Dodaj do ulubionych

Stołeczna czy ta nowa nazwa?

IP: *.pentor.com.pl 10.01.05, 16:56
Ahoj!
Jak mówicie, jak sie mówi w waszym otoczeniu?
Stołeczna czy Popiełuszki?
Może bez wchodzenia w przyczyny, bo to może być gorący temat ... :)

Borys, jeżdzący na Żolibórz ulicą Stołeczną ...

Obserwuj wątek
    • jota.40 Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 10.01.05, 17:07
      Ja mówię Stołeczna i moja rodzina też - ale bez podtekstów, nie ma w tym żadnej
      złośliwej prowokacji. Po prostu się przyzwyczaiłam, no i mam sentyment do
      starej nazwy - bo na przykład jakoś bez problemów przestawiłam się na plac
      Bankowy, Andersa, Jana Pawła II... Ale - z całym szacunkiem dla kombatantów -
      nie wyobrażam sobie, żebym miała przestać mówić rondo Babka.
      Natomiast niektórzy znajomi, którzy np. przenieśli się na Żoliborz niedawno -
      mówią Popiełuszki. No cóż.
    • roody102 Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 10.01.05, 17:11
      Ja mówię Stołeczna, bardziej z przekory niż z przyzwyczajenia. Żal mi tej nazwy.
    • kawka74 Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 10.01.05, 17:12
      Stołeczna.
      Czy mogę wyjaśnić, dlaczego, czy już będzie za gorąco ? ;)
    • nascendi Stołeczna i rondo Babka 10.01.05, 17:51
      Stołeczna i rondo Babka bo
      - mają urok właściwy rzeczom leciwym,
      - takimi się wyryły w mojej świadomości i nie mam motywacji, by to zmieniać,
      - również z przekory i niecheci do pseudopatriotycznej motywacji inicjatorów
      tych zmian, braku umiaru w bogojczyźnianej retoryce, za którą praktyka
      pozostaje hen, hen daleko w tyle,
      - te nazwy są zwyczajnie krótsze i wygodniejsze w użyciu.

Przepraszam, prosiłeś o krótką odpowiedź, ale nie mogłem się powstrzymanie. Oto
      pałacu na Młocinach nie ma komu ratować, ale do przemianowania kolejnej ulicy
      na pewno chętnych w różnych radach i zarządach by nie brakło. Dobrze, już
      dosyć, na tym skończę.

• Gość: Kra Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 10.01.05, 17:56
      Potocznie używam Stołeczna bo tam mieszkałem ponad 25 lat, teraz czasem
      Popiełuszki jak mówię do ludzi z innych dzielnic lub też nowo tam zamieszkałych.
      I tak jak pozostali - Rondo Babka (tego się szybko nie da wyrzucić z pamięci
      warszawiaków, moim zdaniem zostanie dłużej niż Stołeczna).
      A tak na marginesie - ciekawe kiedy nazwą jakąś ulicę w Warszawie - Stołeczna ?
      • Gość: Oio Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:31
        Popiełuszki. Pewnie dlatego, zem mlody. Ale Bankowy, Andersa i... rondo Babka.
    • Gość: LeMurek Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.chello.pl 10.01.05, 18:01
      Ja mówię Stołeczna, ale piszę Popiełuszki ;)
      Natomiast Rondo Babka zachowuję i w mowie, i w piśmie
    • Gość: bielany Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.chello.pl 10.01.05, 18:57
      w domu Stołeczna, w pracy Popiełuszki:) szkoda starej nazwy
      • katmoso Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 10.01.05, 20:47
        moja siostra myslała kiedyś, że rondo Babka przemianowali z przyczyn
        politycznych, innych niż faktycznie i spytała mnie KIM BYŁ TEN BABKO??
        • Gość: Borys Babko, Nowotko, itd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:26
          Ahoj!
          Urocze!
          Z tym że "Babko" to człowiek, to się nigdy nie spotkałem.
          Za to w druga stronę, z "odczłowieczeniem" innych nazw owszem. Sam, osobiście,
          przez długie lata jeździłem "Komarową", na "Komarowej" kupiłem okulary. Tak
          mówili wszyscy wokół.
          Prawdę odkryłem juz jako bardzo dorosły człowiek .. :)

Słyszałem też, że pewien "bar mleczny jest na Nowotkach", że z Centrum na
          Żolibórz jeździ się "Nowotkami".
          A jeśli dobrze usłyszałem, to nawet "Nowotkamy".

Ale to, że Filharmonia mieści się "na Moniuszkach", to już musiał być dowcip
          Wiecha ...

Borys
          • Gość: d Re: Babko, Nowotko, itd. IP: *.chello.pl 10.01.05, 21:36
            A co Stołeczny komu zrobił. Od wytyczenia ulicy patronował i co - hutnicy
            zdjęli.
            Wydaje mi się że Babka też jest od nazwiska :-)
            • garma Popiełuszki 10.01.05, 22:49
              bo do Stołecznej nie zdążyłam się przyzwyczaić. Natomiast, o zgrozo, zdarza mi
              się użyć "peerelowskiej" nazwy Alei Solidarności.
            • Gość: Oio Re: Babko, Nowotko, itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:51
              Hehe ;) Przypominaja mi sie dowcipy o najbardziej znanych rosjanach: Schodowie
              [ten co wynalazl klatke], Kompaktowie [ten od plyty] i Dworcowie [nie wiem co
              wynalazl, ale jego ulica jest w prawie kazdym miescie].
              A co do Babki, to nie byl to czlowiek ;)
              • Gość: marcin_f Re: Babko, Nowotko, itd. IP: *.adsl.ihug.co.nz 11.01.05, 03:00
                > Hehe ;) Przypominaja mi sie dowcipy o najbardziej znanych rosjanach: Schodowie
                > [ten co wynalazl klatke], Kompaktowie [ten od plyty] i Dworcowie [nie wiem co
                > wynalazl, ale jego ulica jest w prawie kazdym miescie].

Konserwow - szynkę, Chodnikow - też płytę, ale cięższego kalibru, Radiow - antenę, Komputerow - liczydło, dużo ich było, wielkich ludzi radzieckich, tęgich umysłów zaangażowanych w walkę z imperializmem i wyzyskiem człowieka przez człowieka ;-)
                • antena80 Re: Babko, Nowotko, itd. 11.01.05, 12:50
                  Byl tez taki od 'pracy'. Nazywal sie Domov.
                  • donkej Na Popiełuszkach 11.01.05, 13:34
                    Zaraz, zaraz to musiało zostać napisane.
                    To ja mieszkam na Popiełuszkach, tak? :-))))))))))))))))))
                    • Gość: Borys Re: Na Popiełuszkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 14:30
                      Ahoj!
                      Nie można wykluczyć, że niedługo tak co poniektórzy "zacznom" tak mówić ... :)
                      Borys
                      • nascendi Na Fontanach 11.01.05, 15:07
                        To mi przypomniało, jak z rozbawieniem słuchałem czasami tekstów typu
                        "... na Fonta_n_ach ..."
                        Zastanawiając się dlaczego mówcy nie idą na całość "na Fonta_nn_ach".

btw. Czy młode pokolenie (roczniki powiedzmy od 1980 wzwyż) pamięta Rondo
                        Buczka (Mariana zresztą) ?...

Stał przy tym rondzie piętrowy garaż o szklonych ścianach, który niejedno
                        dziecię-chłopię podziwiało z ciekawością. Samochody wyglądały z daleka niczym
                        żelaźniaki na półeczkach.

• donkej Re: Na Popiełuszkach 11.01.05, 15:12
                      A pójdę dalej: Popiełuszki, popiełoczki :-)))

PS. Żeby nie było wątpliwości - Księdza bardzo szanuję, tylko te numery z
                      nazwami ulic wyśmiewam.....
                • Gość: Kokos Re: Babko, Nowotko, itd. IP: *.ncl.ac.uk / *.ncl.ac.uk 15.02.05, 12:47
                  Jeszcze byl Wolow. Nie chce psuc kulturalnej atmosfery, wiec nie bede teraz
                  tlumaczyl, dlaczego nie powinno sie o nim zapominac w tej galerii slaw... :)
          • Gość: marcin_f Re: Babko, Nowotko, itd. IP: *.adsl.ihug.co.nz 11.01.05, 03:05
            > Za to w druga stronę, z "odczłowieczeniem" innych nazw owszem. Sam, osobiście,
            > przez długie lata jeździłem "Komarową", na "Komarowej" kupiłem okulary. Tak
            > mówili wszyscy wokół.
            > Prawdę odkryłem juz jako bardzo dorosły człowiek .. :)
            >
            > Słyszałem też, że pewien "bar mleczny jest na Nowotkach", że z Centrum na
            > Żolibórz jeździ się "Nowotkami".
            > A jeśli dobrze usłyszałem, to nawet "Nowotkamy".

Potwierdzam jeżdżenie Nowotkami. Koleś z podstawówki mieszkał jakiś czas na ulicy Czechowej (ale jak się lepiej zapoznał z literaturą światową, to się przeprowadził na ulicę Czechowa ;-)). A na lotnisko jeździło się Żwirkami.
            • donkej Re: Babko, Nowotko, itd. - Krupówki 11.01.05, 09:32
              A to takie góralsko - zakopiańskie: Krupówki, Kasprusie i Chramcówki i zawsze
              też mówiliśmy: Kościuszki, na Kościuszkach :-)))
    • Gość: aadams2000 Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 01:12
      witam. na zawsze Stoleczna - pozdrawiam
    • Gość: marcin_f Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.adsl.ihug.co.nz 11.01.05, 03:01
      Stołeczna. I Rondo Babka. Zawsze i zdecydowanie.
      • jota.40 Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 11.01.05, 09:36
        Zaraz, zaraz... Coś mi to przypomina... A pamiętacie, że kiedyś plac Wilsona
        nazywał się podobno Komuny Paryskiej ;)))?
        Mam niejasne wrażenie, że my - ludzie z Żoliborza i Bielan - jesteśmy starymi
        konserwatystami. Będziemy mówić Stołeczna, tak jak mówiliśmy zawsze plac
        Wilsona. Aż kiedyś, za lat czterdzieści - wróci, co było!
        • Gość: zoskaanka Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:42
          ale przed placem Komuny Paryskiej był właśnie plac Wilsona:)))
          • Gość: bartimpex Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:40
            wcale nie, nazywal sie Danziger Platz.
            • Gość: Borys Danziger Platz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:49
              Ahoj!
              Masz może jakieś namiary na spis okupacyjnych nazw?
              Aleje Ujazdowskie to były co - Goeringa?

Borys
              • Gość: bartimpex Re: Danziger Platz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:15
                niestety nie, ale np. obecna Al. Wojska Polskiego podczas okupacji przemianowali na
                SportStrasse, a po wojnie Ujazdowskie na Al. Jozefa Stalina.
              • Gość: Kra Re: Danziger Platz IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 12.01.05, 18:20
                Dość duży spis ulic był w pracy p.Tomasza Szaroty "Okupowanej Warszawy dzień
                powszedni". To chyba najlepsza publikacja o tamtym okresie.
            • Gość: marcin_f Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.adsl.ihug.co.nz 12.01.05, 09:50
              Zanim był Komuny (1953-90), to rzeczywiście był Wilsona (1945-53), Danziger był jeszcze wcześniej (1940-45), a jeszcze wcześniej (zanim pierwszy raz stał się pl. Wilsona) - Żeromskiego (pocz. lat 20. -1928. A dla Borysa sznurek: www.trasbus.com/histzmianyulic.htm - dość duża lista nazw ulic i dat obowiązywania ich nazw.
              • Gość: Borys Jesteś wspaniały! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:28
                Ahoj!
                Dziekuje slicznie za link. Tego właśnie szukałem!
                Borys
                • Gość: marcin_f Wcale nie jestem taki wspaniały... IP: *.adsl.ihug.co.nz 12.01.05, 23:05
                  ...To autorzy tego serwisu są wspaniali, ja tylko wkleiłem sznurek. Ale miło mi, że informacja okazała się być przydatna :-)
        • Gość: Borys Żwirki i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:56
          Ahoj!
          Tak, na lotnisko jeździ się Żwirkami, a akademiki UW są na Żwirkach :)
          Jakże mogłem pominąć .... :)

A obecny rekord co do konserwatyzmu nazewnictwa chyba dzierżą "sądy na Lesznie".
          Choć ku memu oburzeniu jeden taksówkarz nie wiedział, gdzie to (chciał mnie
          zawieśc do Hipoteki).

Przychylam się też do przypuszczenia, że za 30-40 lat, obydwie nazwy ulicy
          Stołecznej mogą funkcjonować równolelgle.

Na Czechowej? Śliczne!

Borys
    • donkej Re: Stołeczna 11.01.05, 09:29
      Ksiądz Popiełuszko bywał na Stołecznej...

Ja najczęściej testuję ludzi - nawet w urzędach mówię najpierw "Stołeczna" -
      jak nie rozumieją, wtedy Popiełuszki. Taksówkarzom oczywiście mówię - "na
      Stołeczną proszę" - najczęściej wiedzą.
      Pisać w dokumentach - oczywiście muszę "Popiełuszki"

A można by kiedyś na próbę zaadresować list na Stołeczną - ciekawe czy
      dojdzie...
      • nascendi Re: Stołeczna 11.01.05, 09:52
        > Ksiądz Popiełuszko bywał na Stołecznej...

Bywał też w Hucie W-wa i zdaje się, że były plany zmiany nazwy Pstrowskiego na
        Popiełuszki. Muszę to jeszcze sprawdzić, ale chyba mam plan W-wy, na którym
        taką zmianę nawet uwidoczniono.

• Gość: Borys Potwierdzam plotki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:52
          Ahoj!
          Potwierdzam, przynajmniej na poziomie plotki, że to Pstrowskiego miało być
          Popiełuszki. Ktoś mi kiedys opowiadał, jak to gdzieś pod hutą "na własne oczy"
          widział nawet taka tabliczkę, tj. Ul. Ks. Popiełuszki,

Borys

• roody102 Re: Stołeczna 11.01.05, 18:29
          Ja nawet miałem taką mapę, gdzie Pstrowskiego już było Popiełuszki.
          • nascendi Pstrowski kontra Popiełuszko 12.01.05, 10:21
            > Ja nawet miałem taką mapę, gdzie Pstrowskiego już było Popiełuszki.

Potwierdzam, wygrzebałem w domu plan W-wy wydany przez Baks Company Ltd. w 1991
            roku, nakład 50.000. Widnieje na nim "ks. J. Popiełuszki (W.Pstrowskiego)". Dla
            porównania również "Al. S. (K.Świerczewskiego)", "Radzymińska (Generalska)",
            itp. Andersa i JPII tylko po nowemu.

Ot zagadka! Skoro tak wydrukowali, to jakieś solidniejsze podstawy musiały być.
            Dlaczego legły w gruzach? Czy jacyś stachanowcy obronili swego idola czy też
            peryferyjna ulica nie satysfakcjonowała patriotów zawodowych?
            Mógł też wydawca się zagalopować, bo podobnych niesprawdzonych przepowiedni
            podał więcej, szczególnie na Ursynowie (nowe nazwy mają ulice Rosoła, Gandhi,
            Ciszewskiego).

• donkej Re: Pstrowski kontra Popiełuszko 12.01.05, 10:28
              No chodziło o to, żeby to była ulica blisko św. Stanisława Kostki.
              Krasińskiego już nie można było zmieniać, bo byłoby to niszczenie koncepcji
              ulic trzech wieszczów. Felińskiego i okoliczne były za małe.
              A Stołeczna wydawała się pewnie nazwą neutralną, bo to nazwiska na ogół budzą
              emocje polityków :-(((
      • Gość: Kra Re: Stołeczna IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 12.01.05, 18:22
        Może się zdziwisz, ale listy dochodzą na Stołeczną, choć ciekawe jak długo ?
    • Gość: kasia Re: Skąd nazwa Rondo Babka IP: 212.160.172.* 11.01.05, 12:20
      Ja mówię Popiełuszki, bo jakoś się łatwo przestawiłam, ale trwam trwardo przy
      Rondzie Babka :))

Tak przy okazji, to skąd się wzięła nazwa Rondo Babka, skoro, jak ustaliliśmy
      nie było żadnego Babko? :))
      • Gość: marcin_f Re: Skąd nazwa Rondo Babka IP: *.adsl.ihug.co.nz 11.01.05, 12:49
        > Tak przy okazji, to skąd się wzięła nazwa Rondo Babka,

Wg opowieści rodzinnych na miejscu ronda czy jakoś tak w pobliżu była usypana kupa gruzu i ziemi, która się kojarzyła z babką z piasku.
        • katmoso Re: Skąd nazwa Rondo Babka 11.01.05, 15:16
          a może rondo z lotu ptaka wygląda jak babka (ciasto)? tak gdzies kiedys
          słyszałam...

jeszcze o innych ulicach związanych z UW - akademiki na Żwirkach (zapomina się
          o Wigurze, Wigurach ;), a Wydział Psychologii na Stawkach. Skąd nazwa ul.
          Stawki, ktoś mnie oświeci?
          • donkej Re: Skąd nazwa Rondo Babka 11.01.05, 15:25
            Generał Rajmund von Staffko herbu Lubicz. Wielce zasłużony dla kwestyi rozwoju
            przybytków rozpusty w tych okolicach.
            (to ostatnie rzeczywiście było faktem w okolicy... chyba coś w "Lalce"jest)
            • roody102 Re: Skąd nazwa Rondo Babka 07.02.05, 02:53
              Nie wiem co jest w Lalce, bo nie pamiętam, ale w „Warszawa i jej ulice. O
              pochodzeniu nazw” Jarosława Osowskiego znalazłem taki fragment:

„Choćby Stawki, którymi od samego początku kluczyło się raz w lewo, raz w
              prawo. Nasi przodkowie męczyli się dodatkowo, bo pełno tu było mokradeł,
              glinianek i stawów. Widocznie sprawiało im to na tyle duże kłopoty, że od tych
              ostatnich zapożyczyli dla przyszłej ulicy nazwę. Nie jest więc tak, jak sądzi
              ilu warszawiaków, że ulicę poświęcono komuś ważnemu o nazwisku Stawko.”

I dalej jeszcze nasza ulubiona rzeka Drna się pojawia:
              „Skąd stawy w tym miejscu? Ze spiętrzonej Drny – rzeczki wypływającej z okolicy
              dzisiejszego Dworca Głównego przy Towarowej i wpadającej do Wisły za Cytadelą.
              Pozostałością po niej – oprócz Stawek – są oczka wodne w żoliborskim parku u
              podnóży ulicy Kaniowskiej. Te na Stawkach przetrwały do drugiej połowy
              ubiegłego wieku. Zasypano je, bo cała okolica zapełniała się właśnie
              fabryczkami i składami.”
              • Gość: Oio Re: Skąd się wziela nazwa "Zoliborz"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:44
                Tak w klimacie...

- Żoliborz założył, wbrew panującemu przekonaniu, już we wczesnej
                przeszłości książe Żolibor III Rzymski.
                - Dlaczego Rzymski?
                - Ponieważ byli książeta tegoż imienia numeracji arabskiej.

Jeremi Przybora "Listy z podróży"
        • Gość: Kra Re: Skąd nazwa Rondo Babka IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 12.01.05, 18:32
          > Wg opowieści rodzinnych na miejscu ronda czy jakoś tak w pobliżu była usypana
          kupa gruzu i ziemi, która się kojarzyła z babką z piasku.
          Potwierdzam, podobno tak było. Ten pagórek usypano z gruzu po terenie getta, a
          trzeba pamiętać, że przed wojną w tym miejscju przechodziła bocznica kolejowa
          do magazynów na Stawkach (nie było wiaduktu rondo Babka-Stołeczna).
    • olecky Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 11.01.05, 14:20
      chcialbym zauwazyc, ze pytanie jest tendencyjne - ci, ktorzy nie znaja tej
      starej nazwy, moga sie w ogole nie zorientowac, czego dotyczy ten watek ;-)
      • Gość: Borys Tendencyjnośc pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 14:26
        Ahoj!
        "> chcialbym zauwazyc, ze pytanie jest tendencyjne - ci, ktorzy nie znaja tej
        > starej nazwy, moga sie w ogole nie zorientowac, czego dotyczy ten watek ;-)"

To z lektury wątku już sie dowiedzieli :)

Borys
      • balkan Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 11.01.05, 20:02
        a czy to nie jest przypadkiem ich problem....

ja mówię Stołeczna i rondo Babka.... Ci, którzy mają mnie zrozumieć -
        zrozumieją...

Wilson powrocił i to w starej wymowie, więc nalezy mieć nadzieję...
    • Gość: d Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.chello.pl 11.01.05, 18:52
      Najśmieszniej jest jak się czasem komu wypsnie Jana Pawła Marchlewskiego...
      • czyzunia Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 11.01.05, 20:15
        dokładnie należało akcentować wilysona/nie jakos po amerykansku łylzon/.
        przekornie zdarza mi się użyć nazwy pl.komuny paryskiej.
        a bankowy to dla mnie tylko i wyłącznioe FELIKSPLATZ.
        • Gość: marcin_f Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.adsl.ihug.co.nz 12.01.05, 09:53
          > a bankowy to dla mnie tylko i wyłącznioe FELIKSPLATZ.

Swego czasu stosunkowo popularna była też forma Dzierżyniak (dojedziemy do Dzierżyniaka, a potem...)
          • czyzunia Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 12.01.05, 19:16
            i komu to przeszkadzało.
            • jota.40 Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 12.01.05, 22:30
              No, prawdę powiedziawszy, Dzierżyński jako patron mnie akurat nie wzruszał.
              Powrót do nazwy pzredwojennej przyjęłam z ulgą i bez cienia żalu. Nie to, co
              Stołeczna...;(((
              • donkej Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? 12.01.05, 22:37
                u mnie w rodzinie zawsze się mówiło pl. Bankowy.
                Teraz dla draki i z przekory ojciec mówi Dzierżyniak
    • Gość: stolicznaja Re: Stołeczna czy ta nowa nazwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 09:45
      cala moja rodzina mowi "stoleczna", my (mlodsi) mowimy zamiennie-slowa
      rownoznaczne ;)

a ci spod sklepu mowia "stolicznaja"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka