03.07.07, 15:46
biore slub z albanczykiem w tym roku,a dokladnie w sierpniu.mamy sliczna
coreczke.nie chcemy mieszkac w albani.moj chlopak chce mieszkac w polsce.czy
po zawarciu zwiazku malzenskiego moj chlopak dostanie bez problemu wize do
polski,czy potrzebne jest zaproszenie wczesniej???blagam odpowiedzcie
szybko!!!
Obserwuj wątek
    • nertila Re: pytanko 03.07.07, 15:53
      Jeśli bierzesz slub w Albanii to żeby z mężem przyleciec do polski on musi
      dostac vizę! potrzebne bedzie zaproszenie! moj mąż na wlasny slub ktory
      bralismy w polsce musial miec vize i zaproszenie zeby do polski przyleciec, po
      slubie nic sie nie zmienia! jesli maz poleci do albanii to potem znowu musi
      miec vize zeby do polski wrocic! ja slyszalam ze jak chcesz sciagnac go tutaj
      to najpierw musi dostac wize , a jak juz bedziecie w polsce to wasze albanskie
      akty slubu tlumaczycie u przysieglego tlumacza albanskiego i zanosicie do
      polskiego usc. potem staracie sie na podstawie dowodu ze albanczyk ma trwale
      wiezi rodzinne z polską(czyli ciebie zone) staracie sie o karte stalego pobytu,
      dostanie ja na rok, po roku nastempna na 2 lata, a jak juz bedziecie 3 lata po
      slubie to moze starac sie o obywatelstwo polskie..
      • bernadetta.k Re: pytanko 03.07.07, 15:56
        dziekuje bardzo.Ale powiedz mi jedno dlugo on bedzie czekal na to zaproszenie???
      • nertila Re: pytanko 03.07.07, 16:34
        pytanie kto go tu zaprosi? musi to byc polak ktory ma wlasne mieszkanie: bo do
        otrzymania zaproszenia potrzebne sa :zaswiadczenie o zarobkach i akt wlasnosi
        mieszkania lubakt najmu lokalu. te dwa dokumenty sklada sie w polskim urzedzie
        wojewodzkim ja skladalam akt wlasnosi mieszkania i zaswiadczenie o zarobkach
        mojego taty! ja sama mieszkania nie mam a zarobki liche. jak sie to zlozy to
        nie wiem jak jest w innych urzedach wojewodzkich ale we wroclawiu dostaje sie
        gotowe zaproszenie po tygodniu. potem orginal wysyla sie albanczykowi zeby z
        nim poszedl zlozyc wniosek w polskiej ambie o vize.a kopie zaproszenia zostawia
        sobie zapraszajacy polak(warto by ja mial np. na lotnisku przy odbiorze
        albanczyka). tylko nie wiem ile sie czeka na vize w tiranie, moj maz czekal w
        mediolanie 2tygodnie.
        • bernadetta.k Re: pytanko 03.07.07, 16:47
          z zaprzaszaniem nie bedzie problemu,zaprosza go moi rodzice..tylko ten czas
          mnie przeraza..bo za 2 tygodnie wylatuje do wloch,a potem mykam do albani z
          dzidziusiem..hajtamy sie a potem ja wracam do polski i czekam na niego...
          • bubilu Re: pytanko 03.07.07, 17:33
            w Albani na zaproszenie czeka sie tydzien.. przynajmniej moj maz tyle czekal,,
            a ambasador polski lub kimkolwiek ten pan jest to niemily i bardzo chamski i
            nieuprzejmy bufon...
            ja na zaproszenie u wojewody <pochodze z leszna> czekalam ladny miesioc wiec
            widze ze we wrocku< obecnie tu studiuje> odbywa sie to duzo szybciej,,,
            w kazdym razie powodzenia!
            przy zalatwianiu karty jest troche latania, ale nie jest tak zlesmile
            Pozdrawiam, Dorota
            • bernadetta.k Re: pytanko 04.07.07, 15:43
              masz na mysli jaka karte??stalego pobytu w polsce??
        • annak81 Re: pytanko 04.07.07, 14:09
          W lodzi na zaproszenie czeka sie 2 tygodnie, Jezeli jestes z poza lodzi (woj
          lodzkie) dostajesz po kilku godzinach. Wiza w Albani dostaje sie zeczywiscie po
          tygodniu, ale moga odmawic z byle powodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka