Dodaj do ulubionych

Jeden dzień w Albanii

14.06.06, 09:34
Witam wszystkich Forumowiczów!!!

To mój pierwszy post na tym forum
Mam pytanie. Wybieram się we wrześniu do Macedonii, będę prawdopodobnie w
rejonie Sar Planiny a potem w okolicy Jezior. Będę podróżować swoim autem.
Ponieważ stamtąd jest blisko do Albanii chcialbym zrobić tam jednodniowy
wypad. Ciągnie mnie bardzo do tego kraju ale mimo przeglądnięcia tego forum i
innych informacji na razie nie podjąlem decyzji o wyjeździe, ten jeden dzień
bylby rekonesansem. Chcialbym pojechać do Pogradec, Lin, może Korcza i
Voskopoje. Poradźcie proszę czy to dobry pomysl, jakie drogi są w tym
rejonie, czy mogę się spodziewać trudności i oplat na granicy. Które
przejście w tym rejonie jest najdogodniejsze?

Pozdrawiam
Pawel

Obserwuj wątek
    • rudziel Re: Jeden dzień w Albanii 14.06.06, 10:04
      Przejscie Sveti Naum - Pogradec, ktore przekraczalem w zeszlym roku, wydalo
      mi sie bardzo w porzadku. Znikomy ruch, mila albanska straz graniczna,
      formalnosci ograniczone do minimum. Aha, tylko ja bylem na piechote, samochodem
      moze sprawa wygladac troche inaczej.
    • kolut Re: Jeden dzień w Albanii 14.06.06, 23:35
      Przejscie Qafe Thane na głownej drodze ze Strugi do Tirany tez jest spoko. Z
      przełeczy wiedzie swiezo wyremontowana droga. Zaraz po przekroczeniu granicy
      widać słynne bunkry. Do Pogradec trzeba odbić zaraz za granicą w lewo. Pogradec
      ładny, ale woda w samym miescie brudna.
      A tak w ogóle to Albanii nie trzeba sie bać i jak jest okazja - jechać!
    • szokiren Re: Jeden dzień w Albanii 15.06.06, 10:00
      My przekraczaliśmy między Ochrydem (ładne miasto) i Pogradecem, trzeba zapłacić
      za "dezynfekcję" i coś tam jeszcze, sam Pogradec ładny, Korcza ma fajny bazar,
      ale miasto nie jest jakieś szczególne, do Voskopoje prowadzi dość kręta górska
      droga, którą trochę się jedzie, więc nie wiem czy dacie radę w 1 dzień to
      wszystko obskoczyć.
    • szokiren Re: Jeden dzień w Albanii 15.06.06, 10:03
      aha dodam jeszcze coś. Ponieważ my, będąc w Albanii, postanowiliśmy zrobić 1
      dniowy wypad do Ochrydu właśnie, więc wyjechaliśmy z AL bez problemu ale na
      granicy MK staliśmy chyba z 2,5 godziny, wraz z innymi turystami z Zachodniej
      Europy, Japonką, i nielicznymi miejscowymi. Macedońscy pogranicznicy byli
      powolni i gburowaci. Pytali, czy potrzeba dla nas Polaków wizy, ale powiedziałam
      twardo "Poland no visa" i nie weryfikowali tego. Sprawdzali wszystkie papiery
      samochodu jakie się da. Itp. Więc może się tak zdarzyć, że wracając do MK trochę
      postoicie.
      • rambo54 Re: Jeden dzień w Albanii 16.06.06, 12:04
        witajciesmile
        ja w sierpniu 2005 z Ohridy chcialem wjechac do AL. pojechaliśmy na najbliższe
        przejscie, tj. Cafasam. to po drugiej stronie jeziora jak Ohrid. kolejka nie
        milosierna, kcieli nas owalic w sumie na 50eu. jechalem motocyklem, wiec jakos
        przepchalem sie na pole position ale potem sama obsługa i przepisy troche mnie
        osłabiły. tu 20eu za jedno, tu 20 eu za cos innego tu 10eu za wize tu 4 eu za
        taxe...
        mówiełem im ze jesteśmy z Polski, i nie ma wiz i ze mam ich w nosie.
        zniesmaczeni oddawali mi paszporty i wjechaliśmy do AL. ufff smile

Wyjeżdzalismy przez małe przeście na granicy z Montenegro (murigan)co zajeło nam
        10min i zero problemów i łapówek.

jak cos to pytaj o MK jak sie zdecydujesz, cos tam podpowiem;]
    • kuleczka53 Re: Jeden dzień w Albanii 27.06.06, 13:43
      Witam!
      Dziękuję Wam za odpowiedzi! Przez 2 tyg. nie mialem dostępu do komputera i
      dopiero dziś je czytam. Widzę że może nie być latwo... Może zostawię auto po
      stronie MK i dalej pójdziemy pieszo? przynajmniej do Pogradec (lub Lin).
      Rambo54 - czy chodzileś może po jakichś górach w MK ( Sar Planina, Baba )?
      Jak wyglądal Twój pobyt tam?
    • pat1977 Re: Jeden dzień w Albanii 29.06.06, 11:37
      Witam!
      Podobne pytanie, ale inne miejsce smile Będę w Ulcinju w Czarnogórze i chcę
      stamtąd wybrać się do Szkoderu w Albanii. Myślałam też o Tiranie. Na mapie
      wygląda, że to niedaleko, ale czy faktycznie da się odbyć taką wycieczkę w
      ciągu jednego dnia? Mamy własny samochód.
      Jakim przejściem granicznym w okolicy Ulcinja przekroczyć granicę?
      I co jeszcze warto zobaczyć po drodze ze Szkoderu do Tirany?
      Dziękuję z góry za pomoc.
      • kuleczka53 Re: Jeden dzień w Albanii 29.06.06, 11:57
        Hej!
        Przejście Sukobin - Muriquan jest niedaleko Ulcinja i Baru
        Do Szkodry w 1 dzień obskoczysz spokojnie, do Tirany to chyba za daleko, choć
        od Szkodry są tam dobre drogi
        Jak bylem w Czarnogórze to w okolicach Starego Baru (parkingu i uliczki
        prowadzącej do ruin) kręcil się facet - Polak z biura o nazwie Antibarum i
        proponowal 1 dniowe wyjazdy busem do Szkodry. Z braku czasu nie
        skorzystaliśmy... ale może warto. Cena 20 - 25 E/os.
        Pozdr
        • balkandriver Re: Jeden dzień w Albanii 30.06.06, 21:53
          Jak napisano : z Ulcinija do Sukobinu-Muriquan i po przejechaniu
          kultowego,drewnianego mostku na Bojanie, na przedmieściach Szkodry, w lewo do
          miasta,w prawo do Tirany.Jakość drogi do Tirany z tego miejsca jest kilakrotnie
          lepsza, niż 90% dróg w Polsce.Spokojnie dojedziesz w 1 dzień. UWAGA -
          ograniczenia do 40 - 50 km/h, podczepić się tubylca,który leci ok 100.
          Ja w zeszłym roku zrobiłem w 1 dzień z Ulcinija Szkodrę ze zwiedzaniem, Tiranę
          ze zwiedzaniem, Elbasan, Durres ze zwiedzaniem i powrót do Ulcinija. Więc się
          da! To tylko kwestia techniki jazdy i rannego wstawania (wyjazd 6 rano, powrót
          0:30)Acha ,w tym czasie zdążyliśmy z żoną zrobić ok.500 zdjęć.
          • kolut Re: Jeden dzień w Albanii 30.06.06, 23:48
            Nie wierzę! Tego nie można nazwać zwiedzaniem tylko przejechaniem lub
            zaliczeniem. Po prostu nie wierzę!
            • balkandriver Re: Jeden dzień w Albanii 01.07.06, 21:55
              Uwierz Niewierny Tomaszu,uwierz, a będzie Ci dane!
              Jest to do wykonania,i nie jest to "zaliczenie", to było zwiedzanie "ze
              zrozumieniem", czyli mógłbym Ci o tym dniu opowiadać dość długo.Jeśli
              połączyłbym relację z pokazem zdjęć -bardzo długo. To kwestia predyspozycji
              zwiedzającego,możliwości kierowcy, chęci poznawczych.Dla jednego 19 godzin w
              trasie, w upale,na przemian auto-zabytki-auto-zwiedzanie,to katorga , ktoś inny
              spełnia się w takim stylu spędzania wolnego czasu.
              Aaa pytano,co zwiedzić pomiędzy Szkodrą a Tiraną - oczywiście obowiązkowo KRUJA-
              w miejscowosci Fishe Kruje należy skręcić w lewo do miasta (bardzo klimatyczne
              miejsce)i podążać do najbardziej czczonego miejsca - poświęconego Skenderbegowi.
              Pozdrawiam
              BALKANDRIVER
          • pat1977 Re: Jeden dzień w Albanii 01.07.06, 11:51
            Widzę, że się jednak da - i to znacznie więcej smile
            Myslałam też o tym, żeby może jednego pojechać do Tirany, a innego zwiedzić
            okolicę Szkodry.
            A jak z przejściami granicznymi? Są kolejki?
            • balkandriver Re: Jeden dzień w Albanii 01.07.06, 22:08
              Jezeli będziesz rano w Sukobinie -nie ma kolejki (choć sama procedura
              przekraczania granicy trwa ok.20 min.)Ja nie miałem żadnych problemów, a
              kolejki tworzą zwykle kretyni nie umiejący dwóch słów sklecić w jakimkolwiek
              języku, albo nie mający wymaganych dokumentów i rzucający się do celników, a
              wtedy oni ,i słusznie,robią problemy.Niestety największe problemy na tej
              granicy stwarzają nasi rodacy, ale na szczęście nie jest ich dużo, więc kolejek
              rano nie ma.
      • saranda Re: Jeden dzień w Albanii 30.06.06, 21:02
        Jest też drugie przejście, bliżej Podgoricy. Do Szkodru i nad Jez. Szkoderskie
        (polecam kapiel w b. ciepłej wodzie) spokojnie mozna pojechac na 1 dzień, ale
        do Tirany nie da się sad W Szkodrze warto zwiedzic twierdzę za miastem i samo
        miasto (meczet, katedrę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka