Dodaj do ulubionych

Trasa do Albani

19.03.11, 17:01
Witam wszystkich. wiem,że ten wątek pojawiał już się na forum ale jakoś nie mogę tego odnaleźć. chciałam zapytać się o trasę do Albanii NAJKRÓTSZĄsmile chcemy z mężem wybrać się w odwiedziny ale mamy małe dziecko i dlatego chciałabym wiedzieć którą trasą najlepiej jechać. my jedziemy z Torunia do Peshkopi i to ta trasa mnie interesuje. z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • seboc Re: Trasa do Albani 22.03.11, 09:28
      Najkrótsza (czasowo) to będzie taka:

droga E75:
      DK nr 1 do Cieszyna,
      droga nr 11 do Żyliny, potem autostradą do Bratysławy, dalej autostradą mijając Budapeszt jedziemy do granicy serbskiej w miejscowości Horgosz, autostradą (z przerwami) mijamy Nowy Sad, Belgrad, potem (trochę dalej) Nisz, potem autostrada się kończy, ale droga jest ok i bardzo malownicza, w śród gór.
      Potem jest granica z Macedonią, przekraczamy, tuż przed Skopjem, skręcamy do Ochrydy.

E65:
      Jedziemy autostradą aż do Gostiwaru, potem zaczynają się góry i w pewnym momencie będzie skręt w prawo do Debaru.

Z Debaru do granicy albańskiej i stamtąd SH6 do Peshkopi.

Wystarczy prawie cały czas trzymać się oznaczenia E75 i w Macedonii E65.
      Droga jest naprawdę ok, przećwiczone grudniu ur.

zdrówko
      S.
      • iwi41 Re: Trasa do Albani 22.03.11, 23:42
        Najkrótsza wg map24.pl jest droga przez Chorwację.Ja tamtędy jeżdżę z małym dzieckiem, bo przez większą część drogi są autostrady i w prawie każdej stacji paliw(w Chorwacji) jest plac zabaw dla dzieci więc i maluch( 3 letni) lepiej znosi drogę.
        Mogę też polecić fajne rozwiązanie jakim jest dojazd do Belgradu,gdzie samochód można "wsadzić" na pociąg jedzie się całą noc(samemu śpiąc w wagonie sypialnym)a rano jest się w Podgoricy,tylko wcześniej trzeba zarezerwować bilet.
        • seboc Re: Trasa do Albani 23.03.11, 02:45
          Może i trasa przez Chorwację lub opcja autokuszetki są ok, ale:
          - Peshkopi leży tuż przy granicy macedońskiej, w Macedonii autostrada kończy się w Gostiwarze, stamtąd naprawdę jest kawałek,
          - wylądowanie w Podgoricy oznacza robienie potem sporego kółka lub jazdę przez Kosowo (wymaga nabycie dodatkowego ubezpieczenia),
          - nijak nie wychodzi, że to krócej, zwłaszcza, że z Torunia to na mapie prawie prosta strzała na południe smile

Autostrada zaczyna się w Żylinie, przerwa (ale to prosta, szybka droga) tuż za granicą z Serbią, potem za Niszem aż prawie do granicy macedońskiej autostrady brak, ale droga ok, lekko kręta. Za Gostiwarem zaczynają się piękne góry, ale droga jest naprawdę ok.
          Proponuję wypróbowane rozwiązanie podziału trasy na dwie części.
          E75 to szlak znany kupcom od tysięcy lat, używały go również wyprawy krzyżowe (niszcząc i rabując wszystko po drodze).
          Inna kwestia - nie wiem czy istotna - serbskie i macedońskie autostrady są tańsze.

O placach zabaw się nie wypowiem, bo nie zwróciłem uwagi, na Słowacji i Węgrzech pewnie stacjach dużych koncernów - są, w Macedonii nie pamiętam wielkich stacji po drodze. Za to nawet w budkostacji pod Debarem udało się zapłacić kartą.

S.
          • aurora-1 Re: Trasa do Albani 24.03.11, 09:52
            Dziękuję za odpowiedź, na pewno skorzystamy z tej trasy. pozdrawiam.
    • agick Re: Trasa do Albani 19.05.11, 14:34
      a jak długo zajmuje ta trasa? w sensie ile godzin?
      jak to podzielic najlepiej podróżując z dwultkiem?
      • seboc Re: Trasa do Albani 20.05.11, 11:42
        > a jak długo zajmuje ta trasa? w sensie ile godzin?

Nie wiem skąd w Polsce zamierzasz jechać, ani dokąd w Albanii.
        Opisana w tym wątku trasa Katowice <-> Ochryda zajęła mi ostatnio (zimą) 19h.

> jak to podzielic najlepiej podróżując z dwultkiem?

Mi wychodzi, że, jadąc ze Śląska, wygodnie jest się zatrzymać w Nowym Sadzie.
        S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka