oskarq Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 27.11.07, 20:28 A ja troche to rozumiem. Ja tez nie lubie sytuacji gdzie w kilka dni trzeba udawać jak jest fajnie ile jest miłości itp. Jak gdyby nagle sie zapomniało co się przez cały rok wyprawiało. Nie przepadam za świętami u jednej z części mojej rodziny gdzie atmosfera nie mocno udawana Odpowiedz Link Zgłoś
ewaw73 Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 27.11.07, 21:01 Postaraj się znaleźć gdzieś książkę Grishama "Ominąć Święta". Oni też mieli dość świątecznego zamieszania i Mikołajów - zobacz co z tego wynikło ;-) Udanej lektury, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rangheros Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: 65.197.200.* 27.11.07, 21:35 Wyeimgruj, ale gdzies daleko...Wtedy zrozumiesz , co oznaczaja Swieta, spedzone z bliskimi w Polsce, przy choince. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.07, 21:45 Nie znoszę, unikam jak ognia, ale co zrobić? Gdy nie miałem własnej rodziny, mogłem gdzieś wyjechać, a teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatan staaary, nic nie trzeba IP: 213.199.198.* 27.11.07, 21:51 Podzielam każde Twoje zdanie ale'... Nic nie trzeba. Babie zabij ćwieka zdaniem: A może mnie w styczniu na skrzyżowaniu ruski tir na letnich zmasakruje? Daj pożyć kobieto:D No co...? Jak masz kobite ekhmmm z zacięciem do myślenia (mało, oj mało tego) to maybe... Odpowiedz Link Zgłoś
chwila.pl Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 27.11.07, 21:56 Po raz pierwszy w moim życiu spędzę Święta Bożego Narodzenia poza domem, tylko z najbliższymi członkami rodziny. Jedziemy w góry, trochę na narty, trochę na sanki, trochę dla relaksu ale przede wszystkim by spełnić marzenie mojego męża. Jestem tradycjonalistką, lubię się włóczyć po świecie, ale nie w święta. Jestem pełna obaw, czy ten rodzaj spędzania świąt nie będzie dla mnie traumą. Odpowiedz Link Zgłoś
alfifi Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 10:42 W moim przypadku jest identycznie. Mam nadzieję, że wrócimy szczęśliwi. Syn i mąż mieli dosyć corocznych świątecznych przygotowań. Chcemy nacieszyć się sobą, a nie sprzątać, gotować i biegać po sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: choineczka Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.lukman.pl 27.11.07, 22:00 Dobry Czlowieku jestes super,podzielam twoje poglady ta cala swiateczna bieganina jest obrzydliwa,ja tez chcialam oglosic bojkot ale mam dzieci w wieku szkolnym i mimo wszystko mi jakos trudno,ale to latanie za prezentami doprowadza mnie co roku do szalu,staram sie jak moge a i tak nikt chyba nie jest zadowolony,toz to paranoja,pozdrawiam...swiatecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredens Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.wro.vectranet.pl 27.11.07, 22:18 A ja Cie rozumiem. Pamietam swieta ze swego dziecinstwa - Mikolaj tylko 6 grudnia, po czym dluuuugi adwent i wreszcie jest!! Choinka, prezenty, rodzina, koledy itd. Z czasem jednak, kiedy dorastalem wszystko zaczelo sie zmieniac - swieta z roku na rok coraz bardziej sie komercjalizowaly, a ja z kolei nabierajac coraz wiecej samoswiadomosci szedlem w odwrotna strone - tego mistycyzmu wlasnie, jakiejs tajemnicy..... Teraz okazuje sie, ze zamiast tajemnicy i mistycyzmu mam wszedobylskie mikolaje, koledy i inne balwanki atakujace mnie na kazdym kroku od poczatku listopada. Co wiecej, rodziny - tej najcenniejeszej - z kazdym rokiem ubywa. Z tego wlasnie powodu rowniez nie znosze wszelkiej komerchy, promocji, choinek, prezentow i wysluchiwania przy swiatecznym stole niestworzonych historii zyciowych jakiejs-tam-ciotki. Chcialbym po prostu pobyc z najblizyszymi, nacieszyc sie w spokoju ich towarzystwem, pokrzatac sie troche po domu, poczuc te atosfere..... tylko okazuje sie, ze dzieki marketingowi ktory mnie otacza, kiedy juz doczekam BN, jestem tak zmeczony ta cholerna "podniosla" atmosfera, ze juz nawet swietowac mi sie nie chce. Powie ktos - mozesz przeciez nie zwracac na to uwagi. Ale mi sie wydaje, ze nie sposób jest sie zupelnie na sklepowe wystawy i inne takie wylaczyc. Bo co - mam nie wychodzic z domu przez dwa miechy? A ja i tak uwazam, ze Kartagina powinna byc zniszczona Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 27.11.07, 23:13 A ja tam się wyłączam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona.gumka Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.laczpol.net.pl 28.11.07, 00:02 Już ogłosiłem swój bojkot zonie ( "mam dosyć FORMY > świątecznej, chcę tresci, duchowości, mistyki, a nie krasnoluda z > worem prezentów" a ona mi na to: "Nienormalny jesteś") Szkoda, że żona Cie nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świętoman Chcę świąt z choiną i prezentami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 00:21 a przede wszystkim z rodzinką przy stole. Żeby się nie dać zaszczuć w sklepach już zamówiłam prezenty na merlinie. Choina też będzie i kolędy. I będzie kuwa pięknie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 00:26 > No ludzie, kompletne pogaństwo! No nawet data jest wzięta od pogańskiego boga Mitry. Ja jestem niewierzący i jednocześnie muszę uczestniczyć w BN, dlatego w tym roku poświętuję sobie chyba Narodzenie Mitry. Tylko nie wiem co na to rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 239 Wesołego Przesilenia Zimowego! IP: *.aster.pl 28.11.07, 05:39 Od wielu lat już rodzina słyszy ode mnie "Wesołego Przesilenia Zimowego!". Co prawda są to życzenia o 2 lub 3 dni spóźnione, ale to nie ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanadiansilencer Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.euro-lan.pl 28.11.07, 01:13 JA SIę DOłąCZAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jowita.gluszczak Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 03:19 Ludzie głupieją już na ponad m-c przed świętami:( święta się rozpanoszyły, nie ominie to nikogo... A ja mam to wszystko z głowy,parę lat temu wypisałam się z tego wszystkiego i spokój. Rodzinka niech sobie celebruje te zabobony, mi to w ogóle nie przeszkadza, ale niech mi nie każą nic robic na siłę. Nic na siłę moi mili, nic na siłę:)J31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Dobry pomysl. Dosyc tyranii zakupowo-konsumpcyjnej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.11.07, 05:41 Po co tyle zarcia, tyle trudu i wysilku? Czy nie lepiej usiasc razem i sie posmiac, pogadac, tak normalnie, bez tych wszystkich strojow i choinek? Jestes normalny w tym nienormalnym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 239 Hę? IP: *.aster.pl 28.11.07, 05:45 Akurat prezenty, żarcie i kolędy to jedyne, co łączy rodzinki przy stole. Jakby tego nie było, to by wspólnie oglądali TV (i tak to często robią). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Hę? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.11.07, 08:03 No to jest to bardzo smutne stwierdzenie...to rzeczywiscie niewiele nas laczy... Odpowiedz Link Zgłoś
sophie.m Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 08:28 Polecam książkę "Ominąć święta" Johna Grishama i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slowdive Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 09:15 >Czemu nie możecie zrozumieć kogoś, komu rodzina i najbliżsi nie >są >ABSOLUTNIE potrzebni do szcześcia? >>A są tacy? Są. Odpowiedz Link Zgłoś
antybyt Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 09:31 > >Czemu nie możecie zrozumieć kogoś, komu rodzina i najbliżsi nie >są > >ABSOLUTNIE potrzebni do szcześcia? > > >>A są tacy? > > Są. W takim razie po co zakładają rodzinę?? Skoro traktują ją jak wroga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.chello.pl 28.11.07, 16:53 >> Są. < Są szczęśliwi, bez miłości, bliskości, wspólnego przeżywania radości i smutków. Odpowiedz Link Zgłoś
daria45-net Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 09:18 doom_patrol napisał: > Jaki ja jestem wkur...czakowany, gdy poruszam się ulicami, wszedzie > panoszą się bałwany, mikołaje, promocje prezenty, choinki! > > Totalny bojkot chciałem ogłosić, ale się nie udało, znowu rodzina ( > bliższa i dalsza)( lubiana i nie) zwali się do stołu, znowu trzeba > bedzie latać za prezentami, znowu trzeba bedzie szukać ODPOWIEDNIEJ > choinki... Już ogłosiłem swój bojkot zonie ( "mam dosyć FORMY > świątecznej, chcę tresci, duchowości, mistyki, a nie krasnoluda z > worem prezentów" a ona mi na to: "Nienormalny jesteś") > > No ludzie, kompletne pogaństwo! Mozesz sie zaszyc w jednym pokoju i swietowac bez niczego. Nagotuj sobie grochowki i siedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd [...] IP: 77.252.51.* 28.11.07, 09:20 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
antybyt Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 09:25 Święta Bożego narodzenia nie mają wiele wspólnego z bożym narodzeniem, nawet data jest zła (w rzeczywistości jest to święto pogańskiego boga Mitry;P) Ale w sumie pomimo komercji i wszechobecnej tandety to czyż świat nie jest troszkę weselszy z cocacolowym mikołajem, Rudolfem i choinką? Trzeba trochę wyluzować i dobrze się bawić ot co... ...a sprawienie radości najbliższym i obdarowanie ich prezentami to chyba nie taka tortura;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shem Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 10:17 jednym slowem - warto miec rodzine,a zwlaszcza zone,ktora czasami powie prawde prosto w oczy. a swoja droga,to calkiem niedawno istnial taki kraj,w ktorym nie bylo choinki na Boze Narodzenie i prezentow.To byl Zwiazek Radziecki.Tak sie zlozylo,ze upadl. Ale spokojnie - nowe pokolenia wychowywane w Unii Europejskiej w duchu politycznej poprawnosci z gorliwoscia chinskich hunwejbinow pracuja nad tym,by wyrugowac choinki i Sw.Mikolaja z naszego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L.i.F.F. każdemu według potrzeb :D IP: 80.68.235.* 28.11.07, 11:39 Jak się ma rodzinke, to nie można, niestety olać Świąt. "Trzeba" iść do teściów, "trzeba" kupić dzieciom prezenty i postawić choinę, itd. A jak się nie ma, można sobie robić co się chce i mieć w dupie świecki, pogańskie oraz katolickie rytuały. Do tego sprowadza się cały ten problem. Ja np. wreszcie sie wyśpię i nie będę niczego świętować, bo jakoś nie znajduję żadnej okazji. Ale fajnie mieć urlop, dzięki ci jezusku. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 11:33 To żadne Boże Narodzenie tylko plastikowa, tandetna podróba. Dekoracje jak na chiński karnawał w burdelowej dzielnicy, oczy gwałci widok mikołajów o wyglądzie rozradowanego alkoholika, oczy- wariacje na temat kolęd. Między tym badziewiem tratujący się, śmierdzący potem tłum łowców promocji, karpi, świecidełek. Przekleństwa, potrącanie się. Oto typowa "mistyka i duchowość". Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Wyjedz z Polski na ten okres i po problemie. 02.12.07, 00:31 W normalnych krajach nikogo nie obchodzi czy ktos obchodzi swieta danej religii czy nie wyznaje zadnej religii etc. Tylko w Polsce jest skatolicyzowanie kazdej sfery zyciowej i nie tylko zyciowej. Odpowiedz Link Zgłoś
sama13 Re:Tak! Chcę świąt bez choiny i prezentów! 02.12.07, 10:23 Kicz i komercja, obżarstwo i pijaństwo. Mam wielu znajomych, którzy w ogóle nie chodzą do kościoła, a święta obchodzą właśnie w wymiarze prezentowym i kulinarnym. Jestem zmuszona robić zakupy w spoconym tłoku, atakują mnie głośno puszczane kolędy, których nie mam już ochoty słuchać podczas świąt. Nie chcę tego. Odpowiedz Link Zgłoś
a842 Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 12:28 .....dlatego ja na czas swiąt wyjeżdżam do Tunezji:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.botany.gu.se 28.11.07, 12:35 Ja tez kiedys tam myslalam. Az...zaczelam skupiac sie bardziej na ludziach niz na sobie. Swieta sa fajne jak nie sa tylko wymuszana przez tradycje szopka: kiedy czeka sie na czas spedzany z bliskimi, dobre jedzenie, a reszta dodaje nastroju. Kiedy podejdzie sie do nich na luzie i z radoscia ( a nie poczuciem "jak JA nie lubie x", kiedy spojzy sie zyczliwie szukajac w kazdej osobie i rzeczy czegos dobrego, smiejec sie ze slabostek i drobnych niedociagniec (np. kulinarnych). Kiedy prezenty wybiera sie z sercem i z sercem przyjmuje. Masz dzieci? Wtedy jest najaltwiej, kiedy patrzy sie ich oczami i cieszy celebrowaniem pieczenia pierniczkow, ubierania domu, prezentow. Od kilku lat u mnie jest super: moje pokolenie doroslo, wprowadzilo troche sie rozjechalo ale tez wprowadzilo do rodziny swoich partnerow: swieta sa wiec cudowna okazja zeby pobyc razem i sie soba nacieszyc. Z prezentow kiedys zrezygnowalismy oficjalnie, ale poszczegolni czlonkowie rodziny zaczeli dawac je sobie nieoficjalnie, niejako "pod stolem": czasem wybierajac je kilka miesiecy wczesniej. I to chyba jest "duchowosc" swiat. Czego i tobie zycze, Titta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom_patrol Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 14:11 Dzięki za słowa zrozumienia. I żeby było jasne - ja nie mam niczego przeciwko świętom ( jakimkolwiek), ale mam milion zarzutów przeciwko umasowieniu uczuć, umundurowaniu bożonarodzeniowych emocji. Wszyscy mamy się identycznie zachowywać i czuć to samo! Ja się chcę wypisać, wykluczyć samoistnie, ale jedyne, co można zrobić w takim systemie to wyjść na srodek i wrzeszczeć. Niestety. I proszę nie stawiać głupiego pytania - jak ci nie pasuje, to czemu nie wyjedziesz. Zrobiłbym to, gdybym nie było związany uczuciem z zoną i paroma ludźmi, których zasmuciłby mój ruch. Tyle. Zrobiłbym to, gdybym był twardszy i bardziej bezlitosny, ale nie jestem. Jestem jednak na tyle silny by głosno wyrażać niezaodwolenie z takiej a nie innej koncepcji "swiętowania". Bo ABSOLUTNIE mi nie po drodze do tych cukierkowych jak z reklamy spotkań rodzinnych. I to jest największy mój/ich ( rodziny) problem - meczy mnie na dłuższą metę towarzyswo wieksze niż 4 osoby. I nic już na to nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
goblin.girl Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 29.11.07, 13:30 ość portalu: Doom_patrol napisał(a): > Wszyscy mamy się > identycznie zachowywać i czuć to samo! Ja się chcę wypisać, > wykluczyć samoistnie, ale jedyne, co można zrobić w takim systemie > to wyjść na srodek i wrzeszczeć. Niestety. hmm. a gdzie tu miejsce na bycie w zgodzie z sobą? U nas to bedą już drugie święta, które spędzamy we dwoje z mężem. Oświadczyliśmy to juz rodzinie kilka miesiecy wcześniej, żeby się nastawili, ze nas nie będzie. Nie powiem - nie jest łatwo się wyrwać, ale jesteśmy konsekwentni. Powodów jest kilka: po pierwsze bez wględu na przywiazanie do rodziny, kilkudniowe rodzinne zjazdy męcza mnie i nic na to nie poradzę, męcza mnie cudze dzieci, irytują dalsi kuzyni, którym poczucie więzow rodzinnych uaktywnia sie raz w roku ;) Ci innego spotkanie z rodzicami, z babcią - tą naprawde najbliższą rodziną, ale wole sie z nimi spotykać bez okazji, bez światecznego zamieszania i bieganiny. Tak też robimy, na Święta tylko wysyłamy życzenia i upominki. Naprawdę przywiazanie do rodziny można wyrażać na rózne sposoby, przez cały rok i bez szczególnej okazji,nie trzeba uczestniczyc w światecznych rodzinnych zjazdach, jeżeli sie tego nie lubi i nie czuje takiej potrzeby. A jezeli nasza obecnosc jest ważna dla innych osób, których uczuć nie chcielibyśmy zranić, to przeciez można pójsc na kompromis - jednego roku spędzac swięta z rodziną, drugiego tak, jak sie chce. Rodzina tez moze to zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bugier Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 18:49 Zgadzam się. Uwielbiam swięta i tę całą komercję wokół świąt. Prezenty kupuję z rozmysłem i dużym czasowym wyprzedzeniem. Nie dopada mnie stres, że nie zdążyłam kupić komuś prezentu, bo kończę je kupować na początku grudnia. Jak zrezygnować z choinki i prezentów, kiedy ma sie dzieciaki? Najlepsze wakacje w Tunezji tego nie zrekompensują. A swoją drogą ostatnio w Atlanticu wypatrzyłam promocję. Kupujesz i albo ci pakują ładnie prezent albo dodają gratis(kosmetyk lub maskotkę). Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Choinka może być, ale te prezenty 28.11.07, 15:29 To tylko napędzanie nadmiernej konsumpcji, która wymaga nadmiernego zużywania surowców i energii i prowadzi ludzkość w przyspieszonym tempie do katastrofy. Ja kupię prezent co najwyżej 3-letniej wnuczce, ale dorosłym nie będę kupował, niech mnie mają za ostatniego chama. Nie chcę też żeby mnie dawano prezenty, wszystko co mi potrzebne mam, a zbędne śmieci po jaką mi cholerę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsumpcja Re: Choinka może być, ale te prezenty IP: *.isuzu.pl 28.11.07, 15:37 Widzieliście reklamę-linka powyżej na stronie forum ;-) to tak w temacie konsumpcjonizmu ;-), wiedzieliście, że istneje juz kawior do kąpieli, rozbrajające. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Choinka może być, ale te prezenty 28.11.07, 19:31 no te wszystkie polskie śmieciuchy chciałyby tylko chlac wóde i nawet nie kupic jakiegos drobnego prezenciku ..tylko chlac i chlac ... tradycja to tradycja a nie tylko jak zwierze nachlac sie się na najeśc ... nie chcesz prezentów to nie i do wyra ... zastanawiające jest jak to sie dzieje , ze miliony Polaków prezenty kupuje a na forum przoduja zawsze matoły , którzy udaja wybitnie nowoczesnych w przekonaniach ... ????? Odpowiedz Link Zgłoś
a842 Re: Choinka może być, ale te prezenty 29.11.07, 09:35 Nie udaję wybitnie nowoczesnej w przekonaniach. Prezenty kupuje rodzince.....ale moja mama nie żyje od dawna i od kiedy pamiętam to ja byłam od przygotowywania świąt(sprzątanie, gotowanie,pieczenie,smażenie,nakrywanie do stołu) a cała rodzinka zwalała mi się na łeb- jakieś 16 osób. I wszyscy byli zadowoleni, oczywiście siedząc za stołem i konsumując. A ja z wywalonym jęzorem biegałam między stołem a zlewem i garami. Nie jestem matołem i wiecej nim nie będę- dlatego wyjeżdżam do Tunezji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doom_p Re: Choinka może być, ale te prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 11:21 Dzięki za tak wniliwą analizę, ale nowoczesnie to jest własnie "kolorowo i bajkowo", matole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikołaj Re: Choinka może być, ale te prezenty IP: 217.147.104.* 30.11.07, 09:58 Wiesz, muszę Ci przyznać rację. Weź mój przykład - oboje z żoną nieźle zarabiamy i jak coś potrzebujemy to idziemy do sklepu kupić. Tak po prostu. Więc mam wszystko co potrzebuję (w granicach naszych możliwości finansowych). To co ona mi może kupić? Kolejny krawat? No dziękuję, ale... Zresztą nic nie chcę, jedno dobre słowo warte jest dla mnie więcej. Albo ja jej? Biżuteria - połowę, którą posiada nigby nie założyła, perfumy - jak się zapas obniży to pomyślę, na razie nie. Ciuch - nie jestem w stanie, zresztą bez przymiarki to wyrzucone pieniądze. TO CO JA JEJ MAM KUPIĆ? Tak więc oboje stoimy przed perspektywą wyrzucenia pieniędzy w błoto. Ja mówię otwarcie, że nie chcę nic, ale ze strony żony czuję się przymuszony to tego, czego nie nawidzę - do łażenia po sklepach i szukania jakiejś pierduły :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Choinka może być, ale te prezenty IP: *.bmwgroup.com 30.11.07, 13:54 Zrob jej cos wlasnorecznie albo kup bilety do teatru... Odpowiedz Link Zgłoś
kolejny_forumowicz Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 21:23 hmm.. ja tam to lubię. raz w roku można. najśmieszniejsze jest to, że ja i prawie cała moja rodzinka jesteśmy ateistami, a i tak obchodzimy święte - własnie dla tego klimatu. bo tak naprawdę to "święta" (dawniej: "święta bozego narodzenia") to święta k o m e r c y j n e , ich rola wspomnienia narodzin jezusa, w dzisiejszych czasach zwyczajnie zniknęła. jak ktoś chce, to może sobie obchodzić święte z modlitwą, skupieniem i 12 potraw, ja wolę prezenty z promocji, ubieranie choinki ozdóbkami z ikei i mikołaja z coca-coli. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzydlate Re: Chcę świąt bez choiny i prezentów! 28.11.07, 21:43 ufff.. to nie tylko ja.. jak mi dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
sw.mikolaj Święta bez Mikołaja i prezentów to jak 28.11.07, 23:38 ... gazeta.pl bez forum. Odpowiedz Link Zgłoś