karolinkaaaa 06.09.05, 21:35 Jeżeli któs nie ma pay pala i akceptuje tylko bank cheq i post order czy możliwe jest dokonanie zapłaty tymi sposobami z polski? Czy moze ma ktos informacje na ten temat ?:>:>:> Pozdrawiam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxx222 Re: eBay UK bez PayPal'a 21.09.05, 23:02 Czekiem to raczej tylko z banku z UK. Nie wszystkie banki w UK skupują czeki z banków z Polski (w zasadzie raczej mnijeszość i tylko z niektórych banków i to za sporą prowizją). Pozatym nawet w wypadku czeku z banku w UK, dobry obyczaj nakazuje przed zakonczeniem transakcji zapytac się sprzedawcy, czy pasuje mu czek z twojego banku w UK. Natomiast przekaz pocztowy ma wieksze szanse, aczkolwiek nigdy z niego nie korzystałem (mi się zawsze wydawał mało bezpieczny - każdy "domownik" może go odebrać - ale może to maja polska paranoja ;) ): www.poczta-polska.pl/dtc_finansowe_przekazy.htm Musisz się dowiedzieć na swojej poczcie o szczegóły jak to.dokładnie wygląda w obrocie zagranicznym. Aha, zawsze, jeżeli bardzo zależy Ci na przedmiocie, należy się poprostu zapytać sprzedawcy, czy zaakceptuje zwykły przelew na konto bankowe lub ew. Western Union (niezależnie od tego, co powypisywał w warunkach aukcji). Najczęściej zgadzają się na przelew, ale należy od razu zapytać o numer IBAN* i koszty wysyłki** * znajomy raz dostał od sprzedawcy numer konta z banku, nie przyjmującego bezpośrednio przelowów zagranicznych - przelew dokonał się za pośrednictwem innego banku i prowizje były jakieś chore - ale chyba szczęśliwie od jakiegoś czasu polskie banki nie robią przelewów bez numeru IBAN; ** sprzedający często nie zdają sobie sprawy z kosztów wysyłki - raz jeden australijczyk (na ebay.uk) wpisał w koszty wysyłki na cały świat dość atrakcyjną sumę i dopiero na moje pytanie okazało się, że miał na myśli tylko Nową Zelandię ;))) a do Polski to w tym wypadku wysyłka kosztowała by z 50Ł. Odpowiedz Link
mike79 Re: eBay UK bez PayPal'a 27.10.05, 14:32 postal orders to nie jest zwykly przekaz pieniezny, wiecej mozna na ten temat znalesc tutaj: www.postoffice.co.uk/portal/po/content1?catId=19400182&mediaId=19900224 Odpowiedz Link