Dodaj do ulubionych

"Babskie" filmy

08.11.05, 23:08
Czesc dziewczyny,
mam wlasnie wieczor tylko dla siebie,maz w pracy do polnocy,
deszcz kapie za oknem,sacze wiec dobre winko i ogladam "Crossroads"
lub w pl wersji "Dogonic marzenia";)
Film niezbyt wysokich lotow ale odprezajacy,akurat na dzisiejszy wieczor.
Czy Wy tez czasami sobie robicie taka "chwile relaksu i odprezenia"?
Co ogladacie takiego typowo babskiego?

Pozdrawiam,Ania
Obserwuj wątek
    • edavenpo Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 00:31
      1. "Przeminelo z Wiatrem", zawsze placze jak Bonnie ginie w wypadku ;-(

2. "Wiek Niewinnosci" Martina Scorsese. Uwielbiam ta ksiazke i film jest jej b. wierny. Moj maz go
      absolutnie nie trawi wiec ogladam go jak jestem sama w domu.
    • party5 Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 09:25
      Ja mam dwa filmy na czarna godzine - dvd stoja na polce zawsze gotowe: Wichrowe
      Wzgorza oraz Sniadanie u Tiffany'ego - na pierwszym placze a na drugim... placze
      ze smiechu:)
      • edzior1 Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 20:32
        jesli lubicie plakac to polecam Wichry namietnosci wersja ang legends of the
        fall albo cos takiego...
    • jagienkaa Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 09:38
      przyznaję że średnio lubię oglądać babskie filmy (zwłaszcza melodramaty). Moim
      ulubionym byłby chyba Angielski Pacjent.
      Zdecydowanie bardziej wolę oglądać komedie (zwłaszcza romantyczne)- ostatnio na
      HBO oglądałam 'Win a date with Ted cośtam" i aktor Josh Duhamel wydał mi się
      bardzo, bardzo milusi:)
      • eballieu Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 10:49
        Ania z Zielonego Wzgorza.
        Film z mojej studniowki:-)
        ALe ze mnie infantylna kobyla.
        He, a szczerze to filmy na taki wlasnie babski wieczor juz wymienilyscie.
        • tuti Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 11:57
          amelia:)

to chyba najbardziej romantyczne co lubie ogladac;)
          bo tak to chyba moj przyszly maz nie bedzie mial ze mna klopotow:)
          a sam chyba dolaczyl by, jakbym amelie ogladala
      • edavenpo Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 10:54
        jagienkaa napisała:

> przyznaję że średnio lubię oglądać babskie filmy (zwłaszcza melodramaty). Moim
        > ulubionym byłby chyba Angielski Pacjent.
        ___

O! zapomnialam o tym filmie! Z tym ze Liam go uwielbia wiec ogladamy go razem. Jak Almasy wynosi
        Catherine z jaskini to po prostu placze jak bobr. Nawet Liam uroni lze ;-)
        • carrie_bradshaw Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 11:07
          Ja melodramatów i komedii romantycznych nie oglądam.
          Uwielbiam natomiast kryminały i thrillery np."Milczenie owiec", "Piła", "8 mm".
          Zwykle sama je oglądam , gdyż mój mąz tego typu filmów nie trawi.

Ostatnio widziałam wspaniały dramat "Crash", film który potrafi zmienić
          spojrzenie na wiele spraw.
          • szyszka11 Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 17:08
            A ja wszystkie z Jeniffer Lopez, moj ulubiony to "Powiedz Tak",bo i aktor u jej
            boku moj ulubiony.
            A tak w ogole to lubie czytac.
    • fanny Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 16:29
      Uwielbiam "Co sie wydarzylo w Medison County" i zawsze placze na scenie na
      skrzyzowaniu. Jednoczesnie to film tak dla mnie wazny, ze w sumie rzadko go
      ogladam.
      Nie lubie natomiast zupelnie komedii romantycznych
    • star_sand Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 18:16
      A czy juz nikt nie pamieta "Dirty Dancing"? W mojej podstawówce swojego czasu
      wszystkie chciałysmy być jak Jenifer Gray, tylko jakoś Patricka nie było widać;).
      Ten film zawsze poprawia mi humor.
      • mgna Re: "Babskie" filmy 09.11.05, 19:24
        Nie ogladam filmow czesto....nie mam na to czasu jak narazie, ALE moge
        polecic "My Big, Fat, Greek Wedding" ze smiechu kilka razy do lazienki latalam.
        Moje ulubione filmy sa Hitchcock'a i Woody Allen'a :)
    • amaretta1 Re: "Babskie" filmy 13.11.05, 16:35
      OPROCZ INNYCH LUBIE BARDZO : dirty dancing; polecam!! szczegolnie jak mam
      kiepski nastroj !
    • emi54 Re: "Babskie" filmy 13.11.05, 18:03
      Goraco polecam polski film; Nigdy w zyciu;ksiazke o tym samym tytule czytalam
      wczesniej,a ostatnio bedac w Polsce mialam okazje obejrzec ten film-dziewczyny
      musicie koniecznie zobaczyc
      • halaha Re: "Babskie" filmy 13.11.05, 18:09
        i dalszy ciag tej ksiązki: serce na temblaku...ale to juz nie to samo.........
      • celine26 Re: "Babskie" filmy 13.11.05, 18:13
        Polecam(kto jeszcze nie widział)Niemoralną propozycję z D.Moore i
        R.Retfordem.Do popłakania też...
        • tiffany7 Re: "Babskie" filmy 13.11.05, 18:37
          "Niemoralna propozycja", ah, co za film...
          ja dzis sie wybieram na film z gatunku babski, jak mi sie wydaje, "In her
          shoes". Zobaczymy co to za "wynalazek" :P
    • leggetta Re: "Babskie" filmy 13.11.05, 23:07
      lubie wyciskacze lez... ( a wzrusza mnie nawet shrek)
      uwielbiam oczywscie dirty dancing, Co sie wydarzylo w Medison County, pretty
      woman....
      dzis obejrzalam "dragonfly", polski tytul "znamie" - goraca polecam.
      uszykujcie sobie husteczki
    • vase Re: "Babskie" filmy 14.11.05, 11:48
      Hehe, oczywiscie "Legends of the fall". Czasem "Father of the bride" 1 i 2,
      moze byc "Austin Powers" 1,2 i 3 a tak, to filmy z John'em Candy. Uwielbiam!
      ("Uncle Buck", "The great outdoors", "Delirious", "Who's Harry Crumb", "Planes,
      trains and automobiles"). Seria o rodzince Griswold'ow ("American
      vacation", "European vacation", "Christmas vacation") oraz wszelkie horrory :-)
      • pentelka Re: "Babskie" filmy 14.11.05, 12:56
        Zakochany bez pamieci
        Mona Lisa Smile
        Podwojne zycie Weroniki (niesmiertelny film)
        Marzyciel
        Co gryzie Gilberta Grape'a
        Smazone zielone pomidory
        Billy Elliott
        Godziny
        Jedwabna opowiesc
        Frida
        In the cut (fatalnie przetlumaczony na Tatuaz)
        Olivier Twist
        Madame Butterflay (z Jeremy Ironsem)
        Przełamujac fale
        Tanczac w ciemnosciach

wiecej grzechow TERAZ nie pamietam :-)
        • princessjobaggy Re: "Babskie" filmy 14.11.05, 13:16
          pentelka napisała:

> Godziny

Uwazam, ze film jest wspanialy:)

> Frida

Nie ogladalam tego filmu, jakos zawsze o nim zapominam, a bardzo bym chciala go
          wreszcie zobaczyc.

> Przełamujac fale
          > Tanczac w ciemnosciach

Bardzo smutne i wzruszajace filmy. W kinie podczas 'Tanczac w ciemnosciach'
          nawet mezczyzni nie mogli sie powstrzymac od placzu... Gra aktorska Bjork-
          swietna!
          • pentelka Re: "Babskie" filmy 14.11.05, 13:58
            princess,
            uwielbiam filmy Larsa von Triera (Przelamujac fale, Tanczac w ciemnosciach,
            Krolestwo, Idioci). Maja w sobie cos, co sprawia, ze inaczej spoglada sie na
            rzeczywistosc. Ale czasami zastanawiam sie, na ile tworca- autor scenariusza,
            rezyser, ma prawo znecac sie w taki sposob nad widzem? Na ile moze grzebac w
            naszych bebechach (raczej zwojach mozgowych) i przedstawiac w taki sposob
            ciemna strone czlowieczenstwa? brrrrrr... mam ochote powiedziec - kocham i
            nienawidze ;-)

Godziny są rewelacyjne! Zgadzam sie z Tobą:-)

Jesli idzie o Fride, to generalnie nie przepadam za filmami biograficznymi,
            ale ten jest wyjatkowy. Zwroc uwage na niesamowite zdjecia i kolorystyke tego
            filmu - to nie nieczesto zdarza. Po prostu kolory jako indywidualne byty:-)

Jesli podobaly Ci sie Godziny, to polecam Jedwabna opowiesc - utrzymana w
            podobnej konwencji albo nastroju.

uf, moglabym o filmach godiznami opowiadac z punktu widzenia amatorki. uwazam,
            ze dzien bez filmu, to dzien stracony;-) a tak w ogole, to 10 lat temu pozbylam
            sie telewizora i funkcjonuje, na przekor wszystkim, bez tego pudla ;-)

pozdrawiam
            • edavenpo Re: "Babskie" filmy 14.11.05, 13:59
              Jesli idzie o Fride, to generalnie nie przepadam za filmami biograficznymi,
              ale ten jest wyjatkowy. Zwroc uwage na niesamowite zdjecia i kolorystyke tego
              filmu - to nie nieczesto zdarza. Po prostu kolory jako indywidualne byty:-)
              ___

Wlasnie.. Mam ten film na DVd ale jeszcze go nie widzialam. Moze go dzis obejrze bo wszyscy
              zachwalaja, szczegolnie ta niesamowita kolorystyke.

Frida zachwycilam sie po obejrzeniu jej wystawy w Tate Modern. Byl ktos jeszcze?
            • princessjobaggy Re: "Babskie" filmy 15.11.05, 00:05
              pentelka napisała:

> uwielbiam filmy Larsa von Triera (Przelamujac fale, Tanczac w ciemnosciach,
              > Krolestwo, Idioci). Maja w sobie cos, co sprawia, ze inaczej spoglada sie na
              > rzeczywistosc. Ale czasami zastanawiam sie, na ile tworca- autor scenariusza,
              > rezyser, ma prawo znecac sie w taki sposob nad widzem? Na ile moze grzebac w
              > naszych bebechach (raczej zwojach mozgowych) i przedstawiac w taki sposob
              > ciemna strone czlowieczenstwa? brrrrrr... mam ochote powiedziec - kocham i
              > nienawidze ;-)

Tak, von Trier niewatpliwie jest mistrzem 'znecania sie' nad widzem. Juz kiedys
              dyskutowalam o tym zazarcie z moimi znajomymi. Czesc z nich miala problem z
              usiedzeniem w kinie do konca na 'Tanczac w ciemnosciach', po seansie byli wrecz
              zli, ze rezyser doprowadza widza do takiego stanu emocjonalnego.

Ogladalas moze jego film zatytulowany 'Dogville'(z Nicole Kidman). W trakcie
              tego filmu stopniowo narastala we mnie taka zlosc, ze myslalam, ze wybuchne
              podczas seansu.

O czym byl film 'Idioci', bo cos mi swita, ze ogladalam, ale nie moge sobie nic
              przypomniec?
              • pentelka Re: "Babskie" filmy 15.11.05, 09:37
                Princess, ogladalam Dogvile, ale nie wywarl na mnie takiego wrazenia jak
                Przelamujac fale czy Tanczac w ciemnosciach. Zastanawiam sie czy na to mialo
                wplyw kino - film trwa ok. 3 godzin, jak juz sie zdecydowalam pojsc, grali go
                tylko w Paradoksie (jedno z kin w Krakowie). Paradoks jest ok, mają swietny
                repertuar, ale... twarde stolki:-( nie fotele, tylko stołki :-/ Przez 3 godziny
                mozna sie bylo nabawic odciskow nie powiem gdzie. I ciezko mi sie bylo skupic.
                Doopiero jak ogladalam ten film drugi raz w domu, cos zaskoczylo. Film jest
                dobry, jak to u Triera - odkrywanie cierpienia i piekla. I ciekawy pomysl ze
                scenografia, choc to srednio do mnie przemawialo. Wole poetyke innych jego
                filmow.
                A jesli idzie o Idiotów, to ponizej jedna z recenzji
                serwisy.gazeta.pl/film/1,22535,85263.html
                Jak to Triera - film albo sie kocha, albo nienawidzi. Mialam po nim mieszane
                uczucia. Mysle, ze jest najbardziej dokrtynalny, jesli idzie o zalozenia
                Dogmy... (nie do konca preferuje taki rodzaj kina). No i oczywiscie, film
                wzbudza lawine pytan - czy mozna wykorzystywac w taki sposob niepelnosprawnosc
                itp. ble ble ble
                Ale warto zobaczyc :-)

Nie dopisalam do filmow babskich (w ogole, to koszmarne okreslenie, powielajace
                stereotypy) Pianistki. Ogladal ktos? Na podstawie powiesci nobliski, Jedlinek.
                To dopiero dawka brudu podana w mistrzowski sposob!

Pozdrawiam :)
    • princessjobaggy Re: "Babskie" filmy 14.11.05, 22:06
      Jesli ktoras z Was ma ochote na taki babski dramat to takowy wlasnie sie zaczal
      na ITV1- 'Walk away and I stumble', moze byc niezly.
      • jagienkaa Re: "Babskie" filmy 14.11.05, 22:31
        właśnie oglądam i bardzo mi się podoba:)
        • jagienkaa Princessjobaggy 15.11.05, 18:28
          i jak wrażenia? dzisiaj jest kontynuacja, prawda?
          • princessjobaggy Re: Princessjobaggy 16.11.05, 01:11
            jagienkaa napisała:

> i jak wrażenia? dzisiaj jest kontynuacja, prawda?

Przepraszam, dopiero teraz dojrzalam Twoj post. A zauwazylam go dlatego, ze
            sama wlasnie mialam zapytac czy ogladalas druga czesc?

Ja obejrzalam i powiem, ze film choc smutny, podobal mi sie. Nie wiem czy
            znalazlabym w sobie tyle sily i zrozumienia co zona tego faceta...
            • tuti movies 06.12.05, 13:23
              watek o fimach zarchiwizowany, to tu sie wpisze..
              dla milosnikow filmu REJS

ogloszenie:sponsorowane.
              chce/bede/bedziemy:tlumaczyc 'rejs' na angielski.
              praca:kolektywna, zapraszam do udzialu w ramach mozliwosci.
              deadline:nie ma
              adres:rejsinenglish.blox.pl
    • fatemeh Re: "Babskie" filmy 15.11.05, 10:27
      Tak sie zastanawialam czy babskie odczytac jako lekkie, relaksujace, przyjemne,
      ratujace od dolka... chyba tak!
      Fisher King
      Wplyw ksiezyca
      Rybka zwana Wanda
      Francuski pocalunek
      • effata Re: "Babskie" filmy 15.11.05, 12:08
        Film, który ja uważam za typowo babski (co potwierdza mój mąż - nie może go
        ścierpieć i zawsze go oglądam, jak go nie ma) to ... i tu zapewne będę nieco
        odmienna w gustach niż większość z was to ... 'Noce i dnie'. Nie wiem dlaczego,
        ale lubię ten film. W ogóle lubię dla relaksu takie 'obyczajowe' i kostiumowe,
        a nie jakieś ambitniaki. Inne to Saga rodu Forsyte'ów, Tańczący z wilkami,
        Ostatni samuraj itd w tym stylu.
        --
        Don't guess.
        • aniek133 Re: "Babskie" filmy 15.11.05, 13:59
          Jak juz doszlysmy do ekranizacji wielkich dziel to ja z kolei ubostwiam LALKE.
          Moj ukochany kupil mi na ostatnia Gwiazdke zestaw DVD z tym filmem i ogladam go
          wciaz od nowa (na szczescie z przerwami).

Ja oczywiscie tez z tych, co to lubia babskie filmy, wiec poza wymienionymi
          Dirty Dancing, Bodyguard i Pretty Woman,polecam Czekolade, Sweet November,
          Patch Adams, Masz Wiadomosc, Pod sloncem Toskanii, Bed od Roses, Kate and
          Leopold, K-Pax (troche mniej babski, ale intrygujacy), Love Actually, Powiedz
          Tak, Piekny umysl, Niewierna, Lepiej pozno niz pozniej, Uciekajaca panna mloda
          i MALENA (dla mnie - mistrzowski film). To na razie tyle, co mi do glowy
          przychodzi.

Godziny usilowalam ogladac, ale nudzil mnie ten film okropnie. Nie pamietam
          juz, czy skonczylam... Podobnie jak polski film Zmruz oczy - co za nuda! Nic
          tylko dostosowac sie do tytulu :)
          • pentelka Re: "Babskie" filmy 15.11.05, 14:50
            A ja uwazam, ze Zmruz oczy to jeden z najlepszych filmow kina polskiego
            ostatnich lat! Dla mnie rewelacja. Cos subtelnego, pelnego niuansow, aluzji...
            I mistrzowska gra Zamachowskiego!!! Polecam i gwarantuje doswiadczenie
            słonecznej prowincji... A taniec Małgorzaty Foremniak w niebieskiej sukience...
            ech, duzo by opowiadac.

Oto jedna z recenzji: serwisy.gazeta.pl/film/1,22535,1736809.html

A ponizej nagrody, jakie ten film zdobyl:
            XXVIII FPFF, Gdynia, wrzesień 2003: nagroda specjalna jury; nagroda za debiut
            reżyserki; za zdjęcia; za scenografię; za kostiumy

Cierlickie Lato Filmowe, Czechy, wrzesień 2003 - Złoty debiut

Festiwal Filmowy i Artystyczny Lato Filmów, Kazimierz Dolny, sierpień 2003 -
            nagroda publiczności w kategorii najlepszy polski film fabularny

Lubuskie Lato Filmowe, Łagów, czerwiec 2003 - Srebrne Grono

MFF Młode Kino Europejskie, Toruń, kwiecień 2003 - nagroda główna w kategorii
            film fabularny

Prowincjonalia, Września, luty 2003: nagroda dziennikarzy; nagrody publiczności
            w kategoriach: odkrycie roku, najlepsze zdjęcia, najlepsza muzyka

MFF Mannheim-Heidelberg, Niemcy, listopad 2002 - wyróżnienie specjalne FIPRESCI

Pozdrawiam i zachecam do seansu :-)

Chociaz z drugiej strony... to na pewno nie jest "babski", ckliwy tudziez
            sentymentalny melodramat, wiec nie dla kazdego ;-)
            • aniek133 Do Pentelki 15.11.05, 15:40
              Coz... wyszlo na to, ze na filmach ambitnych sie nie znam i tak pewnie jest -
              zwazywszy na tytuly moich ulubionych, ktore podalam wyzej :)

Recenzjami na temat filmow moglybysmy tu handlowac, bo internet jest wielki i
              mozna znalezc w nim zawsze recenzje na TAK, na NIE i wszelkie inne
              mozliwosci :) Nagrody dla filmu mowia jednak same za siebie, ze cos w nim jest,
              czego mi nie udalo sie dostrzec. Bo ja jestem tylko przecietnym widzem, ktory
              skupia sie glownie na fabule i na wlasnych odczuciach. A jesli ta jest
              monotonna i nuzaca to ow widz sie nudzi i nic go nie obchodza uboczne zalety,
              jesli takowe nawet mialby szanse znalezc.
              • pentelka Re: Do Pentelki 15.11.05, 15:56
                Aniu, jakbys przeczytala okropny komentarz na temat swojego ulubionego filmu,
                to pewnie tez bys sie wyzyla ;-) Sorki za zlosliwosc... Swiadomosc przychodzi
                po fakcie, wrrrr
                I nie chodzi tu o to jakim sie jest widzem - jest sie widzem na swoja miare i
                wrazliwosc. Ja nigdy nie zalapie o co chodzi w kultowym filmie Pulp Fiction...
                chocbym nie wiem, jak chciala...
                Mysle ze to moglby byc ciekawy nowy watek;-)

Dzis udaje sie na seans z Aviatorem. Ktos ogladal?
                • aniek133 Re: Do Pentelki 15.11.05, 16:07
                  Alez ja sie nie gniewam i nie odebralam Twojej wypowiedzi za zlosliwa :) Nawet
                  mi sie troche wstyd zrobilo, ze dla mnie ten film taki nudny, a okazuje sie, ze
                  to wielka tworczosc :) Ale podobnie jest z ksiazkami - uczniowie niechetnie
                  czytaja lektury, a wlasnie te ksiazki sa w jakis sposob wartosciowe. Ale komiks
                  to przynajmniej akcja :)))
                  • jagienkaa Re: Do Pentelki 15.11.05, 16:10
                    Ćo do Lalki, to skoro juz tak krytykujemy, to czy fim czy książka to ta cała
                    Izabela Łęcka to mnie tak denerwowała że myślałam że jej łeb ukręcę, a
                    dupowatość Wokulskiego mnie dodatkowo dobijała. To chyba jedna z lektur, którą
                    czytałam z zaciśniętymi zębami!!!
                    • princessjobaggy Re: Do Pentelki 15.11.05, 17:04
                      jagienkaa napisała:

> Ćo do Lalki, to skoro juz tak krytykujemy, to czy fim czy książka to ta cała
                      > Izabela Łęcka to mnie tak denerwowała że myślałam że jej łeb ukręcę, a
                      > dupowatość Wokulskiego mnie dodatkowo dobijała. To chyba jedna z lektur,
                      którą
                      > czytałam z zaciśniętymi zębami!!!

Zgadzam sie, ja dokladnie tak samo zareagowalam czytajac 'Lalke'.

Co do 'Nocy i dni', o ktorych wspomniala Effata czy chocby 'Nad Niemnem' to
                      rowniez bardzo lubie te filmy. W liceum przeczytalam wszystkie czesci 'Nocy i
                      dni' i z checia kiedys wroce do tej ksiazki.
                      • pentelka auuuuuuu 15.11.05, 17:59
                        Noce i dnie i Nad Niemnem - dwa razy bylam zmuszona zmierzyc sie z tymi
                        ksiazkami. Daremny trud... Zemscilo sie to na mnie na egzaminie na studiach -
                        na 120 lektur nie przeczytalam 6. Wyciagam karteczke z pytaniami, a tu analiza
                        porownawcza obu tych powiesci...
                        No i jeszcze nie zhanbilam sie Trylogią. I nawet obejrzenie tych filmow
                        przyszlo mi z trudem. I wcale nie jestem z tego dumna :-(

A co sądzicie o Rzeckim z Lalki? Bo gdyby nie on, ksiazka bylaby nie do
                        strawienia;-)
                        • jagienkaa Re: auuuuuuu 15.11.05, 18:23
                          Rzecki w książce to postać jeszcze jako taka, dośc wiarygodna, ale ten aktor
                          który grał go w filmie jakoś mnie zniechęcił do tej postaci. Cały czas mi się
                          kojarzył z innymi jego rolami.
                          Przyznaję się że przeczytałam 90% lektur, jak pentelka, ale miałam problemy z
                          Panem Tadeuszem, oraz - z Kordianem bodajże - przeczytałam o dostałam 1 z
                          klasówki bo w ogóle nie zrozumiałam tekstu.
                          Podobnie mam z Bridget Jones - inaczej ją sobie wyobrażałam i Renee Z tę postać
                          mi zepsuła;)
    • leggetta filmy kostiumowe 15.11.05, 19:31
      ja tez lubie popatrzec na ladnie ubrane panie. oczywiscie na mysl przychodzi
      mi "przeminelo z wiatrem" oraz seria o cesarzowej Sisi. Czy ktos moze cos
      jeszcze polecic?
    • fedorka Re: "Babskie" filmy 06.12.05, 15:40
      Ja uwielbiam Woody Allena. Już nie mogę doczekać sie jego nowego filmu. W
      kategorii babskie bardzo podbały mi sie Mąż idealny i Good woman na podstawie
      Oscara Wilde.
      • princessjobaggy Re: "Babskie" filmy 06.12.05, 15:52
        fedorka napisała:

> Ja uwielbiam Woody Allena. Już nie mogę doczekać sie jego nowego filmu.

Ja tez sie nie moge doczekac. To bedzie pierwszy film, na ktory sie wybiore
        zaraz po Nowym Roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka