mak4701 21.05.06, 13:03 Kupie pieska rasy Bernardyn - o ile w UK taką rase ktoś posiada. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabelski Re: Bernardyn 21.05.06, 13:24 Average Food Cost >£15 per week Average Puppy Price >£800 www.dogclub.co.uk/dogs/profile-stbe.php Odpowiedz Link
edavenpo Re: Bernardyn 21.05.06, 20:57 Tu znajdziesz sporo na temat posiadania psa w UK bo byla swego czasu na ten temat dyskusja: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=40764074&a=40788121 Powiem dosc obcesowo - psa nie kupuje sie na forum. Mozna popytac o rade ale to jest powazna decyzja, szczegolnie ze bernard mimo ze wyglada jak misiek to duzy, drogi w utrzymaniu i wymagajacy pies. Ma sklonnosci do dysplazji wiec odradzam kupowanie szczeniat od pseudohodowcow z cyklu 'rasowy ale bez rodowodu'... Tu masz przytuliska dla bernardynow. Warto dac dom psiakom w potrzebie: St Bernard Rescue Miss P H Muggleton, Sutton In Ashfield, Notts. Tel: 01773 872535 St Bernard Trust Mrs E Wardle (Co-ordinator), Leigh, Greater Manchester. Tel: 01942 884210 Mrs R Beaver, Chesterfield, Derbyshire. Tel: 01246 862486 Miss C Clark MBE, Robertsbridge, E Sussex. Tel: 01580 830297 Mr & Mrs P Cooke, Newbold Verdon, Leicester. Tel: 01455 823373 Mr & Mrs A Burley, Newnham On Severn, Glos. Tel: 01594 516242 Mr & Mrs S Featherstone, Stockton, Cleveland. Tel: 01740 630412 Mrs K Goodwin, Gosport, Hants. Tel: 01329 826804 Scottish St Bernard Trust Ms T Aitken, Eyemouth, Berwickshire. Tel: 01890 871461 Email: trudie@aitken6345.fsnet.co.uk Odpowiedz Link
mak4701 Re: Bernardyn 21.05.06, 23:52 Dziekuje za linki. Zaraz je przejrze. Wiem ze na forum sie nie kupuje psów - tylko miałam nadzieje ze ktos akurat wie gdzie kupic, cokolwiek tez wie o tej rasie w UK - bo przyznam sie szczerze ze ja nie mogłam nic znalezc o tej rasie jesli chodzi o UK. Wiem tez ze jest to pies duzy a czasem nawet bardzo duzy i potrzebuje ruchu swobody i duzoooo wyzywienia. Miałam juz takiego pieska i wiem z czym moge sie spotkac majac takiego psiaka. O tej rasie wiem baaardzo duzo bo uwielbiam te psy. Myslałam o sprowadzeniu takiego psiaczka do UK ale nie bardzo mam kogo w PL aby ewentualnie załatwił mi wszystkie potrzebne badania, chipy i podczas kwarantanny zajął sie nim. Wiec dlatego w moim przypadku najprosciej by było kupic go w UK. Tak kocham te rase ze jestem w stanie dac za takiego psiaka nawet te 800f. Tylko czy orientujecie sie jak jest z wyjazdem np do PL z UK z pieskiem? Odpowiedz Link
juleczka2005 Re: Bernardyn 22.05.06, 19:27 A jak to jest z tymi przytuliskami? Jak mozna wziac takiego pieska - jakie warunki mam spełniac i jakie sa to te koszty symboliczne? Czy te pieski sa jakies chore ze tam sa - porzucone? Co o tym wiecie? Odpowiedz Link
edavenpo Re: Bernardyn 22.05.06, 21:09 Warunki na ktorych otrzymasz psa z przytuliska roznia sie od jednego do drugiego ale tak ogolnie.. 1. Przy w przytulisku moga byc z roznych powodow - porzucenie czy zblakanie bedace najczestszymi do smierci wlasciciela. Sa tez przytuliska w ktorych niektore rasy wymagajace specjalnej opieki trafiaja prosto od wlascicieli ktorzy ich nie chca jak np. w przytuliskach dla chartow angielskich ktore pochodza czesto z hodowli wyscigowych i jak nie maja osiagniec to albo won na autostrade, albo uspic lub przytulisko wezmie. 2. Psy moga byc stare i chore - owszem. Ludzie porzucaja rowniez jednak mlode i zupelnie zdrowe psy bo im sie znudzily, bo nie zdawali sobie sprawy z wymagan rasy, z nagonki na dana rase... Nie ma na to logiki. Bo sobie ktos kupil husky do mieszkania w bloku od pseudohodowcy i teraz mu wyje, albo kupil Staffordshire terrier z ogloszenia rasowego ale bez rodowodu i pies ma nogi jak owczarek z pyskiem Staffika. Moze byc i tak i moze inaczej, slowem, z glupoty, cymbalstwa i znieczulicy. Nikt Cie nie bedzie tam chcial oszukac i dac Ci psa chorego czy starego. Oni wiedza ze to sa psy po przejsciach i nie chca mu zafundowac nastepnej traumy. Czesto gesto stare czy chore psy zostaja w przytulisku na zawsze bo tam jest im lepiej. Ja mam takie dwa charciki 'zaadoptowane' na odleglosc aby wspierac przytulisko. Przytuliska sa najczesciej nastawione na jedna rase. Beda Ci w stanie doradzic na ten temat wychowania i utrzymania psa, wytlumaczyc jakie sa wymagania rasy i dopasowac psa do Ciebie. Bedzie im zalezalo na tym aby adopcja byla sukcesem i nikt tam ci na sile nie bedzie nic wciskal. Jakie warunki musisz spelniac? Tez zalezy ale nikt Ci nie da psa od reki. Moga ci zrobic wizytacje, jesli wynajmujesz to bedziesz musiala miec list od landlorda pozwalajacy na trzymanie psa lub od housing association, beda chcieli referencje od pracodawcy i/lub landlorda. Na pewno sprawdza Twoja wiedze na temat rasy. Jesli chcesz labka 'bo kocha dzieci' a o rasie nic nie wiesz to na pewno im sie spodoba. Jesli beda uwazali ze sie nie nadajesz to psa nie dostaniesz. Jesli chcesz owczarka niemieckiego a mieszkasz na piatym pietrze w 2 pokojowym mieszkaniu to najprawdopodobniej Ci go nie dadza. Zaplata - znowu zalezy ;-) Jedni beda chcieli jakokolwiek donacje, drudzy nic, trzeci konkretna sume. Odwiedz strony przytulisk i poczytaj, napisz, zadzwon, pogadaj. Poczytaj tez o rasie. Googluj 'rescue, rasa, miejsce zamieszkania' Powodzenia! ;-) Odpowiedz Link