05.01.07, 14:24
VEGETA - co to jest? Zobaczylam dzisiaj w lokalnym sklepie, opakowanie po
czesku wiec nie moge sie doczytac. Czy mozna to uzywac np do zupy zamiast
kostki warzywnej? Jesli nie, to do czego to sie nadaje?
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: VEGETA 05.01.07, 14:38
      vegeta to taka mieszanka warzywna, właśnie jak kostka ale w proszku. Chyba
      wszyscy w PL jej używają, ja też. Nadaje się do sosów, kurczaka, marynet...
      • steph13 Re: VEGETA 05.01.07, 14:53
        Dzieki jagienka;najpierw nasypalam do zupy a potem zaczelam miec watpliwosci bo
        pachnie troche bardziej chemicznie niz tutejsze kostki. No nic, zobaczymy co z
        tego wyjdzie.
        • jaleo Re: VEGETA 05.01.07, 16:38
          Vegeta, podobnie jak Maggi i inne tego typu "przyprawy" to jest przede
          wszystkim glutaminat sodu (monosodium glutamate). Zdrowe to nie jest.
          • eballieu Re: VEGETA 05.01.07, 23:20
            Jagienka napisala:
            "vegeta to taka mieszanka warzywna, właśnie jak kostka ale w proszku. Chyba
            wszyscy w PL jej używają, ja też. Nadaje się do sosów, kurczaka, marynet..."
            Wpisuje sie na lsite tych, co Vegety nie uzywaja i u ktorych w polskim domu
            nikt nie uzywal i nie uzywa.
            Szkoda dobrego kurczaka do vegety;-)
            A po co wam kostki rosolowe?
            • edavenpo Re: VEGETA 05.01.07, 23:38

Nie lubie bo jak wspomniala Jaleo zdrowe to nie jest.

Jesli potrzebuje 'doprawiacza' do potraw warzywnych to daje Marigold Swiss Bouillon

Jak dla mnie to dobry kurczak potrzebuje tylko odrobine soli - najlepiej Maldon
              i mnostwo swiezych ziol;-)

Moja mama uzywala i wciaz uzywa Vegety. Nawet mi przywiozla ostatnio puszke
              Vegety Light (?) ktora stoi i zbiera kurz.
            • steph13 Re: VEGETA 05.01.07, 23:58
              No wiec po pierwszym razie skreslam Vegete z mojej shopping list. Zupa wyszla
              duzo za slona chociaz ani odrobiny soli nie dodalam, a wiec V musi rowniez
              zawierac sporo soli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka