08.02.07, 17:32
Dziewczyny poradźcie, w przedszkolu mojej małej szukają Midday Supervisor,
pasuje mi to, ale nie wiem jak opisać swoje wykształcenie, skończyłam
pedagogikę opiekuńczo wychowawczą. Macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • kaya76 Re: pedagog 08.02.07, 17:54
      Hej, ja rowniez skonczylam pedagogike opiekunczo-wych., tlumacz przysiegly
      przetlumaczyl to jako Caring and Educational Pedagogy. Co jest zabawne gdyz na
      pytanie anglika w jakim kierunku studiowalam w Polsce, odpowiadajac pedagogy,
      tenze robi wielkie oczy z pytaniem: what is a pegagogy?
      • jaleo Re: pedagog 08.02.07, 20:26
        A czym sie zajmuje pedagog opiekunczo-wychowawczy, tak opisowo? Moze wtedy
        bedzie latwiej cos podpowiedziec.
        Z poprzednich dystkusji na forum wynikalo, ze to, czym w Polsce zajmuje sie
        pedagog, tutaj zajmuje sie educational psychologist. Ale z kolei ktos pytal o
        ekwiwalent pedagogiki kulturalno-oswiatowej i wyszlo, ze najblizszym
        odpowiednikiem tutaj bedzie Youth and Community worker (a kierunek studiow to
        Y&C Studies).
    • rubena Re: pedagog 08.02.07, 22:35
      Dzięki za pomoc. Przeżywam męki chcąc tutejszym znajomym wytłumaczyć, jakie mam
      wykształcenie.
      Jak brałam application form, to usłyszałam, że nie muszę się tak bardzo
      przejmować tym długim formularzem. Może im do tej pracy wystarczy moje 10 lat
      doświadczeń w byciu MM (mamą malucha), bo co cztery lata był nowy.
      Ale teraz chcę zrobić mały zawodowy kroczek i wiedzieć, kim jestem........potem
      może będzie następny.
      W Polsce najdłużej pracowałam jako pedagog w szkole i i w środowiskowym domu dla
      dzieci i młodzieży z trudnych środowisk. Z dziećmi, młodzieżą, rodzicami,
      rodzinami, nauczycielami, problemy szkolne, emocjonalne, socjalne. A tutaj to
      kto, social worker +counselor +.....
      Jak macie jeszcze jakiś pomysł, to podrzućcie....
      • effata learning mentor 09.02.07, 00:45
        Myślę, że tym co robiłaś w Polsce, zajmują się tu (przynajmniej w części) learning mentors

Poczytaj sobie opis tego stanowiska i obowiązków.
        Z tego, co mi mówiła 'learning mentor' w mojej szkole, to jej funkcja polega z
        grubsza na przejęciu roli wychowawcy, bo 'class teachers' nie mają na to czasu.
        Tzn. nie mają czasu (a często i kompetencji) aby zajmować się całą gamą
        problemów związanych z: emigracją, wielodzietnymi rodzinami, alkoholizmem w
        rodzinie, pięćdziesięcioma ośmioma "tatusiami", których przyprowadza mamusia
        itp. itd. Ona więc organizuje tym dzieciom różnego rodzaju terapie zajęciowe,
        ma po prostu dla nich czas, próbuje ich wysłuchać - to wszystko się ładnie
        nazywa 'pastoral support'.
        Nie wiem, czy to jest główna rola osoby po twoich studiach, ale z tego co
        piszesz, to może pasować do opisu 'learning mentor'.

--
        Don't guess.
        • rubena Re: jak ruszyć z papierami.. 29.03.07, 16:14
          Podciągam wątek, bo przed tygodniem miałam interview w Klary przedszkolu i
          właśnie się dowiedziałam, że nie dostałam tej pracy.
          Klara skończyła dopiero co trzy lata i właściwie nie myślałam jeszcze o szukaniu
          pracy, dopiero jak pójdzie do szkoły, ale ta praca wyjątkowo mi pasowała.
          Mimo wszystko cieszę się, że spróbowałam, bo pierwsze interview już za mną i
          uruchomiłam też moje myslenie o przygotowaniu swoich dokumentów. Na rozmowie
          mialam tylko przetłumaczony dyplom.
          A tymczasem postanowiłam przygotować swoje dokumenty.
          Jak wygląda uznanie, potwierdzenie polskiego dyplomu w UK?
          Nie jestem nauczycielem, więc QTS chyba nie wchodzi w grę...
          Macie jakąś wiedzę na ten temat?
          Pozdrawiam, Basia
          • mamonia78 Re: jak ruszyć z papierami.. 30.03.07, 11:21
            witam,
            ja wlasnie zaczynam sie interesowac tym tematem.
            Skonczylam studia w Pl ktore nie maja nic wspolnego z nauczaniem ale bedac w UK
            wymyslilam sobie ze wlsnie chcialabym zostac nauczycielem...
            Na razie pracuje w szkole mojego synka jako voluntary teaching assistant i
            poradzono mi tam zebym poszla na studia ktore zrobia ze mnie QTS czyli
            Postgraduate Certificate in Education (PGCE) courses. Trwa to rok (full time)
            albo 1,5 (part time). Przetrzepalam neta i dowiedzialam sie ze zeby uznano moj
            dyplom musze go zgłosic do UK NARIC "if you hold a degree or qualifications from
            a non-UK institution, you must verify their equivalence through the National
            Recognition Information Centre for the UK (UK NARIC)"
            tak wiec QTS wchodzi w gre, odpowiadajac na twoje pytanie:-)
            to na razie tyle, dzis bede wypelniac application form wiec zobaczymy jakie
            kwiatki po drodze wyrosna...
            • 101krotka Re: jak ruszyć z papierami.. 30.03.07, 13:31
              mamonia78 napisała:

Przetrzepalam neta i dowiedzialam sie ze zeby uznano moj
              > dyplom musze go zgłosic do UK NARIC "if you hold a degree or qualifications
              fro
              >
              mamonia78,nie zawracaj sobie glowy tym NARIC-strata czasu i pieniedzy
              (ich "opinia" bedzie cie kosztowac ok £30 a tak naprawde nic ci nie da). w
              rzeczywistosci liczy sie czy masz Qualified Teacher Status a to ci da PGCE.Idz
              sobie na forum Polscy Nauczyciele w Anglii,tam jest wiecej info.pozdrawiam.
              • mamonia78 uk naric 30.03.07, 14:53
                ale to jest jeden z wymogow zeby dostac sie na PGCE...
                przynajmniej na University of East London...
          • mamonia78 Re: jak ruszyć z papierami.. 30.03.07, 11:24
            no i linka zapomnialam dodac, mysle ze od tego trzeba zaczac, ale jak ktos juz
            to przechodzil to prosze o podpowiedzi:-)
            www.gttr.ac.uk/
            • rubena Re: jak ruszyć z papierami.. 30.03.07, 13:33
              dziękuję Ci, ja jeszcze nie zaczęłam szukać, więc dzięki za link.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka