Dodaj do ulubionych

Konto bankowe

24.09.05, 20:11
Pewnie temat juz byl,ale ja mam konkretne pytanie do tych,co maja
doswiadczenie w temacie i potrafia udzielic odpowiedzi-za co z gory dziekuje.
Wiemy wszyscy,ze niestworzone historie kraza na temat tego,jak trudno po raz
pierwszy otworzyc konto w banku.
Mam pracodawce,postal adres i nie wiem,czy to wystarczy.Na razie nie
pracuje,bo wymogiem jest konto,ktorego nie mam.Nie mam tez szans ,by
wlasciciel mieszkania przepisal jakies oplaty na mnie,co byloby
potwierdzeniem adresu,ale mam umowe wynajmu.Czy to wystarczy?Czy ktos z Was
zakladal rachunek bankowy w ostatnim czasie i moglby podzielic sie ze mna
swoimi doswiadczenieami;bede serdecznie wdzieczna?
Jak to jest jesli agencja rekrutacyjna posredniczy w otwarciu konta dla
swojego pracownika-czy wtedy cos mozna w tej dokumentacji ominac?
Jakie banki polecacie?
Wielkie dzieki za kazda reakcje.
A.
Obserwuj wątek
    • agoos1 Re: Konto bankowe 24.09.05, 21:30
      Witaj angelena, z moich doświadczeń wynika, że przy braku potwierdzenia adresu, choć umowa najmu powinna być wystarczającym potwierdzeniem, wystarczy list od pracodawcy, który potwierdza, że taki a taki mieszkający tu i tu pracuje albo ma zacząć pracować u mnie. Mnie to wystarczyło. Aby założyć konto musisz sobie zrobic appointment w banku. Ja na swoje nieszczęście wybrałam się do oddziału w centrum miasta i musiałam czekać ok. 10 dni. Ale jak wybierzesz placówkę gdzieś z dala od centrum to nie powinnaś czekać więcej niż kilka dni. Trudno jest dostać credit card przy otwieraniu pierwszego rachunku, ale jeśli Twój pracodawca napisze, że wypłata będzie wpływać na konto regularnie, może też podać wysokość (zresztą spytają Cię o to) być może sie uda a karta bardzo ułatwia życie. Szczególnie jak się lubi płacić online:) Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • glasscraft Re: Konto bankowe 24.09.05, 21:30
      Zdecydowanie polecam First Direct
    • basia313 Re: Konto bankowe 24.09.05, 22:02
      JA wlasnie pomoglam mojemu bratu otworzyc. Poszlismy do HSBC, bo mam tam konto.
      Moj brat nie ma zadnego potwierdzenia adresu, ale napisalam list do banku, w
      ktorym potwierdzilam, ze on u mnie mieszka. Sprawdzono zatem moje dane.
      Musialam tez przyniesc coucill tax rachunek i to wystarczylo. Zatem jesli znasz
      kogos, kto mieszka legalnie i ma konto np w HSBC to nie powinno byc problemow,
      jesli ta osoba zgodzilaby sie zostac Twoim sponsorem. My to zalatwilismy w
      oddziale przy Borough HIgh Street praktycznie od reki, tylko czekalismy potem
      na ich oficjalna zgode.
      IWem ze Abbey ma troche wieksze wymagania. Powodzenia zycze.
      • natalia.brzeska Re: Konto bankowe 24.09.05, 22:17
        W Barclays maja specjalny wykaz dokumentow potwierdzajacych adres i jest tam
        prawo jazdy panstwa EU. wiec polskie prawko wystarczy plus paszport oczywiscie
        jak ID.
        • bartekabram Re: Konto bankowe 25.09.05, 00:29
          list od pracodawcy potwierdzajacy adres i idz z tym do banku HSBC, nic wiecej
          nie potrzebujesz (oprocz paszportu oczywiscie).
          pozdrawiam
          • ralphos Re: Konto bankowe 10.02.06, 22:10
            Poszedłem do HSBC z listem od pracodawcy, listem od landlorda, potwierdzeniem
            przyjęcia zgłoszenia przez Home Office, konto założyli bezproblemowo, po czym po
            3 tygodniach dostałem z ich centrali liścik z informacją, że dowód adresu jest
            absolutnie niewystarczający i jeżeli nie dostarczę lepszego w jakimś terminie,
            to zamykają konto. I zamknęli...
            Po zwiedzeniu wszystkich banków w moim mieście trafiłem do Lloydsa, gdzie
            otworzyli mi konto tylko dlatego, że miałem list od landlorda, który jest ich
            bardzo dobrym klientem. Ufff...
    • tuti Re: Konto bankowe 10.02.06, 09:00

