Dodaj do ulubionych

Szukam fachowca, ktory wymuruje barek

IP: *.jjs-isp.pl 01.12.08, 16:39
miedzy kuchnią i pokojem.czy ktoś może polecić kogoś godnego
polecenia.Kogoś kto zrobi to szybko, sprawnie i dotrzyma terminu i
nie zedrze kasy.Czy sa jeszcze tacy ?
Obserwuj wątek
    • konrad.boryczko Re: Szukam fachowca, ktory wymuruje barek 02.12.08, 09:26
      Nie chcę się mądrzyć, ale ciężko będzie.
      To jest mała robota, ale zachodu mnóstwo. Trzeba się najeździć, nanosić, stracić kupę czasu:
      1. dzień: przygotowanie plus murowanie - 2 godziny i fajrant (schnie)
      2. dzień: tynkowanie - godzina i fajrant (schnie ze dwa dni)
      3. dzień wykończeniówka plus położenie blatu
      4. dzień: malowane/tapetowanie co tam chcesz - pół godziny do trzech
      Wszystko przy założeniu, że masz gotowy i obrobiony blat.
      Dniówka fachowca to 300-400 zł (teraz może i więcej).
      Teraz sobie policz czy się komuś opłaci. Co najwyżej "złotej rączce".
      Bo koszt min. 1000 zł plus materiały też będzie dla Ciebie za wysoki.
      Ja bym wszystko poza tynkowaniem zrobił sam.
      pzdr.
      • Gość: cali Re: Szukam fachowca, ktory wymuruje barek IP: *.chello.pl 02.12.08, 18:59
        dniówka? to chyba przeżytek. Nalezy umawiać się na robotę. Za to - tyle a tyle.
        Na dniówkach pracuje się wolno, ....aby jak najdłużej.Jak pracuje dwie godziny
        to może sobie znależć jeszcze z dwie podobne roboty. Co byłoby, gdyby za naprawę
        telewizora w domu - mechanik brał dniówkę? A gdyby dom budował na dniówkę? Rok,
        czy dłużej?
        • 444a Re: Szukam fachowca, ktory wymuruje barek 02.12.08, 19:33
          Mniejsza o opis, Konradowi chodziło o wyliczenia, o to jak sobie fachowiec
          oblicza koszta. Ja się od dawna nie spotkałem z wyliczaniem na godziny, tylko za
          całość.

Zrobienie barku, załóżmy, że trwa 1 dzień, a dzień pracy wart jest ok. 300zł.
          Można to podzielić i na sekundy i wyliczyć, że za sekundę pracy (8h=28 800 s)
          trzeba zapłacić 300zł/28 800 s, czyli 1,041666... gr.
          Nikt nie stoi ze stoperem, a fachowiec jak będzie pracować 9h nie będzie domagać
          się dopłaty.
        • Gość: konrad.boryczko Re: Szukam fachowca, ktory wymuruje barek IP: *.subscribers.sferia.net 02.12.08, 20:00
          :)
          Dniówka w sensie tyle fachowiec zarabia na dzień. Oczywiście, że umawiasz się na robotę. Jeżeli robota zajmie 10 dni (a fachowiec wie o tym zanim zacznie robić), zażąda 3 czy 4 tysiące. Proste chyba, nie?
          W omawianym przykładzie opisałem tylko, że dla fachowca cała ta babranina nie jest opłacalna. W tym czasie on zrobiłby gdzie indziej całą łazienkę z hydrauliką i glazurą, nie jeżdżąc po całym mieście.
          Prawda jest taka, że zawsze fachowcowi płacisz nie tyle za robotę, co za JEGO czas. I płacisz to co ON mógłby w tym czasie zarobić. Oczywiście cały czas mówię o fachowcu a nie o panu Zenku gawędziarzu co tylko gada, że dokłada do interesu.
          Krótko: wykonanie całego barku zajmie mu w sumie (licząc godzinami) jeden dzień, ale zaangażuje go na dni cztery. I teraz pytanie: czy w tej sytuacji fachowiec za robotę weźmie 400 zł (bo jeden dzień) czy 1200 (bo cztery)?
          Teraz przełóż sobie ten przykład na swoje zycie zawodowe i przemyśl odpowiedź:)
          pzdr.
    • Gość: KSM Serwis Re: Szukam fachowca, ktory wymuruje barek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 00:02
      www.ksmserwis.com.pl Referencje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka