kim_daniel_il1 21.02.07, 12:11 Jak wam się podoba nowa oficjalna spolszczona wersja nazwy stolicy Korei Północnej? -- Mnie się podoba, bardziej pasuje niż ta dotychczasowa, tak naprawdę nie mająca czego kolwiek wspólnego z nazwą oryginalną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
achaja789 Re: Pjongjang nie Phenian 22.02.07, 04:20 pl.wikipedia.org/wiki/Pjongjang www.gugik.gov.pl/komisja/nazew_pol_zm_2006-11-21.htm oraz www.gugik.gov.pl/komisja/pliki/protokol_ksng-28_posiedzenie.pdf Do 2006 roku polską nazwą miasta był Phenian. Egzonim ten był rusycyzmem pochodzącym od rosyjskiego egzonimu Пхеньян, a nazwy pochodzące od tej formy rosyjskiej zaadoptowano zarówno w Polsce jak i w innych krajach dawnego bloku wschodniego. Egzonim ten nie odpowiadał nazwie oryginalnej ani jej wymowie, dodatkowo często był błędnie wymawiany jako [fenian]. W ostatnich latach w wielu krajach wschodniej Europy wycofano się ze stosowania nazwy pochodnej nazwie rosyjskiej na formy nawiązując do wymowy koreańskiej np. czeski i słowacki Pchjongjang, serbski Пјонгјанг, chorwacki i bośniacki Pjongjang, estoński Phjongjang. 21 listopada 2006 roku Komisja Standaryzacji Nazw Geograficznych poza Granicami Rzeczypospolitej Polskiej, ustawowo odpowiedzialna za ustalanie poprawnych polskich nazw obiektów geograficznych znajdujących sie poza granicami naszego kraju, postanowiła przyjąć, jako polski egzonim, nazwę Pjongjang, zaproponowaną przez orientalistów i nawiązującą do wymowy nazwy koreańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Re: Pjongjang nie Phenian 22.02.07, 15:55 Mnie się to podoba. Lepiej niz teraz Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: Pjongjang nie Phenian 23.02.07, 20:00 ja i tak zazwyczaj staralem sie pisac tutaj Pyongyang, dobrze, ze wreszcie unormowalismy tą sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
chollima Re: Pjongjang nie Phenian 23.02.07, 20:09 jak dla mnie może być, tylko przerażają mnie te dwie literki "j" bo całość wygląda jak w języku niderlandzkim. p.s. Hong Kong vs. Hongkong ? Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: Pjongjang nie Phenian 24.02.07, 01:02 wiesz Pyongyang za mocno pachniałoby pisownią z międzywojnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kim_daniel_il1 Re: Pjongjang nie Phenian 26.02.07, 14:30 Pozatym przyszła era dekomunizacji, która jak widać obejmuje również nazwy geograficzne pochodzące z języka rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
chollima Re: Panmundżom nie Panmundżon 26.02.07, 14:56 a w Korei Południowej to by napisali tak: Phyeongyang Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Re: Panmundżom nie Panmundżon 26.02.07, 20:25 Dziwię się starej pisowni. Sam nieświadomie pisałem właśnie Panmundżom. Nawet w rosyjskim - z którego przecież zaczerpnięto Phenian - nazwa tej wioski kończy się na 'm' (Пханмунчжом) Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 No to jak w końcu? 20.05.07, 13:44 Czy ktoś z Was zauważył, by jakieś media zastosowały nową nazwę - Pjongjang? Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: No to jak w końcu? 20.05.07, 16:56 ze dwa razy na onecie było Pyongyang co zapewne wynika z tłumaczenia jakiejś depeszy. raz słyszałem w wiadomościach tvp Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: No to jak w końcu? 20.05.07, 19:39 wiesz ten jeden raz w wiadomościach to pewnie incydent, ciężko będzie Phenian wykorzenić ze świadomości i zastąpić go Pjongjangiem. cóż przynajmniej my na forum się wszyscy staramy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: No to jak w końcu? 20.05.07, 19:44 jak zauważyłem przed chwilą wikipedia.pl przeszła na Pjongjang Odpowiedz Link Zgłoś