nikt nie będzie, gdyby tylko takie problemy były... Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: jsolt 27.01.06, 16:27 Ok, a więc powiem tak: podawałam już dziecko do chrztu, bez bierzmowania, nie będę się rozpisywać jak to było ale zdarzyło się - to dziecko podawałam do chrztu ponieważ chciałam, zrobiłam to i dla siebie i dla dziecka i dla rodziców dziecka a nie dla księdza, nie dla kościoła. Oczywiście że byłam chrzczona i u komunii, któż nie był? U bierzmowania nie byłam, ponieważ nie mieszkałam wtedy w kraju. Większość moich znajomych była, i nie wniosło to nic do ich życia poza tym, że nie musieli kombinować tak jak ja, gdy zostali poproszeni o podanie dziecka do chrztu. Większość nie pamięta już jakie imię obrała... I to by było tyle, jeżeli chodzi o doniosłość sakramentu. Nie chodzę regularnie do kościoła, jeżeli już to nie na mszę - nie podoba mi się to; lubię kościół sam w sobie, a nie księży, formułki, papierki, zaświadczenia. Chcę wziąć ślub kościelny - obecnie to wydarzenie jest tak naprawdę bardziej wyrazem tradycji aniżeli przekonań religijnych. Ogarnia mnie pusty śmiech na myśl, że osoba która nie ma pojęcia o związku i wspólnym życiu będzie próbowała wytłumaczyć nam o co chodzi, podczas kurstu przedmałżeńskiego, czerwieniąc się na same słowo 'stosunek płciowy'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: jsolt IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:46 No nie... istna paranoja! Zgadzam się z Tobą w kwestii kursu przedmałżeńskiego ale na tym koniec. "jsolt", odnoszę wrażenie, że traktujesz Kościól i to co się z nim wiąże jak folklor. Nie można tak. Trzeba swoje życie traktować poważnie. Albo bierzmowanie i po nim ślub albo nie bierz ślubu kościelnego. Nie zaczynaj swojego życia od kłamstwa. Możesz oszukać księdza ale nie Boga! (a piszesz, że lubisz Kościół). A bycie matką chrzestną nie polega tylko na dawaniu dziecku prezentów. Czy nie lepiej żyć w zgodzie z samym sobą? Zapytaj jednak w tej parafii jak przystąpić do sakramentu, to nie takie skomplikowane bo wydaje mi się że jednak nie jest Ci to takie obojętne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: jsolt 28.01.06, 09:42 Ja pamiętam, jakie imie wziąłem od bierzmowania: nie na co dzień człowiek przybiera sobie imię "Urban". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: jsolt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 23:16 well, psycholog, który leczy pacjenta swietnie zna sie na jego psychice i potrafi "rozgryźc " jego problemy niekoniecznie mając takie same. Moze byc nawet zażenowany ,czy sie czerwienic co nie umiejsza jego wiedzy, takze wiedzy z doświadczenia innych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: bierzmowanie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 23:11 Biedny ten Kościól ,ze taki oszukiwany i wyzyskiwany przez takie jsolt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: maya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 23:19 Maya, dlaczego szukasz odpowiedzi na stronie gdzie pisuja ludzie na bakier z kościołem? nie lepiej o to spytac tam gdzie pisuja katolicy? spytaj na www.katolik.pl (pomoc) albo na adres internetowy kurii biskupiej lub parafii miasta w którym mieszkałas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 23:46 nie gorzej a praktyczniej jak szukam przepisów na zupe to nie wchodze na strony o motoryzacji poniał? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek9167 Re: m 29.01.06, 00:40 zdaje się że to ty nie panimajesz jak będę chciał okraść komuś balkon to nie poproszę policjanta aby przytrzymał mi drabinę Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: bierzmowanie!!! 30.01.06, 11:22 Gość portalu: m napisał(a): > Biedny ten Kościól ,ze taki oszukiwany i wyzyskiwany przez takie jsolt... skarbeńku, ja nie jestem rodzaj nijaki tylko żeński. kościoła nie wyzyskuję, a przy okazji i sama też się nie daję - jak patrzę na te biedne babulki co pół renty zostawiają na tacy, po czym chodzą głodne i nie mogą kupić lekarstw, a szanowny proboszcz kupuje co pół roku nowego lexusa, to mi się nóż w kieszeni otwiera ... więc spadaj z tym biednym, wyzysykiwanym kościołem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: bierzmowanie!!! IP: *.chello.pl 30.01.06, 15:16 solt napisała: > Gość portalu: m napisał(a): > > > Biedny ten Kościól ,ze taki oszukiwany i wyzyskiwany przez takie