ewelinka834 12.01.08, 20:58 ile czasu wasi mężowie czekali na zwrot paszportu z HO ( chodzi o przedłużenie wizy) i czy wysyłałyscie oryignaly czy kopje dokumentów??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.hysa Re: do dziewczyn z uk 12.01.08, 21:47 wyslany byl oryginal, o przyjmuja kopii, czekalismy okolo 6 miesiecy, mam znajomych co czekali okolo 8 miesiecy, niestety ale na takie rzeczy w uk sie czeka dosc dlugo Odpowiedz Link
kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 13.01.08, 11:08 uch... to mnie troche uspokoilyscie bo ja juz czekam 5 miesiecy prawie i ciagle nic!!! tylko codziennie wypatruje listonosza bo bam nadzieje ze mi przyniesie w koncu te dokumenty Odpowiedz Link
ewelinka834 Re: do dziewczyn z uk 15.01.08, 17:17 my rownierz wyslalismy paszporty, chodzilo mi o pay-slipy, kontrakty itp, ale chyba nie ma problemu bo dostalismy list potwierdzający ze dok. doszly.. czyli ze wszystko( mam nadzieje) ok. i jeszcze jedno; tak odbiegając od tematu, czy ktoras z was orientuje się, czy bedziemy mogli kupic dom jezeli moj mąż bedzie na 5 letniej wizie? Odpowiedz Link
kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 15.01.08, 18:18 tak, bedziecie mogli kupic dom bo mam dobrych znajomych ktorzy dostali bez problemu kredyt i kupili dom. ja tez dostalam ten list potwierdzajacy i tak juz czekam prawie 6 miesiac razem z moim mezem... i taki mam ciagle w sobie niepokoj... ze moze cos bedzie nie tak... Odpowiedz Link
ewelinka834 Re: do dziewczyn z uk 17.01.08, 21:53 no to super nie martw się na pewno będzie ok, trzeba tylko uzbroic się w cierpliwość.. Odpowiedz Link
kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 23.01.08, 11:59 hej, my w koncu do 5 miesiacach dostalismy nasze ukochane paszporty z wiza na 5 lat!!! ale sie cieszymy ze w koncu mamy to za soba Odpowiedz Link
a.hysa Re: do dziewczyn z uk 23.01.08, 12:59 hey kwiatuszek to gratulacje, ciesze sie z Wami, i przesylam wirtualnego szampana!!!! Odpowiedz Link
llydiaa-82 Re: do dziewczyn z uk 23.01.08, 13:39 BRAWO gratuluje spokojnych 5 lat super że się wam udało pozdrawiam Lidka Odpowiedz Link
ramikalee Re: do dziewczyn z uk 22.04.08, 15:23 Gratuluje.jestem poczatkujaca w tym temacie. Zamierzamy wziasc slub w Albanii.Ja to wyglada z papierami po slubie ? ja wracam do UK. on zwraca sie z prosba o wize (?) i jak czekamy ... dlugo... moga odrzucic papiery ? slyszalam rozne przerazajace plotki a tak z pierwszej reki - jak to wyglada ?? To przeciez nie normalne - robic problemy malzenstwu. Odpowiedz Link
zeg-ata Re: do dziewczyn z uk 22.04.08, 19:52 To co wydaje sie dla nas nienormalne (rozdzielenie malzenstwa),niestety dla nich staje sie codziennocia...odrzucaja coraz czesciej z blahych powodow...wiadomo dlaczego...wiec lepiej sie dobrze przygotuj. POczytaj sobie dokladnie rozne watki na tym forum,gdyz te tematy byly poruszane tutaj wielokrotnie. Powodzenia!!! Odpowiedz Link
kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 22.04.08, 21:33 z tego co wiem to odmawiaja wszystkim po kolei. moja kolezanka w styczniu wziela slub i jej maz jest ciagle w albanii bo nie dostal wizy. na waszym miejscu przygotowalabym sie na najgorsze. ale o milosc trzeba walczyc. trzeba im pokazac ze z nami nie wygraja!!! zycze powodzenia!!! Odpowiedz Link
r1357 Re: do dziewczyn z uk 23.04.08, 10:58 Hej, Ja mialam brac slub w maju ale nie wyobrazam sobie sytuacji ja w uk a on w albanii czeka na wize pol roku. To jakas paranoja tak po prostu rozdzielac malzenstwa. Odpowiedz Link
kwiatuszek212 Re: do dziewczyn z uk 23.04.08, 12:13 dasz rade!!! glowa do gory!!! boze a jeszcze jak ja rok temu bralam slub to moj maz wize dostal po 2 tygodniach... gdzie te czasu? zycze wam wszystkim zeby one wrocily!! Odpowiedz Link
nertila Re: do dziewczyn z uk 23.04.08, 15:16 Cześć wszystkim,ja sie tak tylko przypatruję z ukrycia tej całej angielskiej tragedii z wizami i dołączam się do życzeń kwiatuszki212. Wydaje mi się że coś tu jest nie tak i Anglia na zbyt dużo sobie ostatnio pozwala. Ją przecież równierz obowiązują przepisy Unijne w kwestii wiz i nie mają prawa tak po prostu sobie zamknąć granic dla jednej nacji a dla innych nie. Nie bójmy się tego powiedzieć jasno:To się nazywa rasizm! Myślę że trzeba będzie wynająć prawnika albo iść na jakąś darmową poradę prawną np. w Polsce są takie możliwości bo tu darmowych porad udzielają studenci 4 roku prawa, którzy przepisy wertują na bierząco.We Włoszech państwo płaci "asistenete sociale"- takiemu przewodnikowi po urzędach dla obcokrajowca a także są biura darmowej pomocy prawnej. dzięki takiej pomocy mój mąż wygrał proces z byłym pracodawcą i otrzymał odszkodowanie pieniężne. W Anglii chyba też powinna istnieć możliwość darmowej porady. Nie może być tak,że jakieś urzędasy decydować będą gdzie ma być żona a gdzie mąż i rozdzielać rodziny po całej Europie! Odpowiedz Link
laryssssa Re: do dziewczyn z uk 23.04.08, 16:35 w anglii istnieje mozliwosc otrzymania porady prawnej pisemnie od tzw "para legal" , funkcjonuja oni przy urzedach city counsil.. trzeba na internetowej stronie city counsil'u w danym miescie (chodzi o miasta powyzej 150 tys mieszkacow lub posiadajace katedre) wyszukac link para legals, tam sa ich namiary,mailowe lyb adres..trzeba napisac list z przedstawieniem swojej sytuacji oraz podac adres a oni zobowiazani sa odpowiedziec..chyciazby krotko ze nie moga sie zajac jakiegos typu sprawa..ale odpowiedz powinna nadejsc. dolaczam sie do zyczonek i zycze powodzenia wszystkim majacym podobny problem.. Odpowiedz Link
a.hysa Re: do dziewczyn z uk 24.04.08, 07:23 Oj nertila! niestety tu w uk tak jest ze to oni chca decydowac, i nawet kilka lat tem 3 4 tez tak bylo, bo moj prawnik mi powiedzial zebym sie nie zdziwila jak tak nas rozdziela maja do tego prawo, jedynie co dzialalo na kozysc w tamtym czasie to to ze jestem nie brytyjka i podlegam prawa unii. a ich polityka jest prosta, teraz bardzo duzo jest takich maluzenstw, i dlatego chca to troche zachamowac, oczywiscie bedzie duzo sadow, i podejrzewam duzo z nich bedzie szlo do trybunalo europejskiego, bo niestety anglicy zmieniala prezepisy z dnia na dzien jak im odpowiada! ca;e szczescoe nie moga zmienic tych europejskich, dlatego tym co sa z albanczykami i zamierzaja sie chajtnac, zysze powodzenie, nie zwarzajcie na brytyjska ambasade bo oni tacy beda od samego poczatku radze wziac prawnika, i robic wszystkie dokumenty z prawnikiem, tak aby nie pogorszyc sobie sytuacji, pozdrawiam Odpowiedz Link
ramikalee Re: do dziewczyn z uk 24.04.08, 11:21 Dziewczyny jestescie wielkie i bardzo sie ciesze ze znalazlam to forum! Ja narazie zaczynam zalatwiac papiery i odkrywam jak "pomocna" jes ambasada polska ... i inne ciekawe "?" rzeczy. Np. po co zaswiadczenie ze nie jest sie mezatka - skoro biorac slub zmieniasz wszytkie dokumenty - nawet gdy zostajesz przy nazwisku to zmieniaja to panna na mezatka, nie? Wogole zgadzam sie z haslem ze to czysty razizm. Trache mnie irytuje wpuszczaj do Anglii obywateli Afryki - ci sa znani z kradziezy - wiem z doswiadczenia, wpuszcaja ludzi z Indii - ci to wogole po angielsku - wiekszosc - nawet ta mieszkajaca w Anglii. A ludzi z Europy, znajacy jezyk, pracujacy - SPADAC!! no coz jest to cos przez co trzeba przejsc nie pozostaje nic innego jak walczyc. Pozdrawiam Odpowiedz Link