applebubble 05.11.09, 22:04 O co chodzi? 5 listopada to tu jakieś święto? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: Fajerwerki 05.11.09, 22:09 A owszem :-) en.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes_Night Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: Fajerwerki 06.11.09, 00:10 u mnie w Diwali bylo znacznie glosniej ;) Odpowiedz Link
xiv Re: Fajerwerki 07.11.09, 22:28 czasem mi sie wydaje, ze jest to swieto nienawisci do zwierzat i ludzi - jak jedni sasiedzi przestaja, to drudzy zaczynaja psy ujadaja a jutro znowu trzeba bedzie wymyc samochód, bo caly bedzie w paprochach Odpowiedz Link
sueellen Re: Fajerwerki 08.11.09, 22:15 Mnie też się to strzelanie nie podoba. Jak nie diwali to parlament chcą wysadzać. A nie podoba mi się... bo żadne z tych świąt nie jest "moje" i w nich po prostu nie uczestniczę! Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Fajerwerki 09.11.09, 13:30 Dlaczego nie "Twoje"? Mieszkasz w takim kraju, gdzie akurat takie swieta sa celebrowane w taki a nie inny sposob. Ja tam lubie wszelkie multikulti wydarzenia w UK. Corka miala diwali w przedszkolu i byla zachwycona hinduskimi tancami i hennna na rekach, jak byl eid mubarak, to tez swietowali, no i christmas time nadchodzi, mozna doswiadczyc wszystkiego. A proba wysadzenia parlamentu - lepsze swietowanie na wesolo, niz na smutno i powaznie wszystko, tak jak w PL. Odpowiedz Link
sueellen Re: Fajerwerki 09.11.09, 14:21 Nie jest moje, bo po prostu nie jest. Nie asymiluję się z hindusami, nie mm wśród nich wielu znajomych, nie mam też bliskich znajomych wśród anglików - w każdym razie nie takich by z nimi gdzieś wychodzić świętować. Paradoksalnie, nie mam też wielu znajomych Polaków, więc polskie świeta też mnie raczej omijają. Obracam się głównie w towarzystwie hiszpańskim - tak wyszło. Odpowiedz Link