Dodaj do ulubionych

terespolska czy bezpieczna okolica?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:14
Witam rozgladam sie za mieszkaniem w tamtej okolicy czy jest ona bezpieczna?
Obserwuj wątek
    • brzuchalek Re: terespolska czy bezpieczna okolica? 17.01.07, 21:31
      W miare bezpieczna i spokojna, a będzie, jak myślę, jeszcze lepiej, bo buduje
      sie tam naprawdę duzo nowych domów. W sumie dookola mało jest starych menelskich
      kamienic. No i jest tam sąd rejonowy, czyli miejsce jest uczęszczane i jednak
      pilnowane. Niedaleko jest szkola wyższa (SWPS), ratusz Pragi Płd., ładny park.
      To sie robi naprawde fajna okolica.
      • Gość: kaizen Re: terespolska czy bezpieczna okolica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 21:35
        podobno ma byc obok metro? ciekawe za ile lat?
    • Gość: Mat Re: terespolska czy bezpieczna okolica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 01:50
      W tej chwili to tak sobie. Ale idzie ku lepszemu, już budowa sądu sporo
      zmieniła, a te wszystkie planowane nowe bloki to w ogóle wywrócą stosunki
      społeczne na Kamionku do góry nogami.

Okolice urzędu gminy mają złą opinię z dwóch powodów - znacznej ilości
      wyjmowanych z zaparkowanych samochodów radioodbiorników i z wyrywania
      torebek/komórek z ręki ludziom na przystankach i w tramwajach. Ale to nie
      znaczy że to mieszkańcy najbliższej okolicy to robią, gó..arze są wszędzie. A
      to najruchliwsze miejsce w okolicy i jedno z najbardziej ruchliwych na całym
      Grochowie.
      • Gość: ewak Re: terespolska czy bezpieczna okolica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 09:19
        Mat, piszesz "te wszystkie planowane nowe bloki". Co masz na myśli? Ja wiem o
        tych, które maja powstać na terenie Cory, ale tę inwestycję trudno chyba
        nazwać "blokami". Proszę, napis coś więcej jak wiesz.
        Pozdrawiam
        ewak
        • Gość: Krop Re: terespolska czy bezpieczna okolica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 14:02
          Nie jestem Matem ale to co ma powstać na terenie Cory to dla tego czegoś nazwa
          blok byłaby komplementem. To będzie architektura penitencjarna ;-))) Podwórka
          studnie jak sto lat temu.

A powstać w okolicy w przyszłości powinno sporo, poza Corą i blokiem osiedla
          młodych który już budują to w końcu całe PZO było na sprzedaż itp itd.
          • brzuchalek Re: terespolska czy bezpieczna okolica? 18.01.07, 15:16
            Bez przesady. Z tego co pokazywał kiedyś wykonawca, czyli Struś, to miały to
            byc zupełnie zwyczajne bloki o zabudowie pierzejowej, z częścią usługową na
            dole. I uważam, ze to akurat byłoby bardzo dobrze, bo jezeli czegos w tej
            okolicy brakuje, to sklepów, poza tym handel tez jednakowoz cywilizuje okolice.
            Sytuacje ratuje troche Marcpol na Podskarbinskiej, ale tak naprawde to sklepów
            w okolicy jest mało i są one - wbrew pozorom, ze to biedna Praga - drogie. Ceny
            są jak w dobrych sklepach w Śródmieściu. Słaba wg mnie jest natomiast
            komunikacja miejska. Tylko jeden tramwaj czyli 8 jeździ to scisłego Centrum, za
            jakie uważam okolice Rotundy (i jeździ bardzo rzadko), a te które jeżdzą do pl.
            Bankowego to sterczą w korkach na moscie, podobnie jak autobus 125. Jedyny
            prawdziwie grochowski autobus, czyli 102 też jeździ za rzadko i na dodatek
            zupełnie bzdurnie zjeżdza z mostu Poniatowskiego na most Świętokrzyski, i
            oczywiście na Świetokrzyskiej też sterczy w korkach wiekszych niz gdzie
            indziej. A metro ma być, czyli konkretnie druga linia metra,w poboznych
            zyczeniach za 10 lat. Chociaz teraz to juz może za osiem :)
            A jeszcze co do bloków Strusia, to ostatnio gdzies czytałam o apartamentowcu,
            który ma budować na miejscu Cory, wiec może cos sie w planach pozmieniało. I
            wg. mnie w tym przypadku byloby gorzej, niż gdzyby miały byc domy z podwórkami
            jak studnie. Ostatecznie to te podwórka nawiązywałyby do tutejszych tradycji :)
            • Gość: nono Re: terespolska czy bezpieczna okolica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 16:17
              Wlasnie tam ma byc blok 3 pietrowy. Ale obok tez chyba buduja jakis blok. Troche
              miejsca tam jest mysle ze okolica bedzie naprawde fajna. A ogolnie to ta fabryka
              cora to kamionek? grochow?
              • pol-a Grochów bez studni 18.01.07, 16:46
                Terespolska oddziela Grochów od Kamionka. Cora, najważniejsza fabryka odzieżowa
                W-wy ostatniego półwiecza, znajduje się po g-skiej stronie. Szkoda, że inwestor
                zburzył gmachy, to była snensowna scomodernistyczna architektura, nawiązujacą do
                m-dzywojennej zabudowy tego rejonu, można było jej część wkomponować w osiedle.
                Nowy projekt,przynajmniej ten, kt.kolportował deweloper Struś jest banalny.
                Niestety wygląda na to,że będą to usytuowane blisko siebie bloki z
                podwórkami-studniami. To nie ma nic wspólnego z tradycją Grochowa, kt. nigdy nie
                był gęsto zabudowany , zaś tutejsze kamienice z podwórkami-studniami można
                policzyć na palcach. Wiekszość grochowskich nieruchomości pochodzi z lat 20.i
                30.XX w.i reprezentuje nowe myślenie o architekturze mieszkaniowej: to skromne,
                funkcjonalistyczne czynszówki, o doświetlonych mieszkaniach, budynki bez oficyn
                z zielonymi podwórzami-skwerami. Są takie i przy Terespolskiej, tuż k. gmachu
                sądów.
                Okolica jak zauważyli przedmówcy b.się zmienia. Dodałbym jeszcze,że nowego
                właściciela znajdzie imponujący zabytkowy pałac-Instytut Weterynaryjny.
                Sądziedztwo urzedów, sądów i uczelni przyciągnie zapewne kolejnych knajpiarzy
                (vide Pastacafe). Komunikacja z centrum lewego brzegu nie jest zła-wystarczy
                dojechać do ronda Wiatracznego i tam przesiąć się w tramwaj (dwa lub trzy) i po
                góra 20 m.in. jest się pod Rotunda. Można też autobusem.
                • Gość: ewak Re: Grochów bez studni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 18:25
                  Pol-a, a nie przypadkiem Podskarbińska?:)
            • Gość: Krop Re: terespolska czy bezpieczna okolica? IP: *.europe.hp.net 18.01.07, 16:52
              Rzeczywiście wycofali ze strony "piękne" wizualizacje ale zostawili rzut z
              góry - proszę bardzo

www.kstrus.pl/img/up/22222.jpg
              Moje skojarzenia są dwa:

1) więzienie
              2) fragment fotoplanu centrum Warszawy 1939. Studnie jak marzenie.
              • bultek Re: terespolska czy bezpieczna okolica? 19.01.07, 23:23
                Pewnie uzupełniają swoje wizualizacje...
                Bo zapomnieli dodać zaparkowane pod budynkiem mercedesy i zapełnić okolice
                zielenią - coś pomiędzy łąką a parkim ;)))))))))
            • esmeralda_pl Re: terespolska czy bezpieczna okolica? 22.01.07, 10:15
              a widziałeś kiedyś dzieła Strusia? na jego głownej stronie jest wizualizacja
              bloku, który wybudowano koło mojego osiedla... coż... gdyby nie inne znaki na
              niebie i ziemi, to trudno byłoby się domyślić, że to te same budynki...
              Pobudowali tam klity, w których gnieżdżą się całe rodziny (chyba z Siedlec -
              wskazują na to rejestracje WS i permanentne parkowanie pod znakiem znakiem
              zakazu parkowania - nie będę mówić jakie wiąchy lecą jak się im zwróci uwagę)...
              Struś jest tak super deweloperem, że ludzie mają jeden wspólny taras (zaraz
              przy śmietniku), więc teraz lokatorzy przyzwyczajeni do płotków przy zagrodach
              budują podziałki z patyków i słomy... warto przyjechać obejrzeć...
              dla zainteresowanych:
              www.kstrus.pl/lokalizacja/?id=25
          • Gość: konrad.boryczko Re: terespolska czy bezpieczna okolica? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.01.07, 22:21
            Nie kłam:))))))))))))))
    • Gość: nono Re: terespolska czy bezpieczna okolica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 17:26
      Ale teraz tak buduje sie wiele blokow. No moze tam wiele takich blokow nie ma
      ale przybedzie ich wiecej napewno.
      • brzuchalek Re: terespolska czy bezpieczna okolica? 18.01.07, 21:44
        Dla mnie Grochow to po prostu Praga i to miałam na myśli, pisząc o tradycji.
        Chętnie też zamieniłabym swoje dobrze doświetlone mieszkanie na mieszkanie w
        podwórku studni, bo to przeklęte słońce od lat mi oczy wypala :) ale to już, co
        kto lubi. I pewnie, ze można sie cofać do Wiatracznej, żeby dojechać do Centrum.
        Sama tak robię. Tylko że to jest kroczek w tył i dwa w przód, troche szkoda, ze
        tak trudno od razu do przodu. A Cory zaiste szkoda, ale skoro juz jej nie ma to
        i łez szkoda. Przepadło :( A weterynarii to jak na razie chyba nikt nie chce
        kupić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka