28.04.12, 23:49
A jeśli nie kupujecie przypraw gotowych (typu Vegeta,Kucharek,kostki itd) to czym doprawiacie zupy?
Obserwuj wątek
    • bagietka4 Re: Przyprawy 29.04.12, 00:11
      Zasuszonymi warzywami. Z kilograma robi sie z 5 listków marchwi albo pietruszki, ale maskuje ok.
      • aliide Re: Przyprawy 29.04.12, 10:48
        Jak najlepiej zasuszyć marchew? Ja zwykle tarkuję i mrożę, ale chętnie się przestawię na "suszonki" smile
        • bagietka4 Re: Przyprawy 29.04.12, 16:45
          Pokroić wzdłuż i wystawić na słoncesmile
    • roseanne Re: Przyprawy 29.04.12, 04:01
      sol jarzyny, ziola,
    • xxxtabxxx Re: Przyprawy 29.04.12, 10:01
      Jak wyżej: sól, warzywa, zioła. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do kostek i veget to trochę potrwa zanim odzwyczaicie się od smaku glutaminianu sodu w potrawach. Na początku będzie czegoś w zupie brakowało, ale warto, bo potem można docenić prawdziwy smak potraw.
    • aliide Re: Przyprawy 29.04.12, 10:46
      Do większości zup: sól, pieprz czarny albo ziołowy (gotowa mieszanka bez zbędnych dodatków), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, czasem zioła prowansalskie.
      Do strączkowych zamiast lubczyku i ziół prowansalskich daję cząber.
      Do czerwonych pikantnych zup, np. meksykańskiej, pomidorowej nadaje się też ostra papryka.
    • allybb Re: Przyprawy 29.04.12, 11:24
      Jak dziewczyny powyżej + suszone grzyby, seler/lubczyk. Z tym, że kostki rosołowe czasem stosuję (1 kostkę na cały gar zupy), nie używam vegety ani innych sypkich doprawiaczy.
    • jagoda85 Re: Przyprawy 29.04.12, 12:16
      Robię sobie sama swoją vegetę, zioła sałatkowe, przyprawę do ryby, przyprawę do piernika, oprócz tego używam mnóstwa innych ziół, które w danym momencie są potrzebna.
      • chce.oszczedzac Re: Przyprawy 29.04.12, 14:48
        Czy możesz napisać sprawdzony przepis na domową vegetę? U mnie niestety wszyscy lubią ten wegetowy/maggi smak, chyba tak jak wyżej napisałyscie, jesteśmy przyzwyczajeni do smaku glutaminianu... Z wegety sypanej zrezygnowalam jakis czas temu, ale zupy (jeśli gotuję nie na kości czy nie ma mięsie) to robię na kostce rosołowej (jedna kostka na garnek 5 litrów zupy, no ale "musi" być).
        • ganesza Re: Przyprawy 29.04.12, 19:38
          dla miłośników maggi mielona kozieradka (można też utłuc w moździerzu). to jest dokładnie ten smak i zapach. do kupienia (tanio) na allegro.
        • jagoda85 Re: Przyprawy 29.04.12, 21:15
          Przepis na vegetę ściągnęłam od Banity, który kiedyś umieścił przepis na
          forum kuchnia.
          Warzywa ścieram w malakserze na tarce o małych oczkach. Cebulę tnę w plastry
          ręcznie. Wszystko suszę w piekarniku w temperaturze 50-60 stopni w uchylonym
          piekarniku. Wysuszone warzywa i zioła mielę w starej maszynce do mięsa. Mieszam,
          przekładam do słoików twist, zakręcam. Nie podam dokładnych proporcji bo robię
          to "na oko, na smak".
          Moja vegeta skład:
          marchew, pietruszka, seler, cebula, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, nać
          selera, lubczyk nać, sól(soli niewiele), pieprz, gałka muszkatołowa, papryka
          słodka, curry, kurkuma, imbir.
    • aurinko Re: Przyprawy 29.04.12, 21:43
      Sol morska, pieprz, lisc laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, ziola (np. tymianek, bazylia, rozmaryn, lubczyk, oregano), curry, imbir, czosnek oj wybor jest bardzo duzy (oczywiscie podstawa wywaru do zupy jest spora porcja wloszczyzny).
    • roxxi_80 Re: Przyprawy 30.04.12, 13:50
      ja dodaje sól pieprz maggi, oczywiscie roznego rodzaju zielone listki w zaleznosci co tam mi do zupy pasuje, czasem dodaje pieprz kajenski albo chilli np do gulaszu smile
      • jagoda85 Re: Przyprawy 30.04.12, 21:18
        Maggi zawiera to samo co Vegeta,Kucharek,kostki, a dziewczyna pisze, że chce od tego odejść.
    • volta2 Re: Przyprawy 30.04.12, 16:04
      ja w takim razie w ogóle nie doprawiam zup, bo nie wrzucam kostek czy wegety.
      używam tego samego co zawsze jako bazy, a smak zupy wydobywa to jest tematycznie wiodące, czyli pomidory czy pieczarki, buraczki czy kalafior

jako baza to wiadomo: marchew, cebula, seler, por, pietruszka, pieprz, liść laurowy. do kalafiorowej wrzucam po ugotowaniu sporo koperku żeby lekko przytłumić zapach kalafiora,
      do fasolowej, soczewicznej, żurku i grochówki daję majeranek.

rosół, żeby był rosołem wkładam podwójną porcję warzyw niż do "zwykłej" zupy i potężną porcję mięsa, na co dzień wrzucam jakieś mięsko, ale to typu skrzydełko czy nóżkasmile

za to na wyjazdach używam kostek rosołowych, bo to faktycznie łatwe rozwiązanie, smakuje lepiej niż w restauracji(bo w restauracji zup nie bywajet zazwyczaj w moim regionie), a przez tydzień nikt nie umrze jak grzybową czy pomidorową zje z kostki. czasem uda mi się wrzucić trochę mięska, ale kupić tyle warzyw - nierealne, by zupa smakowała jak ta w domu.
      • naturella Re: Przyprawy 30.04.12, 18:43
        Polecam zasadzic sobie w doniczce czy w ogródku lubczyk (maggie) i używać świeżego zamiast kostki rosolowej. Doskonale smakuje. Można tez posiekac i zamrozic.
    • guderianka Re: Przyprawy 30.04.12, 19:17
      Sól, pieprz, liśc laurowy,natka pietruszki-czasem majeranek lub lubczyk
    • coralin Re: Przyprawy 01.05.12, 10:12
      Polecam pieprz ziołowy. W składzie ma wyraziste przyprawy.
      • pulcino3 Re: Przyprawy 01.05.12, 10:25
        sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie , do rosołu dodaję kurkumę żeby sie zabarwił na żółto,
        wegety nie kupuję już dobre kilka lat, jak zupa jarzynowa, pomidorowa (itp) jest bez wkładki mięsnej na koniec jak już ją wyłączę wlewam łyżkę/dwie oliwy z oliwek.
    • black_halo Re: Przyprawy 01.05.12, 13:53
      Sol, pieprz, ziola prowansalskie. Do zupy moge polecic dodanie lyzeczki melisy. Gdzies to wyczytalam i faktycznie zupa fajnie smakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka