Dodaj do ulubionych

PART-time vs ubezpieczenie EMERYTURA itp

11.11.06, 22:57
moze mi ktos powiedziec jak sie to w praktyce uklada jesli powiedzmy mam w
kilku miejscach prace part time - okolo 40 godzin w tygodniu pracuje.

czy z punktu widzenia emerytury, ubezpieczenia itp itd jest lepiej pracowac
full time na jednej posadzie? czy to nie ma znaczenia jak wyrabiam
odpowiednia ilosc godzin ale w kilku miejscach?
Obserwuj wątek
    • 101krotka Re: PART-time vs ubezpieczenie EMERYTURA itp 12.11.06, 14:09
      rawback,a to w ilu ty miejscach pracujesz?:)w kwestii emerytury (chodzi ci o
      skladki National Insurance Contributions) to liczy sie lacznie jakas kwota w
      danym roku fiskalnym,ktora musisz wypracowac,aby ten rok zostal ci zaliczony.

z drugiej strony,majac dwie (lub wiecej) prac,na pewno placisz wiekszy
      podatek,niz gdybys pracowala w jednej pracy.no chyba,ze jestes self-
      employed,ale to juz inna sprawa.
      • jaleo Re: PART-time vs ubezpieczenie EMERYTURA itp 12.11.06, 17:23
        101krotka napisała:

> > z drugiej strony,majac dwie (lub wiecej) prac,na pewno placisz wiekszy
        > podatek,niz gdybys pracowala w jednej pracy.no chyba,ze jestes self-
        > employed,ale to juz inna sprawa.

?? Stopa podatku nie jest zalezna od ilosci prac!
        • 101krotka Re: PART-time vs ubezpieczenie EMERYTURA itp 12.11.06, 18:21
          no ,troche to niejasno powiedzialam.chodzi mi tylko o to,ze jesli masz wiecej
          niz jeden "source of income" to wtedy: jesli wykorzystalas juz swoj personal
          allowance w glownej pracy to w drugiej pracy placisz juz podatek przynajmniej
          22%.jesli to zagmatwalam nawet wiecej,to prosze poczytac sobie tutaj o tax
          codes.

www.direct.gov.uk/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/BeginnersGuideToTax/BeginnersGuideToTaxArticles/fs/en?CONTENT_ID=4015472&chk=iIHw8P

rawback,a w kazdej z tych prac wiedza,ze masz inna prace?pisze "prac",bo nie
          wiem ile ich masz w sumie:).wypelnialas formularz P46?
          • robak.rawback Re: PART-time vs ubezpieczenie EMERYTURA itp 12.11.06, 18:49
            obie sa part time - mam dwie, byc moze jak sie uda bede miala trzy na raz.
            dlatego sie pytam. oczywiscie wszystkie part time. w jednej wypelnilam taki
            formularz, w drugiej nie pamietam co wypelnilam (haha ale debil ze mnie)
            dzieki za link, bardzo chetnie poczytam
          • jaleo Re: PART-time vs ubezpieczenie EMERYTURA itp 12.11.06, 22:49
            Jesli masz wiecej niz jednego pracodawce, to mozna poprosic Inland Revenue
            o "rozdzielenie" tax free allowance pomiedzy dwoch lub wiecej pracodawcow.
            Mozesz tez przeznaczyc caly allowance na jednego pracodawce, wtedy u
            pozostalych bedziesz miala pobierany podatek dochodowy od calosci dochodow.
            Natomiast w skali rocznej i tak zaplacisz tyle samo podatku, pod warunkiem, ze
            wykorzystasz tax free allowance w pelni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka