Dodaj do ulubionych

Ciekawe obiekty w Wawrze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 10:46
Byłam wczoraj na wycieczce rowerowej po Wawrze. Przy Płowieckiej 66 (przy
obelisku poświęcym Piłsudskiemu i obywatelom Wawra) znajduje się stary
ceglany dworek. Co to takiego jest? Wygląda na wyludniony zabytek.
Także przy Kościuszkowców 19 (zaraz przy Mazowieckim Parku Krajobrazowym) też
b. stary ceglany budynek (z drewnianymi jeszcze powałami). A po prawej od
niego nowy, ale w bizantyjskim stylu pałac - tyle, że też pusty. Wawerczycy,
czy coś wiecie o tych cudach?
Obserwuj wątek
    • Gość: janek Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:34
      Ciekawym niewątpliwie obiektem jest kładka dla pieszych nad Płowiecką /przy
      Trakcie Lubelskim/. Czegoś takiego nie ma nigdzie indziej. Podparta dechami
      kładka a obok supernowoczesny wiadukt.
      • miedzylesianin1 Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 09.08.05, 10:32
        Ta kładka jest jedny z ciekawszych obiektów dzielnicy Wawer. Jeśli ktoś lubi
        sporty ekstremalne, to polecam chodnik na ulicy Żegańskiej. Chodzi mi o
        przeciwną stronę, gdzie znajduje się Urząd Dzielnicy. Istny "Camel Trophy" -
        szczególnie, kiedy spadnie deszcz. Ale nasi radni nie chopdzą piechotą :-))
        Po stronie urzędu chodnik jest dobry, ale zastawiony samochodami.
        Do zwiedzania proponuję też zwiedzanie okolicznych bud, nazwanych pawilonami
        handlowymi (ha, ha, ha)- po prostu istne cudo! Nigdzie nie znajdziecie tak
        wspaniałej architektury. A może komuś z Was uda się namówić pana Borowskiego na
        spacer Żegańską?
        Pozdrawiam
        • Gość: radościanin Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 11:17
          A "ulica" Patriotów? Szczególnie polecam odcinek Międzylesie-Radość. Ci którzy
          łatali ten asfalt byli na bank pijani.
          Co do "pawilonów handlowych" to faktycznie te z Miedzylesia są zajefajne.
          • piotrwisniewski1 Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 09.08.05, 13:42
            Jednym z ciekawszych obiektów w wawrze moim zdaniem jest kościół w
            Zerzniu.Zaliczył bym jeszcze pomnik ofiar II wojny światowej na miejscowym
            cmętarzu.
            • Gość: janek Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:27
              Sam jesteś ciekawym obiektem. Co to jest "cmętarz" ???
              • piotrwisniewski1 Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 09.08.05, 16:15
                Przepraszam za mój błąd,poprawiam się < cmentarz> !!

• tuzin_cwks Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 14.08.05, 21:55
      Ten ceglany budynek to zdaje sie budynek szkoly, ale nie wiem z ktorego roku
      pochodzi. Obecnie wlasciciel chyba czeka az sie rozsypie, zeby moc opylic -
      duzo warta badz co badz - dzialke.
      • andrzej_b2 Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 14.08.05, 22:08
        Proszę spojrzeć na stronę:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=14539699&v=2&s=0
      • w_v_w Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 14.08.05, 23:26
        Budynek ceglany, to osławiona "Murowanka", ponoc Napoleon, nioclegował w niej :D
        ale najciekawsza historia tego obiektu, to ostatania dekada, ponoć trudno o
        własciciela, nawet prokuratura próbowała ustalić, tyle było aktów własności :DDDDD
        pozdrawiam
        Wawerka
        • Gość: ewak Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:12
          Troche na temat willi przy Kościuszkowców 19 ustalił Andrzej_b2 w poście poniżej
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=14539699&a=27590611
          Zaś od jego postu z dnia 11.08.2005 godz. 10.07 zaczynaja się nasze rozmyślania
          i ustalenia dotyczące niektórych ciekawych obiektów w Wawrze. Rzuć proszę okiem
          na ten jego post i nastepne, to skonfrontowalibyśmy co wiemy. Mnie w urzędzie
          powiedziano, że jest właściciel i ma on zamiar ten budynek rozebrać.
          Pozdrawiam
      • Gość: ewak Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:02
        Tak przy Płowieckiej 77 (a nie 66) jest budynek starej szkoły.
        Rozważania na ten temat znajduja się na linku poniżej w poście Szkoła w Wawrze
        i dalszych na tym samym forum (czyli Praga Południe na pocztówkach)
        Chyba, że masz na myśli budynek przy Kościuszkowców 19 - o nim też jest trochę
        w następnych po poście w linku powyżej.
    • wojtow Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 15.08.05, 07:59
      ;)

Ciekawy obiekt.... hm
      • odpi Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 15.08.05, 11:26
        Obiekt ten był ciekawy wraz z otoczeniem do momentu wybudowania (za zgodą
        urbanistów) w jego bezpośrednim sąsiedztwie swoistego "akwarium".

Teraz ciekawy jest tylko z powodu domniemanego podwójnego (potrójnego?)
        hipotekowania z którym jak dotąd nikt sobie nie poradził i wszystko utknęło w
        szufladach biurek urzędów, między innymi prokuratorskiego.

Jedną z ostatnich, dostępnych, autoryzowanych publikacji jest ta z poniższego
        sznurka dotykająca w końcowych akapitach marniejącej szkoły (murowanki).
        www.wawer.neostrada.pl/ilkowski.htm
        • w_v_w Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 15.08.05, 11:40
          Wawerka taka dziwna jest,że zazwyczaj wie co mówi, a nie mówi co wie ;)
          Pozdrawiam
          Wawerka
          • odpi Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 15.08.05, 11:46
            Właśnie, skąd ta wiedza, że "mały cesarz" też kimał w tym obiekcie?
        • Gość: ewak Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:56
          Odpi, trochę faktów na temat obiektu starej szkoły przy Płowieckiej 77 (a nie
          66 jak błędnie na poczatku tego wątku podałam) już ustaliliśmy (przy okazji) na
          wątku "Praga Płd na pocztówkach" od postu w linku poniżej
          W dalszych też są dociekania na temat zabytków Wawra i pewne plany. Rzuć na te
          posty okiem i daj znać, co wiesz i co o tym sądzisz.
          • odpi Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 16.08.05, 22:22
            Przeczytałem wszystkie wypowiedzi z tego i innych powiązanych /nawet z
            2003r./wątków dotyczące ciekawych wawerskich obiektów, wbrew pozorom,
            z należytą uwagą.
            Za niespotykane wręcz zaangażowanie się ewak i przekazane przez andrzeja_b2
            informacje, znane tylko nielicznym /wawerce :))/należne jest podziękowanie.

Bądźmy jednak realistami w chęci ratowania od zapomnienia, wartościowych pod
            wzgledem architektonicznym obiektów w Wawrze, a to, z co najmniej kilku
            powodów.
            Pierwszy to 'święte' prawo własności które w przypadku ul. Kościuszkowców
            jednoznacznie wpływa na los budowli.
            Następny to błędy popełnione przez decydentów, nie tylko lokalnych.
            Stara szkoła przy Płowieckiej została skazana na zagładę nie wskutek tarć i
            roszczeń własnościowych rozgrywanych między spadkobiercami byłych właścicieli a
            miastem chętnym do zasiedzenia nieruchomości.
            'Wyrok' wydano na nią już wcześniej poprzez wyrażenie zgody na wybudowanie w
            bezpośrednim sąsiedztwie odmieńca i wcale nie jest wykluczone, że jak
            najbardziej zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania, a jezeli takiego
            wówczas nie było to wydano decyzję dopuszczjącą warunki dla takiej zabudowy,
            którą mamy okazję oglądać po zachodniej stronie 'murowanki'.
            Oczywiście nie krytykuję tutaj tego budynku, tylko lokalizację, 500 m dalej
            byłby on atrakcją.
            Następny problem to brak jasnego zrównoważonego programu ochrony wartościowych
            obiektów w całym mieście stołecznym. Wysiłki dzielnic są najróżniejsze,
            niektóre znajdują sponsorów ale i nie szczędzą własnych środków. Inne jak Wawer
            borykają się z niedowładem komunikacyjnym i lichą infrastrukturą. Wtedy oceny
            działań podejmowanych 'z urzędu' mogą być tylko takie jak zamieszczona przez
            andrzeja_b2 w jednym z postów /b.delikatna i taktowna nawiasem mówiąc/.
            W momencie gdy Praga Płd. grodzi /chyba z nudów/ skwerki przy
            Grochowskiej/Podskarbińskiej Wawer nie ma za co poprawić dachu na jednym z
            nielicznych bydynków z dłuższą historią połozonego w szczególnym miejscu.

Tyle biadolenia.
            Pomysł ewak tyczacy się młodzieży to jest to.
            Wędrując po necie nie trudno odnależć próby licealistów /LO Anin/ ocierających
            się o tematykę niezbyt długiej historii Wawra z uwzględnieniem starszych
            budowli, ulic, dziejów rodów czy rodzin.
            Nawet przyjemne mini-esseje o Radości czy Falenicy młode ludki piszą a
            zamieścić specjalnie nie mają gdzie.
            Wawer mało im proponuje, dla porównania Wesoła jest dużo dalej w takich niby
            prostych sprawach i np. o działalności Wawerskiej Spółki Wodnej na terenie
            Miłosnej bez problemu poczytać można na włwściwej stronie bez specjalnej męki z
            wyszukiwarką.
            Mówił jeden taki "... wybierzmy młodość ..." tylko ,że specjalnie nic mu z
            tego nie wyszło.

W przypadku katalogowania cennych obiektów /nie tylko Wawra/ i zbierania o nich
            informacji gimnazjaliści i licealiści mogą zdziałać dużo, a to jest pierwszy
            etap do uwzględnienia starej architektury w planach, strategiach i innych
            materiałach i w ślad za tym przywrócenia, gdzie to jest możliwe, jej
            funkcjonalności.

• w_v_w Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 17.08.05, 07:40
              Miło mi dpi,ze zauważyłes wawerkę, to patriotka lokalna, nie tylko z racji
              urodzenia na tym terenie, ale również z silnej wewnetrznej potrzeby
              przynależności do miejsca, niczym kot ;)
              Wawer, to moja mała ojczyzna, kiedyś juz pisłałam, w tej chwili jako anegdotę.
              Będąc w wieku licealnym dojeżdzałam pociagiem i tramwajem do szkoły sredniej w
              City. Wiekszośc koleżenstwa szkolnego nie bardzo wiedziała, gdzie jest Wawer,
              generalnie mówili o mnie "dziewczyna z prowincji", nie protestowałam, ponieważ
              dla mnie miasto i blokowiska, to było coś, gdzie pewnie bym "umarła", bez
              polanek, lasków i tych akwenów, które obecnie porasta trawa.
              Kiedy rozpoczęłam pracę, równiez na "lewym brzegu", juz przestałam byc
              prowincjuszką, Wawer kojarzył się z dzielnicą ludzi zamoznych, wtedy koleżenstwo
              mówiło: Ty to masz dobrze mieszkasz w takim pieknym miejscu, dużo zieleni,
              spokój, piekne domy...
              Ale wrócimy do "ciekawych obiektów", chociaż może i "wawerka" takim juz jest,
              kto wie ;)
              Pamietam każdej wiosny przez kilkadziesiąt lat, syreny Strazy Pożarnej, która
              dogaszała resztki spalonych "Świdermajerów" na naszej linii. Zginęły
              bezpowrotnie, jako mienie pozydowskie, opuszczone, zasiedlone kwaterunkiem,
              paliły się kazdej wiosny. Ludzie w nich mieszkający w ten sposób pozyskiwali
              mieszkania w blokach.Przepadła historia tych terenów. :(
              Zostało kilka magicznych miejsc, ale nadal nikt nie dba o zachowanie tej
              architektury ;)
              Kilka lat temu w Radości podzielił ten los tzw. "dom kultury", spłonął w
              niewyjaśnionych okolicznosciach, podobno odnalazł sie "właściciel", może taki
              sam jak rzeczonej "murowanki" :D
              Nawet wspominany Kirkut w Radości nikogo nie interesuje, a przecież to historia
              tego osiedla.
              Młodzież moze i chętnie dokumentowałaby historię Wawra, ale ktoś powinien
              wskazac jej droge, pomóc. Tutaj ogromna rola szkoły. Nie będę pisała na temat
              edukacji i oswiaty, to dla mnie bardzo irytujacy temat.

Poki co, ide podlać ogród, posłuchac ptaszków i ujadania piesków z sąsiedztwa.
              Cieszyc sie,ze mam wokól siebie duzo zieleni...Lubie tę swoja prowincję ;)
              Miłego Dnia!
              Wawerka
              • odpi Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 17.08.05, 09:53
                Tak, psie festiwale na wawerskich podwórkach (ups ...w ogrodach) to prawie
                temat na forumowy wątek :))
                Inne świadectwa obecności "prawdziwych przyjacieli" na deptakach też.
                Kot pod tym względem to mistrz współpracy z otoczeniem.
                pzdr
                • w_v_w Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 17.08.05, 10:54
                  Psie festiwale sa niczym w porównaniu z pawiami w ogrodzie.
                  Wiele lat temu jedna zacna Mieszkanka takowe posiadała, w promieniu
                  kilkometra słychac było owe ptaki, a one nie wydają bynajmniej miłych dla ucha
                  dźwięków ;)

Koty to metafizyczne zwierzęta, żaden z gatunków podczas ewolucji na Ziemi nie
                  ukształtował w sobie pewnej cechy poruszania się pomiędzy alternatywnymi
                  wariantami rzeczywistości, jako forma ucieczki przed wrogiem bądź metoda
                  polowania. Na przykład "zabawa w kotka i myszkę", gdy na przemian chwyta i
                  ponownie puszcza złapaną Myszkę, to rodzaj treningu, który pozwala Kotu ćwiczyć
                  przeskoki w te warianty rzeczywistości, w których Myszka zostaje złapana i
                  omijać te, w których mu ucieka...Tak poznają Koty...
                  Pozdrawiam
                  Wawerka
                  • odpi Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 17.08.05, 12:56
                    Okazuje się, że pupile i inny przydomowy inwentarz to cecha charakterystyczna
                    wawerskiego osadnictwa.
                    Czego to nie było?
                    Można za piosenką z telewizyjnego Zwierzyńca wymieniać:
                    te pręgowane i łaciate,
                    te co skaczą i fruwają....

Paw i kogut japoński to niezły chwast w osiedlu.
                    Bywają też stworzenia nietypowe dla rejonu:
                    tchórzofretki na smyczach,
                    strusie,
                    świnki wietnamskie.
                    Nie ujawniło się natomiast "Duże zwierzę" Stuhra, pewnie dlatego że prawdziwy
                    cyrk nigdy nie rozbijał namiotu na terenie Wawra :)

• w_v_w Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 17.08.05, 15:59
                      Pamiętam lata 70-te Przyczółek Grochowski, równiez miał niezła reprezentacje
                      parzystokopytnych :D
                      Co do cyrku, ten co mamy wystarczy :(
                      Wawerka
                      • odpi Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 17.08.05, 17:48
                        Pustorogie parzystokopytne nie tak całkiem dawno fikały przy ogródkach
                        działkowych koło torów kolejowych, tak gdzieś okolice Makowska/Wiatraczna czyli
                        bliskie okolice (wzmiankowanego w sąsiednim emkowym wątku) Osiedla Młodych.
                        Z okien otwockich "ciuciungów" można było na nie w sezonie popatrzeć.
                        Czyli Grochów to nie były tylko ... gołębie :))

• e-mka DO ODPI OD E-MKI METATEMATYCZNIE 17.08.05, 22:18
                          odpi, ale ładny przymiotnik ukułeś - "emkowy"...
                          dziękuję i pozdrawiam wieczorową porą : ))
                          • odpi Re: Do e-mki od odpi tez matematycznie... 18.08.05, 10:02
                            Tamten wątek 'emkowy' niczym rachunek różniczkowy dobiera się do ekstremów i
                            granic właściwych i niewłaściwych w ....nazewnictwie ulic i osiedli :))
                            Pozdrawiam
                            • e-mka bzik onomastyczny 18.08.05, 10:14
                              bo ja już mam takiego bzika onomastycznego : )
                              jak za bardzo będę przynudzać, koniecznie dajcie mi znać!
                              em.
    • w_v_w Kiedys popełniłam taki wątek :))) 15.08.05, 12:26
      Z tego co mnie pamiec nie myli, było tam kilka interesujących postów ;)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=8770601&a=8770601
      Pozdrawiam
      Wawerka
      • Gość: ewak Re: Kiedys popełniłam taki wątek :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 13:49
        Dzięki za link. Z punktu widzenia obiektów zabytkowych nie jest na podanym
        przez Ciebie wątku wiele materiału, kilka wzmianek, np. ta o dawnej synagodze.
        Planowałaś z nikodemen. nijakim stronę o Wawrze, jest mowa o zabytkowych
        mapkach (ale już bez mapek niestety) oraz wspominasz, że znasz jakiegoś Foruma,
        który zbiera materiały o Wawrze. Może w sprawie strony należy wesprzeć się
        jakimiś młodymi siłami - np. z któregoś z liceum. Nie wiem czy są takowe w
        samym Wawrze. Ale chyba jest jakiś program historyczno-lokalny realizowany w
        szkołach i trzeba by poszukać młodych miłośników historii Wawra. Chyba w liceum
        na Naddnieprzańskiej (to już Praga Południe - Gocławek) chodzą młodzi z Wawra.
        Serwer, na którym może być zawieszona strona nie jest problemem. Są możliwości
        nieodpłatnego zawieszenia np. na free, ale tylko do określonego ciężaru. Może
        też jakaś poważna firma z Wawra udostepnić swój serwer w ramach sponsoringu.
        Potrzebne jest zrobienie makiety (co ma być w ramach tej strony), potrzebny
        jest redaktor i administrator, który będzie materiały przygotowane przez
        redaktora wprowadzał. No i oczywiście potrzebne są te materiały i
        współpracownicy. Na zrobienie projektu można zdobyć jakiś grant albo skorzystać
        z gotowych makiet (do przetworzenia, po 300-500 zł), których są w necie
        tysiące. Tak w skrócie.

Należałoby zdokumentować pismiennictwo na temat Wawra.

Czy są w Wawrze jakieś organizacje pozarządowe? czy masz kontakt z tym Forumem,
        który zbiera materiały o Wawrze?
        • w_v_w Re: Kiedys popełniłam taki wątek :))) 15.08.05, 14:18
          Spokojnie, musze sprawdzic te mapki, było wiele prób, rózni próbowali sił,
          jeśli chodzi o stronki.
          Prawdę powiedziawszy, to ani Nijaki, ani ja, nie mamy zbyt wiele czasu.
          Ten user kolekcjoner pisuje na FW, moze sie sam ujawni :)))
          Wracając do budynków szkolnych, moge podac dwa takie w Aninie, niestety nic wiecej.
          Jeden budynek to na górce...na Br. Czecha zwany dawniej "szkołą Więcka", przez
          jakis czas rezydowali tam harcerze ZHP, co jest teraz, nie wiem :)))
          Drugi budynek, bardzo piekny również w Aninie, blizej stacji, w oklicach
          szklarni, tam była szkoła, w latach 80-tych pojawił sie właściciel i
          odrestaurował, jako dom mieszkalny, warto zobaczyć , bardzo piekny :)

Pewnie Wawerczycy z Anina, cos wiecej opowiedzą :)
          Pozdrawiam
          Wawerka
          • Gość: ewak Re: Kiedys popełniłam taki wątek :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 16:13
            Dla triumfu zła potrzeba jedynie, aby dobrzy ludzie nie robili nic.
            (E.Burke)
            • w_v_w Re: Kiedys popełniłam taki wątek :))) 15.08.05, 16:28
              Bez patosu pls :)

Wiadomości z ostatniej chwili:

Była szkoła w Aninie niedaleko stacji...IX Poprzeczna 1 ;)

Porodówka wspominana na Trawiastej 29, teraz znajduje sie tam Dom Opieki
              Społecznej - Spokojnej Starosci, jakby nie patrzeć..."Fortuna kołem sie
              toczy"...i moze jeszcze byc przydatny dla tych wczesniej urodzonych w tym
              budynku:DDD
              Pozdrawiam
              Wawerka
              • odpi Re: Kiedys popełniłam taki wątek :))) 16.08.05, 11:45
                w_v_w napisał:
                ...i moze jeszcze byc przydatny...

Przydatny może być,
                tylko u nas koło fortuny się mocno kolebie i w najmniej oczekiwanym momencie z
                domu spokojnej starości, przy kolejnym przestawianiu łóżek, może klinika metody
                in vitro powstać ;)

Obiekt trzyma się mocno, też ze wzruszeniem go obejrzałem, ... z zewnątrz,
                profilaktycznie ;)
                • w_v_w Re: Kiedys popełniłam taki wątek :))) 16.08.05, 11:48
                  Jedno jest pewne, klonowac nas nie będą :DDD
                  Wawerka
    • Gość: Krzysiek Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 13:37
      Jestem mieszkańcem Zastowa,rozciągającego się kiedyś od Starej Miłosnej aż do
      Wisły.Możliwe że kiedyś centrum Zastowa był dwór ,miejsce nazywane jest
      obecnie "Dworskim".Mieszczący się mniej więcej przy przystanku Trakt Lubelski
      Las.
      Do niedawna był tam jeden budynek ogrodzony ceglanym płotem,obecnie jest tam
      kilka domów.
      Wiem też że pola były też kiedyś tzw dworskie.
      Wiem też że przed wojną tereny od Wąbrzeskiej w strone Zbytek nie były
      zamieszkane,ludzie wykupili te ziemie,czy dostali za darmo w PRL.
      W czasie wojny przy Wąbrzeskiej był magazyn amunicji dla niemieckich
      żołnierzy,jest to najwyższy punkt okolicy,potwierdzeniem tego jest to że saperzy
      w czasie budowy musieli kilkanaście razy przyjeżdzać i wyjmować pociski,w sumie
      było ich około 30.
      Powracając ,mieszkańcy Zastowa po Powstaniu Listopadowym czy
      Styczniowym,dostali od kogoś w dzierżawe ziemie.
      Więc pytanie co za dwór mógł być na tych terenach,z umiejscowieniem na miejscu
      zwanym Dworskim.?
      Mam dopiero 21 lat,mieszkam tu od urodzenia,ale bardzo trudno dowiedzieć się
      coś na ten temat.

• andrzej_b2 Re: Ciekawe obiekty w Wawrze 18.08.05, 14:33
        > Więc pytanie co za dwór mógł być na tych terenach,z umiejscowieniem na
        >miejscu zwanym Dworskim.?

Poruszasz interesujący temat, ale nie może być jasnej i prostej odpowiedzi,
        gdyż nie natknąłem się na żaden przewodnik po tych okolicach.
        Podczas niedzielnych spacerów często wybieram trasę przez mostek na kanale Nowa
        Ulga, idąc dalej groblą w kierunku końca ul. Poprawnej (Las). Trasa wiedzie
        utwardzoną przez człowieka drogą i celowo obsadzoną wiekowymi drzewami. Kończy
        się ona placem stałego gruntu otoczonego wkoło bagnem. Po zdziczałych drzewach
        owocowych można sądzić, że była tam kiedyś jakaś siedziba ludzka, z której dziś
        nic nie zostało. Ta właśnie grobla obsadzona szpalerem drzew robi na mnie
        zawsze wrażenie drogi dworskiej. Może ów dwór był właśnie tam? Od razu nasuwa
        się następne pytanie, kto w nim mógł mieszkać? Nie wiem, może był to jakiś
        pionier melioracji owych depresyjnych terenów? A jeśli tak, to może był nim
        Emil Andrzej Wolfram, przed I wojną światową sołtys wsi Wawer, członek komisji
        Budowy Wału Miedzeszyńskiego, założyciel Wawerskiej Spółki Wodnej. Prawie u
        wylotu grobli, tj. w pobliżu skrzyżowania Płowieckiej z Edisona wybudował dom
        własny. Zastrzegam się, że są to tylko moje przypuszczenia nie poparte żadnymi
        danymi, może ktoś z mieszkańców Wawra wie coś więcej.
        Pozdrawiam
        • Gość: Krzysiek Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 15:46
          Kojarze miejsce,właśnie bliżej Ostrobramskiej jest chyba dworskie,i ciągneło
          się aż do miejsca o którym mówiłem czyli przy przystanku Trakt Lubelski Las,ach
          żeby babcia żyła to by wiedziała.Zastów dzieli się na Zastów Centralny[można
          tak powiedzieć gdzie ja mieszkam],Koniec bliżej Wawra do Kanałku Nowa
          Ulga,Piaski od Wąbrzeskiej do Kanałku Nowe Ujście-inaczej Dworskie.
          A od Poprawnej droga w pole jest zagrodzona bramą,ale chyba c chodzi jeszcze
          oinną droge.
          Nazwy dróg: jak jest Wjazdowa i dalej na łąki to potocznie to Trytwa,Wąbrzeska
          to droga Królaka,A droga od Trytwy do drogi łączącej się z Wabrzeską to Rajtra
          Więcej póżniej.
          • Gość: mlp Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: 193.41.113.* 30.08.05, 12:49
            Najbardziej szkoda domów, willi i kamienic budowanych od XIX wieku po drugą
            wojnę, które teraz rozsypują się, są niszczone i dewastowane. W Warszawie takie
            obiekty to zabytki objęte ochroną konbserwatora, a tutaj to tylko rudery i ruiny.
            Na przykład wille dworkowe w dawnej kolonii Zastów, a obecnie Nowy Wawer, na
            Żoliborzu takie wille, budowane w tym samym czasie są zadbane, wypielęgnowane, a
            tutaj ciągle dewastowane przez kwaterunkowych mieszkańców. Albo wielki pensjonat
            w Aninie zaraz za wiaduktem kolejowym przy Br. Czecha - każdego dnia coraz go
            mniej.... A przy okazji może ktoś zna hostorię tego budynku.
          • Gość: Wawrzon Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 10:59
            I znow ja!!!! Kojarze sobie Zastow, mijalem go z prawej strony, gdy szedlem z
            kolegami z Nowego Wawra/kolonia Zastow/ "na Wisle" zeby sie pokapac, ku
            rozpaczy naszych matek,ktore nas cale popoludnia szukaly po calej okolicy az
            wreszcie dopadaly na wislanej plazy - i raj sie konczyl trzeba bylo wracac do
            domu nieraz sie po drodze oberwalo.A za pare dni jak byla pogoda przy chwili
            nieuwagi naszych matek znow maszerowalismy "na Wisle". Czasem kapalismy sie w
            lasze.Pozdrawiam wszystkicj wawrzonow, obecnie miszkam na Brodnie ale to nie
            jest to co bylo.Wawer to jest Wawer.Falenica dla nas to byla gleboka zagrnica,a
            teraz sztucznie stworzono jedna dzielnice.
    • Gość: Wawrzon Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 10:42
      1-szy obiekt to t.zw. murowanka. W budynku tym miescila sie szkola podstawowa
      zanim jeszcze wybudowano nowy budynek stojacy obecnie z tylu przy
      ul.Minerskiej.Po wojnie chodzilem do tej szkoly.Jesli chodzi o obiekt przy ul
      Kosciuszkowcow po wojnie miescilo sie przedszkole/chodzilem do niego/.Po
      drugiej stronie ulicy vis a vis stal unieruchomiony czolg, bujalismy sie na
      jego lufie.Swego czasu bardzo szczegolowo o wawerskich obiektach pisalo "Zycie
      Warszawy" w kaciku "Warszwskie pozegnania".
      • Gość: ewak Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:19
        A czy wiesz może coś więcej na temat "przedszkola" przy Kościuszkowców? Co
        mieściło się potem w tej willi? Może jakieś zasłyszane wieści sprzed wojny? Za
        trop do "Warszawskich pożegnań" bardzo dziękuję i pozdrawiam.
        • Gość: wawrzon Re: Ciekawe obiekty w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 16:04
          W pozniejszych latach czasem przechodzilem kolo tego budynku i wydaje mi sie,ze
          byl bydunkiem mieszkalnym do dnia dzisiejszego mam przed oczami rozwieszone
          sznury i suszaca sie bielizne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka