Gość: Przemek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.05, 18:12 Wiatm, poprzedni post mi nie wyszedł, a mam pytanie, które mnie nurtuje: czy na ul. Kakowskiego, na takim ceglanym domu wisi jeszcze tabliczka "Parczewska" (stara nazwa). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-mka Re: Ulica Parczewska dziś Kakowskiego 28.08.05, 20:57 donoszę, że tabliczka z nazwą "Parczewska" nadal wisi... mieszkam "nad" wzmiankowanym ceglanym domem : ) em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Ulica Parczewska dziś Kakowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.05, 23:27 To super! To relikt dawnej nazwy, który należałoby ocalić! Odpowiedz Link Zgłoś
e-mka Re: Ulica Parczewska dziś Kakowskiego 29.08.05, 07:37 Twoje posty sugerują, że masz jakąś wiedzę na ten temat... podziel nią proszę! czy mieszkałeś kiedyś na niegdysiejszej Parczewskiej? skąd znasz stary dom z tabliczką? czy wiesz, do kogo należy? kto go zamieszkuje? mam go pod oknami od ponad 2 lat i zachowanie jego właścicieli jest co najmniej tajemnicze - "są, ale jakoby ich nie było"... napiszę proszę więcej nt. Parczewskiej/ Kakowskiego, em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Ulica Parczewska dziś Kakowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 11:13 Ulica Parczewska to dawna Mimośrodowa. Zainteresowałem się nią, gdy w Wwie zaczęły masowo znikać stare kamieniczki, małe zaułki, ulice-nieulice. Niechcący wypatrzyłem tę tabliczkę, już jakieś 2 lata temu. Do kogo należy ten dom? Nie wiem. Nigdy nie mieszkałem na Grochowie. Jestem z Bródna, mieszkam teraz na Woli. Grochowem zainteresowałem się, gdy moja matka powiedziała mni że mieszkała niegdyś na Korytnickiej. Potem zacząłem przyjeżdżać na wycieczki z aparatem fot. Wciąż i wciąż. Gdy trafiłem na Parczewską, tabliczka mnie zdumiałą. Nazwę zmieniono w 1998 roku, a ona się ostała. Samo przemianowanie na Kakowskiego uważam za niepotrzebne (podobnie jak stracone Stołeczną, Białołęcką, Wronią). Niegdyś myślałem nawet, by tę tabliczkę zdjąć, oczyścić, dogadać się z mieszkańcami/zarządem jednego z nowych bloków, powiesić Parczewską na elewacji i oznaczyć małą tabliczką informacyjną. Ale zaniechałem, wkrótce zapomniałem, i gdy rozmawialiście o Kakowskim, przypomniał mi się ten epizod mojego krótkiego, osiemnastoletniego życia. Z sąsiednich uliczek pamiętam Busolową. Mały wjazd w krzaki, jakaś chałupka, o której, dzięki przedwojennej lampie numerowej wiem, że miała nr 17. Teraz nie ma w tym miejscu nic... Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
e-mka Dom na d. Parczewskiej 29.08.05, 11:43 miło się czyta, że i młode pokolenie interesuje się niegdysiejszymi losami ulic i domów Grochowa : ) a czy wiesz może, czy Mimośrodowa/ Parczewska (do kiedy była Mimośrodową i skąd taka nazwa??? ja znam tylko zawór mimośrodowy w odpływie zlewozmywaka : ) należała kiedyś do Grochowa? Gdyż klimaty panujące wokół (stare domy na Międzyborskiej, w tym jeden opanowany przez koty i popadający w ruinę, gospodarstwo rolne z koniem i strachem na wróble, kapliczka na rogu, zdziczałe drzewka owocowe) dla mnie są grochowskie, wcale nie gocławskie... dom, o którym piszesz, widać doskonalne na mapach satelitarnych z google'a... obserwuję go z balkonu... o obecności mieszkańców świadczy często jedynie błękitna poświata od telewizora... i otwieranie/ zamykanie okna z częstotliwością raz na kilka m-cy... poza tym zarośnięte podwórko, porzucone wiadra i miski... ale żadnych odgłosów libacji, awantur... dziwny jest ten dom... koniecznie namów Mamę na wspominki grochowskie i podziel się na tym forum! a czy mógłbyś udostępnić swoje zdjęcia Parczewskiej? i napisz więcej o historii nazw ulic, które wymieniasz, w wątku o nazewnictwie ulic! pozdrawiam! em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek OKorytnickiej, Mimośrodowej i nie tylko IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 12:25 Wspominek słuchałem niegdyś non-stop. Była małym dzieckiem, (urodziła się w 1964), gdy dziadkowie dostali mieszkanie na Bródnie. Budynek mieścił się przy ulicy Korytnickiej nr 25 - pytałem o niego, chcąc uzyskać obiektywnych informacji. Myślałem, że ktoś opowie mi o tym domu z perspektywy mieszkańca sąsiednich osiedli. Budynek wznieśli w 1930 roku moi pradziadkowie- Zygmunt i Helena Porębscy. Było to w czasach kryzysu, pradziadek pracował w Skodzie i nie zarabiał tyle, by wznieść luksusową kamienicę. Domek był mały, dwuizbowy, ale własny. W ogrodzie prababcia hodowała pomidory, buraki, a także owoce- wspaniałe brzoskwinie, czereśnie, jabłka. Jakoś się żyło. W 1940 roku budynek trafiła bomba. Ponieważ pradziadek wywieziony został do obozu konc., prababcia z trzema synami ledwo dawała sobie radę. Dzięki pomocy sąsiadów udało się odbudować jako-tako ten dom. Po śmierci Heleny Zygmunt ozenił się ponownie. Po jego śmierci w 1983 r. druga żona otrzymała mieszkanie przy Grottgera. Dom popadł w ruinę. Zajęli go nielegalnie Cyganie, stał się siedliskiem brudu. Stan był tak okropny, że trzy razy budynek - a taczej to co z niego zostało- pokazywał Kurier Warszawski. Dziś jest tam pusty plac, częściowo zabudowany nowym blokiem. Jedynym reliktem jest ocembrowana studnia. Wracając do Mimośrodowej - ulica ta należy do Warszawy od 1916 roku (rozporządzenie gubernatora Hansa von Beselera o przyłączeniu przedmieść). Nazwa ta, jak sąsiednie - Pryzmatowa (późniejsza Lecha, dziś Lechitów), Węgielnicowa (Latyczowska), nieistniejące Profilowa, Młotowa, Podporowa, Zrębowa, Motorowa, Kotłowa, Radiowa, Silnikowa etc. zwiastować miały nadejście nowoczesności dla tej części Grochowa, a raczej Gocławia. Jaka była przyczyna zmiany Mimośrodowej (między 1945 a 1949) - tego niestety nie wiem. Może wie ktoś z Was? Jedno jest pewne: Może spróbujmy ocalić tę Parczewską? Tabliczka jest, jakby nie było, reliktem. Taki relikt- tabliczkę "Tarczowa", tuż powojenna, dostałem od ekipy burzącej kamienice przy zbiegu Betonowej i Tarczowej. Dziś po Tarczowej śladu nie ma. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
e-mka Tabliczka 29.08.05, 12:41 bardzo ciekawie piszesz : ) fascynujące jest śledzenie historii miejsc przez analizę ich nazw... ta Młotowa, Podporowa, Zrębowa to jak nazwy z krasnoludzkich kopalń : )) Tabliczka "Parczewska" też zawsze mi się podobała, z niej zresztą dowiedziałam się o dawnej nazwie mojej ulicy... ale ja się nie podejmuję zrywania tabliczki z domu : ) podejrzewam, że właściciele nie będą chcieli rozstać się z nią po dobroci ani bezinteresownie (choć to ostatnie to najmniejszy kłopot : )) dla pewności, czy nie konfabuluję, upewnię się dziś, czy tabliczka nadal jest na swoim miejscu : ) Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.burkiewicz Re: Tabliczka 29.08.05, 14:40 Tabliczka jest zapewne niewidoczna dla potencjalnego przechodnia. Może warto dogadać się z mieszkańcami? Może oni sami ją oczyszczą? Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.burkiewicz Re: Tabliczka 29.08.05, 14:42 Żeby tylko ekipy nie zrobiły czegoś głupiego..Zerwą tabliczkę, wywalą na złom... Odpowiedz Link Zgłoś
kk71 Re: Dom na d. Parczewskiej 31.08.05, 23:50 e-mka napisała: a czy wiesz może, czy Mimośrodowa/ Parczewska (...) należała kiedyś do Grochowa? Gdyż klimaty panujące > wokół (stare domy na Międzyborskiej, w tym jeden opanowany przez koty i > popadający w ruinę, gospodarstwo rolne z koniem i strachem na wróble, kapliczka > na rogu, zdziczałe drzewka owocowe) dla mnie są grochowskie, wcale nie > gocławskie... Klimaty rzeczywiście kojarzą się z Grochowem, ale ta okolica jest bardziej gocławska niż jakakolwiek inna, w sensie historycznym. Jeśli dobrze odczytuję plany, to obecna ulica Kakowskiego była drogą przez środek wsi Gocław, leżącej na skarpie pradoliny Wisły. Ulica Międzyborska wytycza linię dawnej drogi przez pola do wsi Kamionek. Pozdrawiam Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
e-mka Re: Dom na d. Parczewskiej 01.09.05, 08:28 Krzysiek, napisz coś więcej o dawnym układzie dróg/ ulicy w tej okolicy... Kakowskiego nie jest zbyt długa, zakładam więc, że główną drogą wsi Gocław nie była? a swoją drogą historia osadnictwa na terenach współczesnego Gocławia jest bardzo ciekawa, datuje się do wieków średnich, tyle że informacji na ten temat nie ma zbyt wiele : ( czy mieszkasz gdzies w okolicy Kakowskiego? pozdrawiam, em. Odpowiedz Link Zgłoś
kk71 Re: Dom na d. Parczewskiej 01.09.05, 10:49 Układ dróg znam tylko ze starych map, więc może to być nieścisłe. Moim zdaniem było tak: Z Kamionka jechało się polną drogą (obecnie Międzyborska - trzy kawałki). Na skrzyżowaniu z kapilczką mozna było jechac prosto, tam gdzie teraz jest brama na osiedle, aż do skarpy i w dół. Ale główna droga prowadziła od kapliczki w prawo (teraz Kakowskiego) i tu była wieś. Od tej drogi odchodziły małe drózki w stronę skarpy (czyli mniej wiecej na południowy wschód), przy nich w latach 30. tez były jakieś zabudowania, a po wojnie ogródki działkowe wzdłuż linii energetycznej. Główna oś wsi Gocław kończyła sie w okolicach skarpy (gdzieś w połowie drogi między kościołem a najblizszym narożnikiem. pekinu). Stamtąd tez była droga w dół. Tyle widać na mapach. Chętnie zweryfikuję te "wizje" z jakimś opisem, wspomnieniami itp. > czy mieszkasz gdzies w okolicy Kakowskiego? Przez wiele lat mieszkałem na Gocławiu-Lotnisku, niedawno wyniosłem się troche bardziej na południe, ale przywiązanie pozostało... Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Ulica Żymirskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.05, 17:06 UWaża się powszechnie, że naze Franciszka Żymirskiego zmieniono na Międzyborska, gdyż kojarzyła się z marszałkiem Michałem Rolą ŻymiErskim. Przytaczał ten argument niegdyś nawet J.Kasprzycki. Prawda jest jednak taka, iż ulica była podzielona na kilka kawałków. Przemianowanie (a raczej przedłużenie istniejacej od przed wojny nazwy) jednego fragmentu miało uporządkować galimatias nazwowo-numerowy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stas Re: Ulica Żymirskiego IP: *.aster.pl 01.09.05, 20:34 Żymirskiego do lat 60-tych nie była niczym pocięta. Zaczynała się od Wału Szwedzkiego i ciągnęła się jednym ciurkiem do Grochowskiej. Porżnęły ją dopiero "pastrojki komunizma" - Pekin, Ostrobramska, Stanów. Wg przedwojennych planów skrzyżowania z Ostrobramską i Stanów miały być jednopoziomowe - ot jak choćby z ALEJĄ Waszyngtona. A zadnego Pekinu nie miało być. Zabudowa miała być taka jak większość Grochowa - domy 2-3 piętrowe z 4-10 mieszkań, a gdzieniegdzie dom jedno czy dwurodzinny. Przy okazji działki przy Waszyngtona też miały mieć podobną zabudowę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiatraczna Kto pamięta ul Radiową, Betonową, etc.? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.05, 21:26 Czy ktoś z Was pamięta jakąś ulicę Grochowa-Gocławia o przemysłowo-techincznej nazwie ulicy, która nie istnieje? Np. Radiowa, Silnikowa, Kotłowa, Głowicowa, Podporowa, Ramowa? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś