Dodaj do ulubionych

Winter Sun

24.01.06, 14:16
Pod koniec lutego chcielabym pojechac z mezem i 16 miesieczna corka na 2
tygodniowe wakacje. Czy moglibyscie mi polecic jakies ciekawe miejsca, chodzi
mi o cieple kraje? Czy bezpieczne jest wykupowanie wycieczek przez internet?
Obserwuj wątek
    • leggetta Re: Winter Sun 24.01.06, 14:31
      w zeszlym roku kupilismy wyczieczke u Tomasa Cooka ( przez internet) na
      Fuerteventure. i zrozumielimy dlaczego wycieczki te nazywaja sie winter sun;) w
      dzien bylo goraco ( ale za zimno aby sie kapac nawet w basenie- a specjalnie
      zwracalismy uwage na to aby w naszym hotelu byl podgrzewany w tym okresie) a w
      nocy taka zimnica ze prosilimy po pierwszej nocy o dodatkowe koce do spania (
      piecykow nie mieli). poza tym okazalo sie ze nazwa wyspy oznacza: silny/zimy
      wiatr o ile dobrze pamietam.
      poza tym wypoczelismy swietnie bo nie jestesmy z tych co leza przy basenie;
      wzielismy na nasz pobyt samochod, zwiedzilismy wyspe i wiekszosc tamtejszych
      atrakcji, pojechalismy na lanzarote, trzy dni spedzilimy w spa ( i to
      wspominamy najlepiej - basemy zewnetrzne z wszystkimi bajerami mocno
      podgrzewane a ludzi niewielu)
      troche sie zgapilismy bukujac wakacje ( kupilismy B&B) bo za dlugo myslelismy i
      wersja half board przeszla nam kolo nosa ( cena niewiele wyzsza), myslelismy ze
      na miejscu bedziemy chodzis do roznych restauracji ale na miesjcu okazalo sie
      ze w naszym hotelu wystawiaja uginajacy sie bufet, co wieczor z inna
      zawartoscia wiec jedlismy na miejscu za kazdym razem placac za posilek.
      poza wymienionymi uwagami zadnych zastrzezen nie mielismy - Tomasa Cooka
      polecic moge. ( aha z Gatwick odlecielismy z 2 godz opoznieniem)
      • eballieu Re: Winter Sun 24.01.06, 15:39
        Moniska, to chyba zalezy ile mozesz przeznaczy na wakacje i co chcialabys robic
        na nich i.... ile leciec samolotem.
        Ja na dwa tygodnie nie pojechalabym na ani jedna z Wysp Kanaryjskich. NUDA! No
        chyba, ze bedziesz mogla wziac nianie do dziecka a sama zeglowac itp.,
        Bylam juz an teneryfie, Lanzarote. Gran Canaria ma jeszcze jakeis zabytki do
        ogladania, reszta - to tajemnicza natura, ktora owszem pewnei warto zobaczyc,a
        le dwa tygodnie? NIE. Tzn. ja mowie nie.
        Chociaz jesli kiedys bede powtarzac wakacje w zime, a nie bede chciala leciec
        dluzej niz 4 godziny i nie bede chciala Zjednoczonych Emiratow Arabskich czy
        Egiptu, to z pewnoscia wrocilabym na Teneryfe i LAnzarote. Tylko pod jednym
        warunkiem - do hotelow w ktorych bylismy.
        Cieplo bylo, baseny byly ogrzewane, jedzenie bardzo dobre, ja generalnie na
        hotel i miejsce narzekac nie moge. Moge tylko powiedziec jedno - i tu prosze
        nie naskoczyc na mnie i nie powiedziec ze nie lubie Anglikow - to sa wyspy na
        ktore jezdza grupami zebrane wszystkie stereotypy o turystach niemieckich i
        angielskich. I to moze wplynac na twoje samopoczucie na tych wakacjach.
        jednak jesli przez dwa tygodnie nei bedziesz sie nudzic w jednym hotelu, to jak
        najbardziej polecic ci moge. Ach i warto zwrocic uwage gdzie na te wyspy sie
        jedzie. Nie wiem juz czy wschodnia czy zachodnia strona poludniowej
        Fuerteventure jest meijscem gdzie odbywaja sie zawody w windsurfingu - wiatr to
        ich najlepszy przyjaciel.
        milych wakacji!
        A moze poludnie Europy? Piekne miasteczka, juz poczatek wiosny tam, moze tez
        byc milo:-)
        • moniska11 do eballieu 24.01.06, 19:26
          Bardzo chcialam jechac do Egiptu, ale panie z biora podrozy mi odradzily.
          Stwierdzily, ze z malym dzieckiem ze wzgledu na szczepienia raczej nie
          polecaja. Dlatego tez, chyba najrozsadniej jechac na Wyspy Kanaryjskie. Obawiam
          sie jednak o pogode. Pisalas, ze bylas we wspanialych hotelach, moze moglabys
          mi doradzic ktorys. A i wracajac do pogody, jakie tam sa temperatury w dzien i
          w nocy?
    • aniaheasley Re: Winter Sun 24.01.06, 16:36
      Lanzarote polecam na zime z dzieckiem jak najbardziej, jezeli szukasz leniwego
      urlopu w jako takim ciepelku. Bylam pare lat temu z 11 tygodniowym maluchem pod
      koniec stycznia, bylo naprawde cieplo, tyle tylko ze dnie troche krotkie.
      Natomiast w zeszlym roku na Wielkanoc bylismy na Majorce i pogoda byla bez
      sensu - raz goraco raz zimny wiatr, w efekcie wszyscy wrocilismy przeziebieni.
      Wszedzie na poludniowej polkuli jest teraz lato, wiec tez oczywiscie super
      miejsca na urlop, z tym ze lot to minimum 12 godzin.
      • vygotsky Re: Winter Sun 24.01.06, 17:07
        No to ciekawe bo my w lutym na Teneryfie pogode mielismy fatalna - mgly,
        zachmurzone niebo, deszcze, taksowkarze w welnianych plaszczach chodzili...A na
        Majorce na Wielkanoc (2lata temu) piekna - slonecznie, cieplo - moi panowie
        nawet sie kapali w morzu, w ciagu 12 dni raz tylko spadl deszcz no i w tym
        okresie malo turystow angielskich z tymi ich stereotypami.. a tak a propo to
        jakie one sa? Czy chodzi o tych facetow w lancuchach, z tatuazami i ich
        latorosle w 10-centymetrowych obcasach? Jeszcze jedno - wszyscy maja to
        wyobrazenie Teneryfy jako tej wyspy gdzie wlasnie chavs jezdza...a ja ich tam
        wogole nie widzialam ...daleko co prawda od playa america bylam. Duzo
        Skandynawow i Niemcow ale ci mnie nie przerazaja. A moze Tunezja?
        • eballieu Re: Winter Sun 24.01.06, 17:17
          Vygotsky, widzisz gdybym ja nie wyszla z hotelu, to tez bym tego o Teneryfie i
          Lanzarote powiedziec nie mogla. Bedac rok temu na Teneryfie w Playa de las
          Americas bylam raz. Po buty, jest tam sklep, ktory moje ulubione pons quintana
          sprzedaje.
          W tym roku, tzn. na Boze Narodzenie Lanzarote tez bylo piekne, jak dla mnie.
          Tylko jedno trzeba wiedziec - jesli ktos jedzie tam z zamiarem skosztowania
          Hiszpanii, czy kuchni kanaryjskiej, to niech przygotuje nieco wiecej pieniedzy
          niz na np. pub angielski , ktorych mnostwo. Tak juz niestety tam sie porobilo,
          ze za to co typowe trzeba zaplacic wiecej. Masowe na tych wyspach jest to co
          napisales - kolesie wytatulowani, babki w dresach, zlote lancuchy itp., itd. i
          lokale dla nich. Takie bylo moje wrazenie.
    • jaleo Re: Winter Sun 24.01.06, 21:36
      Jesli nie chcesz daleko latac, a chcesz prawdziwego ciepelka w lutym, to
      niestety wybor nie jest tak duzy. Kraje srodziemnomorskie potrafia byc bardzo
      cieple w lutym, ale pogoda o tej porze roku jest niestabilna, i mozesz rownie
      dobrze trafic na fale zimna i deszczow.

Oprocz Kanarow, jeszcze polnocna Afryka. Byc moze warto wziac pod uwage
      Maroko. Pod wzgdledem sanitarnym bardzo cywilizowanie (oczywiscie mowie o
      typowo turystycznych przybytkach), w lutym moze byc i 30 stopni, lot niedlugi.
      Jesli chcecie koniecznie byc nad morzem, to zamiast oklepanego Agadiru polecam
      Essaouira, bardziej "classy", piekna plaza, mila atmosfera. Z tym, ze mnie by
      sie bez samochodu troche nudzilo przez dwa tygodnie, bo w koncu ile mozna na
      plazy lezec. Minus Maroka to koszty (w porownaniu z Kanarami, wygodny standard
      jest drogi, ja liczylabym co najmniej £1,000 na osobe na 2 tygodnie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka