balkandriver 29.11.07, 19:55 Czy ktoś może sprawdzić, ile w Tiranie kosztuje słownik polsko - albański autorstwa Arqile Teta?? Dzięki z góry. BALKANDRIVER Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nertila 2500 leków,na slowniku jest wydrukowana cena20Euro 30.11.07, 08:05 mam ten słownik i w sierpniu było ich na składzie w drukarni ostatnie 5szt.słownik zostal wycofany przez autora i w tiranie juz go nie kupisz.teraz autor sprzedaje go polakom po wpłaceniu na swoje konto 43euro niezły przekręt... Odpowiedz Link
balkandriver Re: 2500 leków,na slowniku jest wydrukowana cena2 30.11.07, 21:09 Dzięki Ci nertila, Z tym słownikiem to są mega przekręty na Allegro i nie tylko. W tym roku nie byłem w Tiranie, a szkoda, bo informacja o tym słowniku dotarła do mnie po powrocie do Polski. Zechcę go zdobyć normalnymi drogami. Pozdrawiam BALKANDRIVER Odpowiedz Link
maddock Re: Słownik polsko-albański 03.12.07, 17:42 Dobrze, że jest jakikolwiek słownik polsko-albański. I na tym można by skończyć wyliczając walory tego dzieła. Obawiam się, że aneks z poprawkami do tego słownika mógłby być niewiele krótszy niż sam słownik. Już na początku straszy użycie słowa "albańczyków" (s.7), ale może to zwykły lapsus. Językoznawcom polecam zasady stopniowania słowa "chłopiec" ze strony 21 - bardzo nowatorskie. Słownik liczący 25 tys. słów jest (co zrozumiałe) tylko wyborem. Zastanawiać może, jakie są kryteria tego wyboru. Od 1992 r. (a to jest ostatni słownik języka polskiego umieszczony w bibliografii) upłynęło jednak trochę czasu. Rozumiem też, że nie ma żadnej publikacji albańskiej, którą warto umieścić w bibliografii (w końcu jest to słownik przede wszystkim dla Albańczyków). Więcej tu słownictwa archaicznego - kto pamięta, że kiedyś głowę nazywano globusem (s.188), takie słowa jak nicpoń czy obrzynek już chyba niezbyt często są używane, z drugiej strony zbyt mało w tym słowniku współczesnego słownictwa, może za wyjątkiem popularnych pojęć z zakresu informatyki. Mimo wszystko, dobrze że jest jakikolwiek słownik tego typu. Odpowiedz Link
aniszka1000 Re: Słownik polsko-albański 04.12.07, 22:32 dla mnie kupil szwagier w Tiranie i kosztuje 25000 lekow,lub 20 euro,bylo to we wrzesniu.powodzenia. Odpowiedz Link