jsolt... > > skarbeńku, proszę, zaczyna się sympatycznie! ja nie jestem rodzaj nijaki tylko żeński. mamy jasność co do płci! > kościoła nie wyzyskuję, bardzo ładnie! a przy okazji i sama też się nie daję - przy okazji nic nie dajesz, przy jakiej okazji nie dajesz też? jak patrzę na > te biedne babulki umie współczuć! co pół renty zostawiają na tacy, buchalter? znawca? po czym chodzą głodne i nie > mogą kupić lekarstw, współodczuwa! a szanowny proboszcz jak elegancko o proboszczu! kupuje co pół roku nowego lexusa, wie, co pisze? znowu potrzeba rachowania się odezwała zna się na markach! to > mi się nóż w kieszeni otwiera ... uważa, nie skaleczy się? > więc spadaj z tym biednym, wyzysykiwanym kościołem agresywna? współodczuwa z kościołem ,niemożliwe! mam pytanie, gdzie ten proboszcz z lexusem do obejrzenia? i post poprzezdni też ciekawy jsolt 27.01.06, 15:51 Ona oczekuje konkretnej rady, w sensie czy jest gdzieś taka parafia, gdzie można iść, pogadać z księdzem, dać 'ofiarę' na kościół, i przyjść po papierek. zna życie, umie doradzić! Nauki takie, tak samo jak nauki przedmałżeńskie to można sobie o kant d... potłuc, zna się i na tym, doradzi! a pracujący człowiek nie ma czasu na bzdury. śmiało wyraża swoją opinię, z pewnością siebie! Jakby ktoś jednak wiedział, to ja też chętnie skorzystam - w moim przypadku chodzi o Wawę. przedsiębiorcza, z Wawy! Z góry zaznaczam, z góry zaznacza! że potrzebne jest mi do podania do chrztu córeczki siostry, i do mojego ślubu kościelnego - proszę, ma sprawy do załatwienia w kościele! uprzedzając pytania przewidująca! potwierdzam, bierze odpowiedzialność za swoje słowa! że ślub kościelny chcę wziąć, chce wziąć ślubkościelny! natomiast na nauki chodzić nie zamierzam, na nauki nie zamierza chodzić! z różnych powodów, w tym z braku czasu. wyjaśnia przyczynę! A teraz mnie zjedzcie... i jest i oferta, zmysł handlowy! a teraz dzieki za mozliwość napisania komentarza do Twoich postów ale te rady, lexusy, buiedne emerytki i Twoje zaangażowanie w życie kościoła - to zrobiło na mnie wrażenie wybacz, jeśli potrafisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wata [...] IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 27.01.06, 17:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: bierzmowanie!!! 30.01.06, 00:23 Bardzo prosze! Czy moze ktos wie gdzie "zdobyc" papierek o kursie na prawo jazdy? Nie mam czasu robic tego kursu, ale na egzamin jestem przygotowany i moglbym zdawac chocby dzis. Tylko ten cholerny kurs! Pomozcie! Z gory dziekuje. adres e-mail: nelsonek@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: bierzmowanie!!! 30.01.06, 11:23 rozumiem, że miało być ironicznie i śmiesznie, tak?? sorry nie wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J Re: bierzmowanie!!! IP: *.itpp.pl 30.01.06, 13:44 Śmieszne to być nie mogło, jako reakcja na żałosny wątek, ale ironiczne napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: bierzmowanie!!! 30.01.06, 17:09 Jak moglo byc smiesznie na kompletnie idiotyczny watek? Rozumiem, ze Twoja reakcja miala byc zrownowazona i madra. Niestety, nie byla. jsolt napisała: > rozumiem, że miało być ironicznie i śmiesznie, tak?? > sorry nie wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: bierzmowanie!!! IP: *.chello.pl 30.01.06, 14:53 nelsonek napisał: Czy moze ktos wie gdzie "zdobyc" papierek o kursie na prawo jazd > y? Nie mam czasu robic tego kursu, ale na egzamin jestem przygotowany i moglbym > zdawac chocby dzis. jesteś przygotowany, czy tylko tak Ci się wydaje? to dziś nie można zdawać egzaminu eksternistycznie? kiedyś była taka możliwość a co do problemu z tego wątku - autorka nie pisze, że jest przygotowana i może zdać egzamin, to jeszcze inna sytuacja przypomn ę mayaosa Bardzo prosze czy ktos moze wie gdzie mozna "zdobyc" papierek o bierzmowaniu a konkretnie o przebytych naukach do bierzmowania? To bardzo wazne! dziekuje z góry. mozna umieć prowadzić auto i znać przepisy nie i uczęszczając na kurs prawa jazdy - Ty o takiej sytuacji piszesz autorka wątku - nie twiedzi, że ma wiedzę "kursową" > Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: bierzmowanie!!! 30.01.06, 17:12 Autorka watku jest w takim razie w jeszcze gorszej sytuacji. Ona po pierwsze jest nieprzygotowana, a po drugie: ona zdaje sobie z tego sprawe. Zatem kompletnie sie do tego nie nadaje. Coz. Przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś