Dodaj do ulubionych

mieszkanie na osiedlu Ruda

06.09.06, 21:11
Czy ktoś z Was mieszka może na osiedlu Ruda? Być może bedę musiała tam na
jakis czas zamieszkać. Słyszałam jednak, że to nie jest dobre miejsce
(kradzieże samochodów, rozboje, dealerzy itp). Czy ktos może mi cos powiedziec
na ten temat z tzw. pierwszej reki? Trochę się obawiam. Wiele słyszałam, a
teraz los mnie tam zsyła.
Obserwuj wątek
    • dominika8 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 06.09.06, 21:52
      mieszkam tu prawie 25 lat i aż mnie ciary przeszły jak przeczytałam o tych
      rozbojach.....
      ja tu się czuję bardzo pewnie, wychodzę czasem z psami w środku nocy
      uważam, że osiedle jest OK-kanałek, dużo sklepów, szkoły i przedszkola. Ale
      może nie jestem obiektywna, bo za długo tu mieszkam...
      • kyoko74 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 07.09.06, 13:29
        Co prawda nie mieszkam na osiedlu Ruda ale mam tam znajomych i często bywam.
        Moim zdaniem w tych blokach panuje strasznie przytłaczająca atmosfera. Dłuuuugie
        ciemne korytarze, kraty, jak w więzieniu. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale
        ja się tam źle czuję. Poza tym koleżance skradziono ostatnio samochód, i jej
        kolezance tez.
        Jednak czasem los i finanse nie pozwalają na fanaberie :) Natomiast do spacerów
        okolica jest b. przyjazna. Zieloność :)) Życzę mimo wszystko miłego mieszkania i
        aklimatyzacji na Rudzie.
        • Gość: Beata Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.marymont.pl 07.09.06, 13:45
          kyoko74 napisała:

> Co prawda nie mieszkam na osiedlu Ruda ale mam tam znajomych i często bywam.
          > Moim zdaniem w tych blokach panuje strasznie przytłaczająca atmosfera.
          Dłuuuugi
          > e
          > ciemne korytarze, kraty, jak w więzieniu.

-----
          na Rudzie nie wszędzie są długie korytarze. W tzw "szplikach" czyli 20-
          piętrowcach - 6 mieszkań na piętrze, za to jedna klatka na 126 mieszkań. Ale da
          się wytrzymać ;) Właśnie mamy nowe windy, więc jest lepiej, niż było.

B.
          • Gość: Beata Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.marymont.pl 07.09.06, 13:46
            napisałam, w tzw. szplikach, miało być szpilkach, przepr.

B.
            • Gość: szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:06
              Windy sa mniamm
        • dominika8 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 07.09.06, 17:23
          na moim piętrze są 3 mieszkania, więc klatka jest kameralna, widna i pełna
          zieleni
    • szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 07.09.06, 05:21
      Bzdura. Czysto, ladna okolica i kulturalni ludzie. Wlasnie sprzedajemy
      mieszkanie kolo Cytadeli, zeby sie tam (albo na Potok) z powrotem - przynajmniej
      na rok - przeniesc. Mieszkalem tam przez 27 lat, mysle, ze w najlepszym bloku na
      osiedlu, 34 - polecam bloki blizsze Podlesnej - im blizej Podlesnej, tym
      przyjemniej (mniej wiecej).
      • szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 07.09.06, 05:22
        No moze z tym <czysto> nie jest tak rozowo, po namysle. Ale chyba to w-ski
        standard powszechny niestety.
    • Gość: Beata Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.marymont.pl 07.09.06, 09:04
      mieszkam tu 14 lat i jestem zadowolona (przenosząc się z mniejszego mieszkania,
      szukałam większego lokum właśnie na tym samym osiedlu).
      W tej chwli spółdzielnia nieco wzięła się za chodniki, alejki itp. Pojawiają
      się latarnie, w miejscach gdzie wieczorami było trochę "straszno" wyjść.
      Bloki jak bloki. Ale już się chyba przyzwyczaiłam.
      Mam tu swoje ulubione sklepy, dzieci chodzą do szkoły, najmłodszy do
      przedszkola, wszystko "na miejscu". A gdy zbyt mi przeszkadza widok bloków, idę
      nad kanałek lub do lasu i od razu mi lepiej.
      Fakt, że parę lat temu ukradziono nam spod bloku samochód, ale jednak nie jest
      to nagminne.
      Co do rozbojów - nikomu z naszej sporej rodziny do tej pory nic się tu nie
      stało.

pozdr.
      B.
      • 100niusia Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 07.09.06, 12:45
        No właśnie tego się obawiam. De facto z iloma osobami rozmawiam - każdemu (albo
        przynajmniej komuś z najbliższych) ukradziono przynajmniej jeden samochód... Mąż
        ma na tym osiedlu rodzinę i, z tego, co słyszałam ostatnio były jakieś napady.
        Podobno kobiety nie wchodzą same do wind i zorganizowała się "pomoc społeczna"
        we wzajemnym towarzyszeniu sobie w windzie. Trochę mnie to odstrasza - tym
        bardziej, że patrząc trzeźwo -(mam nadzieję, że nikogo nie urażę)to jest to
        blokowisko jak każde inne. Niestety nie potrafię dostrzec jego walorów
        estetycznych. A w momencie jak prysła bańka złudzenia bezpieczeństwa - tym
        większe są moje obawy i mniej widzę pozytywnych stron tego miejsca.
        Stąd moje pytanie jak to jest "z pierwszej ręki".
        • Gość: Beata Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.marymont.pl 07.09.06, 12:52
          Podobno kobiety nie wchodzą same do wind i zorganizowała się "pomoc społeczna"
          > we wzajemnym towarzyszeniu sobie w windzie.

-----
          szczerze mówiąc pierwsze słyszę i chyba nie zamierzam nic zmieniać w swoich
          przyzwyczajeniach. Nie jest tu ani mniej, ani bardziej bezpiecznie niż gdzie
          indziej. A nie bardzo chcę się dać zwariować.

Przejrzałam odpowiedzi na Twoje pytanie - każda od osób "z pierwszej ręki".
          Wszystkie są na tak, a Ty mimo wszystko nie jesteś przekonana. Nie znam w
          Warszawie rejonu, gdzie nie giną samochody. Jeśli znasz, może poszukaj tam
          mieszkania?

B.
        • szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 07.09.06, 13:02
          Mam nadzieje, ze ten przykry wypadek przekuje sie w zwyciestwo i bardzo szybko
          zacznie pracowac tam portier. Mieszkancy sa bardzo zjednoczeni. Takich historii
          tam nie bylo i po poprawieniu bezpieczenstwa, mam nadzieje, ze nie bedzie.
          • Gość: szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 13:22
            Powinni mi placic za ten PR! ;D
    • Gość: mag31 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: 213.25.94.* 07.09.06, 09:48
      na tym osiedlu mieszkam 20 lat i powiem ci ze jest to dla mnie najlepsze
      miejsce do zycia w wawie.kanalek,lasek,cisza,poczta,bank,szkoly
      przedszkola,wszystko na miejscu.nawet do glowy by mi nie przyszlo przeprowadzic
      sie do innej dzielnicy.mam tu swiety spokoj.
    • roody102 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 07.09.06, 14:22
      Strach sie bac... :)

Czytam ten watek i nie jestem pewien, czy aby na pewno piszecie o tym samym
      osiedlu, na ktorym mieszkam ;) Moze nad Twoja rodzina wisi jakas klatwa? Bo ja
      nie slyszalem o zadnych napadach, rozbojach ani gwaltach w ostatnim czasie.
      Zreszta wczesniej tez nie. Przytlaczajaco? Moze troche, ale nie bardziej niz w
      innych blokach. To jest w miare fajne osiedle, bo wciaz jeszcze nosi slady
      dawnego przekroju spolecznego - a tu kwaterowano nauczycieli i kadre profesorska
      (pol mojej kadry z UW to sasiedzi). Moje subiektywne odczucie jest takie, ze jak
      na warszqwskie blokowiska to - i Potok - nalezy do spokojniejszych. Albo ktos
      Cie wkreca, albo ma wyjatkowego pecha.
      • Gość: fizia Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:56
        Heh, no jak to, przecież ogólnie wiadomo że na Chomiczówce zrzucają z dachów i
        wybijają awionetkami okna, na Rudzie gwałcą i kradną, na Wawrzyszewie strzelają,
        na Wrzecionie wszystko razem plus okazjonalne bonusy. Skąd to się bierą takie
        gadki? NIestety, wszystko wskazuje na to, że są to argumenty tzw "wsi" (mimo że
        bardzo chciałabym uniknąć tego stereotypu). Po prostu jak ktoś nigdy nie
        mieszkał w bloku, tylko u siebie w "willi" to takie wyjście na balkon w
        mrówkowcu jest przeżyciem porównaywalnym do skoku na bandżi. Potwierdza to moja
        koleżanka, przyjmująca teściów z dalekiej prowincji.-To jak to, to Ty
        warszawianka, a mieszkasz w czymś takim? :) ? Bardzo lubie atmosfere wlasnie
        takich szpilkowców, między innymi Rudy. I teraz pytanie, czy to nasze zamroczone
        sentymentem oczy nie potrafią zobaczyć nagiej okrutnej prawdy, którą tak
        bezlitośnie chłoszczą nas uświadamiacze jak kyoko? Ale jak ja jade na
        prowincjonalne posiadłości to jakoś nie potrafie odnależć uroku w obitych
        sajdingiem klockowatych wytworach przeciętnej polskiej architektury lat 70-90.A
        nie sądze aby najdotkliwsza krytyka wychodziła z ust mieszkańców uroczych
        chałup-skansenów zaadaptowanych okazyjnie na mazurskich czy też bieszczadzkich
        wsiach, które akurat mnie zachwycają.
        Inna teoria jest taka, że kyoko jest z Ursynowa, ale to, jak wiadomo, zupełnie
        inna para kaloszy :). Wtedy mamy dyskusję na innym poziomie. Nie byle kto może
        być na tyle znawcą blokowisk, aby wydobywać te subtelne różnice w układzie
        korytarzy, krat, wind, itp. :]
        • 100niusia Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 07.09.06, 17:06
          Cóż za agresja! Tylko brakuje sztachety w walecznej dłoni i przekleństw w
          bezzebnych ustach! (to też stereotyp Polskiej wsi).
          Prawda jest taka, że mimo upływu lat (a może dzięki nim) i wizyt w kolejnych
          krajach coraz ciężej jest mi zaakceptować fenomen architektoniczny bloku
          wschodniego - blokowiska. I, choc przyznaje rację przedmówcy, że "klocki"
          peerelowskie są równie wyszukane - to bądźmy szczerzy: blokowiska im w tym
          wzgledzie nie ustepują.
          I gdziekolwiek ktokolwiek sie wychował, to obiektywnie - to osiedle, jak każde
          inne tego typu, jest dosyć szpetne. Ratuje je okolica przepięknej Kępy Potockiej
          i Lasku Bielańskiego. Poza tym - jak mówicie - spokój i (przynajmniej do
          niedawna) bezpieczeństwo.
          ps. nie mieszkam na wsi, tylko na starym Żoliborzu - uprzedzając komentarze
          dowodzące również i mojego niegodnego pochodzenia... ;)
          • Gość: fizia Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 17:34
            Ej no, przecież właśnie o to chodzi, że właśnie jeszcze tak mało jest ładnych
            miejsc w naszym kraju (W sensie architektury oczywiście, a nie natury), że chyba
            za wcześnie na totalną krytykę blokowisk. Z tą wsią to miało być tak
            niekonfrontacyjnie :), a wyszło jak wyszlo, może dlatego, że będąc całkowicie
            nieszkodliwymi i sympatycznymi warszawiakami (w gronie moich znajomch) musimy
            się ostatnio coraz czesciej bronić przed takimi historiami, podobnymi niestety
            do Twojego opisu :) Bo jak mieszkasz w Warszawie to na pewno zadzierasz nosa i
            najlepiej od razu go przytrzeć zanim zdążysz go wyściubić. A z własnego
            doświadczenia wiem, że jak ktoś mieszka w naprawde fajnym miejscu, którym mógłby
            się chwalić na prawo i lewo to właśnie tego nie robi i w dodatku potrafi
            taktownie zachwycać się nawet blokiem z długaśnym korytarzem ;0.
            • Gość: 100niusia Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 18:37
              De gustibus non est disputandum. Jesli mówicie, że jest bezpiecznie - to jest to
              największą wartością. :)
              A jak będę bogata, to kupie sobie kwadratowy domek z krasnalami w ogrodzie ;P
            • Gość: szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 22:54
              Dobre!
              Klakier jestem teraz.
          • roody102 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 07.09.06, 18:33
            Architektonicznie to nie ma czego bronic, to pewniak. Ale na Marymoncie
            przedblokowym bylo chyba mniej bezpiecznie. Jak mowie, te osiedla to nie byla
            sypialnia dla robotnikow przesiedlanych z innych czesci miasta, co stalo sie
            udzialem innyc osiedli, takze na Bielanach. Stad za innymi ciagnie sie zla
            slawa, w moim odczuciu jakos tam uzasadniona, choc byc moze nieaktualna. Nie
            jest natomiast prawda, ze bloki to specyfika bloku wschodniego - znajdziesz
            takie osiedla niemal na calym swiecie.

A "argumentu", ze ktos jest ze wsi w ogole nie warto komentowac.
            • Gość: fizia Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 19:30
              Niusia, tylko nie mów że ten domek będzie w naszej dzielnicy bo Cie zjedzą ;) A
              tak w ogóle, to ja też jestem ze wsi ;p
              • roxy361 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 08.09.06, 21:36
                nie mieszkam na Rudzie już 8 lat ale zawsze przejeżdżając trasą AK z
                sentymentem wspominam czasy, kiedy w sobote po południu szło sie z małym
                dzieckiem na Kepę i jaką wygode miałam, ze i zakupy blisko i przedszkole i
                autobusy w każda strone odjezdzały spod samego bloku i tak w sumie wszedzie
                było blisko no i zielono w która strone by sie człowiek odwrócił a i hałasy od
                strony trasy jakos specjalnie nie przeszkadzały choć mieszkałam w 4.
                Reasumując: jeśli kiedykolwiek miałabym mieszkac w bloku w Warszawie to tylko
                tam a co do bezpieczenstwa to nigdy nie spotkało mnie nic przykrego na tym
                osiedlu w odróżnieniu od innych miejsc powszechnie uwazanych za bezpieczne.No
                może nie polecam wieczornego chodzenia samotnie do Lasku ale chyba nikt o
                zdrowych zmysłach tam by sie sam nie wybrał.Byłam na Rudzie dzis pierwszy raz
                od 7 lat i musze przyznac, ze okolica wypiekniała nowe budynki np. ten na
                skrzyzowaniu Rudzkiej i Literackiej, salony samochodowe cóz swiat się zmienia.
    • dizzy10 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 10.09.06, 18:17
      Mieszkałam na Rudzie przez 25 lat i prawdę mówiąc nie słyszałam, żeby kogoś
      napadnięto (o akcjach "windowych" też nigdy nie słyszałam). Jednym znajomym
      kiedyś ukradziono samochód sprzed bloku, ale to było b. dawno. Wg mnie jest to
      jedno z bardziej bezpiecznych osiedli na Bielanach. Teraz mieszkam na Piaskach
      i niestety nie jest już tak spokojnie - przy lokalnych sklepikach, na klatkach
      w blokach często natykam się na osoby pod wpływem alkoholu, które zaczepiają
      innych, wszczynają awantury lub zbierają na kolejną butelkę taniego wina. Do
      tego zdarzają się osoby palące papierosy w windzie, zostawiające śmieci na
      korytarzu, itp. Zdecydowanie bezpieczniej czułam się na Rudzie. A co do
      architektury - fakt, bloki są duże, ale dla mnie plusem było to, że na osiedlu
      nie ma gęstej zabudowy i nikt nie zaglądał mi w okno...
      • Gość: Mimi Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.wardynski.com.pl 12.09.06, 11:32
        No juz nie mowcie, ze na Rudzie nie kradna samochodow! Kradna wrecz maniakalnie,
        taka jest "specjalizacja" ogolnie Bielan i Zoliborza. Mam w reku 8 przypadkow
        udokumentowanych - a to tylko znajomi a reszta??? Moim znajomym - mieszkali pod
        chyba Klaudyny 38 tuz przy Podlesnej, ukradli jeden po drugim... Tzn, ukradli im
        samochod, kupili sobie drugi i znow ukradli. Przeprowadzili sie na Mokotow do
        osiedla strzezonego. Ale nie z powodu samochodow tylko tak w ogole.
        A napad na bank Pekao SA? A gdy rozmawiacie z taksowkarzami to co mowia? Ze
        znaja te okolice, zwlaszcza slawna jest Klaudyny 32, bo bez przerwy sa tu
        interwencje policyjne...wlasnie z powodu bojek.. Ulica Klaudyny oddziela osiedle
        Ruda od osiedla Kaskada - i to rozdzielenie nie jest symobliczne: bo jakosc
        domow (w tym i i tych wsiowych wilii:))) osiedla Kaskada jest nieporywnywalnie
        lepsza. Podobno marzeniem niektorych mieszkancow osiedla Kaskada jest masowe
        wyburzenie blokowiska Ruda, bo potwornie szpeci widok z ich domow. A jak wiadomo
        widok z okna to podstawa.
        • Gość: Beata Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.marymont.pl 12.09.06, 12:04
          Gość portalu: Mimi napisał(a):

Ulica Klaudyny oddziela osiedl
          > e
          > Ruda od osiedla Kaskada - i to rozdzielenie nie jest symobliczne: bo jakosc
          > domow (w tym i i tych wsiowych wilii:))) osiedla Kaskada jest nieporywnywalnie
          > lepsza. Podobno marzeniem niektorych mieszkancow osiedla Kaskada jest masowe
          > wyburzenie blokowiska Ruda, bo potwornie szpeci widok z ich domow. A jak
          wiadom
          > o
          > widok z okna to podstawa.

------
          ciekawe, co zrobią z mieszkańcami. Może będziemy u nich sprzątać?

ps. już dawno mnie tak żaden post nie ubawił. Mieszkam w slamsach, yuppi :)

B.
          • Gość: mimi Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.wardynski.com.pl 12.09.06, 16:21
            Mieszkasz Beato w slumsach i tyle to jest tzw. "fakt obiektywny"... Ale wcale to
            nie musi byc przykre. Kwestia podejscia i poczucia humoru. Ty je masz, wiec to
            jest ok!
            • szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 12.09.06, 23:50
              Wiesz dlaczego Ci nie wierze?

W PL nie istnieje jeszcze podzial na klasy spoleczne z rownoleglym podzialem na
              dzielnice, osiedla itp., ktore swiadczylyby w prosty sposob o twoim statusie.

W blokowisku Ruda mieszkala/mieszka inteligencja, w kamienicach (takich jak ja
              teraz) zule itp. - to jest postawione na glowie. I to oznacza, ze jesli powiesz,
              ze blokowisko Ruda jest brzydkie i to slums, bedzie to bez sensu, bo mowisz o
              wygladzie blokow nie biorac pod uwage strasznie waznych pozostalych rzeczy.

Najwyzsza wartoscia w mieszkaniu jest otoczenie ludzi, komunikacja i
              infrastruktura. Przynajmniej dla mnie. I w takich kryteriach Ruda bije na leb
              inne blokowiska. I tyle.

Z poczuciem humoru, dystansem itp. wystepuja ci internauci, ktorzy ze spora
              dawka pozytywnych 'wibracji', sentymentem mowia o Rudzie. To jest wlasnie
              przewrotne poczucie humoru: bloki sa brzydkie ale czujemy sie w nich super,
              jestesmy dla siebie mili, lubimy to miejsce i nie wstydzimy sie o tym mowic.

Tego mozesz nam z pewnoscia pozazdroscic. :)

Milego wieczoru
              • magga4 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 13.09.06, 12:17
                A ja jestem dowodem na to, ze czasami zyczenia sie spelniaja...Mieszkalam sobie
                na rogu Zeromskiego/Zjednoczenia/Jarzebskiego, a dziecko trzeba bylo wozic do
                przedszkola Zielona Ciuchcia przy Klaudyny. No i gdy tam przyjezdzalam, to sobie
                myslalam, ze chialabym tu mieszkac (no moze nie w tych starych blokach, o
                ktorych tu mowimy, ale w jakims nowowybudowanym..), bo miejsce mi sie bardzo
                spodobalo. To urocze, malutkie centrum handlowe wokol Globiego z cukierenka i
                restauracyjka Borozo, Las Bielanski, ze 3-4 place zabaw dla dzieci w promieniu
                zaledwie kilkuset metrow.. Tego wszystkiego na "gornych bielanach" nie mialam.
                Brakowalo tylko odpowiedniego mieszkania do kupna (no bo mialo nie byc zbyt
                stare...). No i okazalo sie, ze na Kiwerskiej powstaje nowy kameralny blok, i ze
                zawirowania dolara sprawily, ze finanlnie cena stanu surowego okazala sie nie
                tak wygorowana.. I jestem naprawde happy, ze tam mieszkam. 10 lokali -
                mieszkancy kultura wysoka, sami mlodzi ludzie (przepraszam za to - moze nie
                powinnam tak pisac..)
                I ten widok z tarasu na ul. Pelplinska - w zimie odlot.
                • szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 13.09.06, 15:28
                  O to chodzi! :)
                  Ja bardzo zaluje, ze nie buduja domow kolo petli autobusowej przy Lasku.
                  To byloby genialne miejsce do mieszkania.
                  • Gość: do szalkowskiego Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 17:17
                    Chodzi Ci o osiedle Ronsona? Pewnie w końcu zbudują, ale mało, więc na pewno
                    strasznie drogo...
                    • szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 13.09.06, 18:07
                      na www nie ma info - skad wiadomo?
                      • Gość: re Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 18:24
                        Moja znajoma się napaliła na to mieszkanie. Długo już to ciągną z tym
                        pozwoleniem, ale ono na pewno będzie w końcu. Inna sprawa, że to dwa piętra i
                        dosłownie kilkanaście mieszkań...więc ile obstawiamy za metr? 16 tys? :(
                        • szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 13.09.06, 18:28
                          Wlasnie sie dowiedzialem u zrodla: dwa razy mniej. Brzmi sympatycznie!
                          Mieszkan, przynajmniej z rysunku, wyglada, ze bedzie duzo wiecej niz 10 (bez
                          przesady). Cholera, mistrzowska lokalizacja :)
                          • magga4 Gdzie cos nowego buduja na Marze? 14.09.06, 09:53
                            Gdzie jest dokladnie ta mistrzowska lokalizacja? wiele osob sie pytam o cos nowe
                            na Marymoncie.
                • Gość: Ania Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:19
                  No i okazalo sie, ze na Kiwerskiej powstaje nowy kameralny blok, i z
                  > e
                  > zawirowania dolara sprawily, ze finanlnie cena stanu surowego okazala sie nie
                  > tak wygorowana.

magga4, ile zaplacilas za metr w tym bloku? Jak to sie ma do ceny za metr na
                  osiedlu Ruda?
                  • magga4 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 19.09.06, 13:40
                    Niecale 5 tys za stan surowy - czyli tzw. deweloperski - bez podlog i bialego
                    montazu.
                    • Gość: szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:40
                      No tak. To zupelnie abstrakcyjne teraz. Pewnie teraz najmniej 7-8?
                    • Gość: szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:45
                      A jest jakis obrot mieszkaniami tam? Ile maja m? Jaki przedzial - a moze
                      developer ma jakas www?

Pzdr
                      • Gość: życzliwa Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 07:52
                        szalkowski, sprawdz sobie na www.oferty.net ktoś odsprzedaje z drugiej ręki
                        mieszkania w nowym ładnym domu na Pęcickiej. drogo troche, ale chyba dokładnie o
                        to Ci chodzi, więc może się skusisz?
                      • magga4 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 20.09.06, 10:06
                        Jesli chodzi o blok na ul. Kiwerskiej. Ma on 10 mieszkan. Najmniejsze ok 90 m2
                        najwieksze 130. Wiem, ze do sprzedazy jest teraz (chyba wciaz) 130 metrowe, bo
                        wlascicielka wziela ogroomny kredyt i nie daje rady finansowo...Mieszkanie jest
                        zreszta w czesci wykonczone. Wlascicielka jest architektka wiec wystroj jets
                        nieco "dizajnerski" co jednym moze sie podobac a innym nie. Napewno chce to
                        sprzedac za min. 1 mln, wiec cena tak 8 tys z metra. Deweloperka jest osoba
                        fizyczna - moze niektorym jest znana z festiwali w Opolu, bo jest to Monika
                        Borys, ktora zreszta zamieszkuje w tym bloku wraz ze swoim synem. Mieszkancow,
                        ktorym sprzedawala mieszkania starannie wybierala i np. po prostu odmawiala
                        roznym tzw. "inteligentnym chamom" i wszelakiej innej faunie.. I to trzeba jej
                        przyznac: miala nosa do ludzi, bo osoby, ktore mieszkaja na Kiwerskiej 34, sa to
                        osoby jednolite jesli chodzi o poziom wyksztalcenia (wszyscy wyzsze!!)mentalnosc
                        i kulture. Wszyscy sa sympatyczni i bezkonfliktowi!! Wiec w klatce jest czysto
                        nikt nie bazgrze i nie brudzi, nie ma halasow, krzykow. Ze wszystkimi sie
                        "idzie" dogadac jesli chodzi o kwestie zarzadzania. Zarzadza (za darmo - ale nie
                        wiem jak dlugo) Monika Borys. Czy mozecie sobie w zwiazku z tym wyobrazic, ze
                        miesieczne oplaty (prad woda cieplo fundusz remontowy sprzatanie wywoz smieci
                        itp) to srednio 300-350 zl przy moich 115 m2?? Troche tam jest jak w rodzinie -
                        co jest zaleta nie do przecenienia. Z pewnoscia mieszkanie tam jest warte polecenia.
                        • mala.filipinka Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 20.09.06, 10:12
                          szczerze mówiąc nie chciałabym być oceniana przez panią Monikę B.
                          A swoją drogą to musi być duża satysfakcja, gdy gwiazda zaakceptuje kandydata
                          na mieszkańca;);)

• magga4 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 20.09.06, 11:38
                            Ona robila to w dobrej wierze, zeby uniknac roznych "dziwnych" mieszkancow, z
                            ktorymi sa potem klopoty. Ja gdybym sprzedawala mieszkania w bloku, w ktorym
                            mialabym pozniej mieszkac, to tez bym wybierala takich ludzi, ktorzy mi pasuja.
                            To chyba naturalne i sensowne i nie widze w tym akurat nic zlego! Co innego,
                            gdyby tam nie miala mieszkac, to by pewnie miala w nosie kto kupi mieszkanie -
                            byle by zaplacil kase. A tak, ona strasznie dlugo te mieszkania sprzedawala, bo
                            wlasnie chciala by byly to osoby, z ktorymi bedzie sie p prostu milo mieszkalo!
                            I tak jest!
                            Co sie zas tyczy satysfakcji, nie taka wielka (poza faktem, ze udalo sie kupic
                            mieszkanie), bo przeciez i "gwiazda" nie taka wielka i nieco juz wyblakla.
                        • Gość: Ania Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:46
                          > Jesli chodzi o blok na ul. Kiwerskiej. Ma on 10 mieszkan. Najmniejsze ok 90 m2
                          > najwieksze 130.

Wybacz, ale nie mozna tych mieszkan porownywac do 40-60- metrowych lokali na
                          osiedlu Ruda. Nie ta półka!
                          • Gość: Magga4 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.wardynski.com.pl 20.09.06, 15:23
                            Ale czy ktos porownuje.. Proszono mnie o info o tym budynku, wiec uprzejmie
                            spelnilam prosbe forumowiczow.
                            • Gość: Ania Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 11:34
                              To po co wspominalas w watku o osiedlu Ruda, ze kupilas mieszkanie w tym
                              budynku? Chyba tylko po to, zeby sie pochwalic.
        • Gość: szalkowski Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:13
          W zyciu nie slyszalem o bojkach przy Klaudyny 32. A co, taksowkarze masowo woza
          tych pobitych czy jak? :) Nigdy zaden taksowkarz nie bedzie mial lepszej wiedzy
          niz mieszkaniec. Daj spokoj. Przeczytaj komentarze.
          Widac, ze nie lubisz tego miejsca i udowadniasz sobie dlaczego.

Milego dnia!
          • Gość: prl Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: 195.42.249.* 12.09.06, 16:18
            No bloki są rzeczywiście paskudne i do tego krzywe, jak i wszystkie wytwory
            PRLu. Ale w latach 70tych, te mieszkania uchodziły za całkiem eleganckie i
            przeprowadzały się tam zamożne rodziny.
            Z ciekawostek to wybudowanie tego osiedla spowodawało katastrofę ekologicznę w
            Lasku Bielańskim, wiele starych drzew uschło ponieważ nastąpiło odwodnienie
            terenu.
            Jest tam tak samo bezpiecznie lub i nie jak wszędzie indziej na podobnych
            osiedlach. Bardziej bym się obawiał, że w końcu te bloki zaczną się rozpadać -
            to jedne z najwiekszych bubli budowlanych w Warszawie do tego postawione na
            słabym piaszczystym gruncie.

• Gość: mimi Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.wardynski.com.pl 12.09.06, 16:20
              Prl, wreszcie glos rozsadku, osoby, ktora ma odwage zobaczyc rzeczy takimi jakie
              one sa.
          • Gość: mimi Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.wardynski.com.pl 12.09.06, 16:18
            Nieprawda lubie, lubie - tak jak lubie Polske mimo ze podobnie jak osiedle Ruda
            nie jest zadna superlaska lecz panna ledwie przecietnej urody.. i do tego mocno
            zaniedbanej.

PS. Wg standardow europejskich osiedle Ruda to slumsy, czy to sie komus podoba
            czy nie. W regionie Paryskim w osiedlach takich jak Ruda, Piaski, Zatrasie,
            stare Wrzeciono, Wawrzyszew, Chomiczowka itp, a wlasciwie lepszych, mieszkaja
            najubozsi, z reguly kolorowi mieszkancy... M.in. dlatego z takiego bloku sie
            wyprowadzilam, bo juz trudno mi bylo zniesc to, ze gdy przyjezdzali w odwiedziny
            cudzoziemcy z Europy Zach nie kryli zdziwienia, ze prawnik w Polsce mieszka w
            takich blokach...
            • dizzy10 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 12.09.06, 16:59
              Nikt nie dyskutuje na temat wyższości osiedla Ruda nad mieszkaniem w domkach
              jednorodzinnych, segmentach. Każdy, kogo stać na lepsze warunki życia, ucieknie
              z blokowisk jak najszybciej (i tu nie chodzi tylko o wielką płytę, ale też o
              powstające nowe osiedla bloków). Znajomym, którzy mieszkają na nowym osiedlu na
              Gocławiu, złodzieje w ciągu roku zdążyli już ukraść lusterka, felgi, radio
              samochodowe, jakiś anonimowy kierowca mocno zarysował im samochód, a pies
              sąsiada narobił na wycieraczkę... Jak widać nie można tego co najgorsze
              przypisać tylko starym blokowiskom (bo dużo zależy od kultury sąsiadów,
              dzielnicy, itp)

Jak się porównuje stare blokowiska z wielkiej płyty na Bielanach, to różnica
              pomiędzy warunkami życia i bezpieczeństwem na Rudzie i np. na Piaskach czy
              Wrzecionie jest wg mnie olbrzymia na korzyść Rudy (ale to moja subiektywna
              opinia).
              A jakby mnie było stać na rezydencję np w Izabelinie, to nie wahałabym się ani
              chwili i uciekła stąd jak najszybciej ;-)
        • Gość: Bogna Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 21:47
          Taka jest prawda. To są slumsy. Gdyby nie to, że takie blokowiska to Polska
          codzienność, to można by się nieźle wzbogacić sprzedając turystom bilety do tego
          skansenu peerelowskiej brzydoty.

Mam nadzieję, że taka forma "zagospodarowywania przestrzennego" należy już do
          przeszłości. Bo za tak drastyczne zdewastowanie ładnej okolicy architekt, który
          zaprojektował to (i podobne) osiedle powinien mieć dozgonnie odebrane prawo do
          wykonywania zawodu.
          Dla osób z odrobiną wrażliwości estetycznej sprawa jest bardzo boleśnie
          widoczna. Ale rozumiem, że można albo udawać, że się tego nie widzi, albo -
          racjonalizować sobie dysonans poznawczy deklarowaniem zaczerpniętym prosto od
          Gombrowicza, że "jak nie jest pięknie - jak jest pięknie"!!! ;)

Ale przyjdą jeszcze czasy mądrego zarządzania przestrzenią i znajdzie się dobry
          inwestor, który to wszystko wykupi i wyburzy - w to miejsce budując coś, co
          będzie zamiast kaleczyć-wzbogacało urokliwą okolicę.
          Czego sobie i Państwu życzę.
          Bogna
        • Gość: ROMAN ha ha ha IP: *.c.wavenet.pl 19.09.06, 10:11
          Akurat się tak składa że osiedle kaskada wybudowało sobie kilkunastu
          prominentnych komunistucznych cwaniaków w czasach kiedy normalny człowiek
          składał wszystkie oszczędności na kupno małego M ..........
    • konkursowe Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 14.09.06, 16:40
      w moim bloku byly juz 2 napady i to w ciagu dwuch dni, i stracha mam strasznego
      kiedy jade winda, przeciez wsiasc do tej klitki moze znowu ten sam facet ktory
      chyba jakims supermenem jest bo policja go nie moze zlapac, a krew w windzie po
      napadzie na sasiadke z 7 pietra nie moze mi zejsc z przedoxzu
      to szok bo zawsze czulam sie tu bezpiecznie, a teraz juz nie
      oby szybko pojawil sie portier
    • Gość: michi Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 21:27
      czy musisz akurat tam. ja poszukuje mieszkanaia ogolnie na wrzecinie, moze
      chcialabys zamieszkac ze mna bo samemunie podolam chyba finansowo:(
      moj adres: zagalo@wp.pl pozdrawiam
      • azejda Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 15.09.06, 01:55
        W tym roku bylam na 2 wyjazdzach wakacyjnych-troche duzo jak na mieszkanke
        slumsow ale no coz, pierwszy byl w hotelu 5gwiazdkowym all inclusive a drugi w
        hotelu 3gwiazdkowym, tez all incl. przez caly drugi wyjazd zastanawialma sie
        dlaczego obecni tam Polacy tak narzekali na dosyc slabe all inclusive- czy nie
        jest to dosyc jasne ze nie mozesz oczekiwac standartu za 5000zl placac 1000?
        Place za 3 gwiazdki to mam 3 a nie 5. logiczne ze mieszkajac w mieszkaniu o
        wartosci dzialki budowlanej nei mozesz oczekiwac narzekac ze nie jest willą z
        basenem? chyba niezbyt skomplikowane?
        mieszkam tu rok ale jeszcze zyje, nikt mnie nie napadl, nie scieralam krwi ze
        scian windy a moj samochod ma sie dobrze.
        chyba niektorzy z wypowiadajacych sieu maja jakies kompleksy?
        • magga4 Gdzie jest ta krwawa winda?? 15.09.06, 11:24

A ta krwawa winda to gdzie???
          • Gość: szalkowski Re: Gdzie jest ta krwawa winda?? IP: *.opera-mini.net 17.09.06, 23:26
            Złapali drania. Nam nadzieję że następny pomyśli 5 razy zanim miałby pójść w jego ślady.
      • magga4 Re: mieszkanie na osiedlu Ruda 15.09.06, 11:25
        Michi to do mnie, czy do kogos innego ten post??? :))))
    • Gość: roman WARTO !!!!!! IP: *.c.wavenet.pl 19.09.06, 09:59
      Ja mieszkam od 1977 roku i muszę powiedzieć ,ze w porównaniu z innymi osiedlami
      z tamtych ( a nawet i późniejszych) lat osiedle "ruda" jest bardzo zadbane i
      czyste. oczywiście nie porównujmy go do osiedli budowanych "dzisiaj" -
      chociaż.... :) Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to jest "dobrze" - szybkie
      inicjatywy mieszkańców studzą zapał "dziwnych nieznajonych", troche wolniejsze
      straży miejskiej i policji również :)
      bardzo dobra infrastruktura drogowa- bezpośrednie połaczenie z trasami
      wylotowymi w każdym kierunku z Warszawy, dobre połaczenia autobusowe z centrum
      miasta (pętla autobusowa kilku linii) dobre połączenie z linia metra.
      W samum osiedlu duży sklep spożywczy dwie apteki, trzy przedszkola cztery
      szkoły ( podstawowa, gimnazjum i dwa licea, w okolicy cztery szkoły wyższe)i
      bank
      w bezpośrednim otoczeniu unikalny na skalę kraju rezerwat "lasek bielański" ( w
      środku miasta)i przepiękna kępa potocka.
      • Gość: SiL ... IP: *.aster.pl 26.09.06, 14:25
        Jak nie słychać o gwałtach i napadach? Już nie mówię to u przytoczonym napadzie
        na kobiety w windzie, ale w tym samym tygodniu wieczorem zgwałcili 14, czy 16
        letnią dziewczynę. Tylko nikt o tym nie wie, bo jest to ukrywane? Nie wiem
        sama. Osobiście dowiedziałam się od kolegi, który rozmawiał z policją.
        Tak naprawdę na Rudzie rzadko kiedy można spotkać Policję, i nie oszukujmy się
        ale bandyci czują się bezkarnie.
        Jednak mimo tego wszystkiego bardzo przyzwyczaiłam się do tego zielonego
        osiedla. Tak jak większość z przedmówców. :)
    • Gość: collins Re: mieszkanie na osiedlu Ruda IP: *.crowley.pl 29.09.06, 11:01
      mieszkam na rudzie od urodzenia i uwazam ze jest to jedno z nabezpieczniejszych
      miejsc w warszawie. czesto wracam do domu poznym wieczorem i w nocy i nigdy nie
      zdazylo mi sie nic nieprzyjemnego na moim osiedlu. Czuje sie tu bardzo
      bezpiecznie (w przeciewienstwie do wielu innych miejsc w Warszawie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka