Dodaj do ulubionych

Wybieram się do Albanii......TRASA

23.11.10, 14:58
Jadę z Krakowa do Tirany. Ci, którzy już jechali tą trasą, pomóżcie. Jak najkrócej i najwygodniej (jakiś kompromis). Gdzie najlepiej zaplanować nocleg.... (parkingi strzeżone). Może jest ktoś, kto akurat teraz jedzie i ma ochotę się zabrać. Chętnie ktoś z prawkiem, jako drugi kierowca. Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • kris.79 Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 23.11.10, 18:32
      Kiedy jedziesz dokladniej?
      Jesli chodzi o trase - przeszukaj forum, bylo kilka ciekawych propozycji od innych osob.
      Wg mnie najlepiej o tej porze roku jechac przez Wegry, Serbie , Macedonie - najwiecej autostrad i prostych drog i najszybciej dojedziesz.
      Inna opcja - przez Chorwacje, Bosnie i Czarnogore, ale raczej na wiosne/lato. Drogi momentami bardziej krete i waskie, ale nie ekstremalnie, spokojnie do przejechania, za to krajobrazy przepiekne.
      pozdrawiam!
      • iwi41 Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 23.11.10, 23:18
        Właśnie zależy kiedy jedziesz,bo w tej chwili w Albanii niestety znowu powodzie i prawdopodobnie droga Shkoder-Tirana jest nie przejezdna,ale jak się sytuacja uspokoi to może (na tym forum chyba jeszcze o tym nie było mowy a w zimie jest to szczególnie przydatne) w Belgradzie można "zapakować" samochód na pociąg pociąg jeździ w nocy na trasie Belgrad-Podgorica więc i nocleg po drodze odpada.Samochody ładuje się na platformę a samemu śpi się w wagonie sypialnym.
        adres strony kolei serbskich z informacją o tym :

www.zeleznicesrbije.com/active/en/home/glavna_navigacija/putnicki_saobracaj/medjunarodni_saobracaj/node_1226493103.html
        • justynawrc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 24.11.10, 09:08
          iwi41 dzięki za tą informację! wezmę ją pod uwagę, bo zależy mi na ciekawej wyprawie, a taki przejazd pociągiem już mi się podoba smile śledzę kilka różnych for , ale często wypowiadają się ludzie kompletnie nie zorientowani. Znam samą Albanię, ale jeszcze nie jechałam tam samochodem. Ta wycieczka ma być fajną przygodą. Jestem zauroczona całymi Bałkanami. Pozdrawiam smile Justi
          • iwi41 Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 24.11.10, 13:44
            My jeździmy często nawet dwa razy w roku,z małym dzieckiem i mamy trochę dalej od ciebie.Jeździmy przez Chorwację głównie ze względu na to,że mój mąż w okresie wakacyjnym nie potrzebuję wizy.Przez Serbię też jeździliśmy ale,że jedziemy tylko do Szkodry to właśnie z Belgradu do Podgoricy bo przez Macedonię to by było kółko.Zimą jeszcze nie jeździliśmy (mały dziecko) ale jak byśmy mieli jechać to właśnie albo tym pociągiem albo przez Chorwację w okolicy Makarskiej uciekając nad morze,bo tam nikłe szanse na śnieg.
      • justynawrc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 24.11.10, 09:05
        Dziękuję Kris smile Zastanawiam się jak zaplanować trasę, czy w grudniu, czy w styczniu. Nie ukrywam, że miło byłoby kogoś "wyrwać" w tą trasę. Lubię jeździć, ale nie oszukam organizmu, będę musiała robić częściej przystanki. Z kimś byłoby raźniej i wygodniej. Też myślałam o tej trasie Węgry, Serbia, Macedonia i chyba na tą drogą pojadę. Być może ktoś jedzie tam do rodziny lub znajomych i szuka transportu.... Pozdrawiam smile Justi
        • agnieszkatka Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 24.11.10, 21:43
          Czesc Justyna smile
          A kiedy wybierasz sie do Albanii? Ja wraz z mezem planujemy leciec ok 20 grudnia i wrocic ok 3/4 stycznia. Moze gdybys jechala moglibysmy zaplanowac cos razem. Mam prawo jazdy.
          Widzialam na innym poscie ze mieszkasz niedaleko tarnowa to zupelnie tak jak ja;p Moze sie kiedys spotkamy smile

Pozdrawiamsmile
          • justynawrc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 24.11.10, 22:43
            Ooo cześć - jak miło smile Ja tak jak wspomniałam nie mam jeszcze ustalonego terminu wyjazdu. Muszę się dobrze zorganizować smile Chętnie spotkam się z Tobą (z Wami). Może napiszcie do mnie 607 348 560 smile Prywatnie się dogadamy smile
            • kris.79 Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 25.11.10, 00:05
              Jesli jednak bedziesz jechac nie w grudniu, tylko w styczniu, to rowniez chetnie zaoferuje towarzystwo doswiadczonego na tej trasie kierowcy smile

• justynawrc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 25.11.10, 23:21
                super! odezwę się na pewno smile
        • seboc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 25.11.10, 15:30
          > miło byłoby kogoś "wyrwać" w tą trasę

Mi chodzi po głowie sylwestrowy wyjazd do Macedonii.
          A co do miejsca noclegowego po drodze to mam to dobrze przetrenowane.
          Należy wyjechać rano, zimą koło 6. Wtedy jeszcze przed zachodem słońca można dojechać do Nowego Sadu. A to jest fajne miejsce na postój i nocleg, polecałbym hostel.

zdrówko
          S.
          • justynawrc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 25.11.10, 23:22
            hi hi hi tylu chętnych na wyjazd mężczyzn. Teraz musimy znaleźć kobiety do pary smile hi hi
    • leperushi Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 03.12.10, 12:37
      no hej.i co bylas w albanii czy nie.bo ja tez sie wybieram w trase ale z tirany do polski bo akurat mieszkam na stale tutaj...jak dluga byla trasa bo mniue troche przeraza...tym bardziej ze wyjezdzamy w grudniu.buziaki
      • justynawrc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 04.12.10, 20:38
        Nie, trasa jest w planie na koniec grudnia/początek stycznia. Do tej pory latałam samolotem, więc dla mnie również trasa jest "świeżutka" - ale takie chyba są najlepsze winkwinkwink Uwierz, że zazdroszczę, że tam mieszkasz, może też kiedyś mi się to uda, choć wątpię. Na pewno przejedziecie bezproblemowo smile Zapytaj o szczegóły kris.79 , seboc lub balkandriver smile Oni znają doskonale te drogi smile Pozdrawiam smile
        • leperushi Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 14.12.10, 00:49
          justynko nie zastanawiaj sie,przyjezdzaj koniecznie do albanii poki jeszcze zima bo choc nie ma sniegu i jest cieplo( !!!)to tirana stala sie na swieta najpiekniejszym miastem balkan, no moze mikolaja na saniach to tu sie nie ujzy ale miasto wyglada jak o 24 w sylwestra,tak oswietlone!!!az sie boje do polski na taki mroz jechac ale wracam w lutym wiec jak jeszcze bedziesz to daj znac,chetnie ci pomoge...
          • seboc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 14.12.10, 14:55
            to tirana stala sie na swieta najpie
            > kniejszym miastem balkan

To spore nadużycie.
            Jadę do Ochrydy, tam jest najpiękniej.
            Do tego jest mikołaj na saniach wink
            S.
            • leperushi Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 14.12.10, 23:53
              Wy mi lepiej powiedzcie czy trasa z tirany do polski jest przejezdna i ktora najlepiej wybrac zeby byla krotsza bo pierwszy raz jade autem...wyczytalam w na ktorejs stronce ze podobno zajmie to ok 22 godzin(minimum mysle)...samolotem nie dam rady bo mam dwa pieski zostaje wiec tylko auto...
              • seboc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 16.12.10, 16:17
                > zajmie to ok 22 godzin(minimum mysle)

Nie wiem z którego miejsca.
                Mi rok temu droga Ochryda->Katowice zajęła ponad 23 godziny. Do Tirany jeszcze sobie musisz jakiś czas dopisać.
                4 godziny stania na granicy Macedońsko-Serbskiej i ok. 2h na Serbsko-Węgierskiej.
                Od Belgradu padał śnieg i warunki były średnie.
                S.
                • leperushi Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 16.12.10, 22:13
                  No to mnie pocieszyles.ja z tirany do warszawy jade.jak co to dam znac jaka trasa i ile godzin...dzieki
                  • seboc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 02.01.11, 16:12
                    Wersja z dziś i wczoraj:
                    19h z Ochrydy do Katowic , bez kolejek na granicach, z postojami na jedzenie i tankowanie.
                    Drogę bardzo utrudniała mgła.

S.
                    • justynawrc Re: Wybieram się do Albanii......TRASA 25.01.11, 23:40
                      Czy mógłbyś napisać główne miasta trasy? Wytyczyłabym sobie taka sama trasę. Godzinowo ok....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka