sueellen 31.05.09, 14:24 Dlaczego 90% maseł dostępnych na rynku jest solonych? Dzisiaj miałam ochotę na chleb z masłem i miodem. Masakra niezjadliwa, bo masło było solone. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
redona Re: Solone masło 31.05.09, 14:38 ale przeciez mozna kupic nie solone, tylko trzeba czytac etykiety. Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Solone masło 31.05.09, 19:10 Kup sobie "unsalted", leza obok solonych. Ja solone bardzo lubie, niesolone tylko do wypiekow wg mnie sie nadaje. Odpowiedz Link
sueellen Re: Solone masło 01.06.09, 20:47 Owszem, kupuję unsalted, ale nie wszędzie można je dostać, bo w mniejszych sklepach są tylko solone. Odpowiedz Link
mamumilu Re: Solone masło 01.06.09, 10:51 niesolone masła w Anglii maja inny smak niż polskie (te dobre masła a nie pseudomasła) i trudno sie przestawić. Najlepsze są organiczne z sainsburego, niesolony lurpak - polecam Ci niesolony lurpak w pudełku - najbardziej zblizony smak do polskiego i można zjeść z miodem, dżemem czy nawet samo ze świeżutką maślana bułeczką. Mozna kupić mało solone - slightly salted - najlepiej będzie jednak jak wypróbujesz różne firmy i dopasujesz sama, które najbardziej Ci smakuje. Z solonych moim zdaniem najlepsze jest kerrygold - idealne do chleba z pomidorem :) Odpowiedz Link
tuti Re: Solone masło 01.06.09, 12:39 > Dlaczego 90% maseł dostępnych na rynku jest solonych? Dlaczego? Taki custom,w polsce kiedys tez maslo bylo solone. Oni jedza i zyja;) i smiem twierdzic ze im smakuje;)! ja mam zawsze dwa masla w lodowce, niesolone do wypiekow, czy czegokolwiek na slodko (teacakes, hot cross buns, czy CHALKI polskiej:)) ktora ostatnio w asdzie mam); do reszty, i dla meza mam solone. Przyznam ze solone maslo do dzemu to jedna z najbardziej nie_do_pojecia rzeczy dla mnie w tym kraju;) No ale w watku o serze do sernika na zimno juz pisalam ze jestem wyczulona na sol:) Odpowiedz Link
minisufka Re: Solone masło 01.06.09, 18:14 a ja lubie chleb z solonym maslem a na to dżem albo miód :) 'co słodkie co słone' - jest chyba takie przyslowie tyczące się wypieków itp. - ze szczypta soli (doslownie odrobineczka) podkresla w jakis dziwny sposob slodkosc potrawy :) (choc te masła solone to raczej wiecej niz odrobineczkę soli maja...) Odpowiedz Link
aniek133 Re: Solone masło 01.06.09, 18:20 Solone, bo sól konserwuje? :) Ja też zawsze kupowałam dwa masła: solone tak zwyczajnie do jedzenia, a niesolone do kanapek z dżemem :) Odpowiedz Link
paola_k2 Re: Solone masło 01.06.09, 20:30 Moim zdaniem nie ma problemu z zakupieniem niesolonego masla. Ja takie kupuje dla mojej corki. My sami jemy niesolona Flore. Odpowiedz Link
witch.abroad Re: Solone masło 06.06.09, 23:08 Moja corka uwielbia solone maslo, jak jej nie pilnuje, to wyjada paluchami z maselniczki ;), moj maz tez nie uznaje innego. Nielolone kupujemy wlasciwie tylko do wypiekow - bez problemu do dostania i w lokalnym tesco i w somerfieldzie. Odpowiedz Link
tuti Re: Solone masło 07.06.09, 09:31 > okalnym tesco i w somerfieldzie. nawet u nas na osiedlu w sklepie, i w lidlu, jak sie czasem zatrzymam, tez maja Moze w Netto nie widzialam, nie wiem jakie jeszcze inne sklepy zostaja,do ktorych mozna chodzic a niesolonego nie maja;) Odpowiedz Link
sueellen Re: Solone masło 07.06.09, 17:51 Iceland nie ma nie solonego a jest rzut beretem od mojego domu i wszystkie te małe sklepiki, chyba, że z polską żywnością. Po niesolone masło muszę się specjalnie przejść trochę dalej. Odpowiedz Link
migotka_bober Re: Solone masło 07.06.09, 20:01 nigdy nie kupuje masla solonego, gdy tylko solone jest w sklepie to biore margaryne Odpowiedz Link
sueellen Re: Solone masło 07.06.09, 20:11 O a właśnie moj mężczyzna przyniósl mi polski chlebek, masełko osełkowe, biały ser i ogórki kiszone! Wow! Jeszcze dwa lata temu bym nie przypuszczała, że gęba mi się będzie tak cieszyć do sera :) Jutro na śniadanie będę miała twarożek! Odpowiedz Link
migotka_bober Re: Solone masło 07.06.09, 22:02 aaa cha bo ty w ciazy jestes! i wszystko jasne! ja w ciazy zrobilam awanture mojemu, byl placz i inne jaja bo kupil mi serek almette a ja chcialam angielski bialy hihihi to smacznego moja droga !!!! Odpowiedz Link
edzior1 Re: Solone masło 14.06.09, 21:27 cooperative (Rainbow) ma a niesolone- lurpak na przyklad zawsze biore bo solone mi jak diabli nie smakuje..... pozdrawiam Odpowiedz Link