aneta.czarnocka 30.01.06, 11:45 Witam wszystkich! I mam takie pytanie (byc moze juz tu takowe bylo): czy w Anglii jest cos takiego jak maldunek??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mielonkaturystyczna Re: meldunek 30.01.06, 16:21 Nie ma Potwierdzeniem ze mieszkasz pod wskazanym adresem jest jakis rachunek na Twoje nazwisko: BT, gaz, prąd, council tax etc. Pewnie juz bylo i to wiele razy.... :) Odpowiedz Link
alex_koz Re: meldunek 30.01.06, 16:48 mozesz jeszcze zarejestrowac sie na liscie wyborcow (w loklanym Councilu), mnie pytano czy jestem zarejestrowana np. podczas zakladania konta w banku (nie mialam rachunkow na swoje nazwisko) a meldunku jako takiego nie ma... Odpowiedz Link
malwes Re: meldunek 30.01.06, 20:05 Hmmmm...ja wiem, że meldunek w Polsce to był wymysł Polski Ludowej aby Władza wiedziała, gdzie jest obywatel ;) - ale w takim razie jak np. chcę założyć konto w banku (pomijając dokumenty od pracodawcy) - to jak bank będzie wysyłam do mnie korespondencję? Wystarczy, że mu tak "na gębę" adres podam, czy właśnie muszę mieć ze sobą rachunki, itp. Ale jak wynajmuję mieszkanie to te rachunki są chyba przecież na właściciela mieszkania? Czy też ja opłącam i po prostu wpisuję siebie i ten adres gdzie jestem, ale przecież "elektrownia" też tego nie weryfikuje... Wiem, że może głupoty gadam ale jeszcze nie wyjechałam i generalnie nie wiem jak to jest.... Odpowiedz Link
duende1 Re: meldunek 30.01.06, 20:18 to zalezy.w wiekszosci (chyba) wypadkow, jak wynajmujesz mieszkanie to przepisujesz rachunki na siebie. mozesz tez np. zalozyc sobie telefon/ internet na swoje nazwisko. generalnie z tym zalozeniem konta to czasem jest trudna sprawa, bo : zeby dostac prace, trzeba miec konto, zeby miec konto, trzeba miec rachunki, zeby miec rachunki trzeba miec pieniadze, a zeby miec pieniadze zazwyczaj trzeba prace..;) dlatego najlepiej jak najszybciej przepisac na siebie wode, albo tv licence. potem, jak juz masz jedno konto w banku to jest latwo, bo do zalozenia innego (albo gdziekolwiek gdzie musisz potwierdzic swoj adres) wystarczy wlasnie wyciag z konta z adresem. nie za bardzo namieszalam...? aha, czasem w bankach jako jedno z potwierdzen adresu (w niektorych miejscach wymagaja dwoch) akceptuja umowe o wynajecie mieszkania, ale musi byc wystawiona przez agencje, a nie osobe prywatna. Odpowiedz Link
duende1 Re: meldunek 30.01.06, 20:19 a wlasnie mi sie przypomnialo, ze jak zakladalam konto w hiszpani, to nie chcieli ode mnie zadnego potwierdzenia adresu w ogole. adres podaje sie "na gebe" i w zasadzie mozesz byc tam tylko na wakacjach a konto miec. a tu jak zwykle taka biurokracja.... Odpowiedz Link
jaleo Re: meldunek 30.01.06, 22:17 duende1 napisała: > a wlasnie mi sie przypomnialo, ze jak zakladalam konto w hiszpani, to nie > chcieli ode mnie zadnego potwierdzenia adresu w ogole. adres podaje sie "na > gebe" i w zasadzie mozesz byc tam tylko na wakacjach a konto miec. a tu jak > zwykle taka biurokracja.... A to dlatego, ze w Hiszpanii adres zamieszkania podaje sie do DNI. Tu w UK, jak sie pewnie orientujesz, nie ma kart identyfikacyjnych, w zwiazku z tym adres konta bankowego jest bardzo czesto jedynym "notowanym" adresem danej osoby. I dlatego banki to sprawdzaja. Odpowiedz Link
duende1 Re: meldunek 30.01.06, 22:33 masz racje jaleo, ale ja pierwsze konto w hiszp. zakladalam zanim dostalam DNI i po prostu przy zakladniu konta wpisalam adres zamieszkania w formularzu, a na dowod, ze ja to ja pokazalam paszport i tyle. Odpowiedz Link