Dodaj do ulubionych

Ręce mi opadły

01.06.07, 10:02
Słuchałem w radiowej "trójce" wywiadu Skowrońskiego z Giertychem i oniemiałem.
Rzecz dotyczyła oczywiście zmian w spisie lektur. Hasłem absolutnie
rozbrajającym, które padło z ust Pana Ministra było: "Musiałem wybierać
pomiędzy wykreśleniem Kafki, lub Sienkiewicza, ponieważ z całą
pewnościąświadectwo życia papieża JP II zostanie zakłamane, więć młodzież
musi zapoznać się z tą pozycją"
Ja się pytam: Od czego są lekcje religii?
Obserwuj wątek
    • glinia Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 10:29
      I wszystko na siłę....
    • Gość: Marlena Re: Ręce mi opadły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 11:04
      Miałam bardzo podobne odczucia . W ogóle nie rozumiem co to znaczy "musiałem
      wybierać"Jakiś totalny absurd.Prawie że męczennik .Co za poświęcenie dla
      literatury.Poza tym opowiadanie bredni o tym że nie ma wsród lektur
      Sienkiewicza to kolejna bzdura ponieważ całkiem niedawno moje dziecko
      przerabiało "W pustyni i w puszczy" więc niech nie zwala na poprzedniego
      ministra że nie ma Sienkiewicza.Biedny minister taki trudny wybór co on teraz
      pocznie.Osobiście polecam jeszcze jedną pozycję na listę obowiazkowych
      lektur.Katechizm.
    • triss_merigold6 Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 11:15
      Sienkiewicz od pradawna jest w spisie lektur obowiązkowych i w szkołach
      podstawowych i ponadpodstawowych. Minister zapomniał?
      Czemu świadectwo życia JPII miałoby być zakłamane i przez kogo? O ile wiem to
      bombardowanie informacyjne faktami z życia JPII odbywa się przy każdej możliwej
      okazji we wszystkich mass mediach.
      Od omawiania szczegółowo życia i twórczości głów jednego z kościołów powinny
      być lekcje religii a nie program j. polskiego w szkole publicznej.
      • jeanie_mccake Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 13:56
        triss_merigold6 napisała:

> Czemu świadectwo życia JPII miałoby być zakłamane i przez kogo?

Poniewaz ogromna wiekszosc Polakow udaje, ze Wojtyla byl ich autorytetem
        moralnym (zamiast Mamusi, Jezusa, itd) i wcale nie byl, to ktos niestety musi
        zaklamac jego swiadectwo, zeby ukrywac te hipokryzje.

> O ile wiem to
        > bombardowanie informacyjne faktami z życia JPII odbywa się przy każdej
        możliwej
        >
        > okazji we wszystkich mass mediach.

Polacy znaja cale mnostwo trywialnych faktow o swoim szamanie, ale o jego
        pseudo-nauce niestety bardzo malo wiedza.

> Od omawiania szczegółowo życia i twórczości głów jednego z kościołów powinny
        > być lekcje religii a nie program j. polskiego w szkole publicznej.

Nie powinno byc zadnego prania mozgu dzieci typu lekcji religii -
        balwochwalstwo i wiara w aniolki czy nieomylnosc przywodcy sekty powinny byc
        osobistym problemem rodzicow, a nie ich dzieci.
        • eeela Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 15:14
          > Nie powinno byc zadnego prania mozgu dzieci typu lekcji religii -
          > balwochwalstwo i wiara w aniolki czy nieomylnosc przywodcy sekty powinny byc
          > osobistym problemem rodzicow, a nie ich dzieci.

No nie, bez przesady. Nie wiem jak dzis, ale za moich czasow na lekcjach jezyka
          polskiego w pierwszej klasie liceum czytalo sie Genesis (przynajmniej) na rowni
          z Homerem, i nie widze powodu, zeby to wywalac, bo to jeden z najwazniejszych
          tekstow kultury w naszej historii. Jednakze koniecznosci przerabiania 'Wujka
          Karola' specjalnie nie widze.
          • xtrin Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 18:54
            eeela napisała:
            > No nie, bez przesady. Nie wiem jak dzis, ale za moich czasow na lekcjach
            > jezyka polskiego w pierwszej klasie liceum czytalo sie Genesis (przynajmniej)
            > na rowni z Homerem, i nie widze powodu, zeby to wywalac, bo to jeden
            > z najwazniejszych tekstow kultury w naszej historii. Jednakze koniecznosci
            > przerabiania 'Wujka Karola' specjalnie nie widze.

W tym właśnie różnica. Biblia jest jednym z większych zabytków literatury i jej
            fragmenty jak najbardziej powinny znaleźć się na języku polskim. Ale jako dzieło
            literackie, a nie religijne.
            Natomiast biografia JPII jest jako dzieło literackie bez większego znaczenia.
    • zeberdee24 Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 14:13
      To wynika z tego że Giertych nie przeczytał w swoim życiu ani jednej książki,
      więc nie wie co jest napisane w "Procesie" a nazwisko Kafka brzmi podejrzanie.
      Sienkiewicza zostawili w spokoju bo Bosak czytał streszczenie kiedy ściągał na
      maturze i powiedział Giertychowi że może być. Stąd ten lęk o zakłamanie
      świadectwa życia JP2.
    • seth.destructor Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 14:36
      Znaczy sie z lekcji religii mlodziez nie dowie sie o JP!!, wiec trzeba go
      wprowadzic na polski?
      • yoma Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 16:12
        I na matematykę. "Młody Karol miał cztery kremówki. Rozdał ubogim, potrzebującym
        dzieciom pięć. Ile zostawił sobie?"
        • xtrin Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 18:57
          I na fizykę: "Młody Karol miał do szkoły pod górkę 10km, różnica poziomów
          wynosiła 100m. Jaką pracę Karol codziennie wykonywał w drodze do szkoły?"
          • yoma Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 19:35
            Hehe

Odpowiedż: zerową. Bo ze szkoły miał z górki :)
            • Gość: Staruszek Ręce mi opadły i cos wiecej... IP: *.dsl.bell.ca 02.06.07, 01:41
              Mi tez opadaja nie tylko rece .....i odpadla juz ostatnia nadzieja na poprawe
              tegoz narodu ....bo trudno ulzyc obciazonym dziedzicznie !!!!
              • Gość: Piotr Re: Ręce mi opadły i cos wiecej... IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.07, 02:27
                a jednak iskierka sie tli jeszcze
                www.tvn24.pl/-1,1508792.1,wiadomosc.html
      • Gość: PER Re: Ręce mi opadły IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.07, 16:14
        co za szczescie ze Benedykto jest Niemcem,tez pisze
    • xtrin Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 19:03
      Coraz częściej słuchając działaczy LPRu z ministrem i wiceministrem MEN na czele
      przypominam sobie świetną "Defiladę" Fidyka. Szczególnie fragment, w którym
      przedszkolaki wskazują na specjalnej makiecie miejsca urodzin i dziecięcych
      zabaw Wielkiego Wodza. Może pora pomyśleć o produkcji makiet Wadowic?
    • nessie-jp Re: Ręce mi opadły 01.06.07, 20:05
      A mnie się zarzuca (na tym forum) paranoję i obsesję kiedy mówię o nachalnej
      indokrynacji dzieci polską odmianą katolicyzmu... :(

Dlaczego nie umieścić w spisie lektur życiorysu Ghandiego jako przykładu prozy
      biograficznej?

Wujek Karol! Tfu. Zupełnie jak Wujek Stalin.
      • Gość: Aga Re: Ręce mi opadły IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 02.06.07, 05:15
        Z tegoż wywiadu:
        "musimy wprowadzić jakieś książki o JPII bo za 20 lat się okaze, że młodzież w
        ogóle nie czytała nic JPII albo nic o nim nie wie co w kontekście historii
        naszego kraju byłoby też przekłamaniem"

No i? Do takiej wiedzy spokojnie wystarczą lekcje religii i historii.
        Poza tym większość z wychowanych z JPII Polaków wie tylko tyle, że pochodził z
        Wadowic, lubił kremówki, był papieżem i powiedział o zmianie oblicza ziemi. Za
        20 lat, z lekturą giertychówką czy bez, ta wiedza niewiele się zmieni. No i nie
        chciałabym być w skórze ucznia, który podczas omawiania lektury zgłosi jakąś
        "nieprawilną" krytykę tego pontyfikatu. Kiblowanie murowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka