sloggi 06.01.06, 00:15 Powstanie kawałek żywej tkananki miejskiej. Niestety obecny stan tej części Moczydła powoduje, że nawet za dnia strach tamtędy przechodzić. Czy żal tych chaszczy i szpetnego targowiska? Polemizowałbym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kixx Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.acn.waw.pl 06.01.06, 00:25 bardziej zal mi tych,ktorzy kupia mieszkania z oknami wychodzacymi nie na park,ale na pobliska linie kolejowa ale to nie moje zmartwienie a czy ktos wie co bedzie budowane na terenie pobliskiej Sarmaty? chodza sluchy,ze tez juz zatwierdzono budowe osiedla mieszkaniowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abecadlo Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 01:23 na sarmacie bedzie chpermarket Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp 06.01.06, 10:03 nie POBLISKIEJ Sarmaty, tylko POBLISKIEGGO Sarmaty... Halo, halo, ja wiem, że matura to dawno była, ale o sarmatach chyba pamiętamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsument "Żywa tkanka miejska"?Tak nazywasz ogrodz. osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 14:13 Znowu powstanie ogodzone osiedle... -------- www.kurczeblade.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.acn.waw.pl 06.01.06, 21:25 jako wolski patriota niemal od urodzenia:) z bolem musze napisac ze klub Sarmata zawsze odbieralem jako cos rodzaju zenskiego,a fakt ze (pomimo,ze matura juz dawno zdana)wiedza nakazywalaby obierac te Sarmate jako klub rodzaju meskiego dotarl do mnie dopiero w tej chwili nic to-w mym sercu i tak na zawsze zostanie ta Sarmata:) Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp 06.01.06, 10:13 Gość portalu: kixx napisał(a): > bardziej zal mi tych,ktorzy kupia mieszkania z oknami wychodzacymi nie na > park,ale na pobliska linie kolejowa > ale to nie moje zmartwienie W tej wspomnianej części mieszkań zanim oko nowego lokatora zobaczy linię kolejową, to wpierw będzie spostrzegać al. Prymasa Tysiąclecia. Poza tym jestem ciekawy, czy nowi mieszkańczy lokali od strony stadionu będą życzliwie patrzeć na imprezy sportowe na tym stadionie, nawet jeśli będą (podobnie jak teraz) dosyć rzadko - podczas takich imprez cicho nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.aster.pl 06.01.06, 13:39 Pewnie wyremontują park moczydło (właściwie jakiś kawałek który z niego zostanie) i ... ogrodzą wałem ziemnym, drutem kolczastym pod napięciem, będzie bramka z ochroniarzami i wejście będą mieli tylko wybrańcy - mieszkańcy nowych 14 piętrowych kloców. A i jeszcze trzeba będzie pobrać identyfikator i wszędzie będą zainstalowane kamery i podsłuchy. Świetna perspektywa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gikolg Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.chello.pl 07.01.06, 10:46 linia kolejowa jest mniej uciazliwa niz droga szybkiego ruchu. pociagi nie jezdza non stop i ich hałasn jest duzo mniej szkodliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp 06.01.06, 01:45 =============== Miejscy urzędnicy właśnie wydali inwestorowi tzw. warunki zabudowy. Oznacza to, że Insbud dostanie pozwolenie na budowę. =============== Ależ bzdura!!! Od kiedy to decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu jest równważna z przyżeczeniem otrzymania pozwolenia na budowę?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olenka1 Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 10:20 Decyzja jest formą promesy wydania pozwolenia na budowę, gdy projekt spełnia warunki okreśłone w decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp 06.01.06, 14:58 Nie prawda. To powszechne, ale błędne mniemanie, że WZZT jest swego rodzaju zapewnieniem praw do budowy. Przecież ustalony dla terenu MPZP nie rodzi takich praw, dlaczego miałaby rodzić je decyzja o ustaleniu WZZT? WZZT określa jedynie szczegółowo zasady jakimi muszą kierować się inwestorzy przy projektowaniu zabudowy. Pozwolenie na budowę otrzymuje się po pomyślnym uzgodnieniu projektu budowlanego. Jeśli dla obszaru nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, to o pozwolenie można starać się JEDYNIE po uzyskaniu WZZT. Wzzt dla tej samej działki może otrzymać kilku inwestorów. Pozwolenie na budowę tylko jeden. Mówi o tym wyraźnie ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym: Art. 63. 1. W odniesieniu do tego samego terenu decyzję o warunkach zabudowy można wydać więcej niż jednemu wnioskodawcy, doręczając odpis decyzji do wiadomości pozostałym wnioskodawcom i właścicielowi lub użytkownikowi wieczystemu nieruchomości. Art. 65. 1. Organ, który wydał decyzję o warunkach zabudowy albo decyzję o ustaleniu lokalizacji celu publicznego, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli: 1) inny wnioskodawca uzyskał pozwolenie na budowę; 2) dla tego terenu uchwalono plan miejscowy, którego ustalenia są inne niż w wydanej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdenerwowana Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 13:47 Tak, można wydac kilka, ale ten kto uzyska prawo do gruntu i wykonana projekt zgodnie z WZIZT to otrzyma pozwolenie na budowę. W dyskutowanej sytuacji Prezydent wydał WZiZT na budowę osiedla mieszkaniowego na terenie Parku Moczydło. Inwestor ma już prawo do gruntu, jeżeli więc wykona projekt zgodnie z WZiZT to trzeba mu wydać pozwolenie na budowę. Na marginesie powiem, że biorąc pod uwagę fakt, jak długo inwestor starał się o WZiZT to myślę, że projekt ma już w znacznej częśći gotowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp 07.01.06, 16:04 Gość portalu: zdenerwowana napisał(a): > Tak, można wydac kilka, ale ten kto uzyska prawo do gruntu i wykonana projekt > zgodnie z WZIZT to otrzyma pozwolenie na budowę. W dyskutowanej sytuacji > Prezydent wydał WZiZT na budowę osiedla mieszkaniowego na terenie Parku > Moczydło. Z moich obliczeń wynika, że otrzymali wzzt po 10 miesiącach. To niemal rekord jak na Warszawę. > Inwestor ma już prawo do gruntu, jeżeli więc wykona projekt zgodnie > z WZiZT to trzeba mu wydać pozwolenie na budowę. Na marginesie powiem, że > biorąc pod uwagę fakt, jak długo inwestor starał się o WZiZT to myślę, że > projekt ma już w znacznej częśći gotowy. Prawo budowlane art.32 ust.4 "Pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto: 1) złożył wniosek w tej sprawie w okresie ważności decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wymagana zgodnie z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym; 1a) złożył wniosek w tej sprawie w okresie ważności pozwolenia, o którym mowa w art. 23 i art. 23a ustawy z dnia 21 marca 1991 r. o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej, jeżeli jest ono wymagane; 2) złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane." a skoro MOŻE, to wcale nie musi. > Pozdrawiam Na wzajem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdenerwowano Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 20:13 Może być wydane wyłacznie wtedy gdy: ma WZiZT oraz prawo do gruntu, nie może wydać wtedy gdy nie ma jednego z tych dwóch dokumentów. "Może: oznacza w tym wypadku musi być wydane każdemu inwestrowi, który ma te dwa dokumnety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Z Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.waw.pl / 80.55.5.* 06.01.06, 02:18 skandal olimpia w niedziele to super bazarek rozumiem, ze gej sloggi woli wtedy bawic sie w klubach gejowskich, ale jakos ja mu nie chce ich niszczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ot co Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 07:12 ten bazarek to dziadostwo dla dziadów Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Czy aby na pewno... 06.01.06, 07:22 ...wydanie warunków zabudowy oznacza, ze inwestor dostanie pozwolenie na budowę? Przecież j też mogę wystąpić o warunki zabudowy dla, dajmy na to schroniska dla psów, czy myjni samochodowej - i urząd ma obowiązek wydać mi warunki zabudowy dla tych inwestycji. Tylko czy to oznacza, że na 100% powstanie tam myjnia albo schronisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Czy aby na pewno... IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 06.01.06, 20:35 > ...wydanie warunków zabudowy oznacza, ze inwestor dostanie pozwolenie na budowę > ? > Przecież j też mogę wystąpić o warunki zabudowy dla, dajmy na to schroniska dla > psów, czy myjni samochodowej - i urząd ma obowiązek wydać mi warunki zabudowy > dla tych inwestycji. Tylko czy to oznacza, że na 100% powstanie tam myjnia albo > schronisko? Nieprawda. Warunki zabudowy zostana wydane tylko jesli udowodnisz ze planowana zabudowa bedzie harmonizowala funkcja i gabarytami z istniejaca naokolo. Natomiast jesli masz warunki zabudowy to urzad musi ci wydac pozowlenie na budowe jesli projekt bedzie z nimi zgodny, oraz ze wszystkimi przepisami prawa. Bez wzgledu na to czy Borowskiemu bedzie sie taka inwestycja podobala czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Władze miasta nie lubią sportu i turystyki IP: *.compi.net.pl / *.compi.net.pl 06.01.06, 07:46 Po stanie ścieżek rowerowych w Warszawie, zamknięciu wyciągu narciarskiego na Szczęśliwicach widać politykę PiSu w stosunku do rekreacji, sportu i turystyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimo Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.merinet.pl 06.01.06, 09:53 I bardzo dobrze. Lepsze osiedle, niż obskurny bazar. Odpowiedz Link Zgłoś
zara.m Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp 06.01.06, 11:16 Bazarek wcale nie jest obskurny, tylko niezbyt dobrze zorganizowany - a dla wielu ludzi, szczególnie starszych to miejsce robienia zakupów - takich, na jakie ich stać. Byłam tam kilka razy, widziała i wiem, o czym piszę. Poza tym mieszkanie przy samym stadionie sportowym z jednej strony i trasie toruńskiej z drugiej - nie polecam. W ogóle zauważyłam w naszym mieście pewną prawidłowość - mieszkania są KOSZMARNIE niedostępne dla przeciętnych młodych ludzi, a na każdym kroku miasto wydaje pozwolenia na budowę nowych bloków, które stają w tak dziwnych miejscach, że czasami zastanawiam się, czy ten kto wziął kasę za wydanie takiego pozwolenia w ogóle wie, w jakich warunkach będą tam mieszkać ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 11:27 Zmartwię Cię. Oni wiedzą to doskonale i jeszcze jedno "doskonale" im się to opłaca (jeżeli rozumiesz o czym mówię). Brak planów zagospodarowania, a potem wydawanie pozwoleń na budowę osiedli np. przy ruchliwych trasach, albo na kilkunastopiętrowe molochy przy niskiej zabudowie itp. to świadoma polityka urzędników warszawskich łasych na łapówki. Dlatego w Warszawie buduje się tak gęsto i w spsób tak pozronie nieprzemyślany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 06.01.06, 13:49 Napisałeś, że "Brak planów zagospodarowania, a potem wydawanie pozwoleń na budowę (...) to świadoma polityka urzędników warszawskich łasych na łapówki". Jeżeli znasz konkretne przypadki, to zgłoś to do prokuratury (brak poinformowania o przestępstwie, o którym się wie, też jest karane). Jeżeli tylko coś Ci się wydaje, to nie pisz, bo za słowa każdy odpowiada, nawet na forum internetowym. Rzeczywistość jest bardziej skomplikowana niż ten prosty (i nieprawdziwy) schemat: wniosek+łapówka=decyzja. Treść decyzji limitują przepisy, często nieprecyzyjne, mało przemyślane orzecznictwo, stanowisko organów odwoławczych (np. SKO). Na przykład: Jak urzędnik może powstrzymać dewelopera przed wybudowaniem bloku tuż przy planowanej trasie ekspresowej, jeżeli działka budowlana należy do dewelopera i jest poza pasem drogowym. Znasz taki przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-urzędas Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.06, 02:12 A ja mam propozycję, żeby w ratuszu urzędasy nie siedziały w internecie w godzinach pracy... Obowiązek powiadomienia o przestępstwie, który jest zagrożony sankcją, dotyczy tylko funkcjonariuszy publicznych. Co do urzędników z architektury - sugeruję nie dawać za nich gardła, patrząc na sposób zabudowywania Warszawy. Wydając WZ (co ma miejsce przy braku planu) musi brać pod uwagę zasadę "dobrego sąsiedztwa". Przypominam też artykuły z "rzepy" o "wybitnym architekcie" Borowskim. Zawsze jak gdzieś lecą przewały, to pada odpowiedź "Sprawa nie jest taka prosta...". Cudo, jak za komuny... I pomyśleć, że zapewne jesteś człowiekiem od Kaczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giza Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 01:14 A on nie jest przypadkiem pozostałym po dawnych czasach i nie wymienionym przez PIS reliktem przeszłości, czyli członkiem LSD. Bo mnie się osobiście tak wydaje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-urzędas Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.06, 22:48 Pisze z domeny bzmw co oznacza, że siedzi w Biurze Zarządu Miasta m.st. Warszawy, czyli jest z kaczej gwardii... Tam są tylko zaufani! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 19:57 Jasne. 900 mieszkań czyli ok. 2500 nowych mieszkańców. Korki na drogach i zdeptany parczek Moczydło, po którym w weekendy i tak już przewalają się tłumy ludzi. Czy to aby na pewno lepiej? Moim zdaniem to dramat i durnota. Odpowiedz Link Zgłoś
cremieux Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp 06.01.06, 10:41 Genialny jest ten stadion. Z trybunami za bramkami. ;) Klasyczny walek w polskim wykonaniu. Ale juz wspolczuje przyszlym mieskancom osiedla. Bedzie GLOSNO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdenerwowana Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 11:03 Na tej działce rosną 50-cioletnie drzewa- klony, lipy i inne (kilkadziesiąt drzew). Drzewa w Parku Moczydło są też w tym wieku. Z układu ścieżek i zieleni wynika, że był to fragment parku, który pewnie został oddany w użytkowanie robotniczemu klubowi sportowemu gdzieś w latach 50-tych lub 60-tych ub. wieku. Część wschodnia działki jest zagospodarowana jako boiska treningowe, a część zachodnia jako stadion z trybunami. Ogrodzenie zapewne powstało w latach 70- tych, wówczas gdy zabudowana zarząd i powmieszczenia klubowe. Kłopoty finansowe klubów takich jak Olimpia czy Sarmata, najczęściej kończą się tak, że na terenie M.St. Warszawy oddanego w ich użytkowanie powstaje zabudowa mieszkaniowa, a kluby wspierane przez deweloperów (którzy posiadają środki na lobbing) próbują pozyskać od miasta następne fragmenty terenów zieleni na prowadzenie swojej działalności statutowej (np> Sarmata na terenie Parku Szymańskiego). Winne jest tutaj także Miasta tj. Urząd Miasta, który traci w tajemniczy sposób kontrolę nad swoimi gruntami. Z punktu widzenia walorów wypoczynkowych Parku Moczydło jest to inwestycja bardzo szkodliwa, ponieważ po jej realizacji dominantą wysokościową dla Parku nie będzie już górka, ale bloki zabudowy Insbud Olimpia. Co oznacza, że siedząc lub spacerując po Parku, prawie z każdego miejsca będą one widoczne. Dla osób które nie są zorientowane dodam, że Park Moczydlo można przejść z zachodu na wschód w 15 minut a z południa na północ w 20 minut. Park Moczydlo jest elementem podstawowego i jedynego układu terenów parkowych w dzielnicy Wola wraz z Parkiem im. E. Szymańskiego i Laskiem na Kole (to zielone co widać w dzielnicy jak spojrzy na plan to przede wszystkim cmentarze, chyba jedyne miejsce, które pozostanie zielone). Oferta wypoczynku dla mieszkańców w każdym z tych terenów jest inna i można powiedzieć, że tereny te się uzupełniają. Pytanie należy także zadać, jak możliwe było wydanie takiej decyzji dla obszaru przekroczenia norm hałasu dla zabudowy mieszkaniowej????? Następne pytanie, to kiedy zostanie zbudowana druga część Osiedla na terenie obecnego stadionu???, bo mieszkańcy osiedla dla którego wydano decyzję nie będą chcieli organizacji na nim imprez sportowy albo bo klub sportowy dojdzie do wniosku, że teren jest zbyt mały aby mógł na nim prowadzić swoją działalność statutową (i może wtedy sięgnąć po tereny leżace na zachód od obecnego ogrodzenia Olimpii). Moim zdaniem, zabudowa Parku Moczydło na tym się nie skończy. Podsumowjąc, chciałabym dodać, że pomimo, że obecnie są to "chaszcze" (tutaj nie jestem pewna pisowni) i bazarek/ bazar jak piszą inni, to uważam ,że powinniśmy go bronić przed zabudową, bo inaczej już nigdy nie odzykamy go jako przestrzeni dla sportu, rekreacji lub wypoczynku, a gdy nie ma takich terenów zwiększa się w nas agresja i zwyrodnienie. Ponadto, uważam, że to właśnie Urząd Miasta, a właściwie Prezydent miasta powinni bronić takich terenów, jako jednego z podstawowych elementów budowy jakość życia w mieście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.aster.pl 06.01.06, 13:42 Tam rzeczywiśćie jest bałagan i ten p... bazar, ale to nie powód żeby wszystko zabudować. Warto wyremontować park i stworzyć duży zielony kompleks rekraacyjno wypoczynkowy. W tej części warszawy i tak prawie nie ma takich miejsc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 20:06 Po wybudowaniu tych blokowisk niewiele zostanie z reszty parku :-( Przecież to ok. 2500 nowych mieszkańców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Park Moczydło zniszczony! Skandal !!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 07.01.06, 07:45 Hej! mam nadzieję, że tu jeszcze zajrzysz. Dopóki osiedle nie stoi możemy jeszcze coś zrobić. Jesli jesteś zainteresowana współpracą przy ratowaniu Parku Moczydło BAAARdzo proszę o kontakt na adres park_moczydlo@op.pl. O to samo proszę wszystkich innych zainteresowanych. Nie należę do żadnej organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata protest! park_moczydlo@op.pl IP: *.aster.pl 08.01.06, 15:16 Wykorzystałam fragment Pani tekstu w materiałach, które bądą rozsyłane i rozpropagowywane na inne sposoby. Jeśli się Pani na to nie zgadza, lub przeciwnie, chce się Pani przyłączyć do tych działań, proszę o kontakt: park_moczydlo@op.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 gdyby tak jeszcze jedna swiatyna opatrznosci.... 06.01.06, 11:21 jedna na kazda dzielnice.... a tu chol... mysli tylko egoistycznie o swoich mieszkaniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wswxxx Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.chello.pl 06.01.06, 11:32 teraz jest o co walczyc, bo na rogu gorczewskiej i prymasa planowana jest stacja II linii metra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuko A może powiększyć Moczydło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 12:37 Może władze W-wy powinny rozważyć uporządkowanie tego terenu i przyłączenie go do Parku zamiast budować wielkie bloki? No, ale kaski by wtedy nie było, a utrzymanie zieleni kosztuje. . . Odpowiedz Link Zgłoś
emarik Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp 06.01.06, 12:54 Dopiero co skńczyła sie wojna pobliskich mieszkańców przeciw trasie prymasa bo hałas, bo spaliny a teraz ma tam zamieszkać kolejne 3-4 tys. osób. Przeciwko jakiej inwestycji będą protestować? bo trasę i stadion chyba przyjmą z dobrodziejstwem inwentarza? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Brak planów zagosopdarowania przestrzennego 06.01.06, 13:43 Funkcjonowanie planów (najpierw trzeba je uchwalić) znakomicie upraszcza sprawę i uniemozliwia takim np. klubom dopominanie się o jakiś teren na ich działalność statutową, której w dłuższej perspektywie nie mogą realizować, bo ta działalność wpędza ich w długi, skutkiem czego na zajmowany przez siebie teren "wpuszczają" inwestorów, którzy w zamian za teren oddłużają ów klub. Ponadto decyzja o wz i zt jest uznaniowa i może być zmienna. Natomiast mpzp jest niezmienny w określonym czasie i "traktuje" wszystkich tak samo. Nie spełniasz wymagań - do widzenia z planem zabudowy. I nie ma, że pojutrze może coś się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osto Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 13:45 jak sie boisz to z domu nie wychodz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osto Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 13:48 > Powstanie kawałek żywej tkananki miejskiej. Niestety obecny stan tej części > Moczydła powoduje, że nawet za dnia strach tamtędy przechodzić. Czy żal tych > chaszczy i szpetnego targowiska? Polemizowałbym jak sie boisz to z domu nie wychodz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.acn.waw.pl 06.01.06, 15:47 > Powstanie kawałek żywej tkananki miejskiej. Niestety obecny stan tej części > Moczydła powoduje, że nawet za dnia strach tamtędy przechodzić. Czy żal tych > chaszczy i szpetnego targowiska? Polemizowałbym. Najpierw zaniedbujemy i degradujemy park, a potem opowiadamy jakie to piękne kolorowe bloki postawimy na miejscu tych paskudnych chaszczy. I już głupie misie łykają i dają się zrobić w konia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj A gdzie nowi mieszkańcy będą parkować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 20:20 ...swoje samochody? Bo jeśli będzie 900 mieszkań, to i ok. 700 - 800 samochodów trzeba gdzieś zaparkować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 06.01.06, 20:29 sloggi napisał: > Powstanie kawałek żywej tkananki miejskiej. Na jakiej podstawie tak sadzisz? Przeciez nie pokazano zadnego projektu, czy rysunku, jedynie obwodki na mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Spójrzcie uważnie na ten plan!!!!! IP: *.aster.pl 07.01.06, 08:09 Prymasa i Górczewska biegną w rzeczywistości inaczej. Co to za plan??? Czy oni w ogóle wiedzą o którym miejscu jest mowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata o,sorry..;( IP: *.aster.pl 07.01.06, 08:43 to mój błąd, nie spojrzałam uważnie. Pozdrawiam pozostałe Małgorzaty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Zniszczą co najlepsze na Kole! Do wrogów bazarku! IP: *.aster.pl 07.01.06, 08:39 Zrozumcie, że nie o bazar tu chodzi, ale o Park Moczydło, z którego nic nie pozostanie, albo stanie się prywatnym podwórkiem zamkniętego osiedla. Jednym z atutów Parku Moczydło jest górka - nagrodą za wspięcie się na wysokość 118 m n.p.m. jest wspaniały widok, który zniszczą czternastopiętrowe bloki.W ostatnią sylwestrową noc spotkało się tam wielu mieszkańców bo jest to jedyne na Woli miejsce, z którego widać wszystkie fajerwerki w Warszawie (cały horyzont!!!). Mieszkańcy na pewno dostrzegają, że cały plan architektoniczny okolicy jest naprawdę bardzo starannie przemyślany, zresztą wielokrotnie nagradzany. Nie ma sensu tego niszczyć, bo lepiej na pewno nie będzie. Problemem jest zaniedbanie terenu, ale przecież jeśli nie sprzątniemy mieszkania to go od razu z tego powodu nie sprzedajemy. Rozwiązaniem jest znalezienie inwestora, który pomoże stworzyć obiekty do rekreacji, z których mogliby korzystać mieszkańcy. Całoroczne uzupełnienie oferty, którą po drugiej stronie ulicy Górczewskiej tworzy sezonowy Park Wodny Moczydło. Oni jakoś zarabiają na tym, mimo, że z tych basenów korzysta głównie uboższa część mieszkańców. Dalej na południe mieszczą się prywatne korty tenisowe - też wychodzą na swoje. Ponadto sama oferta sportowej części Parku powinna być wzbogacona przynajmniej o jakiś przyzwoity bar i TOALETY! A z tego osiedla i tak wszyscy będą uciekać ze względu na hałas i sfrustrowaną młodzież, której odbierze się jedyną rozrywkę. Na boisku, które ma zostać zabudowane trenuje kilkanaście grup młodzieżowych!!! Mam nadzieję, że to sie jeszcze jakoś odmieni.... Jeśli ktoś chce pomóc mi w przygotowywaniu protestów, proszę o kontakt na adres park_moczydlo@op.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Zniszczą co najlepsze na Kole! Do wrogów baza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 14:45 Jeżeli to blokowisko zostanie wybudowane i powstanie np. podziemny parking (bo nie wyobrażam sobie innego rozwiązania przy takiej ilości nowych mieszkańców, a więc i samochodów - myśle, że ok. 700 przy 900 mieszkaniach), to co stanie się z resztą parku? Czy nie naruszy to poziomu wód gruntowych? Ponadto w okolicy najwyżesz bloki mają 10 pięter (przy Deotymy), reszta zabudowy to budynki 2 - 4 piętrowe. Stawiać tutaj takiego molocha to jak pięść w oko, pomijając wszystkie inne kwestie. Uważam, że ktoś zainkasował spore pieniądze za umożliwienie tej inwestycji. A co z planami zagospodarowania przestrzennego? Nie wierzę, że kiedykolwiek w miejscu parku i obiektu sportowego planowano bloki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAREK A gdzie będzie wjazd na to osiedle ??????? IP: 217.153.111.* 07.01.06, 10:07 A gdzie będzie wjazd na to osiedle ??????? Pewnie w Prymasa i powinni zbudować skrzyżowanie ze światłami, po co taki długi odcinek drogi w warszawie bez świateł. DEBILNY POMYSŁ PISIORKÓW, oni chyba rządzą w warszawie,albo poszła duża kasa Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp 07.01.06, 17:14 Hej! Zagrożony jest również park Szymańskiego, na którym ma powstac stadion Sarmata.Na starym stadionie/przy ul. LUdwiki i Wolskiej/ który dzielny ,na szcęście"były prez. Piskorski przekazał prawem kaduka firmie VIS i Lubawka ma powstać osiedle mieszkaniowe.Tym sposobem będą zniszczone 3 obiekty- Moczydło,park Szymańskiego i ostatni na Czystem duży teren zielony- Sarmata.Dzielnica zamiast zainteresować się tym terenem/ogród jordanowski,gdzie jest świetlica dla dzieci zagrożonych,boisko dla okolicznych szkół,niszczejąca/wina VIS-u/sala gimnastyczna,w której do północy ćwiczą ludzie/np. stażacy/Czy liczy się tylko forsa? Dla kogo są "Władze "miasta,bo chyba nie dla mieszkańców.Który z urzędasów był na tych obiektach?Który zainteresował sie zielenia ,anie tylko sprzedaża kolejnych terenów?A może ratusz należy sprzedać pod budownictwo a urzędników przenieść gdzieś pod Warszawę, bo i tak nie wiedzą jak rządzić miastem, nie interesuje ich co się dzieje ,więc po co maja siedzieć w centrum dzielnicy? Chyba,że chodzi im oto żeby sprzedać ostatni zielony m2,a wtedy nie będzie problemu z oczyszczaniem,nadzorem,zielenią.Czy chcecie żyć w takim mieście jakie szykują nam urzędasy?/Bez odpowiedzialności za durne projekty/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Osiedle na 900 mieszkań w miejscu boisk Olimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 13:59 To się załatwia tak - najpierw degraduje teren, a potem twierdzi, że lepsze bloki niż śmietnik. Jeśli te bloki staną, za chwilę zniknie stadion, bo to przecież nikomu nie potrzebne, a tam mogą stanąć kolejne bloki. Zobaczcie, jak naczelny architekt złamał prawo i wydał zezwolenie za zabudowę w obrębie osiedla Koło, uznanego już jakiś czas temu za zabytek. Postawiono trzy gnioty przy ul. Czorsztyńskiej w odległości kilkunastu metrów od okien budynku, który zasłonięto. Dziwnym trafem strasznie się śpieszono przed poprzenimi wyborami samorządowymi. Jestem pewien, że po wybudowaniu wieżowców pojawią się zaraz następne w parku. Odpowiedz Link Zgłoś