Dodaj do ulubionych

Prawy Burmistrz Chojnic

30.03.17, 06:56
weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21563779,arseniusz-finster-mowia-ze-chce-byc-bogiem-ktory-daje-zycie.html#MT
Trzeba nam więcej takich ludzi... do obnażania szkód jakie czynią hierarchowie KK.
Obserwuj wątek
    • suender Re: Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 12:06
      czuk1 30.03.17, 06:56

> Prawy Burmistrz Chojnic

- Czy on prawy czy nie, to dopiero się okaże.

- Nazwisko FINSTER kojarzy się z pomrocznością. Ale to nie jego wina.

- Mój prywatny stosunek do in vitro:

1. Ta technologia medyczna to wielki sukces nauki i techniki. Może on służyć do dobrego jak i złego.
      2. Potępianie w czambuł tej metody ze względów światopoglądowych, jest zbyt mało uzasadnione w Dekalogu.
      Ostrożność jest jednak jak najbardziej wskazana.
      3. Nie powinno się jeszcze finansować z budżetu takich zabiegów, dopóki jest dosyć potrzebujących już żywych dzieci w społeczeństwie.
      4. Bardzo źle się stało, że za PO rozpoczęto finansować tę metodę w RP. Teraz po wprowadzeniu embarga na nią dla następnych potencjalnych rodzin spowoduje to wielką niesprawiedliwość (jedni dostali prawie gratis, a drudzy muszą płacić).
      5. Jak PiS przeforsuje swój plan w tym zakresie to powinien tą niesprawiedliwość zlikwidować. Może to być w formie zobligowania poprzednich beneficjentów do zwrócenia tamtej dopłaty (na domy dziecka). Z tym zapewne będzie ogromny problem. Ja to widzę tak klucz;

1. beneficjentów obciąży się kwotą tamtego dofinansowania.
      2. By nie pozostawić dłużników samym sobie z takim dosyć ciężkim długiem:
      a) powinno się to im rozłożyć na raty tak by zbyt mocno rodzina nie ucierpiała.
      c KK powinien wziąć na siebie monitoring tych rodzin w miejscowych parafiach i ich wspierać materialnie jak tylko może. KK dostał przecież za to nowe dzieci, które naszego Stworzyciela będą nazywać Ojcem, i to nie powinna być ich dobra wola ale psi katolicki obowiązek.

W sumie jakoś ten problem po PO trzeba pro publiko bon załatwić.
      I jeszcze jedno; Rozłożenie na raty długu rodzinom powinno być rozpatrywane indywidualnie, a dla biednych rodzin, niech to jest rodzicom rozłożone na lata, nawet gdyby rodzice tego czasu mieli by nie dożyć!

Nie wierzę jednak by PiS był taki mądry, zepsują więc tą słuszną ideę, - jak zresztą prawie wszystko!

Pozdr.
      • czuk1 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 13:01
        suender napisał:
        > - Mój prywatny stosunek do in vitro:
        > 1. Ta technologia medyczna to wielki sukces nauki i techniki. Może on służyć do dobrego jak i złego. ---- dlaczego do złego ?
        > 2. Potępianie w czambuł tej metody ze względów światopoglądowych, jest zbyt mało uzasadnione w Dekalogu. --
        • suender Re: Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 15:37
          czuk1 30.03.17, 13:01

> .... czy światopogląd i tu ma być najważniejszy,

Nie wiem czy musie, ale wiem że jest! Te sprawy każdy poddaje pod osąd swojego światopoglądu. Tak robię ja i każdy inny forumowicz!

> .... a widać nieostrożność ?

Ja widzę pewną beztroskę pośród rządzących.

> ... dziecko adoptowane a własne, to chyba zasadnicza różnica.

Prawda. Jest to różnica czasami na plus, a czasami na minus. Nasi młodzi adaptowali parkę przed 4 laty.
          Po czasie ocenią, czy to był dla nich dobry, czy zły krok. Ja uważam, że dla dzieci był dobry! Swoje dziecko czasami może sprawić rodzicom wielki kłopot. Tu masz przykład:

wyborcza.pl/7,75398,21567529,sn-utrzymal-kare-25-lat-wiezienia-za-zabojstwo-w-rakowiskach.html

> kiedyś trzeba było zacząć.

To prawda, ale PO zrobiła to duuużo za wcześnie.
          Ja osobiście uważam, że człowiek za bardzo się rozplenił na ziemi i swymi niepohamowanymi potrzebami szkodzi naszej planecie. Obecnie jest konieczność ograniczania liczby urodzeń, ale metodami godnym (nie jak w Chinach).

> liczysz , że ustawa o bezpłatnym in vitro zostanie uchwalona ? Odbiór będzie negatywny dla PiS.

Czy uchwalą, nie wiem. A że będzie negatywna dla PiS, to tym lepiej, bo jego miejsce jest na marginesie historii.

> ma rządy, nie robi jak uważa. Za drzewo się nie schowa.

Zrobi jak zwykle źle i to będzie kolejna żółta kartka dla nich!

> a może jednak ... n i e ?

Nie rozumiem tej wypowiedzi.

Pozdr.
          • czuk1 Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 16:23
            Napisałem :
            - najpierw - liczysz , że ustawa o bezpłatnym in vitro zostanie przez PiS uchwalona ?
            - a w kolejnym zdaniu - a może jednak ... n i e ?

Dlatego suender zapytał:
            Nie rozumiem tej wypowiedzi.

Wyjaśniam , uzupełniam:
            Ciągle mam nadzieję, że PiS zawróci na prostą drogę, którą poprowadzi naród
            do lepszych czasów - życia i bytowania.
            Mam też nadzieję, że uchwalona zostanie ustawa o przyzwoleniu na vitro i ułatwieniu
            jej stosowania w krajowych placówkach. Odpłatność - wg mnie - jest mniej waż
            na.

• estella50 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 15:30
        Finansowanie zabiegów in vitro nie odbywało się kosztem żywych dzieci.
        Nazywasz wielką niesprawiedliwością wspomaganie rodzin dopłatą do procedur w czasach PO. Uważasz, że rodziny, które z tego wówczas skorzystały powinny zwrócić otrzymane środki, ponieważ teraz, za rządów PiS inne rodziny już takiej pomocy nie otrzymują.

Naprawdę tak uważasz, czy coś żle zrozumiałam? A co z tymi dziećmi, które urodziły się już dzięki dofinansowaniu zabiegów? Skoro oddać pieniądze, to dzieci też gdzieś należy oddać, prawda?
        • suender Re: Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 15:48
          estella50 30.03.17, 15:30

> .... in vitro nie odbywało się kosztem żywych dzieci.

Na pewno?

> które z tego wówczas skorzystały powinny zwrócić otrzymane środki, ponieważ teraz,
          > za rządów PiS inne rodziny już takiej pomocy nie otrzymują.
          > Naprawdę tak uważasz, czy coś żle zrozumiałam?

Naprawdę tak uważam.
          Ale oddać tylko wtedy, kiedy ustawa wejdzie w pełni w życie. Podałem jaką w miarę bezbolesną metodą to zrobić.

> to dzieci też gdzieś należy oddać, prawda?

Nie prawda, bo oni dzieci za te pieniądze nie kupili. Życie człowiekowi dane jest z góry, tam się pieniędzmi nie płaci!!!

Pozdr.
          • estella50 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 17:09
            Naprawdę tak uważam.
            Ale oddać tylko wtedy, kiedy ustawa wejdzie w pełni w życie. Podałem jaką w miarę bezbolesną metodą to zrobić.

Zdajesz sobie sprawę z tego, że ci rodzice otrzymali dofinansowanie (kilka - kilkanaście tysięcy złotych) na mocy obowiązującego prawa? Nie ukradli i nie pożyczyli. Dostali, bo państwo (wówczas) chciało wspomagać pary, które tylko poprzez in vitro mogły doczekać się upragnionego dziecka. A prawo nie działa wstecz.
            Może więc raczej to PiS powinien dalej ten program prowadzić, żeby inne pary nie były pokrzywdzone? Podobno zależy im na bardzo na tym, żeby dzieci się rodziły.

• czuk1 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 19:28
              Jeśli tak... to uważam, że (ponieważ prawo nie działa wstecz) absolutnie nie można żądać zwrotu dotacji .... od pacjentów in vitro.
            • suender Re: Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 19:42
              estella50 30.03.17, 17:09

> na mocy obowiązującego prawa?

- Na mocy obowiązującego prawa ludzie PRL(u) dostali emerytury, a im je obcinają!
              Dla PiS byłe prawo jest w każdej chwili do przenicowania. Więc jak mogą zabierać emerytury i stopnie wojskowe, etc. to mogą śmiało zobowiązać do zwrotu pobranego dofinansowania. Ja tylko wtedy oczekuję, że zrobią to w rozsądny i łagodny sposób.

> Może więc raczej to PiS powinien dalej ten program prowadzić, żeby inne pary nie były pokrzywdzone?

Jak PiS zachowa dotychczasowe zasady przy in vitro, to ma u mnie duży minus i mały plus!
              Nadal uważam za niestosowność finansowanie tego programu, bo żyją już dzieci z dużymi potrzebami.

Pozdr.
              • estella50 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 30.03.17, 20:14
                suender - nie widzę żadnej podstawy, żeby dalej z tobą wymieniać poglądy, ponieważ żyjemy w dwóch zupełnie różnych światach.
                • suender Re: Prawy Burmistrz Chojnic 31.03.17, 11:56
                  estella50 30.03.17, 20:14

> suender - nie widzę żadnej podstawy, żeby dalej z tobą wymieniać poglądy, ponieważ żyjemy
                  > w dwóch zupełnie różnych światach.

Dla mnie każda wymiana poglądów z drugim człowiekiem pozawala bym wprowadził korektę w swej rozmowie z innymi, a szczególnie z tymi o innej opcji światopoglądowej.
                  Dziękuję więc Ci za Twe wypowiedzi i przepraszam za nieświadome urazy.

Pozdr.
              • czuk1 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 31.03.17, 08:40
                suender napisał: - Na mocy obowiązującego prawa ludzie PRL(u) dostali emerytury, a im je obcinają! Dla PiS byłe prawo jest w każdej chwili do przenicowania. Więc jak mogą zabierać emerytury i stopnie wojskowe, etc. to mogą śmiało zobowiązać do zwrotu pobranego dofinansowania. Ja tylko wtedy oczekuję, że zrobią to w rozsądny i łagodny sposób.

Ja spróbuję wyrazić jaśniej swój pogląd.
                To wiemy - czego PiS nie powinno (bo jest konstytucja i ustawy) a co robi. Dla nas szarych obywateli ważne jest stosowanie prawa i zasad sprawiedliwości społecznej.
                Odróżniamy tu : co mogą zrobić a co robią. Konkretnie: duża finansowa pomoc państwa udzielona zgodnie z prawem, 2-3 lata temu, nie może być odbierana (prawo nie działa wstecz) , poza tym w wyniku tej pomocy urodziły się setki dzieci a nam Polakom chodzi przecież o możliwie najwyższy przyrost naturalny. Dzieci polskie urodzone dzięki metodzie zapładniania in vitro to są od poczęcia dzieci "rodzicieli".. Jest kolosalna różnica (dla rodziców) między dzieckiem własnym a przysposobionym. Ty tego nie potrafisz zrozumieć ? Poza tym, nie wszyscy zechcą/korzystają z metody in vitro a więc mają możliwość adoptowania dziecka.

> Może więc raczej to PiS powinien dalej ten program prowadzić, żeby inne pary nie były pokrzywdzone?
                Przecież PiS w pełni zarządza państwem. Kwestionujesz to ? Właśnie w żywotnym interesie państwa polskiego i rodziców nie mogących mieć dzieci bez pomocy in vitro państwo powinno pomagać finansowo tym których nie stać na taki zabieg. To dyskusji nie wymaga.
                A to, że KK jest innego zdania .... to nie powinno rządzących obchodzić. Państwo formalnie i prawnie jest świeckie . Zróbmy więć uczciwe referendum i zobaczymy ..... jak Polacy widzą rozwiązywanie problemu; tylko tym referendum nie może zawiadywać ks,. bp czy katolickie media.

> Jak PiS zachowa dotychczasowe zasady przy in vitro, to ma u mnie duży minus i mały plus! Nadal uważam za niestosowność finansowanie tego programu, bo żyją już dzieci z dużymi potrzebami.
                Odpowiadam na ostatnie zdanie - ...jak wszędzie, żyły i żyją. Prawo polskie pozwala je adoptować. Nie muszą sięgać po adopcję potencjalni rodzice, którzy w wyniku leczenia i swojej wiedzy, gotowi są na zapłodnienie i urodzenie własnego dziecka, przy zastosowaniu metody in vitro.Polski rząd ma obowiązek pomóc im w tym dziele. Nie "karzmy ich" państwowym nakazem adopcji.
                Z takim - jak prezentujesz - zdaniem we współczesnym polskim społeczeństwie - na Twoim miejscu - bym się na forach nie obnosił.
                • estella50 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 31.03.17, 09:32
                  Czuk - małe sprostowanie:

"2 287 - to liczba dzieci urodzonych w wyniku rządowego programu in vitro. W trakcie leczenia są 15 543 kolejne pary; w sumie zakwalifikowano ich 20 462. W środę resort zdrowia podsumował dwa lata działani programu. (www.tvn24.pl)"

To są dane z końca 2015 roku. Na pewno więc dzieci jest już więcej. Niestety kolejne miesiące to czas rządów PiS i ministra Radziwiłła, który zablokował program.
                  • czuk1 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 31.03.17, 10:04
                    Nie myślałem, że tak duże są efekty. To o tyle mniej więcej zwiększył się wolumen urodzeń. PiS to tłumaczy ... wprowadzeniem programu 500+. A być może to efekt wzrostu zabiegów in vitro.
                • suender Re: Prawy Burmistrz Chojnic 31.03.17, 12:55
                  czuk1 31.03.17, 08:40

> .... na Twoim miejscu - bym się na forach nie obnosił.

To moja wina, że nie zrozumiałeś moich uczciwych intencji, - bo pisałem zbyt chaotycznie.

Teraz bardziej precyzyjnie: Moim zamiarem jest działanie jak w poniższym starym i pouczającym przykładzie:

Ktoś chciał oduczyć złodzieja kraść, ale mu się nie udało.
                  W końcu powiedział mu, jak już musisz kraść to okradaj tylko bogatych złodziei, a nie inny co swój majątek zawdzięczają ciężkiej pracy!

Co do PiS. Teraz on ma do wyboru co najmniej trzy opcje:

a) Zachować stare zasady po (PO, jeszcze z nimi sympatyzuję) odnośnie finansowanie in vitro.
                  b) Przerwać dofinansowanie in vitro.
                  c) Przerwać dofinansowanie in vitro i jednocześnie przekonać do zwrotu dofinansowania tych co już dofinansowanie dostali. Jaką wybrać łagodną formę zwrotu, już pisałem.

ad. a) Ten wariant zachowuje obecne zło związane z dofinansowaniem tej procedury, ale nie tworzy nowego tj. zła nierówności (jedni dostali gratis, inni nie!)

ad. b) Ten wariant, likwiduje zło związane z dofinansowaniem, ale tworzy nowe zło związane z nierównością.

ad. c) Ten wariant likwiduje jedno i drugie zło jednocześnie. Poza tym daje czas do namysłu kiedy w przyszłości zasobność budżetu zaspokoi dzieci obecne w potrzebie i starczy na stopniowe dofinansowywanie in vitro (plan dofinansowanie rozłożyć na lata).

Dziękuję za uwagę, - suender!
                  • czuk1 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 31.03.17, 12:58
                    I okay. Pozostańmy przy swoich zdaniach.
                    pzdr. smile
                    • iryska2604 Re: Prawy Burmistrz Chojnic 31.03.17, 15:47
                      Panowie , bijecie pianę I to aż miło. Macie dzieci? A Wleźcie na chwilę w skórę tych co bardzo by chcieli a nie mogą i nie maja tez milionów na koncie. Dawanie rad, pisanie o tym co powinno byc a nie jest - nic nie kosztuje tu na forum a za to człek sie czuje dowartościowany. Wybaczcie że tak piszę ale czytając was poniosło mnie. Powinno , nie powinno sie finansowac a moze niech zwrócą....Chryste Panie ! A ja odobiście wolę że by panstwo dopłacało tym biednym ludziom niż napychać kiesę ojcu dyrektorowi czy dawać na świątynię opatrzności czy kolejny pomnik prezydenta tysiąclecia który sie niczym nie zasłuzył. I brawo dla tego burmistrza że się nie uląkł.
    • suender Re: Prawy Burmistrz Chojnic 02.04.17, 20:30
      Można adoptować też dzieci kolorowe:

"Bylem kilka tygodni temu na konferencji w Niemczech na politechnice gdzie bywam od lat i gdzie mam wielu przyjaciol. I jak zwykle na konferencjach mielismy wieczorne spotkanie przy piwie z uczestnikami i wieczorne z Niemcami rozmowy. Jedna z nich dobrze utkwilo mi w pamieci.

Zona jednego z kolegow, dziekana swego wydzialu, opowiedziala mi, ze ich rodzina sie powiekszyla. A ze pani jest juz dobrze po 40-tce, to jej szczerze pogratulowalem i zapytalem sie to chlopiec czy dziewczynka i czy bardzo placze po nocach. No i pokazali zdjecie ich dziecka na co mi szczeka opadla. Dziecko ma z 7 lat i jest ciemnoskore. Okazuje sie, ze moi przyjaciele przyjeli do siebie dziecko uchodzcow.

Ich gest jest bardzo szlachetny, ale dopiero po pewnym czasie uzmyslowilem sobie, ze ten gest jest tez, typowo niemieckim, poparciem dla wladzy. Pani kanclerz promuje "Willkommenskultur" to wyksztalceni i zamozni Niemcy staraja sie te kulture realizowac. Na swoj sposob.

I zapytalem siebie czy bylbym zdolny do takiego gestu? I chyba niebylbym. Az tak wladzy nie popieram."

Dyskusja tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,163680261,163680261,Poparcie_dla_wladzy.html
      Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Powiązane tematy