• patch_of_heaven Re: Halifax 10.02.06, 09:47
        Po zalozeniu konta, ktore poszlo nad wyraz szybko i sprawnie, dostalismy
        ksiazeczke czekowa i karte debetowa Visa Electron - to byla prawie dwa lata temu
        - przez ten czas nie dzialo sie nic co by sprawilo, ze nie jest to bank godny
        polecenia, ale moze ktos ma inne doswiadczenia z nimi.
      • duende1 Re: Konto bankowe 10.02.06, 09:51
        tuti, ja tez tak kiedys myslalam, a potem otwarlam sobie konto w nationwide i
        dostalam smieszna karte, za pomoca ktorej mozna bylo tylko pieniadze z bankomtu
        wyciagac. porazka...po roku mi powiedzieli, ze jeszcze nie bardzo kwalifikuje
        sie na...vise electron. poszlam do barclaysa, zalozylam konto, dostalam vise
        electron a po miesiacu vise kredytowa.
        • tuti Re: Konto bankowe 10.02.06, 15:32
          no moje pytanie nei bylo bezpodstawne, dzieki za komentarze ;)
          chodzi o to ze czeka mnie obdzwanianie bankow, i myslalam wlasnie jak to
          obejsc;) w sumie pomoglyscie;)
          Bo ja wlasnie zalozylam konto w royal bank of scotland 3 tygodnie temu
          nie dopytalam o wszyst,o to prawda, ale to w zwiazku z tym ze umowilam sie na
          wizyte w sobote, bo to ejdyny mozliwy dzien byl, a jak przyszlam to pan
          powiedzial ze on nic nie wie, i ze oni w sobote konta zalozyc nie moga

troche z laski przeprowadzil procedure, podpisy etc, kopie pobral dokumentow,
          no i konto zalozyl na poczatku tygodnia.

No i zaczelo sie:/ najpierw w ogole dostalam 2 karty, zdziwiona zadzownilam do
          banku, okazalo sie ze mam dwa konta gdzie jedno to Savings.
          jeez wcale o to nie prosilam:/
          Zadna z kart nie moge placic w sklepie ( nie zalezy mi na kredytowej akrcie
          przeciez!) tylko pobierac w bankomacie.
          Jak poszlam tam znow osobiscie w ostatnia sobote pani opwiedizala ze moze po
          minimum 3-6 miesiac beda rozwarzac porzyznanie mi katry platniczej, dodajac ze
          to typowa procdeura.
          typowa procedura my ass;)

no i tyle. chyba bank zmienie ;)
          niech sie wypchaja
          • pati.zop78 Re: Konto bankowe 10.02.06, 21:22
            zapomnij o karcie platniczej. ja mam konto w RBoS od poczatku (juz ponad 2
            lata). wyplata wplywala regularnie, rachunki placone przez DD.
            gdy ostatnio spytalam o karte platnicza powiedzieli mi, ze sie nie kwalifikuje
            bo przez te 2 lata zmienilam adres 3 razy.
            w barclays zalozyli mi konto od reki. do tego dolozyli vise elektron, savings
            account, brakedown cover na samochod, ubezpieczenie komorki i jeszcze cos tam.
            wszystko za £4/mies.
            • pati.zop78 Re: Konto bankowe 10.02.06, 21:24
              breakdown mialo byc

a z dokumentow - paszport i potwierdzenie adresu
              • ralphos Re: Konto bankowe 10.02.06, 22:19
                Nie rozumiem polityki niektórych banków.
                W HSBC na samym początku dostałem kartę bankomatową, ale szybko mi zamknęli konto.
                W Lloydsie z miejsca dostałem normalną Visę debetową, z którą nie było żadnych
                problemów.
                Ponieważ zaczęli pobierać opłaty za konto offshore, przeniosłem się do
                Barclaysa, gdzie dostałem tylko badziewnie wyglądającą Visę Electron, z którą
                miałem ciągle problemy przy transakcjach internetowych. Kiedy okazało się, że
                nie mogłem nawet kupić biletu na prom, poszedłem naprawdę wkurzony do banku,
                trafiłem na sensowną kobietę, ale nic nie mogła poradzić na system komputerowy,
                który autorytatywnie stwierdzał że nie nadaję się na posiadacza zwykłej Visy
                debetowej. Zaproponowała mi złożenie wniosku o kartę kredytową, powiedziała że
                może to przejść. Zupełnie jej nie wierząc wypełniłem wniosek, a za 2 tygodnie
                pocztą przyszła karta kredytowa z limitem 3500 funtów!!!
                Tego już nie pojmuję - nie mogą dać zwykłej karty debetowej, a kredytową
                przysyłają błyskawicznie. A może ja głupi jakiś jestem?
                • karolinazuk Re: Konto bankowe 10.02.06, 22:43
                  czyli computer says no :-)
                • gugitsa Re: Konto bankowe 11.02.06, 18:00
                  ...a to dlaczego ci zamkneli konto w hsbc?...
                  • ralphos Re: Konto bankowe 11.02.06, 20:56
                    gugitsa napisała:
                    > ...a to dlaczego ci zamkneli konto w hsbc?...

Napisałem już kilka postów wyżej
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=29506752&a=36601512
                    Pismo od pracodawcy, pismo od landlorda, potwierdzenie z Home Office otrzymania
                    moich dokumentów - to wszystko okazało się niewystarczającym dowodem adresu.
                • catriona Re: Konto bankowe 14.02.06, 12:21
                  Ano kredytowa daja, bo na niej zarabiaja mase pieniedzy, w wypadku, gdy calej sumy nie splacisz od razu
                  a na debetowej nie...
          • gugitsa Re: Konto bankowe 11.02.06, 18:19
            moj maz byl tu juz w marcu 2003, przed naszym wejsciem do unii, zalozyl (mimo
            zerowej wiarygodnosci kredytowej) konto w barclaysie, po czym dostal karte
            debetowa (do platnosci w sklepach, internecie i wyciagania forsy z bankomatu) i
            vise z mozliwoscia kredytowa £300. (potem zaczelosie zjezdzac wiecej polakow,
            ktorzy chodzili otwierac konta na lewe rachunki, np wydrukowane ze zwyklego
            kompa z logo powergenu, czesto z tymi samymi bledami i tym samym adresem, np 7
            osob=jeden adres=jeden rachunek... mniejsiejsza o to :D ). pozniej juz nie bylo
            tak latwo, bo w styczniu 2004 chcialam otworzyc sobie konto, w tym samym banku
            i zadali ode mnie juz jakiegokolwiek zaplaconego - najlepiej council tax - przy
            okazji potwierdzajacego adres. moglam, aczkolwiek nie chcialam, dostac vise,
            wiec dostalam tylko debetowke. ale wkurzylismy sie na ten bank, bo za kazdym
            razem, kiedy sciagano nam platnosci direct debit i przekroczylismy limit o
            chociazby funcika, to "zarzynali" nas dodatkowo oplata 25 £ za przekroczenie
            limitu konta. wrrrrr...! a przy dwoch roznych kontach, roznych wysokosciach
            wynagrodzen za dany miesiac, byl to niewatpliwie pain in the ass...
            otworzylismy sobie nowe konta w hsbc - drzwi w drzwi z barclaysem, tym razem
            mamy konto laczone, nie jestemy obciazani dodatkowymi oplatami za przekoczenie
            limitu przez platnosci dd, dodatkowo dostalismy debetowki z mozliwoscia
            overdraftu na 200£. poza tym maestro na 1000£. nie ma zadnych z nimi problemow,
            a w barclaysie darli mordy na mnie, ze zamykam konto i ze z placzem wroce do
            nich - powaznie - takie slowa uslyszalam. w hsbc zawsze maja dla nas czas, co
            roku dostajemy zeznanie prowadzenia konta i jest super. poza tym maja swietna
            strone banking online, co przydaje mi sie teraz, szczegolnie, ze malo wychodze
            z domu (jeszcze dwa tygodnie i mamusiowanie mi sie zacznie) i wszystko moge
            zalatwic przez net (np d-debety, transfery kasy - nawet do polski). polecam
            hsbc.
            • ralphos Re: Konto bankowe 11.02.06, 20:54
              gugitsa napisała:
              > kiedy sciagano nam platnosci direct debit i przekroczylismy limit o
              > chociazby funcika, to "zarzynali" nas dodatkowo oplata 25 £ za
              > przekroczenie limitu konta. wrrrrr...!

Te kary w ogóle nie mają usprawiedliwienia w postaci kosztów ponoszonych przez
              bank przy odrzucaniu przelewu (pewnie jest to ułamek pensa). Przed takimi
              opłatami można się jednak bronić, wiele spraw sądowych zakończyło się pomyślnie
              dla okradzionych klientów. Jest nawet specjalna strona na której są wszelkie
              szczegóły jak walczyć ze złodziejskimi bankami www.bankchargeshell.co.uk/
              Polecam!
            • pati.zop78 Re: Konto bankowe 12.02.06, 04:56
              gugitsa napisała:

za kazdym
              > razem, kiedy sciagano nam platnosci direct debit i przekroczylismy limit o
              > chociazby funcika, to "zarzynali" nas dodatkowo oplata 25 £ za przekrocze
              > nie
              > limitu konta. wrrrrr...!

barclays ma teraz taka opcje, ze zakladasz dodatkowo konto oszczednosciowe.
              trzymasz tam sobie naddatek pieniedzy. w kazdej chwili masz do nich dostep. na
              zwyklym koncie mozesz ustalic minimalna kwote, jaka powinna tam sie znajdowac
              codziennie (na pokrycie DD i innych wydatkow). gdy kwota na koncie zejdzie
              ponizej limitu, bank przelewa dodatkowe fundusze z konta oszczednosciowego.

a tak poza tym to jesli masz DD, to wiesz kiedy pieniadze beda sciagniete z
              konta. czyli twoja wina jesli ich tam nie bylo.
              • gugitsa Re: Konto bankowe 12.02.06, 11:08
                >>>a przy dwoch roznych kontach, roznych wysokosciach
                wynagrodzen za dany miesiac, byl to niewatpliwie pain in the ass... <<<
                tego juz nie doczytalas...
                • princessjobaggy Re: Konto bankowe 12.02.06, 15:09
                  gugitsa napisała:

> >>>a przy dwoch roznych kontach, roznych wysokosciach
                  > wynagrodzen za dany miesiac, byl to niewatpliwie pain in the ass... <<

Dla ulatwienia zycia trzeba bylo zalozyc jedno, wspolne konto.
                  • gugitsa Re: Konto bankowe 14.02.06, 13:16
                    i takie teraz mam. z hsbc. i znowu nie czytacie. :D buzi buzi
                • catriona Re: Konto bankowe 14.02.06, 12:31
                  To chyba nie ma znaczenia, ile masz rachunkow, przekroczylas limit i tyle. Nie ma w tym winy banku. W kazdym kraju za przekroczenie limitu kredytowego sie placi.

Ja polecam HSBC bo mamy tam konto od lat i sa swietni, nawet dzwonia gdy ich zdaniej jakaies dziwne rzeczy sie na rachunku dzieja - np wiecej niz zwykle transakcji - kiedy podejrzewaja ze karte nam ukradziono. Mamy overdraft limit do 1750 - bezplatny, na stale.
                  Poza tym fantastyczna oferte ma Alliance and Leicester, TSB i First direct. Niektore z nich placa 50 za otworzenie rachunku, niektore za to, gdy ktos z twojego polecenia sobie konto otworzy. POza tym, jak przeprowadzisz otwarcie poprzez Quidco, to jeszcze dostaniesz 45 albo 50 cashback.

• netimka Re: Konto bankowe 10.02.06, 11:50
      Zotwarciem konta, to teraz pewnie moze byc tyle "przygod" co osob piszacych. ja
      otworzylam konto w lloyds w zeszlym roku... mam karte visa electon ale to pewnie
      tylko dlatego,ze baby w banku na krecily jak skladalam aplikacje... za pierwszym
      razem nie pokserowaly paszkoprtu jak nalezy, nie poinformowaly co i jak o tym
      konci... troche juz sie zaczelam wkurzac, bo do banku to tylko w sobote moge i
      zalatwianie wszystkiego trwalo i trwalo... w koncu po 6tyg!!! dostalam normalne
      konto z karta (mialam tylko zaswiadczenie od pracodawcy)

pozniej moj chlopak otwieral i dla odmiany poszedl do hscb, zalatwili szybciutko
      w tydzien,ale dostal karte tylko do wyjmowania z bankomatu...

zas co barclys, to moj kumpel tez na polskie prawo jazdy i pismo z banku
      otworzyl konto z manchesterze, dodam ze od reki i dostal od razu nr konta i
      jeszcze jakies pierdolki-prezenciki...
      • liley11 Proponuje Ci spacer po bankach i na pewno w ktorym 10.02.06, 13:22
        ...ms otworzysz sobie konto. Wyspij sie dobrze, zjedz dobre sniadanko, spakoj
        do torby wszytskie dokumenty, jakie posiadasz i idz na spacer.... po bankach w
        Twojej dzielnicy (wprowadzono rejonizacje dzielnicowa...mozesz zalozyc konto w
        banku w dzielnicy, w ktorej mieszkasz). Co bank, to obyczaj i co urzednik, to
        tez obyczaj.
        Kilka tygodnitemu wybralam sie ze znajomymi (nie mowiacymi za dobrze po
        angielsku) na taki spacer. I w 2 na piec bankow zechcieli otworzyc im konto. Co
        pradwa bylo ich dwoch i kazdy mial inne dokumenty (paspzorty oczysiwsic e kazdy
        mial) To, co w jednym banku stalo na preszkodzie, nie sprawialo problemu w
        innym. A slyszalam, ze teraz wystarczy poslkie prawo jazdy i paszport.

Pozdrawiam
        • jagienkaa Re: Proponuje Ci spacer po bankach i na pewno w k 10.02.06, 14:16
          mój znajomy dostał konto, ale miał kłopoty mimio że był zatrudniony, ale przez
          3 miesiące miał taką kartę tylko do wyciągania pieniędzy, nie mógł nią płacić w
          sklepie. Potem mu dali chyba wszystkie możliwe karty:)
    • robak.rawback credit card vs debit card 13.02.06, 20:18
      nie wiedzialam jaka jest roznica miedzy debit a credit card i poszukalam w
      necie i znalazlam calkiem mily artykul, ktory to wyjasnia. mowa o usa ale chyba
      odnosi sie tez do uk

www.activepro.com/activepro-38-20030429DebitCardvsCreditCardWhatAreTheDifferences.html

czyli debetowa to po prostu karta bankomatowa, a ja sie tak nad tym glowilam
      • princessjobaggy Re: credit card vs debit card 13.02.06, 20:34
        robak.rawback napisała:

> czyli debetowa to po prostu karta bankomatowa, a ja sie tak nad tym glowilam

Pisze o tym juz ktorys tam raz, ale co tam. Karta debetowa od zwyklej karty
        bankomatowej rozni sie tym, ze za pomoca debetowej mozesz nie tylko pobierac
        pieniadze z bankomatu, ale takze za jej pomoca placic np. za zakupy w
        internecie. Bankomatowa nie zaplacisz za zakupy w sieci.
        • robak.rawback Re: credit card vs debit card 13.02.06, 20:40
          hmm aha i cee, no kurcze wlasnie nastepne info czytam na innej stronie i jednak
          oddzielnie te karty podaja.
          www.metabankonline.com/PersonalFinance.ProductsServices.Differences_main.aspx

no to w takim razie czym sie rozni debetowa od kredytowej bo nadal jestem
          confused. jakas glowna roznica?
          • princessjobaggy Re: credit card vs debit card 13.02.06, 20:50
            Robak, byl o tym caly watek, link ponizej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=32832059&a=32832059
            • robak.rawback Re: credit card vs debit card 13.02.06, 20:51
              princessjobaggy napisała:

> Robak, byl o tym caly watek, link ponizej:
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=32832059&a=32832059

o wyslalam posta, a widze ze juz tez odpowiedzialas, senk ju
          • robak.rawback Re: credit card vs debit card 13.02.06, 20:50
            ahh co ja bym zrobila bez wiki
            en.wikipedia.org/wiki/Debit_card
    • fatemeh Re: Konto bankowe 14.02.06, 10:07
      Co forumowicz co inna historia. Gdy przyjechalam - nie mialam zadnego
      potwierdzenia adresu (nie wylaczajac pisma od landlorda bo nie wynajmowalam
      mieszkania). Moja przygode z bankami zaczelam z Cooperative Bank (bo to 'bank
      etyczny' jak mawial moj eks). Dwie wizyty, po kazdej 2-3 tygodnie oczekiwania by
      na koniec dowiedziec sie ze ciagle czegos tam brakuje. Zrezygnowalam. Agencja
      dla ktorej pracowalam miala nieformalne porozumienie z HSBC na 'normalne' konto
      (czytaj: z karta debetowa a nie bankomatowa). Niestety byl to centralny oddzial
      i chciano mnie zapisac na za 2 miesiace. Udalam sie wiec do HSBC przy koledzu i
      uniwersytecie i przy pomocy paszportu i zaswiadczenia od pracodawcy zalozylam
      'basic account' (dajace tyle co dalo tuti konto w Bank of Scotland). W
      miedzyczasie agencja wymieniona wyzej umowila sie z Barclaysem, ze bedzie do
      nich wysylac lud pracujacy z Europy Wsch w celu zalozenia rachunku. Kiedy
      poszlam do HSBC i powiedzialam ze zamykam rachunek (po ok. 2 mies od zalozenia
      pan zaraz zaczal sprawdzac czy jest dla mnie mozliwosc 'zupgradowania' rachunku.
      Podziekowalam bo zupragodowac to oni mi mogli przy zakladaniu rachunku. Mam
      konto w Braclaysie, karte debet. i kredyt. Ostatnio chcialam sie dowiedziec co z
      overdraftem (wole korzystac z overdraftu niz z karty kredyt.) i tu, hehe,
      problem sie pojawil. Wszystko OK tylko musialabym zalozyc to konto ktore ma
      patizop - PLATNE. Podziekowalam, odzwyczailam sie juz od placenia za rachunek
      bankowy ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka