Dodaj do ulubionych

ser na sernik

02.11.05, 21:00
(skoro o jedzeniu mowa)
czy znalazlyscie tu jakis ser nadajacy sie na sernik? tak mi sie marzy na
swieta...
kiedys probowalam philadelfie ale byl to niewypal ( oczywiscie jak sie nie ma
co sie lubi...). Ostatnio wypatrzylam bialy tani serek Quark - moze on sie
nadaje?
Obserwuj wątek
    • mgna Re: ser na sernik 02.11.05, 21:03
      Kolezanka robi sernik z quark i jej wychodzi. Mi zaden sernik nie wychodzi :(
      wiec czekam na przepis "Dziwnego Sernika" od Latarnika w watku "'Skarby'
      ukryte pod inną nazwą" Miedzy czasie tylko slinka leci....
    • monikaj Re: ser na sernik 02.11.05, 21:19
      Ja robila sernik na zimno uzywajac Fromage frais kupiony w Waitrose - chyba
      sprzedawany jako francuski. Ma konsystencje i smak podobny do naszego
      przemielonego twarogu. Nie probowalam do pieczonego sernika.
      Polski twarog mozna dostac w polskich sklepach ale domyslam sie ze te opcje
      maja glownie mieszkanki Londynu.
      • natalia.brzeska Re: ser na sernik 02.11.05, 21:59

Czytałam w jakimś innym wątku na jakimś innym forum (konkurencja!), że panie
        używają Quark i bardzo sobie chwalą :-)
        • leggetta do: natalia.brzeska 02.11.05, 22:24
          a moglabys napisac gdzie to przeczytalas?
          chcialabym przeczytac jak one ten sernik robia
          • natalia.brzeska Re: do: natalia.brzeska 02.11.05, 22:26

bylo to albo na forum kuchnia, albo na "z dala od Polski". Postaram sie
            poszukac.
            Ale nie pisaly o czyms nadzwyczajnym. Jedyna roznica taka, ze sera nie musza
            juz mielic. Jesli chcesz przepis na pyszny puszysty sernik, to poprosze moja
            mame, aby przepis wklepala. Dziewczyna mojego brata go robila z Quarka i bardzo
            dobrze wychodzi :-)
            • leggetta Re: do: natalia.brzeska 02.11.05, 22:31
              podpytuje bo z tego co mi wiadomo sa przepisy gdzie ser trzeba ucierac, tak
              zreszta jak cala mase na ciasto. wydaje mi sie to skomplikowane, zreszta nie
              mam jak tego utrzec wiec szukam czegos latwego.
              jesli masz to podeslij i czuj sie zaproszona na ciasto
              • natalia.brzeska Re: do: natalia.brzeska 02.11.05, 22:33

Tu jest cos o Francji i Quark:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22478537&wv.x=1&v=2&s=0
                Dziewczyna pisze o "odsaczaniu" tego Quark. Jednak ten w UK o ile dobrze
                pamietam nie jest mokry.

Poprosze jutro mame o przepis. Jego z pewnoscia nie trzeba ucierac. Wszystko do
                miksera i viola! Zawsze wychodzi!

• leggetta Re: do: natalia.brzeska 02.11.05, 22:35
                  z gory dziekuje - pozdrow koniecznie mame:)
                  • akamas z postu mamy5plus 02.11.05, 22:51

bylo na Polkach w Anglii :)

"Ja najczesciej uzywam sera ricotta. Tylko trzeba go ciut zakwasic cytryna
                    ale sernik wychodzi pyszny.
                    Probowalam tez z naturalnym homogenizowanym i z quark
                    (do tego trzeba troche tluszczu dodac) i wychodzi tez super.
                    W dodatku nie wymaga mielenia do takiego tradycyjnego sernika.
                    Serniki na zimno oczywiscie z serka homo."

przepisy
                    umamy.homestead.com/xmascook.html
                    umamy.homestead.com/ciasta.html
                    a tu z pazdziernika
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=30555089&a=30561108
                    wszystkie skrzetnie zapamietane w specjalnym folderze ale jeszcze niczego nie
                    wyprobowalam :(
    • jaleo Re: ser na sernik 02.11.05, 22:50
      Jesli to ma byc sernik pieczony, to bardzo dobry wychodzi z sera Ricotta. Ja
      co prawda nie pieke, bo mam do pieczenia dwie lewe rece, ale moja siostra robi
      bardzo dobry.
    • rozyczko Re: ser na sernik 03.11.05, 00:24
      ja mam przepis na sernik robiony z philadelphi i ricotty, 4 jaj, 0.5 litra
      smietany pojedynczej, cukru i maki ziemniaczanej. Jest calkowicie plynny, a po
      upieczeniu smakuje doskonale!

Ewa
      • agcyb Re: ser na sernik 04.11.05, 12:27
        Ewa A moglabys podac ten przepis albo podeslac na priva? Dzieki.
        Aga
        • rozyczko Re: ser na sernik 04.11.05, 12:52
          przepis mam po angielsku - moze byc, czy wolisz po polsku?

Ewa
          • leggetta Re: ser na sernik 04.11.05, 14:18
            czy mozesz przepis upublicznic, prosze. obojetnie czy po polsku czy angielsku
            • rozyczko Re: Przepis na sernik - smaczny !! 04.11.05, 15:38
              Sernik mozna zrobic na kruchy ciescie lub tak, jak w przepisie na pokruszonych
              ciastkach.

Skladniki:
              1-1.5 szklanki pokruszonych bardzo drobno ciastek
              ~5 dkg margaryny

4 lyzeczki startej skorki z cytryny
              1 i 1/4 szklanki cukru
              1/4 szklanki maki ziemniaczanej ( ja uzywam corn starch)
              2 paczki serka philadelphia
              0.5 kg sera ricotta
              4 duze jajka
              1/3 szklanki soku z cytryny
              0.5 l smietany "single"
              wanilia - moze byc olejek (2 lyzeczki)

Rozgrzac piekarnik do 190 C. Stopic margaryne i wymieszac z 1 lyzeczka tartej
              skorki. Do duzej tortownicy wsypac pokruszone ciastka i wymieszac z przestudzona
              margaryna, az dobrze wilgotne. Ugniesc rowno na dnie i piec przez 10 minut.
              Wystudzic i owinac tortownice (CALA) folia aluminiowa -WAZNE.

Nagrzac piekarnik do 165 C. Wymieszac dokladnie w malej miseczce cukier i make
              ziemniaczana. W duzej misce zmiksowac oba sery , az masa bedzie gladka ~ 5
              minut. Majac mikser na MALYCH obrotach wymieszac z maka i cukrem. Dodawac po
              jednym jajku. Potem stopniowo smietane, wanilie, sok cytrynowy i pozostale 3
              lyzeczki skorki cytrynowej. Podczas miksowania czesto zeskrobywac mase z brzegow
              miski. Wylac mase do tortownicy i piec przez 1 godzine i 15 minut (lub az bedzie
              dobrze zlocisty - nie moze byc blady). Wylaczyc piekarnik i ZOSTAWIC sernik w
              srodku na godzine. Potem wystudzic w temp. pokojowej i wlozyc do lodowki na noc
              ( lub min. 6 godzin). Mozna polac czekolada i posypac wiorkami kokosowymi.

Smacznego :)

Ewa
              • agcyb Re: Przepis na sernik - smaczny !! 04.11.05, 20:05
                Rozyczko

Dzieki za przepis. Przepraszam, ze taka bede dociekliwa, ale dlaczego trzeba
                cala folie aluminiowa zuzyc zeby owinac tortownice? Troche z punktu widzenia
                ekologicznego mnie to martwi. Czy jak nie zuzyje calej folii to sernik nie
                wyjdzie?

I jeszcze jedno: jakich ciastek uzywasz?
                • rozyczko Re: Przepis na sernik - smaczny !! 04.11.05, 23:29
                  Hehehehehehe.... CALA TORTOWNICE owinac folia :) Ciasto siedzi ponad 2 godziny w
                  goracym piekarniku - troszke mogloby sie przypalic na brzegach :)

Ewa
                  • vase Re: Przepis na sernik - smaczny !! 04.11.05, 23:38
                    Quark! Quark! I jeszcze raz quark!!!! Ja wlasnie upieklam juz 3 - ci sernik w
                    tym tygodniu (!) i.. PYYYCHOTA!!! Identyczny jak polski z twarogu. Normalnie
                    nie moglam uwiezyc. Teraz namietnie pieke, obdarowuje znajomych, mroze, a
                    zdecydowana wiekszosc sama zjadam :-)) Podobno z Marscapone wychodzi tez dobry
                    (nie probowalam), ale drogi, a quark to 50p za 250g. Ja pieke z normalnego
                    przepisu (baaardzo latwego i szybkiego) na sernik z twarogiem. Wszystko
                    miksuje, na blache i do pieca na niecala godzine. No mowie Wam - POLECAM!
                    (Jak ktos chce przepis to moge podac, bo mam go na wierzchu :-))

P.S. Acha, raz sprobowalam (z tego samego przepisu) tylko pol na pol quark z
                    fromage frais. Sernik wyszedl, i b. smaczny, ale juz nie ten taki prawdziwy jak
                    u mamy. F.f jest za rzadki.
                    • leggetta Re: Przepis na sernik - smaczny !! 04.11.05, 23:41
                      tak, tak czekamy na przepis
                      dzieki
                      • vase Re: Przepis na sernik - smaczny !! 05.11.05, 01:32
                        Ok, a wiec tak:
                        LATWY SERNIK
                        Skladn:
                        1 kg sera
                        3 dag maki ziemniaczanej
                        40 dag cukru pudru
                        12 dag masla
                        8 jaj
                        bakalie, aromat migdalowy (niekoniecznie)

Przygot:
                        Z zoltek i cukru ukrecic kogel mogel, maslo roztopic. Ser ucierac (mixerem)
                        dodajac stopniowo kogel mogel, maslo, make, aromat. Delikatnie wmieszac sztywna
                        piane z bialek + bakalie. Wylac na forme (wysmarowanej + bulka tarta). Piec ok
                        50 min w ok. 180*C

I jeszcze moje przypiski :-) Cukiernikiem nie jestem i np. wydawalo mi sie, ze
                        za malo maki w przepisie, ale nie, tak ma byc. Drugie, to jak sie kreci ten
                        kogel mogel to on dosc gesty wychodzi (dosc bardzo :-), tez dobrze, tak ma byc.
                        Sera uzywam quark (4 opakow.), maki nazwyklejszej najtanszej (plain), masla tez
                        najtanszego tescowskiego (w paski) tego z sola, jajek mozna dodac 7 (ja raz
                        dodalam przez przypadek, tez wyszlo), ale raczej staram sie zgodnie z
                        przepisem. Po upieczeniu wylaczam piekarnik i zostawiam sernik w srodku. Troche
                        opada, ale nie bardzo. Jak juz ostygnie lubie polac go polewa czekoladowa +
                        wiorki kokosowe na to lub polozyc galaretke. Ale sam tez jest przepyszny! O,
                        mozna jeszcze np do masy zetrzec skorke z cytryny i dodac soku.
                        Smacznego!

• akamas Re: Przepis na sernik - smaczny !! 05.11.05, 14:13
                          Mam pytanie o make. Dla mnie ziemniaczana (odpowiednik corn flour?)to co innego
                          niz zwykla plain. Czyli jaka ta maka ma byc? Tej zwyklej mam w domu wiecej...
                        • amaretta1 Re: Przepis na sernik - smaczny !! 05.11.05, 17:34
                          do vase!!czy to tylko 3dkg tej maki ziemniaczanej,i innej nie trzeba dodawac?!
                          chce zrobic ten sernik jutro,ale poczekam najpierw na twoja odpowiedz!
                          • annamaria0 Re: Przepis na sernik - smaczny !! 05.11.05, 17:57
                            Nie wspomniano tu chyba jeszcze curd cheese - moim zdaniem jest lepszy niz
                            quark, ktory ma za malo tluszczu. Moj maz go uzyl stosujac polski przepis i
                            wyszedl mu prawie autentyczny ("prawie", bo tylko z twarogiem bylby rzeczywiscie
                            autentyczny) polski sernik.
                            • joan158 Re: Przepis na sernik - smaczny !! 05.11.05, 19:58
                              jesli chodzi o ser na sernik to ktos juz pisal na tym forum,
                              podczas wizyty w PL nalezy zakupic kefir z zywymi kulturami bakterii, najlepiej
                              w plastikowym opakowaniu, po przewiezieniu do UK zaszczepiamy mleko i
                              pozostawiamy poza lodowka 24-36h, po czym do lodowki i mamy super kefir,
                              metoda naszych babc i mam z owego kefiru mozna zrobic ser (do garnka,
                              podgrzewamy i przez sciereczke)
                              ser jest naprawde dobry, szczegolnie na sernik,
                              mozna tak zaszczepiac mleko wiele miesiecy,

• vase Poprawka!!! 05.11.05, 22:29
                                O rany, dziewczyny! Sorry, bo mi sie blad wkradl. Oczywiscie, ze zadna plain
                                (pieke tez inne ciasta i tej wlasnie uzywam) tylko MAKA ZIEMNIACZANA czyli
                                POTATO FLOUR. I tak wlasnie, 3 dkg.
                                (A corn flour to czasem nie jest maka kukurydziana?)
                                • amaretta1 do vase!!! 06.11.05, 15:05
                                  twoj przepis na sernik to jest!!!sernik przepyszny naprawde i jak szybko sie go
                                  robi i piecze!!!dziekuje bardzo i wszystkim polecam!!!a teraz jade do syna
                                  zawiezc polowe sernika!miam miam
                              • tw52 Re: Przepis na sernik - smaczny !! 06.11.05, 12:51
                                nie inaczej
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=27372925&a=27562341
                                ale jakos nikt sie nie odezwal potem czy mu/jej wyszedl dobry ser
                                • amaretta1 Re: Przepis na sernik - smaczny !! 06.11.05, 13:14
                                  vase -dziekuje za odpowiedz! do tw5 odezwe sie za 50 minut,sernik sie piecze
                                  aktualnie!!!i napewno napisze czy mi sie udal!!
                  • agcyb Re: Przepis na sernik - smaczny !! 08.11.05, 13:35
                    Ewa

Heehee hii hiii haaa. Ale sie obsmialam. A juz wydawalo mi sie ze to
                    najbardziej nieprzyjazny srodowisku przepis swiata;) I sie martwilam, ze nie
                    bede mogla zrobic, bo sernik nawet jakby byl najpyszniejszy to calej folii nie
                    zuzyje;) Widac jaka ze mnie dyletantka, nie upieklam niczego juz od lat, ale
                    mam zamiar sie poprawic:)

Pozdrowienia i dzieki za przepis:)
                    • balbi6 Re: Przepis na sernik - smaczny !! 10.11.05, 22:39
                      zrobilam dzisiaj sernik z przepisu Vase, no trudno dobry jest ale sernik z sera
                      to jest sernik. To bylo moje kolejne podejscie do sernikow gdzie w zastepstwie
                      sera uzylam "czegos". Jednak naprawde wole SERNIK.
                      • rozyczko Re: Przepis na sernik - smaczny !! 10.11.05, 22:43
                        balbi - ponownie polecam moj przepis :)
                        Z drugiej strony - po 12 latach BEZ prawdziwego polskiego bialego sera -
                        przestalam krecic nosem i sie przyzwyczailam :)

Ewa
                        • balbi6 Re: Przepis na sernik - smaczny !! 10.11.05, 22:54
                          Rozyczko pewnie, sprobuje. A chce dodac , ze nie krece nosem bo ja z tych co
                          slodkiego duzo lubie zjesc, zreszta cala moja rodzina baaaaaaaardzo lubi
                          wszystko co slodkie. Ten sernik tez jest dobry tylko tego sera nie
                          czuje.Pozdrawiam.
                          • jagienkaa Re: Przepis na sernik - smaczny !! 11.11.05, 11:30
                            ja też spróbuję zrobić ten sernik w weekend od vase.
    • deszczowawyspa Re: ser na sernik 13.11.05, 19:26
      a ja proponuje rigotte pol na pol z mascarpone, wychodzi -serniczek, bo jest
      lzejszy niz normalny sernik.Powinno starczyc na 2 serniki od razu, no chyba ze
      chce sie zrobic wielgachny sernikas;)
      • leggetta Re: ser na sernik 13.11.05, 20:21
        przepis prosimy
        • deszczowawyspa Re: ser na sernik 13.11.05, 21:35
          ojej nie doczytalam wszystkich postow dokladnie,ktos wczesniej juz podal
          mascarpone.
          Ja robie jak z przepisu na normalny sernik, tylko czasem cos tam zmieniam
          dodaje, lubie eksperymentowac.
          Nie mniej jednak podam przepis normalny
          15 dg. maki
          10 dg. masla (czasem mozna mniej)
          15 dg. cukru
          30 dg. twarogu
          2 jajka
          1 lyzka (lub opcjonalnie wiecej) budyniu waniliowego (teraz tak, ja mam budyn,
          ale wiem ze nie wszyscy maja, dlatego oczywiscie zastepuje go maka ziemniaczana
          i jakis aromat.. waniliowy, migdalowy..itp)
          + np. troche malin(mozna mrozone, tylko wczesniej troche rozmrozic i posypac
          cukrem)
          - w przepisie podana jest jeszcze smietana-2lyzki ale przy rigotta i mascarpone
          nie trzeba.
          *
          Z maki i masla +5 dg cukru rozrobic kruche ciasto i do lodowki. WYjac po 1-2
          godzinach, rozwalkowac i wylazyc forme (okragla)i w tem 200 stopni podpiec 10
          min. i wyjac.
          Sery polaczyc (jak tylko na 1 sernik, wziasc tyle ile trzeba z pudelek)dodac
          zoltka, budyn(lub make ziemniaczana plus aromat) i pozostaly cukier.
          Poniewaz konsystencja jest rozplynniono-puszysta niz stala ja dodaje troche
          wiecej budyniu (maki ziemn)lub czasem jeszcze lyzeczke, dwie normalnej maki.
          Potem ubija sie piane z bialek, dodaje do wszystkiego i wkladla wszystko na to
          ciasto co wczesniej zostalo podpieczone w piekarniku. Na koniec mozna polozyc
          na gorze owoce(ktore i tak podczas pieczenia pewnie zostana pochloniete do
          srodka). Forma powinna byc wyzsza, bo czasem ciasto troche rosnie podczas
          pieczenia..zupelnie jak grzybek, a potem spokojnie opada.
          Nastepnie piekarnik do 190 stopni piec okolo 50 min. Choc ja sie nigdy doczekac
          nie moge i wyjmuje wczesniej. Poza tym chyba moj piekarnik nie za dobrze dziala
          bo zaczyna mi sie wczesniej przypiekac?!
          *
          to tyle.. tak teraz przeczytalam to wszystko po raz kolejny, pomyslalam sobie
          ze strzelilam niezle dlugi opis i pewnie nikt nie bedzie chcial doczytac do
          konca bo sie zanudzi.:)
          • jagienkaa Re: ser na sernik 13.11.05, 21:49
            jedno pytanie: to jest serek ricotta czy rigota? bo o takim nie słyszałam.
            • deszczowawyspa Re: ser na sernik 13.11.05, 22:12
              to ten sam Jagienko, tylko ja przekrecam nazwy:)przepraszam
            • leggetta do jagienkaa 13.11.05, 22:55
              pamietam ze miala robic sernik w weekend. co wyszlo z planow?
              • jagienkaa Re: do jagienkaa 15.11.05, 16:38
                nie zrobiłam! nie miałam czasu ani...mąki ziemniaczanej a w moim Sainsbury's
                nie mają - a do polskiego sklepu mi się nie chciało jechać. A jak już pojadę,
                tyo kupię prawdziwy twaróg!!!
                PS w sobotę jadę do Polski więc się najem:)
                • leggetta Re: do jagienkaa 15.11.05, 19:44
                  oj dobrze masz ze znow jedziesz. wydaje sie ze tak niedawno bylas i zdawalas
                  nam relacje z owocowego obrzarstwa..:)
                  ja ostatnio kupilam sobie twarog aby go tu zabrac i niestety zapomnialm o nim...
    • deszczowawyspa Inny ser 13.11.05, 23:54
      spotkalam sie tez z innym serkiem. Nazywa sie Hallumi (mam nadzieje ze nie
      przekrecilam nazwy)i smakuje jak nieuwedzony oscypek, ja lubie go troche
      podgrilowac no i zjesc:) Kupilam w Sainsburym w sekcji serkow i wydaje mi sie
      ze widzialam go tez w Morrison's.
      • akamas Re: Inny ser 14.11.05, 01:04

Inna pisownia to halloumi, ser z Cypru, powszechnie spotykany w greckich i
        tureckich restauracjach. Jest robiony z mleka koziego i owczego, czesto z
        dodatkiem miety. Uniwersalny w uzyciu bo da sie grillowac, trzec na tarce,
        marynowac, smazyc, pokostkowac surowy do salatek, poplasterkowany do kanapek.
        Najczesciej jest chyba opiekiwany pod grillem. Gumowaty w charakterze, chyba
        sie na sernik nie nadaje.
        • deszczowawyspa Re: Inny ser 14.11.05, 01:29
          wiedzialam ze przekrecilam nazwe;)pomocna to ja nie jestem.
        • deszczowawyspa Inny ser- ale nie na sernik 14.11.05, 01:34
          >Gumowaty w charakterze, chyba
          > sie na sernik nie nadaje.
          fakt na sernik sie nie nadaje, i gumowaty troche jest, ale cos z oscypka
          goralskiego ma:)ja tam go lubie!
          • mgna Synkowy Sernik 15.11.05, 16:32
            Wczoraj moj synek upiekl mi sernik (pod czulym okiem Babuni, wszystko sam
            mieszal) z Quark. Wyszedl przepysznie :) Postaram sie dowiedziec jak on to
            zrobil, wiem ze uzyl 500g Quark, cztery jajka i skorke z pomaranczy...ale nie
            wiem co jeszcze....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka