Dodaj do ulubionych

Po co wam kariera?

06.08.09, 15:38
kolezanka napisala, że sieddzi w pracy po 17 godz.
kolega nie dostal wyczekiwanego awansu.
odwiedzam dzis jeden ze szklanych warszawaskich biurowcow zalatwiajac cos a
tam biale kolnierzyki i sfrustrowane panie gdzies pedza gadajac przez 2 telefony.
Wychodze i ciesze sie, ze pracuje do 13 w pracy malo rozwijajacej, ale mam
czas dla siebie, kino, teatr, basen, rower, podroze.
nie musze sie denerwowac i nikomu niczego udowadniac.
juz dawno podjalem decyzje ze szkoda czasu na kariere, a moglbym po studiach
skonczonych pewnie zrobic.
tylko po co?
Obserwuj wątek
    • lernakow Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 15:49
      powsa676 napisał:

> Wychodze i ciesze sie, ze pracuje do 13 w pracy malo rozwijajacej,
      > ale mam czas dla siebie, kino, teatr, basen, rower, podroze.
      >
      Masz właśnie rozwijającą pracę, bo dzięki krótkiemu dniu roboczemu masz dużo
      czasu na samorozwój. Rozwijasz człowieka, a nie pracownika.
    • Gość: Kingston Re: Po co wam kariera? IP: *.opera-mini.net 06.08.09, 15:52
      Tez sie kiedys hajtniesz, zrobisz dzieci, zestarzejesz i umrzesz. Kazdy wypelnia sobie czas po drodze tak, jak umie i lubi.
    • wilma.flintstone Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 16:32
      powsa676 napisał:

> Wychodze i ciesze sie, ze pracuje do 13 w pracy malo rozwijajacej,
      >ale mam czas dla siebie, kino, teatr, basen, rower, podroze.

I ta "malo rozwijajaca praca" do 13.00 daje ci na to wszystko
      pieniadze? No to tylko pogratulowac...
      • Gość: św.obrazek Re: Po co wam kariera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 17:21
        i to jest wlasnie prawdziwa kariera - work less hours get more
        money :)
        • Gość: kingston Re: Po co wam kariera? IP: *.t-mobile.co.uk 06.08.09, 18:27
          No, o takich karierach to slysze glownie od internautow :P
          • Gość: św.obrazek Re: Po co wam kariera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 22:28
            z tym jak z telentem i urodą moj drogi - człowiek sie z tym rodzi ;))
    • niedo-wiarek Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 16:38
      Nie wiem, może nie żyjesz w Polsce, ale tutaj trudno o lekką pracę, za którą można godziwie przeżyć. Może w jakimś urzędzie, ale tam z kolei jest stres związany z tym, że układ może się w każdej chwili zmienić i wylecisz. W handlu płace są niskie, a w usługach (kelnerstwo itd.) trzeba się spoo nauwijać i jest to praca głównie dla ludzi młodych - co potem?
    • camel_3d Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 18:59
      tez pracuje 4 godziny dziennie i moze praca malo rozwijajaca, ale za to duzo
      czasu mam na czytanie ksiazek, wlasne projekty itd:))) a kasa wystarczy na
      zycie i podroze.:) porche nie musze miec.
      • pocoo Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 19:30
        Wszystko zależy od potrzeb.Jestem minimalistką ale lubię mieć swobodę i robić to
        na co mam aktualnie ochotę.Jeżeli za czterogodzinne "nicnierobienie "zarobisz
        minimum 20 tys. miesięcznie to chętnie wezmę z Ciebie przykład.Tyle mi wystarczy.
        • niedo-wiarek Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 19:43
          20 tys. miesięcznie? A na co to starczy? Na waciki?
          • pocoo Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 22:40
            niedo-wiarek napisał:

> 20 tys. miesięcznie? A na co to starczy? Na waciki?

E tam, na waciki wystarczy 200.
        • lernakow Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 20:55
          pocoo napisała:

> minimum 20 tys. miesięcznie (...) Tyle mi wystarczy.
          >
          A mniej Ci nie wystarczy? Czy 20 KPLN to minimum?
        • camel_3d Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 22:31
          coz..20 tysiecy nie mam..alo kolo 7 tak:)
    • brundlefly powsa676 i camel_3d 06.08.09, 20:40
      Powiedzcie co to za fantastyczne macie prace w małym wymiarze godzin i rzekomo
      "nierozwijające", z których jednak można wyżyć. Pytam, bo zżera mnie ciekawość,
      właśnie takiej pracy szukam! thx
      • camel_3d Re: powsa676 i camel_3d 06.08.09, 22:32
        motion graphic coordinator
    • wuzet21 Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 20:56
      Jedni żyją żeby pracować, a drudzy pracują żeby żyć. Jest jeszcze jedna grupa
      ludzi - nie pracują, a chcą żyć...
    • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 22:20
      powsa676 napisał:

> juz dawno podjalem decyzje ze szkoda czasu na kariere, a moglbym po studiach
      > skonczonych pewnie zrobic.
      > tylko po co?

Dla własnej satysfakcji, prestiżu i wysokich zarobków.
      Dokładnie w tej kolejności.
      • pocoo Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 22:49
        chwila.pl napisała:

> Dla własnej satysfakcji, prestiżu i wysokich zarobków.
        > Dokładnie w tej kolejności.

Nie wiem , czy zrozumieją to wiecznie narzekający , którym nic się nie
        opłaca.Albo tacy , którzy czekają na mannę z nieba.
        Ruszyć głową albo rękami,nie chce im się.
        • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 23:30
          pocoo napisała:

> Nie wiem , czy zrozumieją to wiecznie narzekający , którym nic się nie
          > opłaca.Albo tacy , którzy czekają na mannę z nieba.
          > Ruszyć głową albo rękami,nie chce im się.

O tak. Przekonałam się o tym wielokrotnie, zatrudniając pracowników. Mają
          ogromne aspiracje. Tylko kwalifikacje nieadekwatne do aspiracji.
          • niedo-wiarek Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:03
            No tam, ale skoro 20 tys. stanowi w naszym raju minimum egzystencjalne, trudno oczekiwać, żeby ludzie przejawiali zapał do pracy za mniejsze pieniądze ;)
          • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:27
            chwila.pl napisała:

> O tak. Przekonałam się o tym wielokrotnie, zatrudniając
            > pracowników. Mają ogromne aspiracje. Tylko kwalifikacje
            > nieadekwatne do aspiracji.

Aspiracje zawsze powinno się mieć powyżej własnych aktualnych
            kwalifikacji. Aspiracje to wizja celu, który chciałoby się osiągnąć
            w przyszłości, a drogą do niego ma być nabywanie kolejnych,
            potrzebnych kwalifikacji. Kwalifikacje zdobywa się całe życie i wraz
            ze zdobywaniem kolejnych można podwyższać swoje aspiracje.
            Zatrudniający popełniają często ten sam błąd, oceniają jedynie
            aktualne kwalifikacje kandydata, nie potrafiąc ocenić drzemiącego w
            nim potencjału. Fakt, ze to niełatwa sztuka.
            • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:46
              piwi77 napisał:

> Aspiracje zawsze powinno się mieć powyżej własnych aktualnych
              > kwalifikacji. Aspiracje to wizja celu, który chciałoby się osiągnąć
              > w przyszłości...

W przyszłości. I to jest sedno sprawy. A ja chcę zatrudnić fachowca,
              dysponującego odpowiednimi kwalifikacjami, bo chcę mu powierzyć trudną i
              odpowiedzialną pracę, wymagającą odpowiednich kwalifikacji, np biegłą znajomość
              Oracle'a.
              Nie stażystę, który ma czas na zdobywanie wiedzy i zdobywanie odpowiednich
              umiejętności. I zgłasza się człowieczek, który zna Worda i Excella i chce
              uchodzić za projektanta systemów informatycznych. I ma wysokie wymagania
              finansowe, rzecz jasna. I twierdzi, że jest zdolny i szybko się uczy. To niech
              najpierw się nauczy. A tymczasem zamknie drzwi z drugiej strony mego gabinetu.
              • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:49
                Aaa, Tobie chodziło o żądania, nie aspiracje. Fakt, ze odległość od
                Worda (czy Excela) do Oraclea jest olbrzymia. Ale gość próbował,
                wolno mu, nie ma co się na niego obrażać.
                • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:57
                  piwi77 napisał:

> Aaa, Tobie chodziło o żądania, nie aspiracje.

O aspiracje.
                  Aspiracje polegające na zdobyciu określonego stanowiska.
                  • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 10:34
                    Niech już będzie, że aspiracje. Ale co w tym złego, że człowiek z
                    Wordem i Excelem chciałby sobie trochę poadministrować oracle, a
                    przy okazji nieźle zarobić? Mam nadzieję, że nie byłaś dla niego
                    niemiła.
              • niedo-wiarek Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:51
                Jak ktoś jest szefem z prawdziwego zdarzenia, to nie ma takich problemów, bo mu HR wstępnie odsieje specjalistów od obsługi Worda ;)
                • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:55
                  HR generalnie nie potrafi ocenić kandydatów. Filtruje na podstawie
                  zdjęcia i walorów estetycznych otrzymanych materiałów.
                  • niedo-wiarek Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:57
                    Szef z prawdziwego zdarzenia ma HR na odpowiednim poziomie. Jeśli nie ma, to jest hochsztaplerem, który nie ma pojęcia o zarządzaniu firmą ;)
                    • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 10:06
                      Zaraz tam hochsztaplerem. Nie ma firm idealnych. Wszystkie, gdyby je
                      tylko wziąć pod lupę, mają pełno trupów w swoich szafach.
                      • niedo-wiarek Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 10:09
                        No, firm idealnych chyba faktycznie nie ma. Idealny jest w swoim mniemaniu jedynie pokazujący drzwi gabinetu szef ;)
      • wuzet21 Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 23:33

>

Dokładnie z powodu tej kolejności dzieci nie mają rodziców (nie zawsze, czasem
        mają opiekunkę..),zaczynają się problemy z narkotykami lub zachowaniami
        kryminalnymi, rodzice od lat nie byli w teatrze, operze, czy w ogóle na urlopie,
        a czas mija szybko. Niedługo na ich miejsce pracodawca przyjmie nową, młodą
        osobę, a oni pójdą w odstawkę, dokładnie zgodnie z maksymą firmy - młodość -
        prężność - postęp.
        • pocoo Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 23:56
          wuzet21 napisał:
          >
          > Dokładnie z powodu tej kolejności dzieci nie mają rodziców (nie zawsze, czasem
          > mają opiekunkę..),zaczynają się problemy z narkotykami lub zachowaniami
          > kryminalnymi, rodzice od lat nie byli w teatrze, operze, czy w ogóle na urlopie
          > ,
          > a czas mija szybko.

Nie zgadzam się z Tobą.Ty piszesz o robotach .
          Moje dzieci nigdy nie sięgnęły po narkotyki ani nie złamały prawa.
          Na wszystko mam czas,który mnie wcale nie goni.Robię to , na co mam ochotę(poza
          obowiązkami).
        • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 06.08.09, 23:57
          Snujesz tu katastroficzne wizje. A przecież wystarczy zachować właściwe
          proporcje i umiejętnie gospodarować czasem.
          • Gość: al Re: Po co wam kariera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.09, 15:41
            Jakbys nie gospodorawowala tym czasem i tak dzieci beda dluzszy czas same albo a
            jakas tam przypadkowa niania
            Nasze Babcie .Mamy nie pracowaly i dzieci mialy prawdziwy dom rodzinny.Ja
            mialem wlasnie taki
            • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 16:23
              Gość portalu: al napisał(a):

> Jakbys nie gospodorawowala tym czasem i tak dzieci beda dluzszy
              > czas same albo a jakas tam przypadkowa niania
              > Nasze Babcie .Mamy nie pracowaly i dzieci mialy prawdziwy dom
              > rodzinny.Ja mialem wlasnie taki

Jasne, że czas poświęcony dziecku jest niezwykle ważny. Tyle tylko, że nie jest
              on najważniejszym czynnikiem w procesie wychowawczym. Ważna jest miłość do
              dziecka, ważne jest zapewnienie mu poczucia bezpieczeństwa, ważne są z nim
              rozmowy, ważne wpajanie hierarchii wartości, a najważniejszy jest własny
              przykład postawy wobec życia. Nie liczy się tak bardzo liczba godzin spędzonych
              z dzieckiem co ich jakość i intensywność. Można być cały dzień w domu, a dziecku
              nie poświęcić należytej uwagi i praktycznie żyć własnym życiem obok życia
              dziecka. Można też pracować zawodowo i jednocześnie niezwykle starannie
              troszczyć się o dziecko. Poza tym, spełniony zawodowo rodzic ma dziecku więcej
              do zaoferowania niż znudzony życiem i sfrustrowany rodzic składający na kark
              nieszczęsnego dziecka odpowiedzialność za własne, nieudane życie. Możliwości
              jest wiele. Moi rodzice pracowali zawodowo, a mimo to byłam ich oczkiem w głowie
              i zapewnili mi wspaniałe, cudowne życie. Nauczyli mnie też co to
              odpowiedzialność za siebie i innych. Trzeba tylko zachować właściwe proporcje,
              trzeba kochać dziecko i respektować jego potrzeby, egzystencjalne i emocjonalne.
              Nie potrzeba się poświęcać i rezygnować z samorealizacji, powiem więcej, nawet
              nie wolno tego robić.
              • Gość: al Re: Po co wam kariera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.09, 16:27
                Taa W internecie to wszyscy mieli cudowne dziecinstwo.
                To ja pytam sie dlaczego tego nie widać w realnymn zyciu?
                Kobieta ktore\a poswieca sie karierze to nie kobieta .Ani Matka z niej zadna.Tyle.
                • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 16:37

> Kobieta ktore\a poswieca sie karierze to nie kobieta .Ani Matka z niej zadna.Ty
                  > le.

O matko jedyna.
                  • Gość: al Re: Po co wam kariera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.09, 16:50
                    Kiedy czytam to co piszesz to pusty smiech mnie ogarnia Pisz Papier wszystko
                    przyjmie/
                    Boga tez mozesz wzywać.:)Pomoże?:)
                    • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 17:11

> Kiedy czytam to co piszesz to pusty smiech mnie ogarnia

A dokładniej, co Cię tak śmieszy?
                • Gość: jaija Re: Po co wam kariera? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.09, 22:38

Kobieta ktore\a poswieca sie karierze to nie kobieta .Ani Matka z niej zadna.Ty
                  > le.

Rozumiem, że dla ciebie jedyna kariera dla kobiety to bycie matką (li-tylko)?

Masakra. Współczuję twojej żonie/narzeczonej. O ile masz, bo z takimi poglądami
                  to chyba ciężko kogoś do siebie przekonać?
      • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:17
        chwila.pl napisała:

Zgoda, ale nie udawaj przy okazji świętej, podkreślając taką a nie
        inną kolejność. Te trzy nazwane symptomy zawsze występują razem i są
        równorzędne.
        • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:24
          piwi77 napisał:

> > Dla własnej satysfakcji, prestiżu i wysokich zarobków.
          > > Dokładnie w tej kolejności.
          >
          > Te trzy nazwane symptomy zawsze występują razem i są
          > równorzędne.

I tu się mylisz.
          • Gość: al Re: Po co wam kariera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.09, 15:42
            Zgadzam sie z Piwim.
            • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 16:35

> Zgadzam sie z Piwim.

A ja nie zgadzam się z Piwim. Bo często, może nawet zbyt często wybitne
              osiągnięcia w pracy zawodowej, nawet dostrzeżone i docenione przez innych
              niekoniecznie przekładają się na wysokie zarobki. Dają natomiast niezwykle cenne
              poczucie satysfakcji, będącej siłą napędową do dalszych działań. Dlatego też, to
              satysfakcję umieściłam na pierwszym miejscu, bo dla mnie to ona liczy się
              najbardziej.
              Dla Piwiego i dla Ciebie nie musi, no ale ja w przeciwieństwie do Was nie
              oceniam Waszych priorytetów.
              • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 16:41
                Samo dostrzeganie i docenianie osiągnięć pracownika to bardzo
                niemądra koncepcja, która dla takiego szefa tylko źle może się
                skończyć. Ów pracownik w końcu powie dość i zmieni firmę, bo będzie
                chciał więcej forsy (na tę krótką chwilę zapomni, że ma inne
                priorytety).
              • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 16:46
                Zakładając Twoją prawdomówność, rozumiem, że nie zrobiłaby na Tobie
                niekorzystnego wrażenia propozycja Twojego szefa, aby mimo ogromnego
                zadowolenia z rezultatów Twojej pracy, wręczenia kilku dyplomów i
                immiennych publikacjach w PR, zmniejszyć o 10% Twoje dochody, bo
                takie są aktualne priorytety Twojej firmy.
                • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 17:06
                  Na brak ofert pracy nie narzekam. Jedną z nich dostałam kilka lat temu z
                  Centralnego Biura Maklerskiego. Udałam się na rozmowę, poznałam charakter pracy,
                  i mimo naprawdę dużych pieniędzy, jakie mi oferowano, odrzuciłam tę propozycję.
                  Wolałam pozostać w starym miejscu pracy, bo tam wprawdzie zarobki były o wiele
                  niższe, za to miałam szansę rozwijać się zawodowo, a tematy, jakie musiałam
                  opracowywać, dawały nieźle w kość. I gdzie miałam ustaloną markę, prestiż,
                  świetne porozumienie z zarządem i satysfakcjonujące stanowisko. Tak więc
                  widzisz, że pieniądze nie są dla mnie najważniejsze. To prawda, że wkrótce potem
                  moje projekty i wdrożone pakiety generatorów zostały dostrzeżone i kupione przez
                  ogromny bank w Wiedniu. I wkrótce potem zostałam tam zatrudniona. Ale realizując
                  zadania nawet o tym nie myślałam, nie zabiegałam o angaż w Wiedniu. Przyszedł sam.
                  • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 17:16
                    chwila.pl napisała:

> bo tam wprawdzie zarobki były o wiele
                    > niższe, za to miałam szansę rozwijać się zawodowo

Gdzie indziej opisywałaś, jak wielokrotnie musiałaś zmieniać swą
                    specjalizację, jeżeli tak ma wyglądać rozwój zawodowy, to ja
                    dziękuję. Ale nie chcę się czepiać, przyjmuje do wiadomości, że
                    kwoty polskich złotówek nie są dla Ciebie priorytetem nr 1. Nie Ty
                    jedna tak masz, u mnie jest zresztą podobnie. Ale żeby sobie na
                    taki luksus pozwolić (bo to jest luksus), trzeba trochę tej forsy
                    już mieć, albo być pasjonatem (są i tacy).
                    • chwila.pl Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 17:38
                      piwi77 napisał:

> Gdzie indziej opisywałaś, jak wielokrotnie musiałaś zmieniać swą
                      > specjalizację, jeżeli tak ma wyglądać rozwój zawodowy, to ja
                      > dziękuję.

Specjalizacja była ta sama. Projektant systemów informatycznych. Zmieniały się
                      tylko technologie projektowania i programowania.
                      Zmieniała się też tematyka systemów aplikacyjnych, ich złożoność i stopień
                      trudności w ich realizacji. I mam tu na myśli nie tylko platformy informatyczne
                      ale też poznanie zagadnień merytorycznych, jakie należało objąć systemem.
                      Dodatkowym problemem, z jakim musi się zmierzyć projektant systemów
                      aplikacyjnych to wyłuskanie wszystkich niezbędnych informacji od specjalistów
                      merytorycznych, poznanie od podszewki obiegu dokumentów w firmie, poznanie
                      specyfiki funkcjonowania firmy, dla której ten system jest tworzony. Nigdy nie
                      można liczyć na to, że zleceniodawca opisze rzetelnie, czego się spodziewa, co
                      ten system ma realizować, jakie zagadnienia rozwiązywać, jakie dokumenty
                      tworzyć, itd itd. I powiem Ci szczerze, że ten etap pracy projektanta jest
                      najbardziej czasochłonny i upierdliwy. W innych krajach tę czynność realizuje
                      analityk systemu. To jego zadanie. W Polsce całe odium rozpoznania tematu spada
                      na barki projektanta, analityka raczej nie uświadczysz.

• piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 19:12
                        Miałaś okazję widzieć jak prowadzone są projekty na Zachodzie (tak
                        wynika z Twoich postów), więc nie powinno ujść Twojej uwadze, że
                        mają bałagan nie mniejszy od naszego. Analityk nie zajmuje się tam
                        ani opisem Use cases (to robi klient sam) ani Specification
                        Requirements (to się robi do spółki z klientem), te fazy poprzedzają
                        jego czynności. On Przystępuje do pracy wtedy gdy faza opisu tego co
                        i jak należy wykonać, została mniej więcej w 90% zamknięta i wcale
                        nie doswiadcza użerki z klientem. Kontakty z klientem to domenta
                        kierownika projektu, z Twoich opisów wynika, ze to Ty wystepujesz w
                        tej roli, więc nie możesz sie skarżyć.
        • niedo-wiarek Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:28
          Każdy ma swoje priorytety. Znam takich, którzy nudną, ogłupiającą i generalnie szkodliwą dla społeczeństwa pracę uważają za zajęcie satysfakcjonujące ;)
          Z moich obserwacji wynika, że w większości przypadków kariery finansowej wysokie zarobki=prestiż. Gdy pieniądze się kończą (bankructwo, utrata posady itd.) prestiż topnieje do zera.
          Jeśli ktoś chce być szanowany za to, co robi, powinien wybrać zawód z niższej półki cenowej: lekarz, profesor uniwersytetu itd.
    • Gość: de vallec Re: Po co wam kariera? IP: *.toya.net.pl 07.08.09, 00:14
      Jeżeli głównym celem jest kariera jako miejsce w hierarchi to jest
      to przejaw syndromu prymusa.Wtedy jesli uda się ja zrobic to
      oprócz pieniędzy niewiele dobrego z niej wynika dla karierowicza i
      jego otoczenia.Jesli nie jest motywem głównym może być żródłem
      różnorodnych korzyści .Człowiek zdolny, utalentowany zyskuje szansę
      realizowania swoich projektow.
    • kot_behemot8 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:28
      Dla pieniędzy. A pieniądze po to, żeby w wieku 45 (tak to sobie
      dokładnie zaplanowałam) móc porzucić obecny zawód i założyć własną
      firmę, a raczej małą firemke, w której za małe pieniądze będę robić
      to co naprawdę lubię - a mając dochody z kapitału nie będę
      uzależniona od niepewnych dochodów z firemki.
      • piwi77 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 09:52
        Masz bardzo wysokie aspiracje, choć robią wrażenie skromnych, ale
        tak trzymaj!
        • kot_behemot8 Re: Po co wam kariera? 07.08.09, 10:40
          Dziekuje, zamierzam:)
    • arek103 A co rozumiesz przez slowo 'kariera'? 07.08.09, 17:08
      A co rozumiesz przez slowo 'kariera'?
      • wuzet21 Re: A co rozumiesz przez slowo 'kariera'? 07.08.09, 17:21
        Dobre pytanie Arka, "co to jest kariera" - dla każdego oznacza co innego. Moja
        mama zrobiła karierę - wychowała ładne, zdrowe i inteligentne dzieci.
        • chwila.pl Re: A co rozumiesz przez slowo 'kariera'? 07.08.09, 17:39
          wuzet21 napisał:

> Dobre pytanie Arka, "co to jest kariera" - dla każdego oznacza co innego. Moja
          > mama zrobiła karierę - wychowała ładne, zdrowe i inteligentne dzieci.

I jakie skromne:)
          • wuzet21 Re: A co rozumiesz przez slowo 'kariera'? 07.08.09, 18:02
            Prawdziwe !
        • pocoo Re: A co rozumiesz przez slowo 'kariera'? 07.08.09, 19:11
          wuzet21 napisał:

> Dobre pytanie Arka, "co to jest kariera" - dla każdego oznacza co innego. Moja
          > mama zrobiła karierę - wychowała ładne, zdrowe i inteligentne dzieci.

Moja mama bardzo dbała o czysty dom , czyste i nakarmione dzieci...i tyle.Na nic
          więcej nie starczało jej czasu.
          Niech szlag trafi taką karierę.
          • wuzet21 Re: A co rozumiesz przez slowo 'kariera'? 07.08.09, 20:37
            Czy Ty wiesz co piszesz ? może prześlij to swojej mamie, na pewno się ucieszy...
            • pocoo Re: A co rozumiesz przez slowo 'kariera'? 07.08.09, 21:46
              wuzet21 napisał:

> Czy Ty wiesz co piszesz ? może prześlij to swojej mamie, na pewno się ucieszy..
              > .
              Niemożliwe.Dokładnie wiem co piszę.
    • Gość: de vallec Re: Po co wam kariera? IP: *.toya.net.pl 07.08.09, 19:59
      Na temat kariery jest wiele mitow.Myślę, że ta robiona głównie dla
      prestizu nigdy nie zadowala i zawsze czegos brak i cena jaka się
      placi za taka kariere jest coraz wyższa . Taka kariera to bajka
      wspólczesności z nieuchronnym morałem.
    • Gość: jaija Re: Po co wam kariera? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.09, 22:46
      Każdy sam może stwierdzić, czym dla niego jest kariera. Jeden będzie uważał, że
      to zdobycie stołka jakiegoś prezesa firmy w danej branży, inny - że woli żyć
      skromniej w sensie finansowym, ale np. napisze świetną książkę, wybuduje dom
      tak, że zawsze będzie mógł przebierać w ofertach, albo będzie podróżował i za to
      będą mu płacić (zdjęcia, reportaże). Prawdziwa kariera to coś, co jest czynione
      z pasją i daje zadowolenie. Inaczej - choć ma się kasę i tzw. prestiż, nie jest
      się szczęśliwym. A przecież o to nam wszystkim chodzi? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka