Dodaj do ulubionych

Uczestnicy forum

• star_sand Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 14:08
      Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam na imie Gosia, 24 lata i mieszkam w
      Brighton. Do Wielkiej Brytanii przyjechalam w styczniu 2003 roku zeby wreszcie
      byc z ukochanym. W Polsce skonczylam studia inzynierskie na Politechnice
      Lodzkiej. Obecnie koncze studia uzupelniajace magisterskie na Uniwersytecie
      Brighton. Przez te kilkanascie miesiecy pobytu w Anglii udalo mi sie spojrzec na
      swiat z nieco innej perspektywy. Poznalam juz zalety ale takze i wady zycia w
      tym miejscu. Link do forum podeslal mi moj chlopak i przyznam, ze pomysl bardzo
      mi sie spodobal. Gratuluje pomyslu:).
      Gosia
      --
      gg 3299004
    • pyza_uk Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 14:54
      Czesc wszystkim, mam na imie Iza, lat 33, zyje w UK od ponad 4 lat wraz z
      angielskim mezem i 4mies coreczka; mieszkamy w Leigh-on-sea, Essex; obecnie
      jestem na urlopie macierzynskim, przez urlopem pracowalam w Londynie w
      kancelari prawniczej, w dziale it; pozdrawiam wszystkich i jesli mieszka w
      poblizu jakas inna mama to prosze o ujawnienie sie :-))
      • ula.mac Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 16:09
        Hej, forum odkrylam kilka dni temu zupelnie przypadkiem, do Anglii przyjechalam
        8 lat temu, chetnie podziele sie wiedza - prosze pytac - mezatka , dwojka
        dzieci (3 lata i 4 miesiace), nie pracuje ZAWODOWO (bo opieka nad dziecmi to
        tez harowka), przed urodzeniem dzieci pracowalam in PROCESS DEVELOPMENT TEAM -
        PROJECTS MANAGEMENT w ubezpieczeniach (nie za bardzo wiem jak to
        przetlumaczyc), mieszkam w Chippenham kolo Bath, chetnie poznam nowe osoby (bo
        te stare...ktore tu mieszkaja wieki jak ja - to chyba juz znam wszystkie z
        okolic), pozdrawiam cieplutko wszystkie mile panie, ula
    • hwyl Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 17:12
      Witam wszystkich!

W Anglii mieszkam od miesiaca, niedawno przezylem przeprowadzke ze slonecznego
      Cardiff :), gdzie zylem od prawie dwoch lat. Studiuje socjologie w Leicester,
      przyzwyczajam sie powoli do chlodnych Midlands. Interesuje mnie wszystko co
      dziwne, nietypowe w tym kraju (od charakterystycznych regionalnych akcentow, do
      osobnych kurkow na ciepla i zimna wode :).

Do zobaczenia na forum!
      • latarnik Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 17:51
        Witam,

Ja z kolei przyjechalem do Anglii troche ponad poltora roku temu, na poczatku
        na prowincje, do Felixstowe. Teraz od 8 miesiecy mieszkam w Londynie i pewnie
        przez jakis czas tak zostanie. Musze przyznac ze Anglia i ogolnie Wielka
        Brytania mnie fascynuje, chociaz czesto tez drazni.

A, mialo byc cos o sobie ;) Pracuje w branzy morskiej, zreszta jest to moja
        pasja, wiec nie narzekam. Koncern jest koreanski, w biurze personel
        miedzynarodowy, nie dosc ze wesolo to jeszcze ciekawie. No i jest z kim
        powymieniac sie wrazeniami z angielskich dziwactw. Kazdy z nas ma inne
        spostrzezenia... na przyklad dla mojej kolezanki Wloszki Anglia to miejsce o
        wysokiej przestepczosci i gdzie bez przerwy kradna. W odroznieniu (podobno) od
        Wloch. Nie skomentuje :>

Pozdrawiam wszystkich i do przeczytania.
    • anbull Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 18:49
      Witam serdecznie,

Wczoraj w poszukiwaniu informacji dot.Anglii trafiłam na to forum.

Obecnie jestem w Polsce, ale przymierzam się do wyjazdu do Anglii i chciałabym
      się do tego wyjazdu przygotować. Na chwilę obecną w moim brzuszku siedzi mały
      wiercipięta, który zgodnie z przewidywaniami ma się urodzić w styczniu
      przyszłego roku.

Dlaczego chcemy szukać szczęścia w Anglii - bo od 5 lat nie możemy (z niemężem)
      stanąć na nogi. Raz jeden z nas ma pracę raz drugii, a z jednej pencji to tylko
      wegetować można... Liczyliśmy, że po ukończeniu studiów nasza sytuacja się
      ustabilizyje, jednak mimo podnoszenia kwalifikacji ciągle jesteśmy w punkcie
      wyjścia i trochę teraz żałujemy straconego w Polsce czasu i pienidzy na
      edukację.

Mimo trochę pesymistycznego przywitania cieszę się bardzo, że trafiłam na to
      forum i pozdrawiam Wszystkich ciepło. Ania
    • netimka 228 18.10.05, 12:32
      Witam wszystich serdecznie....
      Kasia 26lat, w Angli od pol roku (Preston). Uwielbiam mojego misia, czekolade,
      zakupy (karte Boots'a mialam wyrobiona nim dostala platnicza z banku)... W
      Anglii planujemy zostac dluzej, ile zobaczymy... Na swieta jedziemy do Polski,
      choc wigilia tutaj a potem tydzien szalenstwa na nartach w Zakopanem!!!

Na forum trafilam jak sie pojawilo na glownej stronie Gazety, ktora
      przegladalam znudzona w pracy... w pracy spokojnie a raczej za spokojnie ale
      jest net i zdobywam to "UK exerience" ....

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
    • onionka Re: Uczestnicy forum 18.10.05, 13:05
      Witam, jest mi milo, ze moglam do Was dolaczyc. Lubie sobie czasami poczytac
      cos polskiego i z reguly lekture zaczynam od Gazety.
      Jestem w Anglii okolo 3 lat, mieszkam z mezem, kotem Piratem(ma tylko jedno
      oko) i pupie "monster" w Kencie. O kocie kiedys obiecuje napisac obszerniej bo
      moim zdaniem to ciekawy gosc. Poza tym jestem wlasciwie housewife.
      W Polsce zostala moja studiujaca corka i ukochana suka, juz troche zbyt
      dojrzala na zmiany.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkich uczestnikow
    • kerii1 Re: Uczestnicy forum 18.10.05, 13:34
      Czesc
      Mam na imie Pegi i mieszkam w Londynie.Jestem tu z rodzinka czyli moim
      mezem i 7-tnim synem od 3,5 roku.Na chwile obecna nie pracuje(pomijam prace
      domowe)ale mam nadzieje,ze to zmieni.
      Pozdrawiam Wszystkich
    • iva.s Re: Uczestnicy forum 18.10.05, 14:44
      Witam serdecznie i dziekuje za przyjecie na forum .Przyjechalam z
      Zabrza ,mieszkam i pracuje w Chatham w Kent od czterech miesiecy,przyjechalam
      zauroczona Anglia ,moja corka mieszka tu od czterech lat,zalozyla tu rodzine, a
      ja stwierdzilam, ze nigdy nie jest za puzno na realizacje marzen,poczekalam
      tylko, az mlodsza corka skonczy liceum i w zasadzie bez zastanowienia sie
      przyjechalam .W sobote moja znajoma zadzwonila do mnie i zapytala sie czy chce
      przyjechac do Anglii ,bo jest praca i moge sie przekanac czy mi sie tu
      spodoba.No wiec spodobalo mi sie , ide do szkoly, bo zamierzam zostac tu na
      dluzej.Pozdrawiam wszystkich serdecznie
      • ania.eastwood Re: Uczestnicy forum 19.10.05, 19:38
        witam. dziekuje za przyjecie. nazywam sie ania eastwood i jestem juz ktorys raz
        w anglii, ale dopiero od 4miesiecy na stale. mieszkam z mezem w Kingston i
        slicznie tu!!!!
    • duende1 duende 19.10.05, 19:51
      hej wszystkim.mam na imie kasia, jestem w anglii od lipca 2004. Mieszkam w
      luton, beds z moim ulubionym mezczyzna - kevem.w polsce skonczylam iberystyke,
      a tu pracuje aktualnie w firmie, ktora produkuje i sprzedaje kuchnie. czytam
      wasze posty od jakiegos czasu i coraz bardziej sie wciagam, wiec mimo chwilowej
      niecheci do "obcych" jaka tu zaobserwowalam, postanowilam sie dolaczyc.
      dziekuje za przyjecie na forum i pozdrawiam znad bulgoczacego i pachnacego
      gulaszu:)
    • agamuza Re: Agnieszka / agamuza 25.10.05, 17:26
      Znalazlam to forum i spodobalo mi sie - tym bardziej, że od stycznia
      zastanawiam sie, czy dołączyć do mojego narzeczonego w UK - East Grinstead.
      Doświadczenie emigracyjne posiadam - mieszkałam blisko 2 lata w USA; wróciłam z
      powodu choroby taty i jakoś tak zostałam już na stałe w PL. O mnie teraz coś
      bliżej, czyli: 24,5 lat, prowadzę własne biuro podróży w Warszawie - kontynuje
      dzieło mamy ;-) Nie jest źle - tylko ta tęsknota i ten marny jeden weekend na
      miesiąc z TZetem mnie dobijają. I pytanie: jechać czy zostać?
      Pozdrawiam wszystkich ;-)
    • catriona Re: Catriona 25.10.05, 17:51
      Od dluzszego czasu Was czytam i pozazdroscilam takiej kliki wiec tez sie
      chcialam zapisac!
      Od lata 2004 roku mieszkam w Birmingham, ktore mimo swojej nienajciekawszej
      reputacji jest calkiem ok! nO i prawie wszystkie autobusy prowadza tu POlacy!:)
      Czuje sie tu dobrze, choc od czasu do czasu dopada mnie troche tesknota, ale to
      chyba w tych - bardzo rzadkich - momentach, kiedy czuje sie traktowana inaczej =
      gorzej ze wzgledu na moje pochodzenie.
      Bardzo lubie tutejszy klimat, usmiechnietych ludzi i to ze o wszytsko tak latwo.
      Podoba mi sie szacunek dla prawa i to ze my sie go tu tez uczymy, przynajmniej
      ci, ktorzy maja kontakty z Anglikami. POdoba mi sie, ze mozna wode pic z kranu,
      choc juz kurki podwojne to mnie irytuja. Podoba mi sie to, z jaka latwoscie
      ludzie sie tu spotykaja nawet i bez powodu, a szczegolnie w swieta typu
      urodziny, gdzie kazdy przychodzi na umowiona godzine do pubu zeby troche pogadac
      i biedny jubilat nie ma obowiazku organizowac proszonej kolacji (przez co
      najczesciej impreza sprowadza sie do waskiego grona znajomych, ktorzy potem
      jakos najczesciej i tak menu za plecami jubilata objada). POdoba mi sie, ze
      ludzie sa dla siebie wyrozumiali, co widac w roznych sytuacjach, jak np te wyzej
      opisane urodziny, ale i w polityce wobec mniejszosci.
      Podoba mi sie angielska telewizja, w ktorej zawsze jest cos ciekawego. Podoba mi
      sie roznorodnosc kuchni, i to ze w taki przystepny sposob Anglikow uczy sie
      gotowania.
      Uwielbiam Nigelle Lawson i Nigela Slatera. Ja za wywyijasy roznego rodzaju, a
      jego za prostote. Dzieki nim nauczylam sie gotowac i sprawia mi to ogromna radosc.
      Uwielbiam angielska Double Cream, przepadam za jedzenia od Marksa i Sparksa
      (polecam kawalek jagniecimy pokryty orzeszkami pinii, do tego koniecznie
      galaretke z czerwonej porzeczki z tego samego zrodla), Melton Mowbray Pork pies,
      i jescze mnostwo innych rzeczy. A teraz tak zglodnialam, ze musze biec gotowac
      to co sobie na dzis zaplanowalam - kielbaski w sosie cebulowym na cydrze. Mmmm.

Pozdrawiam wszystkich!
      Catriona
    • wielka_malutka Re: Uczestnicy forum 25.10.05, 19:34
      Witajcie Rodacy!
      No dobra... To tak mi zostało po wyborach. Jestem Monika, 28 lat, w Anglii z
      mezem od roku, pracujemy, spodziewamy sie potomka, nie mamy planow czasowych -
      przyjechalismy na zasadzie "zobaczymy". Pochodzimy z Lublina i Zamościa (polowa
      z Lublina a polowa z Zamoscia ;) Mieszkamy w Lincolnshire. Czy ktoś kojarzy
      obrzydliwe miasto Peterborough? Na szczeście nie tam, ale w miasteczku ok 20 mil
      stamtad...
      Pozdrawiam i do uslyszenia w eterze... A raczej na złączach...
    • gogmagog Re: Uczestnicy forum 25.10.05, 22:32
      czesc. mieszkam sobie w cambridge, tesknie za polska i zwykle marudze ze chce
      wracac. choc nie powinnam, bo dobrze mam tutaj. zwykle czytam co maja
      forumowicze do powiedzenia i razniej mi sie robi, tyle tu radosci i szczescia
      no i prawie nikt nie marudzi! :) pozdrawiam wszystich!
    • djabholden Re: Uczestnicy forum 26.10.05, 16:25
      Nie do konca wiem czy zostalam przyjeta czy nie bo nie widze zadnych wiadomosci
      w mojej skrzynce (a wlasciwie skrzynki jeszcze nie znalazlam). Na imie mam
      Joanna, lat troche ponad 30, maz jeden angielski, chociaz poznany i poslubiony
      w Polsce juz prawie 10 lat temu, synow mam dwoch, corki jeszcze nie (marze). W
      UK od 5 lat, teraz na wsi w Lancashire (Stalmine). Na forum trafilam szukajac
      informacji o mozliwosci odbierania polskiej telewizji bo gdy teraz TV Polonia
      przechodzi na cyfrowa to musze wybierac miedzy Klanem, Egzaminem z Zycia i
      Magda M .... Bardzo polubilam forum i jestem juz uzalezniona ku niezadowoleniu
      moich chlopakow bo ciagle przy komputerze od kilku dni .... Zauwazylam ze sporo
      z Was jest w Londynie lub pod, a moze ktos jeszcze w Lancashire?
    • inet1 Re: Uczestnicy forum 26.10.05, 17:42
      witam, mam na imię Darek i jak na razie mieszkam w Polsce, ale chyba już
      niedługo. Dzięki za przyjęcie do forum. pozdrawiam wszystkich. Darek
    • effata 211. jj-theoneandonly 27.10.05, 17:12
      Witam wszystkich!

Chociaż mój "oficjalny" nick moze sie wydawać nieco skomplikowany ;-) [kwestia
      jest czysto "historyczna"], łatwo go skrócić do "JJ".

O forum usłyszałem już bardzo dawno od mojej Żony
    • effata 212. mallgosha - Reading 27.10.05, 17:14
      jestem Gosia, 34 lata, W Anglii od maja 2004. W br dolaczyla do mnie moja 13-
      stoletnia corka. Mieszkam i pracuje w Reading. Bardzo lubie to miasteczko, choc
      w zasadzie nie ma tu nic ciekawego. Gdy potrzebuje rozrywek zawsze moge wybrac
      sie do Londynu. Na forum trafilam przez przypadek, lecz dzieki temu
      dowiedzialam sie kilku ciekawych rzeczy.
      • vereena Re: 212. mallgosha - Reading 31.10.05, 14:57
        Magda. Mieszkam w Londynie od maja tego roku z mężem i córeczką, która urodziła
        się 4 marca też tego roku. Pracuję jako freelancer dla kilku polskich i jednej
        londyńskiej gazety, a forum odciąga mnie od pracy :)
        Pozdrawiam wszystkie Polki w Anglii
        Magda
    • aniazpoznania Aniazpoznania 27.10.05, 19:41
      Czesc Wszystkim,
      mam na imie Ania,26 lat,od ponad roku jestem z mezem w Brighton.
      Po takim czasie moge powiedziec,ze sie zaaklimatyzowalam,
      choc poczatki byly ciezkie.
      Pracujemy tu oboje (wciaz ponizej moich ambicji;)
      wlasnie sie przeprowadzamy do fajnego studia,
      pomalutku (moze za rok) planujemy dzidziusa.
      Strasznie sie ciesze,
      ze znalazlam to forum-fajnie sie Was czyta,
      pomalu tez zaczne chyba do Was pisac:)

Pozdrawiam
      Ania

wczesniej
      • indie1278 Kasia Augustow/Warszawa 28.10.05, 15:23
        hej
        mam na imie Kasia. Pochodze z Augustowa, ostatnie 6 lat spedzilam w Warszawie.
        Od trzech tygodni mieszkam w Peterborough -Anglia. Bardzo sie ciesze, ze
        znalazlam was wszystkie :) uffff, jaka ulga, nie jestem juz sama. Chociaz
        bardzo samotnie mi tu nadal. Chce przeniesc sie do Cambridge, poniewaz tutaj
        nie ma szans na wolne miejsce w szkole jezykowej.niestety :(
        po woli sie wdrazam na forum:)
    • malina.majka Re: Uczestnicy forum 28.10.05, 16:47
      Witam,mam na imie Malina,mieszkam w Anglii prawie 2,5 roku.Wieksza czesc
      spedzilam w Londynie,w sierpniu przeprowadzilismy sie do Ashford,Kent,gdzie
      5tyg temu urodzilam coreczke Maye Amelie:-) Polubilam to forum glownie
      dlatego,iz jest skrzynia cennych informacji,ktore ostatnio byly mi niezmiernie
      potrzebne np te dot. wszelakich child benefit czy tax credits;-) Hmmm,co o
      mnie? Pisarka,( alpha.bn.org.pl/search*pol/a?SEARCH=Kostkowska%2CMalina
      niegdys sportsmenka a teraz szczesliwa mama:-) Pozdrawiam wszystkich
      forumowiczow!
    • agcyb Re: Uczestnicy forum 30.10.05, 17:26
      Hej, Mam na imie Agnieszka, 32 lata, w Anglii od lat 4ech. Mieszkam z moja 5
      miesieczna coreczka i partnerem Markiem w Stockport.

Pozdrawiam:)
      • ebola_zaire Ebola_Zaire 31.10.05, 21:00
        Witam @ll

Mam na imie Robert, 28 lat, od dwoch lat w UK, mieszkam w Exeter z moja narzeczona. Do zobaczenia na forum ;)
    • hanula hanula 08.11.05, 20:30
      Mieszkam w Darlington z mężem - Anglikiem i dwiema córeczkami (starsza ma 3
      lata, młodsza 8 miesięcy). Jestem tu już ponad pięć lat, przyjechałam zaraz po
      studiach. W ciągu dnia zajmuję się dziećmi, wieczorami i w weekendy tłumaczę.
      Tłumaczenie to moja praca i moja wielka pasja. Poza tym kiedyś lubiłam czytać,
      chodzić do kina i podróżować, a teraz nie mam czasu, bo cierpię na ciężki
      przypadek uzależnienia od forów internetowych.
    • deszczowawyspa Re: Uczestnicy forum 09.11.05, 00:07
      witam wszystkich
      Ja jestem Kasia. Mieszkam z mezem(anglikiem) i synkiem(pol na pol) w Glasgow.
      Na deszczowych wyspach jestem juz 3 lata i tesknie za Polska Zlota Jesienia:)
    • jula.b Re: Uczestnicy forum 09.11.05, 12:33
      Witajcie! Effata 'wpuściła' mnie na forum jakieś2 tyg. temu a ja choć czytam
      Was codziennie jeszcze się nie wpisałam. Mam na imie Julia, jestem nauczycielką
      historii choć nigdy w tym zawodzie nie pracowałam. Prawie rok temu wróciłam do
      PL po 1,5 rocznym pobycie w UK. Zawezwała mnie miłość. Poznaliśmy się dzięki
      internetowi jak ja już byłam w Anglii więc należało podjąć decyzję o powrocie
      aby zobaczyć czy przetrwamy jako prawdziwa para. Udało się, od marca mieszkamy
      razem, w sierpniu kupiliśmy mieszkanie. Mam dobrą pracę, ale tęsknię za Anglią,
      wspominam i wciąż staram się 'być w temacie'.Teraz powoli oboje myślimy o
      wyjeździe już razem, choć pewnie nie będzie to łatwe, bo mocno zapuściliśmy tu
      korzenie ( kredyt choćby).Bardzo trudno było mi wrócić i przystosować się do
      PL.Tam mieszkałam w Bromley i pracowałam najpierw jako au pairka a potem w
      kawiarni. Chodziłam do collegu na angielski, zrobiłam certyfikaty. Bardzo
      dobrze czułam się w UK i dlatego ( głównie z pracy...)dokładnie czytam
      najprzeróżniejsze pojawiające się tu wątki.Pozdrawiam.
      • liley11 Re: Uczestnicy forum 11.11.05, 11:49
        Witajcie:) Znalazlam Was 3 dni temu. Fora odkrylam dopiero niedawno, wczesniej
        rozmawialam tylko ze znajomymi z reala na gadu. Balam sie...nie uznawalam
        virtualnych znajomosci. A teraz moze dlatego, ze przyjaciele sa daleko, troche
        z samotnosci, zaczelam myszkowac online i musze przyznac, ze przekonalam sie i
        ciesze sie, ze znalazlam forum "angielskie", gdzie mozna milo spedzic czas.
        Mieszkam w Londynie od ponad 2 lat, jestem mloda mezatka. Mam wyzej
        wyksztalcony umysl, a teraz ksztalce ducha. Sciezke kariery w Londynie
        rozpoczelam od sprzatania, kelnerowania i szefowania w kuchni pabowej, teraz
        siedze za biurkiem i zbieram angielskie certyfikaty ku polepszeniu przyszlosci.
        Slonce budzi mnie do zycia. Zima zasypiam, jak niedzwiedz. Dlatego teraz jestem
        troche melanholijno-zaspana w oczekiwaniu na wiosne i nowe sily zyciowe.
        Pozdrawiam Was wszytskich cieplo:)
    • musztarda_ziolowa Re: Uczestnicy forum 20.11.05, 15:38
      Witam, mam na imie Dorota, lat 27. Zaraz po Bozym Narodzeniu leciemy z coreczka
      (11 miesieczna Emilka)do taty w UK. Bedzie nam milo goscic na forum przed
      wyjadzem oraz w trakcie naszego pobytu w Anglii.
      • patch_of_heaven Re: Uczestnicy forum 22.11.05, 11:56
        witam - jestem Kasia - od 1,5 roku w UK, na forum jako czytelnik od paru
        miesiecy a teraz postanowilam dac glos - hau hau:) Pozdrawiam

Kat
        • west69 225 (chyba) 23.11.05, 22:28
          Witam serdecznie! Dla odmiany jestem facetem, od mniej wiecej 5 miesiecy
          mieszkam i pracuje w Surrey. Forum przygladam sie od jakichs 7 miesiecy i
          serdeczne dzieki za sporo przydatnych informacji, ktore ulatwiaja poczatki.
          Szczegolnie wazne byly....nazwy produktow spozywczych. Moj angielski jest
          niezly, ale szczerze mowiac nigdy takie slownictwo nie bylo mi potrzebne.
          Pozdrawiam cieplo!
    • agusia.h Re: Uczestnicy forum 24.11.05, 17:45
      Hej, Effata wpuściła mnie jakiś czas temu, ale dopiero dziś się dopisuję.

Mam na imię Aga i od dość niedawna jestem w Anglii. Pół roku temu
      zapakowałam dzieci i siebie do samolotu i dołączyłam do męża. Teraz
      jestem "housewife", to znaczy moje pomieszczenie to kuchnia. I od czasu do czasu
      pokój z komputerem - o ile się do niego dopcham.
      • malwes 227? Malwes 24.11.05, 22:03
        Hej,
        Ja jeszcze ciągle nie wiem, czy będę Polką w UK czy nie? Firma cały czas
        negocjuje ;)Zobaczymy - na pewno jestem "duchem" i "sercem" w tym temacie i
        cieszę się, że jestem z Wami.
        • cobaea Re: 228 Cobaea 06.12.05, 16:48
          Hej:) Obecnie w Londynkowie od marca, wczesniej tez sie tu wpadalo:)
          I wqyglada na to, ze jeszcze jakis czas tu zostne:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka