star_sand Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 14:08 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam na imie Gosia, 24 lata i mieszkam w Brighton. Do Wielkiej Brytanii przyjechalam w styczniu 2003 roku zeby wreszcie byc z ukochanym. W Polsce skonczylam studia inzynierskie na Politechnice Lodzkiej. Obecnie koncze studia uzupelniajace magisterskie na Uniwersytecie Brighton. Przez te kilkanascie miesiecy pobytu w Anglii udalo mi sie spojrzec na swiat z nieco innej perspektywy. Poznalam juz zalety ale takze i wady zycia w tym miejscu. Link do forum podeslal mi moj chlopak i przyznam, ze pomysl bardzo mi sie spodobal. Gratuluje pomyslu:). Gosia -- gg 3299004 Odpowiedz Link
pyza_uk Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 14:54 Czesc wszystkim, mam na imie Iza, lat 33, zyje w UK od ponad 4 lat wraz z angielskim mezem i 4mies coreczka; mieszkamy w Leigh-on-sea, Essex; obecnie jestem na urlopie macierzynskim, przez urlopem pracowalam w Londynie w kancelari prawniczej, w dziale it; pozdrawiam wszystkich i jesli mieszka w poblizu jakas inna mama to prosze o ujawnienie sie :-)) Odpowiedz Link
ula.mac Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 16:09 Hej, forum odkrylam kilka dni temu zupelnie przypadkiem, do Anglii przyjechalam 8 lat temu, chetnie podziele sie wiedza - prosze pytac - mezatka , dwojka dzieci (3 lata i 4 miesiace), nie pracuje ZAWODOWO (bo opieka nad dziecmi to tez harowka), przed urodzeniem dzieci pracowalam in PROCESS DEVELOPMENT TEAM - PROJECTS MANAGEMENT w ubezpieczeniach (nie za bardzo wiem jak to przetlumaczyc), mieszkam w Chippenham kolo Bath, chetnie poznam nowe osoby (bo te stare...ktore tu mieszkaja wieki jak ja - to chyba juz znam wszystkie z okolic), pozdrawiam cieplutko wszystkie mile panie, ula Odpowiedz Link
hwyl Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 17:12 Witam wszystkich! W Anglii mieszkam od miesiaca, niedawno przezylem przeprowadzke ze slonecznego Cardiff :), gdzie zylem od prawie dwoch lat. Studiuje socjologie w Leicester, przyzwyczajam sie powoli do chlodnych Midlands. Interesuje mnie wszystko co dziwne, nietypowe w tym kraju (od charakterystycznych regionalnych akcentow, do osobnych kurkow na ciepla i zimna wode :). Do zobaczenia na forum! Odpowiedz Link
latarnik Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 17:51 Witam, Ja z kolei przyjechalem do Anglii troche ponad poltora roku temu, na poczatku na prowincje, do Felixstowe. Teraz od 8 miesiecy mieszkam w Londynie i pewnie przez jakis czas tak zostanie. Musze przyznac ze Anglia i ogolnie Wielka Brytania mnie fascynuje, chociaz czesto tez drazni. A, mialo byc cos o sobie ;) Pracuje w branzy morskiej, zreszta jest to moja pasja, wiec nie narzekam. Koncern jest koreanski, w biurze personel miedzynarodowy, nie dosc ze wesolo to jeszcze ciekawie. No i jest z kim powymieniac sie wrazeniami z angielskich dziwactw. Kazdy z nas ma inne spostrzezenia... na przyklad dla mojej kolezanki Wloszki Anglia to miejsce o wysokiej przestepczosci i gdzie bez przerwy kradna. W odroznieniu (podobno) od Wloch. Nie skomentuje :> Pozdrawiam wszystkich i do przeczytania. Odpowiedz Link
anbull Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 18:49 Witam serdecznie, Wczoraj w poszukiwaniu informacji dot.Anglii trafiłam na to forum. Obecnie jestem w Polsce, ale przymierzam się do wyjazdu do Anglii i chciałabym się do tego wyjazdu przygotować. Na chwilę obecną w moim brzuszku siedzi mały wiercipięta, który zgodnie z przewidywaniami ma się urodzić w styczniu przyszłego roku. Dlaczego chcemy szukać szczęścia w Anglii - bo od 5 lat nie możemy (z niemężem) stanąć na nogi. Raz jeden z nas ma pracę raz drugii, a z jednej pencji to tylko wegetować można... Liczyliśmy, że po ukończeniu studiów nasza sytuacja się ustabilizyje, jednak mimo podnoszenia kwalifikacji ciągle jesteśmy w punkcie wyjścia i trochę teraz żałujemy straconego w Polsce czasu i pienidzy na edukację. Mimo trochę pesymistycznego przywitania cieszę się bardzo, że trafiłam na to forum i pozdrawiam Wszystkich ciepło. Ania Odpowiedz Link
netimka 228 18.10.05, 12:32 Witam wszystich serdecznie.... Kasia 26lat, w Angli od pol roku (Preston). Uwielbiam mojego misia, czekolade, zakupy (karte Boots'a mialam wyrobiona nim dostala platnicza z banku)... W Anglii planujemy zostac dluzej, ile zobaczymy... Na swieta jedziemy do Polski, choc wigilia tutaj a potem tydzien szalenstwa na nartach w Zakopanem!!! Na forum trafilam jak sie pojawilo na glownej stronie Gazety, ktora przegladalam znudzona w pracy... w pracy spokojnie a raczej za spokojnie ale jest net i zdobywam to "UK exerience" .... Pozdrawiam Wszystkich serdecznie Odpowiedz Link
onionka Re: Uczestnicy forum 18.10.05, 13:05 Witam, jest mi milo, ze moglam do Was dolaczyc. Lubie sobie czasami poczytac cos polskiego i z reguly lekture zaczynam od Gazety. Jestem w Anglii okolo 3 lat, mieszkam z mezem, kotem Piratem(ma tylko jedno oko) i pupie "monster" w Kencie. O kocie kiedys obiecuje napisac obszerniej bo moim zdaniem to ciekawy gosc. Poza tym jestem wlasciwie housewife. W Polsce zostala moja studiujaca corka i ukochana suka, juz troche zbyt dojrzala na zmiany. Pozdrawiam serdecznie wszystkich uczestnikow Odpowiedz Link
kerii1 Re: Uczestnicy forum 18.10.05, 13:34 Czesc Mam na imie Pegi i mieszkam w Londynie.Jestem tu z rodzinka czyli moim mezem i 7-tnim synem od 3,5 roku.Na chwile obecna nie pracuje(pomijam prace domowe)ale mam nadzieje,ze to zmieni. Pozdrawiam Wszystkich Odpowiedz Link
iva.s Re: Uczestnicy forum 18.10.05, 14:44 Witam serdecznie i dziekuje za przyjecie na forum .Przyjechalam z Zabrza ,mieszkam i pracuje w Chatham w Kent od czterech miesiecy,przyjechalam zauroczona Anglia ,moja corka mieszka tu od czterech lat,zalozyla tu rodzine, a ja stwierdzilam, ze nigdy nie jest za puzno na realizacje marzen,poczekalam tylko, az mlodsza corka skonczy liceum i w zasadzie bez zastanowienia sie przyjechalam .W sobote moja znajoma zadzwonila do mnie i zapytala sie czy chce przyjechac do Anglii ,bo jest praca i moge sie przekanac czy mi sie tu spodoba.No wiec spodobalo mi sie , ide do szkoly, bo zamierzam zostac tu na dluzej.Pozdrawiam wszystkich serdecznie Odpowiedz Link
ania.eastwood Re: Uczestnicy forum 19.10.05, 19:38 witam. dziekuje za przyjecie. nazywam sie ania eastwood i jestem juz ktorys raz w anglii, ale dopiero od 4miesiecy na stale. mieszkam z mezem w Kingston i slicznie tu!!!! Odpowiedz Link
duende1 duende 19.10.05, 19:51 hej wszystkim.mam na imie kasia, jestem w anglii od lipca 2004. Mieszkam w luton, beds z moim ulubionym mezczyzna - kevem.w polsce skonczylam iberystyke, a tu pracuje aktualnie w firmie, ktora produkuje i sprzedaje kuchnie. czytam wasze posty od jakiegos czasu i coraz bardziej sie wciagam, wiec mimo chwilowej niecheci do "obcych" jaka tu zaobserwowalam, postanowilam sie dolaczyc. dziekuje za przyjecie na forum i pozdrawiam znad bulgoczacego i pachnacego gulaszu:) Odpowiedz Link
agamuza Re: Agnieszka / agamuza 25.10.05, 17:26 Znalazlam to forum i spodobalo mi sie - tym bardziej, że od stycznia zastanawiam sie, czy dołączyć do mojego narzeczonego w UK - East Grinstead. Doświadczenie emigracyjne posiadam - mieszkałam blisko 2 lata w USA; wróciłam z powodu choroby taty i jakoś tak zostałam już na stałe w PL. O mnie teraz coś bliżej, czyli: 24,5 lat, prowadzę własne biuro podróży w Warszawie - kontynuje dzieło mamy ;-) Nie jest źle - tylko ta tęsknota i ten marny jeden weekend na miesiąc z TZetem mnie dobijają. I pytanie: jechać czy zostać? Pozdrawiam wszystkich ;-) Odpowiedz Link
catriona Re: Catriona 25.10.05, 17:51 Od dluzszego czasu Was czytam i pozazdroscilam takiej kliki wiec tez sie chcialam zapisac! Od lata 2004 roku mieszkam w Birmingham, ktore mimo swojej nienajciekawszej reputacji jest calkiem ok! nO i prawie wszystkie autobusy prowadza tu POlacy!:) Czuje sie tu dobrze, choc od czasu do czasu dopada mnie troche tesknota, ale to chyba w tych - bardzo rzadkich - momentach, kiedy czuje sie traktowana inaczej = gorzej ze wzgledu na moje pochodzenie. Bardzo lubie tutejszy klimat, usmiechnietych ludzi i to ze o wszytsko tak latwo. Podoba mi sie szacunek dla prawa i to ze my sie go tu tez uczymy, przynajmniej ci, ktorzy maja kontakty z Anglikami. POdoba mi sie, ze mozna wode pic z kranu, choc juz kurki podwojne to mnie irytuja. Podoba mi sie to, z jaka latwoscie ludzie sie tu spotykaja nawet i bez powodu, a szczegolnie w swieta typu urodziny, gdzie kazdy przychodzi na umowiona godzine do pubu zeby troche pogadac i biedny jubilat nie ma obowiazku organizowac proszonej kolacji (przez co najczesciej impreza sprowadza sie do waskiego grona znajomych, ktorzy potem jakos najczesciej i tak menu za plecami jubilata objada). POdoba mi sie, ze ludzie sa dla siebie wyrozumiali, co widac w roznych sytuacjach, jak np te wyzej opisane urodziny, ale i w polityce wobec mniejszosci. Podoba mi sie angielska telewizja, w ktorej zawsze jest cos ciekawego. Podoba mi sie roznorodnosc kuchni, i to ze w taki przystepny sposob Anglikow uczy sie gotowania. Uwielbiam Nigelle Lawson i Nigela Slatera. Ja za wywyijasy roznego rodzaju, a jego za prostote. Dzieki nim nauczylam sie gotowac i sprawia mi to ogromna radosc. Uwielbiam angielska Double Cream, przepadam za jedzenia od Marksa i Sparksa (polecam kawalek jagniecimy pokryty orzeszkami pinii, do tego koniecznie galaretke z czerwonej porzeczki z tego samego zrodla), Melton Mowbray Pork pies, i jescze mnostwo innych rzeczy. A teraz tak zglodnialam, ze musze biec gotowac to co sobie na dzis zaplanowalam - kielbaski w sosie cebulowym na cydrze. Mmmm. Pozdrawiam wszystkich! Catriona Odpowiedz Link
wielka_malutka Re: Uczestnicy forum 25.10.05, 19:34 Witajcie Rodacy! No dobra... To tak mi zostało po wyborach. Jestem Monika, 28 lat, w Anglii z mezem od roku, pracujemy, spodziewamy sie potomka, nie mamy planow czasowych - przyjechalismy na zasadzie "zobaczymy". Pochodzimy z Lublina i Zamościa (polowa z Lublina a polowa z Zamoscia ;) Mieszkamy w Lincolnshire. Czy ktoś kojarzy obrzydliwe miasto Peterborough? Na szczeście nie tam, ale w miasteczku ok 20 mil stamtad... Pozdrawiam i do uslyszenia w eterze... A raczej na złączach... Odpowiedz Link
gogmagog Re: Uczestnicy forum 25.10.05, 22:32 czesc. mieszkam sobie w cambridge, tesknie za polska i zwykle marudze ze chce wracac. choc nie powinnam, bo dobrze mam tutaj. zwykle czytam co maja forumowicze do powiedzenia i razniej mi sie robi, tyle tu radosci i szczescia no i prawie nikt nie marudzi! :) pozdrawiam wszystich! Odpowiedz Link
djabholden Re: Uczestnicy forum 26.10.05, 16:25 Nie do konca wiem czy zostalam przyjeta czy nie bo nie widze zadnych wiadomosci w mojej skrzynce (a wlasciwie skrzynki jeszcze nie znalazlam). Na imie mam Joanna, lat troche ponad 30, maz jeden angielski, chociaz poznany i poslubiony w Polsce juz prawie 10 lat temu, synow mam dwoch, corki jeszcze nie (marze). W UK od 5 lat, teraz na wsi w Lancashire (Stalmine). Na forum trafilam szukajac informacji o mozliwosci odbierania polskiej telewizji bo gdy teraz TV Polonia przechodzi na cyfrowa to musze wybierac miedzy Klanem, Egzaminem z Zycia i Magda M .... Bardzo polubilam forum i jestem juz uzalezniona ku niezadowoleniu moich chlopakow bo ciagle przy komputerze od kilku dni .... Zauwazylam ze sporo z Was jest w Londynie lub pod, a moze ktos jeszcze w Lancashire? Odpowiedz Link
inet1 Re: Uczestnicy forum 26.10.05, 17:42 witam, mam na imię Darek i jak na razie mieszkam w Polsce, ale chyba już niedługo. Dzięki za przyjęcie do forum. pozdrawiam wszystkich. Darek Odpowiedz Link
effata 211. jj-theoneandonly 27.10.05, 17:12 Witam wszystkich! Chociaż mój "oficjalny" nick moze sie wydawać nieco skomplikowany ;-) [kwestia jest czysto "historyczna"], łatwo go skrócić do "JJ". O forum usłyszałem już bardzo dawno od mojej Żony Odpowiedz Link
effata 212. mallgosha - Reading 27.10.05, 17:14 jestem Gosia, 34 lata, W Anglii od maja 2004. W br dolaczyla do mnie moja 13- stoletnia corka. Mieszkam i pracuje w Reading. Bardzo lubie to miasteczko, choc w zasadzie nie ma tu nic ciekawego. Gdy potrzebuje rozrywek zawsze moge wybrac sie do Londynu. Na forum trafilam przez przypadek, lecz dzieki temu dowiedzialam sie kilku ciekawych rzeczy. Odpowiedz Link
vereena Re: 212. mallgosha - Reading 31.10.05, 14:57 Magda. Mieszkam w Londynie od maja tego roku z mężem i córeczką, która urodziła się 4 marca też tego roku. Pracuję jako freelancer dla kilku polskich i jednej londyńskiej gazety, a forum odciąga mnie od pracy :) Pozdrawiam wszystkie Polki w Anglii Magda Odpowiedz Link
aniazpoznania Aniazpoznania 27.10.05, 19:41 Czesc Wszystkim, mam na imie Ania,26 lat,od ponad roku jestem z mezem w Brighton. Po takim czasie moge powiedziec,ze sie zaaklimatyzowalam, choc poczatki byly ciezkie. Pracujemy tu oboje (wciaz ponizej moich ambicji;) wlasnie sie przeprowadzamy do fajnego studia, pomalutku (moze za rok) planujemy dzidziusa. Strasznie sie ciesze, ze znalazlam to forum-fajnie sie Was czyta, pomalu tez zaczne chyba do Was pisac:) Pozdrawiam Ania wczesniej Odpowiedz Link
indie1278 Kasia Augustow/Warszawa 28.10.05, 15:23 hej mam na imie Kasia. Pochodze z Augustowa, ostatnie 6 lat spedzilam w Warszawie. Od trzech tygodni mieszkam w Peterborough -Anglia. Bardzo sie ciesze, ze znalazlam was wszystkie :) uffff, jaka ulga, nie jestem juz sama. Chociaz bardzo samotnie mi tu nadal. Chce przeniesc sie do Cambridge, poniewaz tutaj nie ma szans na wolne miejsce w szkole jezykowej.niestety :( po woli sie wdrazam na forum:) Odpowiedz Link
malina.majka Re: Uczestnicy forum 28.10.05, 16:47 Witam,mam na imie Malina,mieszkam w Anglii prawie 2,5 roku.Wieksza czesc spedzilam w Londynie,w sierpniu przeprowadzilismy sie do Ashford,Kent,gdzie 5tyg temu urodzilam coreczke Maye Amelie:-) Polubilam to forum glownie dlatego,iz jest skrzynia cennych informacji,ktore ostatnio byly mi niezmiernie potrzebne np te dot. wszelakich child benefit czy tax credits;-) Hmmm,co o mnie? Pisarka,( alpha.bn.org.pl/search*pol/a?SEARCH=Kostkowska%2CMalina niegdys sportsmenka a teraz szczesliwa mama:-) Pozdrawiam wszystkich forumowiczow! Odpowiedz Link
agcyb Re: Uczestnicy forum 30.10.05, 17:26 Hej, Mam na imie Agnieszka, 32 lata, w Anglii od lat 4ech. Mieszkam z moja 5 miesieczna coreczka i partnerem Markiem w Stockport. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
ebola_zaire Ebola_Zaire 31.10.05, 21:00 Witam @ll Mam na imie Robert, 28 lat, od dwoch lat w UK, mieszkam w Exeter z moja narzeczona. Do zobaczenia na forum ;) Odpowiedz Link
hanula hanula 08.11.05, 20:30 Mieszkam w Darlington z mężem - Anglikiem i dwiema córeczkami (starsza ma 3 lata, młodsza 8 miesięcy). Jestem tu już ponad pięć lat, przyjechałam zaraz po studiach. W ciągu dnia zajmuję się dziećmi, wieczorami i w weekendy tłumaczę. Tłumaczenie to moja praca i moja wielka pasja. Poza tym kiedyś lubiłam czytać, chodzić do kina i podróżować, a teraz nie mam czasu, bo cierpię na ciężki przypadek uzależnienia od forów internetowych. Odpowiedz Link
deszczowawyspa Re: Uczestnicy forum 09.11.05, 00:07 witam wszystkich Ja jestem Kasia. Mieszkam z mezem(anglikiem) i synkiem(pol na pol) w Glasgow. Na deszczowych wyspach jestem juz 3 lata i tesknie za Polska Zlota Jesienia:) Odpowiedz Link
jula.b Re: Uczestnicy forum 09.11.05, 12:33 Witajcie! Effata 'wpuściła' mnie na forum jakieś2 tyg. temu a ja choć czytam Was codziennie jeszcze się nie wpisałam. Mam na imie Julia, jestem nauczycielką historii choć nigdy w tym zawodzie nie pracowałam. Prawie rok temu wróciłam do PL po 1,5 rocznym pobycie w UK. Zawezwała mnie miłość. Poznaliśmy się dzięki internetowi jak ja już byłam w Anglii więc należało podjąć decyzję o powrocie aby zobaczyć czy przetrwamy jako prawdziwa para. Udało się, od marca mieszkamy razem, w sierpniu kupiliśmy mieszkanie. Mam dobrą pracę, ale tęsknię za Anglią, wspominam i wciąż staram się 'być w temacie'.Teraz powoli oboje myślimy o wyjeździe już razem, choć pewnie nie będzie to łatwe, bo mocno zapuściliśmy tu korzenie ( kredyt choćby).Bardzo trudno było mi wrócić i przystosować się do PL.Tam mieszkałam w Bromley i pracowałam najpierw jako au pairka a potem w kawiarni. Chodziłam do collegu na angielski, zrobiłam certyfikaty. Bardzo dobrze czułam się w UK i dlatego ( głównie z pracy...)dokładnie czytam najprzeróżniejsze pojawiające się tu wątki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
liley11 Re: Uczestnicy forum 11.11.05, 11:49 Witajcie:) Znalazlam Was 3 dni temu. Fora odkrylam dopiero niedawno, wczesniej rozmawialam tylko ze znajomymi z reala na gadu. Balam sie...nie uznawalam virtualnych znajomosci. A teraz moze dlatego, ze przyjaciele sa daleko, troche z samotnosci, zaczelam myszkowac online i musze przyznac, ze przekonalam sie i ciesze sie, ze znalazlam forum "angielskie", gdzie mozna milo spedzic czas. Mieszkam w Londynie od ponad 2 lat, jestem mloda mezatka. Mam wyzej wyksztalcony umysl, a teraz ksztalce ducha. Sciezke kariery w Londynie rozpoczelam od sprzatania, kelnerowania i szefowania w kuchni pabowej, teraz siedze za biurkiem i zbieram angielskie certyfikaty ku polepszeniu przyszlosci. Slonce budzi mnie do zycia. Zima zasypiam, jak niedzwiedz. Dlatego teraz jestem troche melanholijno-zaspana w oczekiwaniu na wiosne i nowe sily zyciowe. Pozdrawiam Was wszytskich cieplo:) Odpowiedz Link
musztarda_ziolowa Re: Uczestnicy forum 20.11.05, 15:38 Witam, mam na imie Dorota, lat 27. Zaraz po Bozym Narodzeniu leciemy z coreczka (11 miesieczna Emilka)do taty w UK. Bedzie nam milo goscic na forum przed wyjadzem oraz w trakcie naszego pobytu w Anglii. Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: Uczestnicy forum 22.11.05, 11:56 witam - jestem Kasia - od 1,5 roku w UK, na forum jako czytelnik od paru miesiecy a teraz postanowilam dac glos - hau hau:) Pozdrawiam Kat Odpowiedz Link
west69 225 (chyba) 23.11.05, 22:28 Witam serdecznie! Dla odmiany jestem facetem, od mniej wiecej 5 miesiecy mieszkam i pracuje w Surrey. Forum przygladam sie od jakichs 7 miesiecy i serdeczne dzieki za sporo przydatnych informacji, ktore ulatwiaja poczatki. Szczegolnie wazne byly....nazwy produktow spozywczych. Moj angielski jest niezly, ale szczerze mowiac nigdy takie slownictwo nie bylo mi potrzebne. Pozdrawiam cieplo! Odpowiedz Link
agusia.h Re: Uczestnicy forum 24.11.05, 17:45 Hej, Effata wpuściła mnie jakiś czas temu, ale dopiero dziś się dopisuję. Mam na imię Aga i od dość niedawna jestem w Anglii. Pół roku temu zapakowałam dzieci i siebie do samolotu i dołączyłam do męża. Teraz jestem "housewife", to znaczy moje pomieszczenie to kuchnia. I od czasu do czasu pokój z komputerem - o ile się do niego dopcham. Odpowiedz Link
malwes 227? Malwes 24.11.05, 22:03 Hej, Ja jeszcze ciągle nie wiem, czy będę Polką w UK czy nie? Firma cały czas negocjuje ;)Zobaczymy - na pewno jestem "duchem" i "sercem" w tym temacie i cieszę się, że jestem z Wami. Odpowiedz Link
cobaea Re: 228 Cobaea 06.12.05, 16:48 Hej:) Obecnie w Londynkowie od marca, wczesniej tez sie tu wpadalo:) I wqyglada na to, ze jeszcze jakis czas tu zostne:) Odpowiedz Link