biedronka.17 03.02.11, 13:39 czy prawnie jest możliwe odebranie matce dziecka przez albanczyka.jeżeli dziecko ma obywatelstwo polskie i od urodzenia mieszka w polsce?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justysia_234 Re: odebranie matce dziecka 03.02.11, 14:51 Jezeli chcesz porady prawnej to musialabys sie zglosic do prawnika ,ale wiem napewno jezeli dziecko ma obywatelstwo i urodzilo sie w Polsce to sprawa o opieke nad dzieckiem musialaby byc wniesiona w Polskim sadzie ,(a przynajmniej tak bylo jakies 2 lata temu) i nie masz czym sie martwic bo sady zawsze biora strone matek....no chyba ,ze jest to zla matka np. uzalezniona od roznych uzywek lub po wyroku itd. Ja osobiscie nie mialam takiej sytuacji ,ale moj brat chcial sie sadzic ze swoja byla o prawo nad opieka, to z gory prawnik mu powiedzial ,ze opieki napewno nie dostanie, a lepiej zeby sie sadzil o prawo do widzenia dziecka. Nie wiem jak jest teraz ,bo to prawo caly czas sie zmienia ,takze na Twoim miejscu poszlabym po porade i najlepiej nie klamac przed prawnikiem, bo Twoj byly wyciagnie wszystkie brudy zeby tylko wygrac. Jak juz cos bedziesz wiedziala to napisz na forum to napewno sie przyda innym mama. Odpowiedz Link
biedronka.17 Re: odebranie matce dziecka 03.02.11, 23:22 no pytałam zarówno o sprawe formalna jak i nieformalna....myslicie ze sa zdolni sie fatygowac do tego zeby porwac dziecko?? i tu szczegolnie pytanie do osob o dobrze znajacych ich mentalnosc,bo to ze oni duzo gadaja to wiem.... Odpowiedz Link
diamond2006 Re: odebranie matce dziecka 04.02.11, 11:51 napisze moze tak-jestem zdolna porwac MOJE dziecko.pewnie nie pomoze,bo jestem Polka a Ty pytasz o Albanska mentalnosc. Odpowiedz Link
biedronka.17 Re: odebranie matce dziecka 04.02.11, 13:29 właśnie o to mi chodziło czy oprócz mowienia naprawde byliby w stanie cos takiego zrobic...w sumie nie wydaje mi sie...bo zeby cos takiego zrobic musialoby komus naprawde bardzo na tym dziecku zalezec.....a jemu nigdy nie zalezalo. zastanawia mnie tylko fakt czy z zemsty bylby w stanie zabrac mi to na czym najbardziej mi zalezy.to ze sa msciwi to niestety fakt a ja wole byc gotowa na wszelkie tego okolicznosci.pytam was o rade,poniewaz ja przede wszystkim chcialabym miec spokoj,a wiem,ze jesli przeze mnie bedzie skazany na kosovo bez mozliwosci jakiegokolwiek wyjazdu do schengen to bedzie szalal. Odpowiedz Link
justysia_234 Re: odebranie matce dziecka 04.02.11, 16:36 Tak szczerze to ciezko jest ocenic bo nie napisalas czy byliscie po slubie czy jego rodzice o Tobie wiedza ,a to bardzo wazne bo bo przeciez jakby Ci porwal dziecko to co potem.....sam nie umialby sie nim zajac ,a do Albani do rodzicow.....sama musisz ocenic sytuacje. A Albanczycy naprawde duzo sie nie roznia od innych mezczyzn. Tak jak wczesniej juz pisalam to moj brat tez walczyl o dziecko ,ale przed pojsciem do sadu planowal porwanie tylko z ta roznica ,ze on bardzo kocha i dba o swojego syna ,a jest Polakiem ,ale naszczescie juz jak sytuacja sie uspokoila to dal sobie spokuj ,takze najlepszym wyjsciem jest nie prowokowac takiej osoby , bo jak wiadomo w nerwach robi sie rozne glupie rzeczy. Odpowiedz Link
justynawrc Re: odebranie matce dziecka 04.02.11, 18:40 Jeśli coś to pomoże znam jeden przypadek. Było to małżeństwo albańskie. Mieszkali w Grecji. On wyjechał jeszcze dalej do pracy, ona została z maluchem w domu. Doszły go słuchy, że żona go zdradza. Przyjechał, zabrał dziecko, przewiózł do Albanii i tam zostawił swojej matce. Żona została w Grecji. Kilka razy próbowała zabrać dziecko z powrotem, ale jego rodzina nie dopuściła jej nawet, żeby zobaczyła dziewczynkę. Sąd jej w niczym nie pomógł. Po pierwszej sprawie dziecko przyznali ojcu. Mała ma teraz ma 12 lat i matką jest dla niej babcia, ciocia, tata.....itp itd. Smutna historia Odpowiedz Link
biedronka.17 Re: odebranie matce dziecka 04.02.11, 19:58 powiem tak,ja nie mam zamiaru go prowokowac ani robic mu jakiekolwiek problemy.Chce po prostu zyc z dzieckiem w spokoju w pl.jego rodzina zna mnie i wiedza wszyscy ze mamy dziecko.on podpadl w ambasadzie i dali mu zakaz wjazdu do pl na 5 lat i od tego sie zaczelo obwinianie mnie o wszystko moich rodzicow.....itd.ja tak dalej zyc nie moge.teraz mnie straszy ze dlatego ze ma zakaz wjazdu do schengen to zabierze mi dziecko i chce to racjonalnie po prostu ocenic to zagrozenie.jemu na dziecku nigdy nie zalezalo i wiem ze jesliby cos takiego zrobil to tylko z zawisci bo on oczywiscie wszystkich obwinia w kolo a swojej winy w tym ze tak sie stalo nie widzi,a prawda jest taka ze jakby glupot nie wygadywal to zakazu by nie dostal a on myslal ze jak im nagada i postraszy w ambasadzie to mu dadza wize od razu.....ehh...brak slow Odpowiedz Link
justynawrc Re: odebranie matce dziecka 07.02.11, 11:24 Ehhh no Albańczycy często tacy są. Powiem tak. Ci prawdziwi hehe. No ale Polakom też brak kultury bardzo często, wystarczy spojrzeć za okno. biedronka.17 napisz do mnie, to pogadamy poza forum babette.a8@gmail.com Odpowiedz Link
valbona Re: odebranie matce dziecka 20.03.11, 23:04 justynawrc napisała: > Ehhh no Albańczycy często tacy są. Powiem tak. Ci prawdziwi hehe. No ale Polako > m też brak kultury bardzo często, wystarczy spojrzeć za okno. biedronka.17 napi > sz do mnie, to pogadamy poza forum babette.a8@gmail.com nie rozumiem sformułowania 'ci prawdziwi'? a jacy sa nieprawdziwi? Odpowiedz Link
francuzek Re: odebranie matce dziecka 29.04.11, 19:14 Witaj, Jestem tu nowa, ale często podczytywałam to forum. Napisz do mnie na maila gazetowego, odpowiem Ci na Twoje pytanie, sama jestem w podobnej sytuacji. Odpowiedz Link
princesia Re: odebranie matce dziecka 09.11.11, 00:31 hej mysle zeto zalezy od ojca,jesli go znasz i jego rodzine to bedziesz w stanie cenic sytuacje,u nichrodzina i koledzy maja duze znaczenie,jesli z ich strony bedzie nacisk by pilnowal sojego lub sie mscil to tak bedzie postepowal,nawet jeslipo porwaniu dziecko mialoby trafic do jego matki... Odpowiedz Link