Dodaj do ulubionych

do dziewczyn z uk

12.01.08, 20:58
ile czasu wasi mężowie czekali na zwrot paszportu z HO ( chodzi o przedłużenie wizy) i czy wysyłałyscie oryignaly czy kopje dokumentów???
Obserwuj wątek
    • a.hysa Re: do dziewczyn z uk 12.01.08, 21:47
      wyslany byl oryginal, o przyjmuja kopii, czekalismy okolo 6
      miesiecy, mam znajomych co czekali okolo 8 miesiecy, niestety ale na
      takie rzeczy w uk sie czeka dosc dlugosad
    • annak81 Re: do dziewczyn z uk 12.01.08, 22:34
      My czekalismy 3 miesiace
      • kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 13.01.08, 11:08
        uch... to mnie troche uspokoilyscie bo ja juz czekam 5 miesiecy
        prawie i ciagle nic!!! tylko codziennie wypatruje listonosza bo bam
        nadzieje ze mi przyniesie w koncu te dokumenty smile
        • ewelinka834 Re: do dziewczyn z uk 15.01.08, 17:17
          my rownierz wyslalismy paszporty, chodzilo mi o pay-slipy, kontrakty
          itp, ale chyba nie ma problemu bo dostalismy list potwierdzający ze
          dok. doszly.. czyli ze wszystko( mam nadzieje) ok. i jeszcze jedno;
          tak odbiegając od tematu, czy ktoras z was orientuje się, czy
          bedziemy mogli kupic dom jezeli moj mąż bedzie na 5 letniej wizie?
          • kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 15.01.08, 18:18
            tak, bedziecie mogli kupic dom bo mam dobrych znajomych ktorzy
            dostali bez problemu kredyt i kupili dom. ja tez dostalam ten list
            potwierdzajacy i tak juz czekam prawie 6 miesiac razem z moim
            mezem... i taki mam ciagle w sobie niepokoj... ze moze cos bedzie
            nie tak...
            • ewelinka834 Re: do dziewczyn z uk 17.01.08, 21:53
              no to supersmile nie martw się na pewno będzie ok, trzeba tylko uzbroic się w cierpliwość..
        • kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 23.01.08, 11:59
          hej, my w koncu do 5 miesiacach dostalismy nasze ukochane paszporty
          z wiza na 5 lat!!! ale sie cieszymy ze w koncu mamy to za soba smile
          • a.hysa Re: do dziewczyn z uk 23.01.08, 12:59
            hey kwiatuszek to gratulacje, ciesze sie z Wami, i przesylam
            wirtualnego szampana!!!!
            • llydiaa-82 Re: do dziewczyn z uk 23.01.08, 13:39
              BRAWO gratuluje spokojnych 5 lat super że się wam udało smile
              pozdrawiam Lidka
              • ramikalee Re: do dziewczyn z uk 22.04.08, 15:23
                Gratuluje.jestem poczatkujaca w tym temacie. Zamierzamy wziasc slub
                w Albanii.Ja to wyglada z papierami po slubie ? ja wracam do UK. on
                zwraca sie z prosba o wize (?) i jak czekamy ... dlugo... moga
                odrzucic papiery ? slyszalam rozne przerazajace plotki a tak z
                pierwszej reki - jak to wyglada ?? To przeciez nie normalne - robic
                problemy malzenstwu.
                • zeg-ata Re: do dziewczyn z uk 22.04.08, 19:52
                  To co wydaje sie dla nas nienormalne (rozdzielenie
                  malzenstwa),niestety dla nich staje sie codziennocia...odrzucaja
                  coraz czesciej z blahych powodow...wiadomo dlaczego...wiec lepiej
                  sie dobrze przygotuj. POczytaj sobie dokladnie rozne watki na tym
                  forum,gdyz te tematy byly poruszane tutaj wielokrotnie.
                  Powodzenia!!!
              • kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 22.04.08, 21:33
                z tego co wiem to odmawiaja wszystkim po kolei. moja kolezanka w
                styczniu wziela slub i jej maz jest ciagle w albanii bo nie dostal
                wizy. na waszym miejscu przygotowalabym sie na najgorsze. ale o
                milosc trzeba walczyc. trzeba im pokazac ze z nami nie wygraja!!!
                zycze powodzenia!!!
                • r1357 Re: do dziewczyn z uk 23.04.08, 10:58
                  Hej,
                  Ja mialam brac slub w maju ale nie wyobrazam sobie sytuacji ja w uk
                  a on w albanii czeka na wize pol roku. To jakas paranoja tak po
                  prostu rozdzielac malzenstwa.
                  • kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 23.04.08, 12:13
                    dasz rade!!! glowa do gory!!! boze a jeszcze jak ja rok temu bralam
                    slub to moj maz wize dostal po 2 tygodniach... gdzie te czasu? zycze
                    wam wszystkim zeby one wrocily!!
                    • nertila Re: do dziewczyn z uk 23.04.08, 15:16
                      Cześć wszystkim,ja sie tak tylko przypatruję z ukrycia tej całej
                      angielskiej tragedii z wizami i dołączam się do życzeń
                      kwiatuszki212. Wydaje mi się że coś tu jest nie tak i Anglia na zbyt
                      dużo sobie ostatnio pozwala. Ją przecież równierz obowiązują
                      przepisy Unijne w kwestii wiz i nie mają prawa tak po prostu sobie
                      zamknąć granic dla jednej nacji a dla innych nie. Nie bójmy się tego
                      powiedzieć jasno:To się nazywa rasizm!
                      Myślę że trzeba będzie wynająć prawnika albo iść na jakąś darmową
                      poradę prawną np. w Polsce są takie możliwości bo tu darmowych porad
                      udzielają studenci 4 roku prawa, którzy przepisy wertują na
                      bierząco.We Włoszech państwo płaci "asistenete sociale"- takiemu
                      przewodnikowi po urzędach dla obcokrajowca a także są biura darmowej
                      pomocy prawnej. dzięki takiej pomocy mój mąż wygrał proces z byłym
                      pracodawcą i otrzymał odszkodowanie pieniężne. W Anglii chyba też
                      powinna istnieć możliwość darmowej porady. Nie może być tak,że
                      jakieś urzędasy decydować będą gdzie ma być żona a gdzie mąż i
                      rozdzielać rodziny po całej Europie!
                      • laryssssa Re: do dziewczyn z uk 23.04.08, 16:35
                        w anglii istnieje mozliwosc otrzymania porady prawnej pisemnie od
                        tzw "para legal" , funkcjonuja oni przy urzedach city counsil..
                        trzeba na internetowej stronie city counsil'u w danym miescie
                        (chodzi o miasta powyzej 150 tys mieszkacow lub posiadajace katedre)
                        wyszukac link para legals, tam sa ich namiary,mailowe lyb
                        adres..trzeba napisac list z przedstawieniem swojej sytuacji oraz
                        podac adres a oni zobowiazani sa odpowiedziec..chyciazby krotko ze
                        nie moga sie zajac jakiegos typu sprawa..ale odpowiedz powinna
                        nadejsc.
                        dolaczam sie do zyczonek i zycze powodzenia wszystkim majacym
                        podobny problem..
                      • a.hysa Re: do dziewczyn z uk 24.04.08, 07:23
                        Oj nertila! niestety tu w uk tak jest ze to oni chca decydowac, i
                        nawet kilka lat tem 3 4 tez tak bylo, bo moj prawnik mi powiedzial
                        zebym sie nie zdziwila jak tak nas rozdziela maja do tego prawo,
                        jedynie co dzialalo na kozysc w tamtym czasie to to ze jestem nie
                        brytyjka i podlegam prawa unii.

a ich polityka jest prosta, teraz bardzo duzo jest takich
                        maluzenstw, i dlatego chca to troche zachamowac, oczywiscie bedzie
                        duzo sadow, i podejrzewam duzo z nich bedzie szlo do trybunalo
                        europejskiego, bo niestety anglicy zmieniala prezepisy z dnia na
                        dzien jak im odpowiada! ca;e szczescoe nie moga zmienic tych
                        europejskich, dlatego tym co sa z albanczykami i zamierzaja sie
                        chajtnac, zysze powodzenie, nie zwarzajcie na brytyjska ambasade bo
                        oni tacy beda od samego poczatku radze wziac prawnika, i robic
                        wszystkie dokumenty z prawnikiem, tak aby nie pogorszyc sobie
                        sytuacji,

pozdrawiam
                        • ramikalee Re: do dziewczyn z uk 24.04.08, 11:21
                          Dziewczyny jestescie wielkie i bardzo sie ciesze ze znalazlam to
                          forum! Ja narazie zaczynam zalatwiac papiery i odkrywam
                          jak "pomocna" jes ambasada polska ... i inne ciekawe "?" rzeczy. Np.
                          po co zaswiadczenie ze nie jest sie mezatka - skoro biorac slub
                          zmieniasz wszytkie dokumenty - nawet gdy zostajesz przy nazwisku to
                          zmieniaja to panna na mezatka, nie? Wogole zgadzam sie z haslem ze
                          to czysty razizm. Trache mnie irytuje wpuszczaj do Anglii obywateli
                          Afryki - ci sa znani z kradziezy - wiem z doswiadczenia, wpuszcaja
                          ludzi z Indii - ci to wogole po angielsku - wiekszosc - nawet ta
                          mieszkajaca w Anglii. A ludzi z Europy, znajacy jezyk, pracujacy -
                          SPADAC!! no coz jest to cos przez co trzeba przejsc sad nie pozostaje
                          nic innego jak walczyc. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka