Dodaj do ulubionych

WIEM! wiem już, co jest nie tak z Arkadią!

31.10.04, 23:44
Do tej pory jadąc wiaduktem nad Dworcem Gdańskim widziało się chyba w dali
kopułę kościoła św. Karola Boromeusza przy Powązkach. A teraz widać...
Czerwoni to takie rzeczy robili celowo!!!!!!!!!!
Wybudowali np. ten paskudny hotel na MDM-ie, żeby zasłonić perspektywę z
wieżami Zbawiciela w tle. I się to im - he he - nie udało.
A tu??? Szkoda gadać...
Obserwuj wątek
    • Gość: Aśka Re: WIEM! wiem już, co jest nie tak z Arkadią! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.04, 16:14
      Mój Boże to nóż się w kieszeni otwiera na takie idiotyzmy. Zważywszy na fakt,
      że w Warszawie są setki kościołów to gdzie kolwiek by Arkadię walneli zawsze
      komuś by kościół zasłaniała. Poza tym mój drogi do kościołów chyba się chodzi a
      nie przygląda im się zza ufajdanych szyb autobusu?!
      Bez obrazy:)
      • Gość: jota.40 Re: WIEM! wiem już, co jest nie tak z Arkadią! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 16:42
        Hm, donkej, chyba żartowałaś trochę, czyż nie? Chociaż muszę przyznać, że ja
        akurat bardzo lubię widok kopuły Karola Boromeusza - i rzeczywiście, dobrze ją
        było widać z wiaduktu. Teraz - nie zwróciłam uwagi... Ale wiesz, i ja myślałam
        o MDM-ie, że tak specjalnie to zostało zaprojektowane. Żeby zasłonić kościół na
        pl. Zbawiciela. Tymczasem przeglądałam ostatnio liczbe bardzo książki ze
        zdjęciami starej Warszawy - XIX-wieczne i przedwojenne - i wyszło mi, że
        dawniej ten kościół też nie był dobrze widoczny na Marszałkowskiej. Pozdrawiam!
        • roody102 Re: WIEM! wiem już, co jest nie tak z Arkadią! 01.11.04, 17:09
          Nie był, to prawda, ale prawdą jest też, że przy budowaniu MDM było polecenie,
          by go zasłonić możliwie dokładnie.
          • garma Re: ile jest kościołów w Warszawie 01.11.04, 17:52
            Aśka napisała:

>Zważywszy na fakt, że w Warszawie są setki kościołów to gdzie kolwiek by
            >Arkadię walneli zawsze komuś by kościół zasłaniała.

W Warszawie są setki kościołów ? A dokładnie ile ich jest ?
            • Gość: seta Re: ile jest kościołów w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.04, 19:04
              setki
            • roody102 Re: ile jest kościołów w Warszawie 01.11.04, 23:39
              W samej lewobrzeżnej części Warszawy jest 82 dwie parafie. To tak na szybko mi
              się udało w sieci znaleźć.
              • antena80 Re: ile jest kościołów w Warszawie 02.11.04, 21:56
                A nie kazdy kosciol jest parafialny.
                Czyli bedzie ich jeszcze wiecej.
      • donkej Re: WIEM! wiem już, co jest nie tak z Arkadią! 02.11.04, 10:44
        sorry, nie bądź idiotką!!!
        Ile jest zabytkowych kościołów - setki? Przecież nie chodzi o to, że kościół,
        tylko, że ładny stylowy budynek, ładnie wpisujący się w panoramę miasta.

Głowę daję, że ARKADIA nie przypadkiem została tak zaprojektowana i żeby napis
        było widać z daleka.
        Dlaczego nikt o tym nie myśli - nie wiem, kto się zajmuje planowaniem tego
        miasta. Inwestorzy...? buhaha

Czasem faktycznie nie da się uniknąć takich rzeczy, naprawdę rozumiem ale czy
        KTOŚ O TYM POMYŚLAŁ??? Czy tylko tak wyszło?

Naprawdę, nie tak się planuje miasta w Europie.
        • donkej Re: WIEM! wiem już, co jest nie tak z Arkadią! 02.11.04, 13:18
          Jeszcze ja - przepraszam, że jestem taka zgorzkniała - czysty ocet. Jestem
          straszną estetką i denerwuje mnie bezmyślność w tej dziedzinie.

Niedawno np. nawrzeszczałam na faceta w koparce u mnie w parku (Żywiciela)-
          rozjeździł pół parku - po trawnikach, alejkach, po wszystkim, bo mu było
          łatwiej jechać na okrągło - nie musiał manewrować. Wystraszył się biedaczek
          (zresztą miałam dużego psa - poduszka, ale groźnie wygląda)i potem już uważał...
          :-)))))))))
    • Gość: wiemwszystko Re: WIEM! wiem już, co jest nie tak z Arkadią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 10:25
      Toż to pachnie komuno-żydowsko-masońskim spiskiem...:)))
      Mam nadzieję że to żarcik w Twoim wykonaniu ;)
      • Gość: awłasnieżenie Re: WIEM! wiem już, co jest nie tak z Arkadią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 14:41
        A własnie że mi też przeszkadza...i to nawet nie napis Arkadia, ale ta
        cholerna wieża z tym globusem..a nie jestem nawet wierząca.
    • roody102 Nieprawda :P 02.11.04, 18:26
      Takoż i ja doszukuję się w Twoim poście ironii, co mi wszakże nie przeszkodziło
      sprawdzić. Nieprawda. Nie zasłania. Owszem, odwraca uwagę, ale generalnie
      kościół nadal widać z wiaduktu nad Gdańskim dworcem!

BTW, z druguej widać Bazylikę na Kawęczyńskiej, jak się uważnie przyjrzeć :)
      • Gość: jota.40 Re: Nieprawda :P IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.04, 19:26
        Ufff! Dzięki, roody, można na Ciebie liczyć!..;))) Mam na myśli kwestię, czy
        zasłania, czy też nie. Ale donkej ma rację, ja się przychylam - guzik u nas
        kogo obchodzi kwestia subtelności estetycznych. Nie pierwszy to raz i -
        niestety - zapewne nie ostatni. To nie Paryż, gdzie perspektywy są sprawą życia
        i śmierci... Co, skąd i jak daleko widać... Niestety. A wracając do Zbawika -
        to pięknie pomarzyć, że kościół mogło być widać ze skrzyżowania z Królewską,
        co? No, może ze Świętokrzyską... Z tymi widokami u nas kłopot - nawet, jak już
        taki widok jest, że ho, ho, to średnio wyeksponowany. Na przykład skarpa
        staromiejska. Przecież na dole życie powinno buzować, żeby sobie na tę skarpę
        patrzeć godzinami. A tu nic. Nic. ;(((
        • Gość: j_zaza Re: Nieprawda :P/Arkadia IP: 195.136.112.* 02.11.04, 21:46
          dodam i ja dwa slowa.
          Mieszka blisko arkadii bo na al. woja.pl. i czasem jezdze przez rondo babka.
          Powiem tylko tyle, ze moglo byc o wiele gorzej z tym centrum handolwym! Jak na
          tak duzy obiekt budowla ta nie przytlacza, jest (w miare) zgrabnie ukryta w
          dolinie. Poza tym przestrzen przed wejsciem jest skromna, nie jest nasrane
          banerami i mega wodotryskami! Wiecej nic nie mowie bo nie bylem w srodku..
          pozdrowki dla wszystkich
          j_z
          PS. Narazie i tak chodze do spozywczaka na popieuszki/krasinskiego albo do
          minieuropy bo sam spacer do tych sklepow to dla mnie superaprzyjemnosc!:)
      • donkej yyyyaaaaa 03.11.04, 09:03
        ulżyło mi rudy :-)))))))))))
        Ale i ja myślałam właśnie dokładnie o Paryżu: Rivoli, Luwr (czy to się
        spolszcza? bo dziwnie wygląda...), mały łuk Karuzeli, Tuilerie, Concorde z
        obeliskiem, Pola Elizejskie, Łuk Triumfalny i jeszcze La Defense na końcu tej
        perspektywy. Jedyny wysokościowiec w obrębie miasta - Wieża Montparnasse.
        (zresztą żadna z tych budowli nie jest kościołem ;-))))))
        Wszystko ściśle wyliczone. Fajny film był o Paryżu wczoraj na Diskowerze.
        • roody102 Re: yyyyaaaaa 03.11.04, 16:56
          Nie no, jasne, że to nie Paryż. Ale też i bez Arkadii widok z dw. Gdańskiego
          nie przypomniał paryskich promenad ;)
          • jota.40 Re: yyyyaaaaa 03.11.04, 18:48
            UHAHAHAHAAA!!!
            Prawdę rzekłeś! ...;)))
            Ale tym bardziej powinno się pilnować perspektywy, nawet, jeśli w porównaniu z
            Paryżem, to ersatz... Chociaż - wiesz, teraz takie postindustrialne widoki są
            bardzo trendy (hi, hi), niedługo kopy ludzi będą się do nas zjeżdżać,
            zobaczysz, bo już na przykład w takim Luksemburgu - albo Szwajcarii - to nie ma
            za grosz klimatów, że tak powiem, vintage... Wszystko wypucowane, wygrabione i
            odmalowane. A to teraz zupełnie wszak niemodne. No, ale co zrobić - ja i tak
            ten widok kopuły bardzo lubię - w zasadzie z każdej strony, nie tylko z
            wiaduktu.
    • Gość: Aśka RATUNKU IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.11.04, 20:33
      Co za bzdury no naprawdę jestem pod wrażeniem. Mam tylko pytanie czy osoby
      którym ta Arkadia tak strasznie burzy koncepcję piękna ( Tylko co było pięknego
      przy Babce? Przecież tam nie ma żadnych pieknych budynków, żadnego zamku ani
      nic takiego no chyba, że macie na myśli tego od lat budującego się Czarnego
      Kota lub piękne bloki) są zmotoryzowane. Jest to bardzo istotne więc proszę o
      ustosunkowanie się.
      Poza tym czy naprawdę kościoły są jedyną atrakcją. A co sądzicie o kościele
      Kostki przy pl. Wilsona?
      • Gość: esscort Re: RATUNKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 00:37
        Gość portalu: Aśka napisał(a):

> A co sądzicie o kościele Kostki przy pl. Wilsona?

Ja w ogóle go nie osądzam. Odkąd pamietam to on tam był. Traktuje go jak
        kawałek zastanego świata. Jest i już. Taki, jaki jest. Nie wyobrażam sobie
        czegoś innego lub innego koscioła w tym miejscu
        • Gość: wiemwszystko Re: RATUNKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 09:02
          Jak by nie patrzeć kościół Kostki jest symbolem Żoliborza.
          • roody102 Re: RATUNKU 04.11.04, 14:54
            I przy okazji to kawałek bardzo dobrej architektury sakralnej swoich czasów.
            • donkej Re: RATUNKU 04.11.04, 15:13
              Coś tam też Abramow o tym pisał... Spróbuję poszukać.

Ktoś mówił ciekawą rzecz (znowu nie pamiętam kto): podobno kościół stoi tyłem
              do Krasińskiego, do WSM-u, bo to było tak laickie, socjalistyczne momentami
              osiedle zwłaszcza przed wojną, nie chciano kościoła. Coś o tym wiecie?

upssss, ale znowu zeszłam na światopoglądy....już hamuję
      • jota.40 Re: RATUNKU 04.11.04, 11:02
        Ratunku i jeszcze raz ratunku. Kobieto - błagam o odrobinę poczucia humoru.
        Czy naprawdę trzeba kawę na ławę? Dobrze. Tu nie całkiem chodzi o to, że to
        kościół. Nie jesteśmy bandą klerykałów. Chodzi o pewien brak dbałości o rózne
        subtelności estetyczne w naszym mieście. Gdybyś uważnie przeczytała cały wątek,
        zauważyłabyś, że wspominaliśmy również o innych miejscach, nie tylko o tym
        nieszczęsnym Boromeuszu. Mnie osobiście Arkadia nie przeszkadza. Nie jestem
        zmotoryzowana. Co to ma do rzeczy?? Chodzi ci o korki na rondzie Babka?? Jaki
        związek ma kwestia motoryzacji i widoku kopuły Karola Boromeusza??
        Podsumowując - trochę sobie piszemy o widokach, a trochę żartujemy. Przestań
        się czepiać kwestii kościołów.
        • donkej Re: RATUNKU 04.11.04, 14:34
          Jota - uwielbiam Cię!!!!!!!!!
          :-))))))))))))))
          • Gość: jota.40 Re: RATUNKU IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 16:50
            Ale odpadłam! Dzięki, ale zorientowałaś się chyba, że to do Aśki było? Nie do
            Ciebie przecież! Chociaż ten Kostka tak się wpasował w wątek kościelny..;)))
            • donkej Re: RATUNKU 05.11.04, 10:35
              Spoko Jota nie zrozumiałam źle - ja pojętna jestem :-))))))))))

A do Aśki mam apel: przeczytaj jeszcze raz UWAŻNIE I ZE ZROZUMIENIEM.
              Mnie też się zdarza "czytać po łebkach"...

A Ty jeszcze tropisz wszędzie wroga klasowego - w tym wypadku domniemaną
              dewocję i - prawdopodobnie - nawiedzenie prawicowe.

Jestem konserwatystką umiarkowaną. Jeśli w grę wchodzi jakaś zmiana, to
              pierwszym moim pytaniem jest "na co, czy na lepsze?", "po co i dlaczego?" też
              ważne.

Co więcej - tu się trochę odsłonię - "robię w marketingu" i w związku z tym mam
              pewne pojęcie o różnych technikach dotyczących kształtowania wizerunku i metod
              napędzania klienteli.
              To dotyczy wielu "inwestorów" warszawskich. A z drugiej strony mamy do
              czynienia z władzami albo nieudolnymi, albo skorumpowanymi, albo
              zobojętniałymi, albo skupiającymi się nie na tym, co naprawdę istotne.

• Gość: Aśka Re: RATUNKU IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.11.04, 17:06
          jota.40 napisała:

> Ratunku i jeszcze raz ratunku. Kobieto - błagam o odrobinę poczucia humoru.
          > Czy naprawdę trzeba kawę na ławę? Dobrze. Tu nie całkiem chodzi o to, że to
          > kościół. Nie jesteśmy bandą klerykałów. Chodzi o pewien brak dbałości o rózne
          > subtelności estetyczne w naszym mieście

To miało być żartowanie?! Sorry nie zorientowałam się. Jeżeli tak to wybacz
          widocznie poczucie humoru autorki tego watku jakos mnie nie przekonało.
          Co do kwestii zmotoryzowania to chodziło o fakt, że wreszcie nie trzeba będzie
          jechać z przesiadkami do centrum handlowego. Jak ktoś ma samochód to moze być
          mu wszystko jedno mi nie.
          Uważam, że z Arkadią był świetny patent bo nie ma tam specjalnie dużo budynków
          więc nie bedzie przeszkadzać ludziom, zrobiona jest w miarę estetycznie, a że
          coś zasłania? No cóż bywa
          Pozdro bez urazy
          • Gość: jota.40 Re: RATUNKU IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 22:37
            Uff, sorry za ten nieco zgryźliwy ton ;)... Chyba nie do końca chodzi nam o tę
            nieszczęsną Arkadię. Ja zresztą cieszę się całkiem, że jest, mniej więcej z
            tych samych, co ty powodów. Na temat centrum założyłam tu skądinąd osobny
            wątek. A ten o Karolu Boromeuszu może nam się nieco rozbuchał, bowiem - jak
            błyskotliwie zauważył roody - widok z wiaduktu gdańskiego nijak się ma do
            paryskich promenad. Pozdrawiam serdecznie.
            • roody102 Re: RATUNKU 04.11.04, 23:10
              Aż niektórych oślepiło na poczet ironii, tak zabłysło ;-P
              Emotikon [ironia] staje się nieodzowny w dzisiejszych czasach :-)

Asiu, Asiu, wyluzuj, jaja sobie robimy na klerykalną modłę a pod spodem
              przemycamy trochę krytyki w kierunku kształtowania przestrzeni tego miasta.
              Widok kopułu Boromeusza z wiaduktu Dw. Gdańskiego nie jest niczym szczególnym,
              ot, po prostu wrodzony żoliborski konserwatyzm powoduje, że go lubimy i żal by
              nam było, gdyby się skończył a Arkadia, co by nie mówić o pożytkach z jej
              istnienia w tym miejscu, które i ja doceniam, jest architekonicznie niczym.
              Haburgerem. Czymś na kształt nieco lepszego magazynu przy kolejowej bocznicy.
              To żaden zarzut, to po prostu fakt. Ale w tej okolicy to nie żadna katastrofa.
              • jota.40 Re: RATUNKU 05.11.04, 14:31
                Przyznasz jednak, że lepsza niż te blaszaki, Geanty i inne tego typu...
                Muszę przyznać, że wzrusza mnie wątek o kopule (choćby przeironizowany) -
                zawsze myślałam, że tylko ja tak sobie na nią patrzę z melancholią, bo kto
                normalny zwracałby uwagę na kościelne wieże..;)) A tu okazuje się - są i inni
                miłośnicy. Boromeusz już co prawda do nas, żoliborzan, nie należy - ale
                podobnie, jak Babka - wiąże mi się jednak z moją dzielnicą. Mój ci on jest i
                basta!
                • roody102 Re: RATUNKU 05.11.04, 16:40
                  Trochę lepsza, ale mówię, to wciąż architektura z takich komputerowych klocków
                  Lego - ma taki program N elementów i z nich buduje K kombinacji - ta jest
                  akurat nieco lepsza, ale ogólnie to jest architektura, bez ducha. I to znów nie
                  zarzut, to fakt, nawet nie ocena.

A co do wieży, to powtórzę - w drugą stronę nad torami widać bazylikę na
                  Kawęczyńskiej, szczególnie po ciemku, bo jest mocno oświetlona :)
                  • Gość: Aśka Re: RATUNKU IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.04, 17:10
                    Spoko :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)
                    • garma Re: ile jest kościołów w Warszawie 05.11.04, 19:16
                      Roody napisał:
                      >W samej lewobrzeżnej części Warszawy jest 82 dwie parafie. To tak na szybko mi
                      >się udało w sieci znaleźć.

To zaledwie niecała setka. Do "setek" daleko ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka