natalia.brzeska 01.09.05, 20:13 ...Garlic & herb dip Sainsbury's. Lezy przy chipsach, czy tam crisps :-) Uzywam go jednak jako sosu do salatek/surowek. O wiele lepszy od tradycyjnych sosow czosnkowych. Moze dopisujcie, co Wy polecacie :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leggetta Re: Bardzo polecam... 01.09.05, 20:32 oj lubie takie rzeczy, a pozniej pije hektolitry pu-ercha ( i dziwie sie ze nie skutkuje;) ) Odpowiedz Link
edavenpo Re: Bardzo polecam... 01.09.05, 21:05 Juz raz polecalam ale polece jeszcze raz: Jogurty Rachel's Organic Odpowiedz Link
eballieu Re: Bardzo polecam... 01.09.05, 21:28 Polecam robienie dipow i sosow do salatek wlasnorecznie:) A ja moge polecic, cos czego w Polsce nie ma. A na pewno nie w powiatowych miastach. Widzialam kiedys w Warszawie - byl strasznie drogi. Okon morski (sea bass). To jedna z moich ulubionych ryb. Obsypuje ja sola morska i na 20 minut do piekarnika na 220 stopni. Pozniej filetuje i danie gotowe. Jeden okon jest wystarczajacy na dwie osoby. Filety na talerzu mozna posypac pieprzem, polac oliwa z oliwek lub sosem vinaigrette. To jedno z najprostrzych dan jakie znam, dla leniuchow. A okon morski to jeszcze jedna z tych niewielu ryb, ktore pachna morzem i smakuja jak ryba. Okon morski do kupienia wszedzie w Anglii. Odpowiedz Link
ralphos Re: Bardzo polecam... 01.09.05, 21:38 Czosnek?? Fu! To powinno być prawnie zakazane! A przynajmniej pojawianie się w miejscach publicznych po jego jedzeniu. Udusić się można, w Warszawie wiele razy musiałem w trybie natychmiastowym uciekać z tramwaju lub autobusu bo wsiadał jakiś amator broni biologicznej. Nie można palić papierosów w miejscach publicznych, tramwajach, itd., ale dusić innych czosnkiem można. Odpowiedz Link
eballieu Re: Bardzo polecam... 01.09.05, 22:16 Przepraszam jesli to przeze mnie musiales wysiadac ze srodka komunikacji miejskiej. Pochlaniam czosnek w ilosciach ogromnych. A ogladaliscie film "Eurotrip" - odwiedzajcy Francje angielski kibic nazwal Francuza "Fucking garlic bread". Odpowiedz Link
mgna Re: Bardzo polecam... 22.10.05, 12:45 > Czosnek?? Fu! To powinno być prawnie zakazane! A przynajmniej pojawianie się w > miejscach publicznych po jego jedzeniu hee, hee, heee....choc ja czosnek uwielbiam w daniach, to wiem o czym mowisz kiedy to inni objedli sie kurczakiem wypchanym przynajmniej DWOMA GLOWKAMI czosnku w sosie kurczakowo-czosnkowym, a ja nie....na pocieszenie mam to ze ja przynajmniej tego kurczaka nie przyzadzalam tylko maz. Ci co posmakowali mezowego kurczaka twierdza ze jest bardzo pysznym. Ja z kolei polecam peruwianskie asparagus (asparagi, po polsku?) albo na parze albo na trzy minuty z roztopionym maselkiem i czosnkiem na patelni. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Bardzo polecam... 22.10.05, 21:15 mgna napisała: > Ja z kolei polecam peruwianskie asparagus (asparagi, po polsku?) albo na parze > albo na trzy minuty z roztopionym maselkiem i czosnkiem na patelni. Asparagus- po polsku szparagi :-) Odpowiedz Link
eballieu Re: Bardzo polecam... 01.09.05, 22:17 Czosnek, czekolada czarna i czerwone wytrawne wino - lekarstwa na dlugowiecznosc. Polecam. To tak w ramach powrotu do watku. Odpowiedz Link
jennifer_e Re: Bardzo polecam... 01.09.05, 22:25 crumpets! może takie zwyczajne, ale ja mam takie fazy, że potrafię przez kilka tygodni jeść na śniadanie tylko crupety właśnie. Wrzucam do tostera a potem smaruję drzemem (polskim oczywiście), albo serkiem pleśnowym, albo pesto, albo czymkolwiek innym. bardzo smaczna alternatywa dla gumowego chleba tostowego ;) Odpowiedz Link
izabelski Re: Bardzo polecam... 01.09.05, 23:29 Brioche - to takie wilgotne ciasto drozdzowe moje dzieci uwielbiaja Odpowiedz Link
jennifer_e Re: Bardzo polecam... 01.09.05, 23:34 iza, ja też uwielbiam! jest po prostu przepyszne! szczególnie utostowane, z dżemem i bananami :)) Odpowiedz Link
effata Re: Bardzo polecam... 22.10.05, 02:13 Jakby się ktoś pokusił o statystyki, to nie wiem czy pierwszego miejsca nie zajęłyby jednak wątki 'żywieniowe'. A ten odświeżam, bo brzmi smakowicie. Może się ktoś jeszcze dopisze. Po resztę wskazówek co do kulinarnych przysmaków zapraszam tu Ps. Gdzie to brioche można dostać, raczej w supermarketach, czy cukierniach?n Z góry dziękuję :) -- Don't guess. -- Always look on the bright side of life. Odpowiedz Link
monia72 Re: Bardzo polecam... 22.10.05, 08:30 Ja brioche (czyli drozdzowke) kupuje w Sainsbury, ale widzialam tez w Waitrose - bardzo lubimy :) A dziekuje wszystkim za pomysly wlasnie brioche no i crumpetsy :))) Odpowiedz Link
mgna Re: Bardzo polecam... 22.10.05, 12:50 W Costco jest ta sama brioche, ale o wiele tansza niz w Sainsbury's. Za dwa bochenki placi sie zaledwie £2 z drobiazgami. W kazdym badz razie brioche sklepowa smakuje rownie pysznie jak mojej Babuni (Babunia w niebie, ale zapewne za to mi teraz grozi palcem). Odpowiedz Link
mgna Re: Bardzo polecam... 22.10.05, 12:54 Wode z rozy do ciasta :) Rowniez woda z rozy (oczywiscie z innej butelki!) myje twarz. Drzem z rozy wymieszany z polskimi sliwkowymi powidlami jest przepyszny do ciastek i paczkow :) No nic dziewczyny, swieta sie zblizaja ja znow za pichcenie sie zabiore...ale przynajmniej w tym roku nie powinnam przytyc. Odpowiedz Link
party5 Re: Bardzo polecam... 22.10.05, 12:28 Ja bardzo polubilam tutaj kuchnie indyjska, chociaz nie w jej najbardziej ostrej postaci - lubie slodkie smaki stad moja milosc do chicken korma a do tego pershwari nan - slinka mi leci:) Odpowiedz Link
party5 Re: Bardzo polecam... 22.10.05, 12:30 przepraszam NAAN, literka mi byla uciekla Odpowiedz Link
h2so43 Re: Bardzo polecam... 22.10.05, 12:56 Bardzo jestem ciekawa sosów czosnkowych! Nigdy takowych nie jadłam, macie może jakiś przepis? Będę wdzięczna jak nie wiem. Odpowiedz Link
natalia.brzeska Sos czosnkowy 22.10.05, 13:03 Kilka lyżek majonezu mieszam z mała ilością jogurtu naturalnego (na 4 duże łychy majonezu, 2 małe łyżeczki jogurtu). Siekam duuużą ilość czosnku, czasami drobno pokroje ogórka kiszonego. Wszystko dobrze mieszam i mam pyyyszny sos czosnkowy. Dobry z chipsami i pieczonymi ziemniaczkami. Odpowiedz Link
party5 Re: Sos czosnkowy 22.10.05, 14:19 a jak jogurt naturalny to polecam grecki (ja kupuje w Sainsbury's) Odpowiedz Link
h2so43 Re: Sos czosnkowy 22.10.05, 22:20 Dzięki! Już mi ślinka płynie i chociaż czas na sen, to spróbuję tego smakołyku. Już mi smakuje! Odpowiedz Link
mgna Re: Sos czosnkowy 22.10.05, 23:09 Sos czosnkowy z kurczakiem: w foremce w ktorej kurczak sie piecze, ukladasz czosnek wokolo (jesli chcesz kurczaka mozesz rowniez polac troszeczke tluszczem i oczywiscie wypchac jego minimum dwoma glowkami czosnku). Po upieczeniu (+/- 45 minut), w foremce, zrobia sie soki z kurczaka. Czosnek w nim plywajacy miksujesz razem z sokami kurczakowymi, dodajesz troszeczke maki kukurydzianej, zeby soki zgestnialy. Sol, pieprz. Tyle :) to jest twoj sos. Smacznego :) Dziekuje za przetlumaczenie: szparagi wiec jest :) A jak sa po polsku artichokes, nie moge nigdzie tlumaczenia znalesc? Odpowiedz Link
mgna Maslo czosnkowe 22.10.05, 23:10 Dla milosnikow czosnku: maslo wymieszac z rozgniecionym czosnkiem :) Pycha na chrupkim chlebusiu :) Odpowiedz Link
kama67 Re: Maslo czosnkowe 22.10.05, 23:31 Ja dodaje jeszcze duza lyzke majonezu i troche suszonej zielonej pietruszki. Mniam... Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Sos czosnkowy 22.10.05, 23:21 mgna napisała: > A jak sa po polsku > artichokes, nie moge nigdzie tlumaczenia znalesc? > Slinka cieknie jak sie czyta takie przepisy :-) Artichokes to po polsku karczochy :-) Odpowiedz Link
deadeasy Re: Bardzo polecam... 29.10.05, 00:21 Tez ma cos wspolnego z jedzeniem.... posrednio ;) tacki i formy do pieczenia Mermaid minusy: troche kosztuja, nie mozna ich myc w zmywarce plusy: nie odksztalcaja sie (nie zwijaja w osemke), latwo je myc. Moje mam juz dwa lata i wygladaja jak nowe, bez tych okropnych "zaspawanych" plam tluszczowych. Bardzo polecam. Odpowiedz Link