Dodaj do ulubionych

Najlepszy chleb na Pradze.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 13:33
Bardzo prosze o wskazanie piekarni,ewentualnie sklepu gdzie mozna kupić dobry
chleb.Przez wiele lat takim miejscem była piekarnia lubelska.Teraz jednak
oferuja gnieciuchy nie zasługujące na miano chleba.
Obserwuj wątek
    • lidkaj Re: Najlepszy chleb na Pradze. 07.03.06, 14:38
      może na ul. S.Augusta w piekarni, kiedyś gdy tam chodziłam gdy mieszkałam przy
      Grochowskiej.
      • e._ Re: Najlepszy chleb na Pradze. 07.03.06, 14:50
        W pełni popieram. Stanisława Augusta, zarówno jeśli chodzi o bułki jak i chleby
        ciemne a takze zwykłe. Bogu dziekuję że nie mieszkam nad tą piekarnią bo
        pewnie odżywiałabym sie tylko chlebem. A tak, to tylko czasami, w przelocie,
        wpadam tam na zakupy. Uwaga: ich pieczywo doskonale się mrozi w zamrażarce i po
        rozmrożeniu jest też pycha!
        • Gość: kajkai Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: 81.210.22.* 07.03.06, 15:09
          a gdzie jest ta ulica ?
          • e._ Re: Najlepszy chleb na Pradze. 07.03.06, 15:14
            Między Waszyngtona a Grochowską, równoległa do każdej z nich, pierwsza od
            Grochowskiej. Jeśli jadąc Grochowską skręcisz w Grenadierów w kierunku
            Waszyngtona, pierwsza w prawo to właśnie ta uliczka, piekarnia jest na
            parterze wieżowca po lewej stronie jezdni. Można parkować przy jezdni przed
            budynkiem. Można też, idąc Kinową od WAszyngtona w kierunku Grochowskiej minąć
            po prawej teren liceum i już jest St. Augusta. Wtedy skręcasz w prawo i gdy sie
            skończy płot szkolny, masz piekarnię.
            • Gość: kajkai Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: 81.210.22.* 07.03.06, 16:01
              Wielkie dzieki za ten Wielki Post specjalnie dla mnie jełopy :))
        • Gość: obrzartuch Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 19:29
          Dziękuję,spróbuję wypieków tych piekarni.
    • Gość: Student Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 17:03
      Znakomity chleb jest przy urzedzie na Grochowskiej.Maja tam też bardzo dobre
      bułki drożdzowe z jablkami.Polecam.
    • Gość: groch Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 17:39
      Maly, okrągły chleb z tej piekarni jest rzeczywiście bardzo smaczny.
      Świetne są również żytnie bułeczki /tzw.murarki/.
      A ja jeszcze polecam chleb biesiadny /pieczony podobno na maślance/
      z piekarni "Grzybki" w Al.Stanów Zjednoczonych, blisko Ronda Wiatraczna.
      Jest ciemny ale nie razowy i duzy. Można kupować ćwiartki a nawet ósemki tego
      chleba.
    • e-mka Chleb Kamionek 07.03.06, 19:19
      Najsłynniejszy na Grochowie jest chleb Kamionek z piekarni Lubaszka przy
      Owsianej 1 (strona www.lubaszka.pl jest „w budowie”). Robi się go, jeśli dobrze
      pamiętam, z mąki żytniej i sojowej z ziarnami pszenicy i żyta, słonecznika
      i dyni. Pakowany jest w ładną foremkę, przepasany czerwoną banderolką z
      charakterystycznym logo. Składa się jakby z dwóch połówek. Gdzie można go kupić
      na Grochowie – nie zeznam. Ja nabyłam na Dw. Centralnym. Cena to ok. 3,70 zł.
      Chleb Kamionek był już bohaterem osobnego wątku na tym forum (trzeba szukać
      w wątkach zarchiwizowanych z 2004 roku).
      • Gość: groch Re: Chleb Kamionek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 19:48
        Na bazarze Szembeka są dwa firmowe sklepy piekarni "Lubaszka".
        Jeden w budynku /murowanym/ na parterze, a drugi w rzedzie pawilonow
        /gdy sie wejdzie głowna bramą od ul. Zamienieckiej/
    • Gość: Zuza Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 07.03.06, 19:36
      Stanisława Augusta zdecydowanie:)
      moim nieszczęściem jest że chodzę do Powstanców (tuż obok) do szkoły no i...nie
      ma siły żeby nie objadać się bułkami;))
    • e-mka Chleb Grochowski 07.03.06, 19:52
      Aha. Jest jeszcze klasyka gatunku, czyli „Chleb Grochowski” (pszenny vel
      baltonowski) z piekarni „Grzybki”. To chyba najbardziej utytułowana piekarnia
      na Grochowie? Pełen asortyment „Grzybków” tutaj:
      www.piekarniagrzybki.pl/index.php
      „Chleb Grochowski” występuje np. w moich delikatesach Drops przy Kakowskiego.
      Ciekawe, jakie specjały wypiekała piekarnia Reicherta?
      • miriam57 Górą St. Augusta 08.03.06, 08:23
        Chleb z tej piekarni zjadamy w domu do końca, nieczego nie wyrzucamy, w
        przeciwieństwie do wyrobów innych piekarnii, szczególnie społemowskiej Lubelskiej.
        A jakie na St. Augusta maja pączki....!!! Równie smaczne jak u Bliklego
    • Gość: Rycho Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 09:21
      Prawdziwy chleb wypieka też piekarnia Fronca przy Grochowskiej.To jedna z
      najstarszych piekarni na Grochowie.
      • Gość: solaris8735 Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.18, 13:46
        w którym miejscu jest ta piekarnia?
    • Gość: 123 Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 10:15
      Polecam chleb urodzinowy z piekani Lubaszka.
    • on-na Re: Najlepszy chleb na Pradze. 08.03.06, 17:23
      Na bazarze na placu Szembeka u Lubaszki "Galeria wypieków". Obok są "Grzyzbki",
      też niezły chleb.
    • krzyk007 Re: Najlepszy chleb na Pradze. 09.03.06, 10:33
      A ja proponuję upiec chleb samemu (w piekarniku). Można kupić gotowe mieszanki
      w supermarketach, np. takie jak tu:
      tiny.pl/mlbc
      To bardzo proste (trzeba tylko dodać drożdże i wodę), a efekt pyszny. No i
      człowiek ma pewność, że nie ma w nim żadnych chemicznych świństw.
      • Gość: gość Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:35
        Piekarnia "Lubaszka" ma znakomity chlebek "wiosenny" z kminkiem i marchewką oraz
        jeszcze lepszy "Orkiszowy". Po te wypieki specjalnie jeżdżę na bazarek przy ul.
        Trockiej. Na Szembeka nie widziałam tych zanakomitości,
      • Gość: gosc Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.crowley.pl 14.03.06, 08:48
        a niby skąd ta pewność?
        • e._ Re: Najlepszy chleb na Pradze. 14.03.06, 13:29
          Myślę, że pewność w sprawie tego, co nam smakuje a co nie, bierze się z
          głebokich przeżyc kulinarnych tudzież z doznań organoleptycznych, że się tak
          wyrażę.
    • karolinka251 Re: Najlepszy chleb na Pradze. 13.03.06, 01:00
      tylk na Augusta. Najlepsze na swiecie jagodzianki.taaakie wieeelkie
      • Gość: Waweros Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 15:40
        TYLKO I WYLACZNIE GRZYBKI W MARYSINIE! PYCHOTA!
        Polecam też wysmienite pączki.
    • Gość: aka Re: Najlepszy chleb na Pradze. IP: *.stacje.agora.pl 14.03.06, 17:50
      A ja chadzam na bazarek przy pętli na Gocławiu do budki, gdzie sprzedają
      prawdziwego razowca na kilogramy. Chlebek pycha konkret, krojony 'z metra'
    • brak-pomyslu Re: Najlepszy chleb na Pradze. 15.03.06, 16:51
      Urodzinowy z Lubaszki jest przepyszny, też go kupuję na Szembeka. Dobre są też
      słodkie wypieki z piekarni Wawerskiej na Trakcie Lubelskim przy Płowieckiej.
      Dobre i tanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka