30.01.06, 11:45
Witam wszystkich!
I mam takie pytanie (byc moze juz tu takowe bylo): czy w Anglii jest cos
takiego jak maldunek???
Obserwuj wątek
    • mielonkaturystyczna Re: meldunek 30.01.06, 16:21
      Nie ma
      Potwierdzeniem ze mieszkasz pod wskazanym adresem jest jakis rachunek na Twoje
      nazwisko: BT, gaz, prąd, council tax etc.

Pewnie juz bylo i to wiele razy.... :)
    • alex_koz Re: meldunek 30.01.06, 16:48
      mozesz jeszcze zarejestrowac sie na liscie wyborcow (w loklanym Councilu), mnie
      pytano czy jestem zarejestrowana np. podczas zakladania konta w banku (nie
      mialam rachunkow na swoje nazwisko)

a meldunku jako takiego nie ma...
      • aneta.czarnocka Re: meldunek 30.01.06, 18:01
        dzieki wielkie
        • malwes Re: meldunek 30.01.06, 20:05
          Hmmmm...ja wiem, że meldunek w Polsce to był wymysł Polski Ludowej aby Władza
          wiedziała, gdzie jest obywatel ;) - ale w takim razie jak np. chcę założyć
          konto w banku (pomijając dokumenty od pracodawcy) - to jak bank będzie wysyłam
          do mnie korespondencję? Wystarczy, że mu tak "na gębę" adres podam, czy właśnie
          muszę mieć ze sobą rachunki, itp. Ale jak wynajmuję mieszkanie to te rachunki
          są chyba przecież na właściciela mieszkania? Czy też ja opłącam i po prostu
          wpisuję siebie i ten adres gdzie jestem, ale przecież "elektrownia" też tego
          nie weryfikuje...
          Wiem, że może głupoty gadam ale jeszcze nie wyjechałam i generalnie nie wiem
          jak to jest....
          • duende1 Re: meldunek 30.01.06, 20:18
            to zalezy.w wiekszosci (chyba) wypadkow, jak wynajmujesz mieszkanie to
            przepisujesz rachunki na siebie. mozesz tez np. zalozyc sobie telefon/ internet
            na swoje nazwisko. generalnie z tym zalozeniem konta to czasem jest trudna
            sprawa, bo : zeby dostac prace, trzeba miec konto, zeby miec konto, trzeba miec
            rachunki, zeby miec rachunki trzeba miec pieniadze, a zeby miec pieniadze
            zazwyczaj trzeba prace..;)
            dlatego najlepiej jak najszybciej przepisac na siebie wode, albo tv licence.
            potem, jak juz masz jedno konto w banku to jest latwo, bo do zalozenia innego
            (albo gdziekolwiek gdzie musisz potwierdzic swoj adres) wystarczy wlasnie
            wyciag z konta z adresem.

nie za bardzo namieszalam...?
            aha, czasem w bankach jako jedno z potwierdzen adresu (w niektorych miejscach
            wymagaja dwoch) akceptuja umowe o wynajecie mieszkania, ale musi byc wystawiona
            przez agencje, a nie osobe prywatna.
            • duende1 Re: meldunek 30.01.06, 20:19
              a wlasnie mi sie przypomnialo, ze jak zakladalam konto w hiszpani, to nie
              chcieli ode mnie zadnego potwierdzenia adresu w ogole. adres podaje sie "na
              gebe" i w zasadzie mozesz byc tam tylko na wakacjach a konto miec. a tu jak
              zwykle taka biurokracja....
              • jaleo Re: meldunek 30.01.06, 22:17
                duende1 napisała:

> a wlasnie mi sie przypomnialo, ze jak zakladalam konto w hiszpani, to nie
                > chcieli ode mnie zadnego potwierdzenia adresu w ogole. adres podaje sie "na
                > gebe" i w zasadzie mozesz byc tam tylko na wakacjach a konto miec. a tu jak
                > zwykle taka biurokracja....

A to dlatego, ze w Hiszpanii adres zamieszkania podaje sie do DNI. Tu w UK,
                jak sie pewnie orientujesz, nie ma kart identyfikacyjnych, w zwiazku z tym
                adres konta bankowego jest bardzo czesto jedynym "notowanym" adresem danej
                osoby. I dlatego banki to sprawdzaja.
                • duende1 Re: meldunek 30.01.06, 22:33
                  masz racje jaleo, ale ja pierwsze konto w hiszp. zakladalam zanim dostalam DNI
                  i po prostu przy zakladniu konta wpisalam adres zamieszkania w formularzu, a na
                  dowod, ze ja to ja pokazalam paszport i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka