Dodaj do ulubionych

pytanie o child benefit

08.07.05, 13:05
Dziewczyny, help me! Zapytała mnie jakas kobieta, czy jej mąż, ktory pracuje
w LOndynie moze dostac child benefit na dziecko, ktore razem z matka przebywa
w Polsce. Kompletnie nic nie wiem na ten temat :-/ A wy?
Obserwuj wątek
    • violus22 Re: pytanie o child benefit 08.07.05, 13:38
      niestety nie moze
      chlid benefit jest na dzieci, ktory zyja w uk
      • pentelka Re: pytanie o child benefit 08.07.05, 17:30
        Violus, dziekuje za odpowiedz :-)
        • and1024 Re: pytanie o child benefit 31.08.05, 19:45
          Z tego co mi wiadom to jest taka mozliwosc.
          Jezeli jedno z rodzicow jest w UK a dziecko w PL dalej mozna
          sie ubiegac o child benefits. W takim przypadku UK wysyla formularze
          E411 do Polski i dalej sprawa jest kontynuowana w Polsce.
          Warto zerknac na ponizszy link:
          www.mazovia.pl/p_akt_inf.asp?id=1140
          Warto przestudiowac dokladnie broszurke SA29: Your social security insurance
          benefits and healthcare rights in European Economic Area

Uwaga !!!! page 32:
          "you can usually get UK Child Benefit for
          your children, even if they are living in
          another EEA country."

Tutaj UK zazwyczaj udziela blednych informacji, po prostu
          nie orientuja sie za bardzo w sprawach miedzynarodowych zasilkow.
          A tymczasem nam one przysluguja nawet jak dziecko nie mieszka w UK.
          Nalezy im to przypomniec.

Pozdrawiam
          • violus22 Re: pytanie o child benefit 31.08.05, 23:32
            hmmm.. to ciekawe, pierwszy raz o tym slysze/czytam.
            ale czy znasz juz jakies przypadki ze ktos dostal zasilek bedac tu w uk, a
            dziecko w polsce? jak narazie to jestesmy jeszcze A8 a nie tak sobie EEA;) mamy
            ograniczone prawa. a moze to dopiero po roku pobytu?
            • and1024 Re: pytanie o child benefit 31.08.05, 23:53
              Co to jest A8 ?

W moim informatorze jest napisane:

EEA countries are:
              -Austria
              -Belgia
              -Czech Republic
              - ...
              - ...
              - ...
              - Poland
              - Portugal
              - Slovakia
              - United Kingdom

Ja mam taka sytuacje ze jestem tutaj a zona z dzieckiem w PL.
              Z tego co wiem to nie ma zadnych ograniczen tylko troche sie czeka na decyzje.
              Osobiscie zlozylem wniosek o Child benefits. Dzwonilem dodatkowo do nich,
              przyslali mi dodatkowe druczki i potwierdzili ze faktycznie na kolejnym etapie
              wysylaja druki E411 do Polski.
              Nie sa to sprawy standardowe, dlatego duzo ludzi sie w tym nie orientuje.
              W Polsce te sprawy koordynuja Urzedy Marszalkowskie. Ja niestety dalej czekam
              na odpowiedz z Child Benefits Office.

• violus22 Re: pytanie o child benefit 01.09.05, 00:20
                Kraje A8 to: republika czeska, estonia, wegry, lotwa, litwa, polska, slowacja i
                slowenia.
                • violus22 Re: pytanie o child benefit 01.09.05, 01:05
                  z tego co sie orientuje, nabywamy prawa takie same jak EEA po roku pracy w uk.
                  • pentelka Re: pytanie o child benefit 01.09.05, 09:42
                    oj, juz wszystko wiem. nawet jesli dziecko wraz z matka przebywa w innym kraju
                    niz ojciec, ktoremu nalezy sie swiadczenie rodzinne, moze je otrzymywac.
                    dotyczy to wszystkich krajow EU. a wszystko dzieki tzw. koordynacji systemów
                    zabezpieczen socjalnych w EU. traktuje o tym rozporządzenie Rady Europy nr
                    1408/71. w POlsce instytucja ktora sie tym zajmuje jest Ministerstwo Polityki
                    Socjalnej. w materialach informacyjnych są podane strony www MPS, gdzie mozna
                    znalezc takie informacje, ale ... są nieaktywne:-) mozna sobie tez wydzwaniac
                    do ministerstwa. po 8 osobie, z ktora rozmawialam i ktora nie miala o tym
                    pojecia, zrezygnowalam. jakas blokada informacyjna czy co???? brrrrr
                    • and1024 Re: pytanie o child benefit 01.09.05, 10:28
                      W tej sprawie mysle ze waro skontaktowac sie z :

Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej
                      ul. Nowogrodzka 62a
                      02-002 Warszawa
                      numer telefonu: (22) 622-42-32 wew. 13, 31 tel./fax. (22) 622-33-06
                      • and1024 Re: pytanie o child benefit 01.09.05, 18:32
                        Dzisiaj sie dowiedzialem ze te skomplikowane procedury jednak dzialaja.
                        UK przeslala do PL formularz serii E400 i teraz PL musi potwierdzic dane osobowe
                        zony i dziecka. Mam nadzieje ze nie bedzie wiekszych problemow, chociaz nigdy
                        nic nie wiadomo.
                        • violus22 Re: pytanie o child benefit 01.09.05, 19:26
                          to ciekawy temat:) troche poszperalam w necie i np na tej stronie
                          www.adviceguide.org.uk/index/life/benefits/benefits_for_families_and_chil
                          dren/index/life/benefits/benefits_for_families_and_children.htm jest
                          napisane: 'You can get Child Benefit if you are responsible for a child aged
                          under 16, or a young person aged under 19 if they are still in full-time
                          education up to A level or equivalent. This means that most parents can get
                          Child Benefit, but you can also get it if you are bringing up a child and you
                          are not the biological parent. You cannot usually get Child Benefit for a child
                          you are fostering. You get Child Benefit for each child you are responsible
                          for. Usually, you and your child have to be living in the UK to claim Child
                          Benefit. If you do not live in the UK, you leave the UK for more than a few
                          weeks, or your child is not living in the UK, the rules are complicated. You
                          cannot usually claim Child Benefit for a child who is in local authority care
                          or in prison.'
                          Znalazlam kilka przykladow, ze dziecko jest w uk, a rodzic pracuje w innym
                          kraju ue to wtedy ten inny kraj placi child benefit, ale jeszcze nie znalazlam
                          jak to jest gdy dziecko nigdy nie bylo w uk, ale szukam dalej. heh a moze wy
                          bedziecie 'zywym' przykladem:)
                          • and1024 Re: pytanie o child benefit 01.09.05, 20:09
                            Jak cos sie ruszy w tej spawie w moim przypadku to napewno dam znac.
                            Jak narazie wyglada OK. Tylko niestety papierologia jest koszmarna.
                            • and1024 Re: pytanie o child benefit 01.12.05, 00:17
                              A jednak dziala. 6 miesiecy po zlozeniu wniosku dostalem pozytywna decyzje :-)
                              Zaplacili wstecz od samego poczatku mojego pobutu w UK czyli od 1.04.2005.
                              Wniosek z tego taki ze pomimo dziecko znajduje sie w PL nadal mozna odbierac
                              child benefits w UK.

Zycze wszystkim powodzenia i wytrwalosci, warto czekac :-)
    • tbo5r pytanie o child benefit 02.09.05, 19:34
      A co potrzeba zlozyc zeby dostac child benefit? czy sa jakies minimalne okresy
      czekania na to? a co z Child Tax credit?
      • duende1 Re: pytanie o child benefit 01.12.05, 09:09
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=25289693&a=25291150
        warto czytac poprzednie watki ;) to wszystko juz bylo. nie wiem czy dpbrze
        wkleil mi sie link. jesli nie dziala, to wejdz na pierwszej stronie
        w "praktyczne informacje" a potem w "benefity".
        • mallgosha Re: pytanie o child benefit 01.12.05, 20:54
          Przyznano mi Child benefit od momentu, gdy corka tu przyjechala. Pozniej
          doplacono wyrownanie za 3 miesiace wstecz choc wcale o to nie prosilam. Za te
          trzy miesiace otrzymywalam tzw rodzinne w Polsce, o czym poinformowalam Inland
          Revenue we wniosku o Child benefit. A oni nic, tylko mi pienizki przeslali.
          Teraz bede musiala gdzies zwrocic pieniadze, bo wyglada na to, ze pobralam dwa
          razy to samo swiadczenie.
          • eballieu Re: pytanie o child benefit 01.12.05, 21:00
            Do Violus w sumie to jest, bo prosila o zywe przyklady.
            Ja Polka, maz Belg, dziecko przebywa z nami w UK.
            Cos w rodzaju child benefit pobieramy w Belgii. Moglismy tez w Anglii. Kwestia
            naszego wyboru.
            Tak nas poinformowano.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka