Gość: ewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.08, 21:38 Tego jeszcze nie było. Artykuł na pierwszym miejscu w Wiadomościach portalu gazeta.pl wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5882620,Pierogarnia_Caritasu_nie_do_konca_charytatywna.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e._ Re: Pierogarnia Caritasu nie do końca charytatywn 05.11.08, 07:38 Lubię wpadać tam na pierogi ale nigdy nie myślałam, że to ma być jadłodajnia dla osób niezamożnych, raczej - że ma zarabiać na ich potrzeby. Jest pysznie tylko problem z wentylacją, niestety. Czynsz? Mniej mnie to obchodzi niż dobre pierogi oraz to, czy zarobki faktycznie idą na Caritas czy też ledwie w znikomej części... No i nie zgadzam sie, ze tam jest pusto, bo jak chcę wpaść w porze obiadowej, to albo czekam na stolik albo go rezerwuję telefonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona a to grzegrzółka to do koscioła chodzi? IP: *.chello.pl 05.11.08, 07:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zdziwionej Re: a to grzegrzółka to do koscioła chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 10:22 Pani zdziwiona (innym razem mieniąca-y się Jolantą. Nieładnie tak intrygować jak troll. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwinka pierogarnia IP: *.acn.waw.pl 05.11.08, 11:40 mnie też zwisa czy to caritas i ile czynszu płacą. mają przepyszne pierogi, sztuka za złotówkę, w kilkunastu smakach i ja u nich zawsze chetnie będę kupowała. smakowo przebijają konkurencję, nawet z mojej niegdys ukochanej budki na szembeku (gdzie jest drożej nota bene). obsługa jest przesympatyczna a wnętrze przytulne. jeśli pierogarnia ma zarabiać na potzreby ubogich, to chyba ceny NIE powinny być zbyt niskie, prawda? no ale jest okazja dokopać caritasowi i "czarnym" to się nie myśli... tak na marginesie, to zbytnia tendencyjność odnosi suktek odwrotny od zamierzonego, droga gazeto wyborcza. jestem baaardzo daleka od sympatii dla kościoła i wszytskiego, co się z nim wiąze, ale po przeczytaniu wczorajszego artykułu miałam ochotę isc na mszę:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawo Re: pierogarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 14:19 Jest jeszcze coś takiego jak uczciwa konkurencja. Nie wiem dlaczego ci obok mają płacić za taką samą działalność kilka razy drożej za metr. Gdyby płacili też 5 zł pewnie tam byłoby o wiele taniej niż 8 zł za porcję pierogów - a to byłoby w interesie konsumenta czyli klienta. W Twoim też. działalność gospodarcza nie może naruszać zasad uczciwej konkurencji. Na miejscu tych obok (że już nie powiem o innych podmiotach prowadzących działalnośc gospodarczą i wynajmujących lokale od miasta) wniósłbym sprawę o naruszenie zasad uczciwej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: pierogarnia 05.11.08, 15:43 > mnie też zwisa czy to caritas i ile czynszu płacą. mają przepyszne pierogi, A mnie to obchodzi. Z jakiego to powodu mam płacić na kościelną organizację? Dlaczego nie ma na Pradze kultury? bo kościół zajął miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
pantalon Re: pierogarnia 05.11.08, 16:07 oj deko populizmem mi zalecialo. 43m kultury - nie za wiele na organizowanie imprez. Co mozna zrobic na takiej powierzchni? PanTalon Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: pierogarnia 06.11.08, 00:26 > Co mozna zrobic na takiej powierzchni? Trzeba było nie brać lokalu. Jak Caritas brał to wiedział jakie są zobowiązania. Równie dobrze można było dać Staśkowi Wiśniewskiemu lokal za złotówkę na ciastkarnię i potem powiedzieć "no, ale przecież nic z kultury na takiej powierzchni nie da się zrobić". Dlaczego tanio oddano lokal akurat Caritasowi, a nie np. Stowarzyszeniu Świetnie Gotujących Pierogi Gejów i Lesbijek? Albo Stowarzyszeniu Żydów Ciastkarzy? No w ostateczności, Stowarzyszeniu "Młodzi i Wielokulturowe Gotowanie"? Odpowiedź oczywista i prosta... biskup ma większą władzę - niedemokratyczną, zakulisową. Czy tak ma być? Co do populizmu, wiesz, ja kiedyś też broniłem kościoła "że ma prawo do działalności", ale kościół już od dawna kręci na tym biznes. Korzysta z różnych ulg i ciągle wyciąga łapę po pieniądze od państwa. O Białołęce nie wspomnę, bo to nie ta dzielnica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochowiak Z czarnymi jeszcze nikt nie wygrał ! IP: *.chello.pl 06.11.08, 07:59 Na razie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pantalon Re: pierogarnia 06.11.08, 10:52 Ja bym sie chetnie przeszedl na ciastka do Staska Wielanka. Nawet jesli nie sa najlepsze :) Haslo "czarni rzadza" juz jakos mnie nie kreci. Tak moglo byc w polowie lat 90-tych. A KK ma prawo do dzialalnoscu gospodarczej na ogolnych zasadach. To nie ulega watpliwosci - mnie tylko zaskoczyl deko histeryczny ton posta czyli: nie masz juz kultury na Pradze Poludnie. Wszechwladny Kosciol Katolicki zajal z pogwalceniem wszelkich praw ostatnia stanice- czyli jakby to napisal Urban - pierogi od czarnych wpieprzyly poludniowopraska kulture :))) PanTalon Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: pierogarnia 06.11.08, 12:03 > Haslo "czarni rzadza" juz jakos mnie nie kreci. Mnie też nie, bo jednak nie "rządzą", ale kościół ma poważne zakulisowe wpływy i często żeruje na uczuciach religijnych oraz dewotów. Nie wspominając o nadęciu księży i poczuciu "szczególnej godności kapłana". Gdyby na "kulturalną pierogarnię" lokal dostali Żydzi/Murzyni/PiS/PO/PSL/SLD czy ktokolwiek inny i podobnie się zachował, to sam byś pewnie krzyczał o upartyjnieniu, złodziejstwie itp. Ale kiedy robi to kościół to "przecież na 43 metrach nic się nie da zrobić". > A KK ma prawo do dzialalnoscu gospodarczej na ogolnych zasadach. To niech tak działa. Tylko, że nikt nie odważa się karać biskupów za łamanie prawa lub umów gospodarczych. Czy w Polsce jakiś biskup poszedł siedzieć? A byłoby za co. Niestety "w realu" kościół podlega odrębnemu prawu. Prywatnemu przedsiębiorcy taki lokal by szybko odebrano. Jak znam życie, niedługo odbędzie się tam pokaz slajdów z misji w Afryce albo inne kościelne zajęcia, żeby oficjalnie "robić kulturę". > mnie tylko zaskoczyl deko histeryczny ton posta Bez przesady z tą histerią, jedno owszem prowokacyjne zdanie, zresztą - moim zdaniem - trafnie opisujące sprawę lokalu za grosze. Ale, fakt to nie to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
pantalon Re: pierogarnia 06.11.08, 12:32 Gdyby na "kulturalną pierogarnię" lokal dostali Żydzi/Murzyni/PiS/PO/PSL/SLD cz > y > ktokolwiek inny i podobnie się zachował, to sam byś pewnie krzyczał o > upartyjnieniu, złodziejstwie itp. Ale kiedy robi to kościół to "przecież na 43 > metrach nic się nie da zrobić". za bardzo Ci sie wydaje ze mnie znasz, jak slusznie napisalem wydaje Ci sie. Jako wielbiciel folkloru bylybym w 7 niebie gdyby ten lokal dostal czarny Zyd a do tego z praskimi korzeniami :))) Co do reszty wywodu - szkoa pisac - nie to forum PanTalon Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: pierogarnia 06.11.08, 12:51 Chodzi nie tylko o to, kto z jakich powodów dostał, ale czy wywiązuje się ze zobowiązań. Ja bym np. nie chciał, żeby za 5 zł lokal dostał Syryjczyk i robił tam wyłącznie kebaby, "bez kultury" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwinka Re: pierogarnia IP: *.acn.waw.pl 07.11.08, 12:11 ale mnie nie obchodzi, czy ciebie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: pierogarnia 07.11.08, 15:26 > ale mnie nie obchodzi, czy ciebie obchodzi. Jak cię nie obchodzi to nie musisz się odzywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: victrix Re: a to grzegrzółka to do koscioła chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 12:41 a to on ped...ł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochowiak Re: Z czarnymi jeszcze nikt nie wygrał ! IP: *.chello.pl 07.11.08, 21:18 A jednak ... . Odpowiedz Link Zgłoś
987ania Re: Pierogarnia Caritasu nie do końca charytatywn 08.11.08, 11:02 pierogi mi nie smakowały, grube ciasto, niedoprawiony farsz, takie mdłe są, sól i pieprz to nie jedyne przyprawy. No i jeszcze te smrody z kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś